Als we overdosering definiëren als een episode waarin voldoende cannabis wordt geconsumeerd om onplezierige gevoelens op te roepen, ja, dan is een overdosis mogelijk. Definiëren we overdosering daarentegen als een dodelijke hoeveelheid cannabis binnenkrijgen, dan is een overdosis uitgesloten. Het is soms moeilijk de propaganda en de hype die is gecreëerd door de war on weed, te doorbreken. Laten we daarom eerst eens kijken naar een aantal feiten over cannabis en overdoses.


Royal Queen Seeds Joint
Een dodelijke dosis

Onderzoekers bepalen de dodelijke dosis van een drug hoofdzakelijk door het net zolang aan laboratoriumdieren toe te dienen tot deze doodgaan. Toen onderzoekers dit met marihuana probeerden, bleken ze niet in staat de dood te bewerkstelligen bij de dieren. Het gevolg is dat wetenschappers niet hebben kunnen bepalen hoeveel cannabis dodelijk is. Wel hebben ze beraamd dat een dodelijke dosis waarschijnlijk zou bestaan uit tussen de 20.000 en 40.000 keer de hoeveelheid cannabis die kan worden aangetroffen in één marihuanasigaret. Cru gezegd maar grappig tegelijk: je zou bijna 700 kilo marihuana moeten consumeren binnen een tijdsbestek van vijftien minuten om te sterven aan een overdosis cannabis.


Natuurlijke weerstand tegen cannabis


Een recent Frans onderzoek bracht een andere reden aan het licht waarom een fatale dosis cannabis onmogelijk is. Als iemand marihuana rookt, beginnen de hersenen een hormoon aan te maken dat pregnenolone wordt genoemd en dat de effecten van cannabis tegengaat. Het resultaat is een cyclus waarbij er, naarmate er meer THC wordt opgenomen door het lichaam, er meer pregnenolone wordt aangemaakt. Deze cyclus vermindert de kans op verslaving en vergroot de hoeveelheid cannabis die geconsumeerd moet worden om een fataal effect te hebben, aanzienlijk.


Royal Queen Seeds Cannabis
Te veel cannabis

Van alle goede dingen in het leven kun je te veel krijgen. Als cannabis het goede ding is waarvan je te veel hebt gehad, kun je verscheidenen onplezierige gewaarwordingen ondergaan. Signalen dat je te veel hebt gehad, zijn onder meer paniekaanvallen, versnelde hartslag, duizeligheid, transpireren en misselijkheid. Deze neveneffecten doen zich met name voor na het eten van cannabis en veel minder vaak na het roken of het gebruik van een vaporisator. Dit komt doordat eetwaren meer tijd nodig hebben om effect te sorteren, wat voor sommigen aanleiding is meer te nemen in afwachting van het moment waarop de eerste dosis begint te werken. Als je onaangename bijwerkingen ondergaat, blijf dan kalm en houd jezelf voor dat de effecten snel zullen afnemen. Drink een glas sinaasappelsap – daarvan is aangetoond dat het mensen sneller ontnuchtert – en zoek een rustige plek op om te ontspannen tot de symptomen zijn weggezakt.

Hoewel cannabis op zich niet dodelijk is, kan het bijdragen aan een voortijdige dood als je niet voorzichtig bent. Net als andere medicaties oefent cannabis invloed uit op je lichaam en het kan je bewustzijn doen afnemen. Daarom is het belangrijk dat je niet achter het stuur plaatsneemt, zware apparatuur bedient of vergelijkbare zaken verricht nadat je cannabis hebt gebruikt. Met een beetje verantwoordelijkheid kom je een heel eind, en zolang je cannabis verantwoord gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over fatale gevolgen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.