Er doet nog steeds een mythe de ronde dat cannabis een "toegangsdrug" is, die leidt tot de consumptie van andere stoffen die schadelijker zijn voor het menselijk lichaam en ook de maatschappij/ Sommige mensen zijn van mening dat het strafbaar stellen van cannabis alleen maar logisch is, omdat het voorkomt dat mensen zichzelf beschadigen met zwaardere drugs. Laten we eens een licht schijnen op deze zaak.

WAAR GAAT DIT NIEUWE ONDERZOEK OVER?

Een internationaal team onderzoekers van de University of Britisch Columbia, samen met het Centre of Addictions Research of BC (CARB) van de University of Victoria, onderzocht de redenen achter het gebruik van medicinale marihuana onder 404 cannabis gebruikers. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Addiction Research and Theory. Een snel overzicht van de resultaten: Meer dan 75% (n=304) van de 404 gebruikers van medicinale cannabis uit dit onderzoek, beweerden dat ze cannabis gebruikten als vervanging voor alcohol, recept geneesmiddelen of illegale drugs.

Ongeveer 67,8% van de medicinale cannabis gebruikers gaf aan cannabis te gebruiken als een vervanging voor recept geneesmiddelen. 41% gebruikte wiet als vervanging voor bier en andere drank en 36,1% als vervanging voor illegale drugs (deelnemers konden meer dan een optie noemen). Je kan de link hieronder volgen voor een meer diepgaande analyse van de gegevens en de bevindingen. Er valt nog veel meer te ontdekken.

cannabis toegangsdrug

HOE MOETEN DEZE WETENSCHAPPELIJKE RESULTATEN WORDEN GEÏNTERPRETEERD?

Er zijn een aantal dingen die natuurlijk moeten worden vermeld in deze context. Allereerst ondermijnen deze wetenschappelijke resultaten wat veel van ons in het dagelijkse leven al eens hebben ervaren door simpelweg te praten met verschillende typen medicinaal en recreatief gebruikers. Het is geen verrassing dat mensen cannabis gebruiken als alternatief voor alcohol, recept geneesmiddelen en harddrugs, in sommige gevallen.

Ten tweede wordt het argument dat cannabis een "toegangsdrug" is, alsmaar zwakker. Niet-supporters van de cannabis legalisatie moeten duidelijk andere, meer overtuigende argumenten gaan bedenken als ze een serieus debat willen voeren.

Als je dit argument, dat cannabis een toegangsdrug is, probeert te herleiden en nadenkt over deze "toegang" die mogelijk kan leiden tot het gebruik van bijvoorbeeld heroïne, dan komt dat omdat cannabis illegaal is. Dealers verkopen allerlei producten om winst te maken. En zo wordt er "toegang" verkregen naar hardere drugs, vanwege de verbodswetgeving zelf.

De gewone man, vriendelijke burger, belastingbetaler en misschien wel vader zal waarschijnlijk de kans krijgen om illegale drugs als heroïne, cocaïne of amfetaminen te kopen, omdat hij wat wiet in handen probeert de krijgen, die hij liever gebruikt dan een grote hoeveelheid alcohol. Cannabis is veel meer een "exit-drug", of misschien wel een "schadebeperkende drug" dan iets anders. Om dit hele gedoe over "toegangsdrug" samen te vatten: Epic Fail!

Wanneer het onderwerp medicinale cannabis uit een moreel perspectief wordt bekeken, maar ook uit het perspectief van de gezondheidseconomie, lijken er, rekening houdend met de resultaten uit het onderzoek, minder twijfels te zijn over de rol van cannabis in onze maatschappij. Het zou behulpzaam zijn als mensen, die een probleem hebben het beheersen van hun gebruik van legale of illegale substanties, niet worden gestigmatiseerd en/of gecriminaliseerd als ze deze geneesmiddelen vervangen met een natuurlijke plant waarvan bekend is dat deze veel minder schadelijk is voor het leven van deze mensen. Als de gezondheidsstatus van een maatschappij met de beste bedoelingen wordt beheerd, klink het legaliseren van cannabis helemaal niet meer zo irrationeel.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.