By RQS Editorial Team

De Centers for Disease Control and Prevention hebben de grimmige cijfers van de opiaten crisis uiteengezet. Zo schatten ze dat in de VS in 2016 63.000 mensen zijn overleden aan oorzaken die in verband staan met de verslaving aan opiaten. Dit wordt niet alleen gevoed door de handel in harddrugs, maar ook door het voorschrijven van receptgeneesmiddelen.

De laatste jaren hebben artsen en therapeuten zich te veel toegelegd op het voorschrijven van opioïde medicijnen. Daarbij wordt gespeculeerd over in hoeverre farmaceutische bedrijven hier een financieel aandeel in hebben. Hoewel dergelijke medicatie voor sommige mensen absoluut nuttig kan zijn, heeft het deels ook bijgedragen aan een vreselijke epidemie.

Er is echter een onwaarschijnlijke oplossing voortgekomen uit een ander, federaal verboden "Schedule 1" middel.

WAAROM CANNABIS GEBRUIKEN OM VERSLAVINGEN AAN OPIATEN TE BEHANDELEN?

Patiënten ontwikkelen vaak een tolerantie voor hun voorgeschreven dosis opiaten en hebben dan steeds meer nodig. Of ze misbruiken hun receptgeneesmiddelen om hun verslaving te voeden. Opioïden kunnen bovendien leiden tot gebruik van heroïne, methamphetamine en andere opiaten.

Cannabis kan voorkomen dat het beloningscentrum in de hersenen deze verslavingscyclus aandrijft. Zo verstoort wiet het beloningsmechanisme waarmee opiaten de hersenen als het ware overnemen. Het geleidelijk opbouwen van het innemen van cannabis, terwijl het gebruik van opiaten wordt verminderd, is daarbij bewezen effectief. Dit geldt vooral voor de behandeling van chronische pijn. Cannabis heeft bovendien nooit geleid tot dodelijke slachtoffers en is dus een veel veiligere optie.

Verslaving En Hersenen

DE CIJFERS

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat deze theorieën haalbaar en effectief zijn. Zo heeft Aclara Research meer dan 400 patiënten en 500 apothekers ondervraagd[1]. 67% van de patiënten met toegang tot medicinale cannabis was daarbij in staat volledig te stoppen met opiaten. 29% kon het gebruik ervan verminderen met wiet. Uit het sample kon 30% het innemen van receptgeneesmiddelen zelfs op een comfortabele manier stoppen. In een ander onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Pain, werden 244 medicinale cannabis gebruikers uit Michigan ondervraagd[2]. Uit deze groep, die kampte met chronische pijn, meldde 64% een vermindering in het gebruik van opiaten.

Elke staat waar de cannabis wetten zijn geliberaliseerd, meldt minder opiaat gerelateerde sterfte en een lager verslavingspercentage. Dit is bevestigd in onderzoek van JAMA Internal Medicine. Gesteld is: "Staten met medicinale cannabiswetgeving hebben jaarlijks een 24,8% lagere sterftekans door een overdosis opiaten, in vergelijking met staten zonder medicinale cannabiswetgeving". Hieruit zou dan ook geconcludeerd kunnen worden dat er genoeg reden is voor een behandeling met cannabis bij een opioïdenverslaving. Maar kan de huidige Amerikaanse regering hier ook van worden overtuigd?

ZAL HET OVERHEIDSBELEID VERANDEREN?

Er bestaat twijfel of de regering onder Trump wel een beleid voert op basis van deze wetenschappelijke onderbouwingen. Vooral de benoeming van procureur-generaal Jeff Sessions, die nogal tegen wiet is, was reden tot zorg.

Aanvankelijk was men bang dat de legalisatie van cannabis op staatsniveau zou worden teruggedraaid door Trump. Momenteel beweert hij echter dat hij wetgevende maatregelen ondersteunt om federale cannabis wetten te hervormen. Als hij dit doorzet, zou hem dat uit verschillende hoeken schouderklopjes kunnen opleveren. Zowel pro-cannabis progressieven als conservatieven zou hij dan tevreden stellen. Nu de opioïdencrisis echt als een bedreiging wordt gezien voor de nationale volksgezondheid, zou de regering onder Trump hier dan ook zeker aandacht aan moeten besteden.

Dit is zelfs het standpunt van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Hij was jarenlang een fel tegenstander van cannabis. Toch is hij overtuigd geraakt van het nut ervan bij de bestrijding van verslavingen aan opiaten.

Het is een bemoedigend teken dat conservatieven, die lang een zwart-wit visie hadden over cannabis, overtuigd kunnen worden door medisch bewijs. De volgende stap is dat verslavingen aan opiaten worden beschouwd als een aandoening die in aanmerking komt voor medicinale marihuana-programma's. Laten we optimistisch zijn en ervan uitgaan dat dit gebeurt; wat betekent dit dan voor mensen die met opiaten willen stoppen?

VOORBEREIDEN OP HET GEBRUIK VAN MEDICINALE CANNABIS

Als je medicinale cannabis wilt gebruiken om af te komen van opiaten, kan het zomaar zijn dat je arts je hierin niet ondersteunt. Vraag hem of haar in dat geval zich te verdiepen in nieuw onderzoek. Kun je je arts niet overtuigen? Dan kun je misschien een andere medische professional vinden met meer kennis van cannabis.

Bij een voorgeschreven behandeling met cannabis is een goede balans tussen de doseringen belangrijk. Het is gevaarlijk en mogelijk zelfs dodelijk om het gebruik van opiaten te verhogen na een vermindering. Een arts verwacht daarbij dat je het gebruik van cannabis serieus neemt.

Waarschijnlijk krijg je een soort met een 1:1 verhouding THC:CBD voorgeschreven. Ontstekingsremmende, anti-angst en pijnverminderende effecten worden daarbij versterkt. Je arts kan je advies geven over hoe je het gebruik van opiaten kunt verminderen. De aanpassing bestaat vaak eerst uit kleine hoeveelheden cannabis die geleidelijk worden opgehoogd. Een gedisciplineerde aanpak en consistentie is hierbij zeer belangrijk. Hopelijk groeit dit de komende jaren uit tot een algemeen beschikbare, medische behandeling. Het kan dan ook geen kwaad om meer wetgevers hiervan op de hoogte te stellen.

External Resources:
  1. Medical marijuana may help end opioid epidemic, experts say https://www.ajc.com
  2. Medical Cannabis Use Is Associated With Decreased Opiate Medication Use in a Retrospective Cross-Sectional Survey of Patients With Chronic Pain - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.