De RQS Seed Mix Packs zijn eindelijk hier - lees meer

By Steven Voser

Als je minderjarig bent en blokt voor je examens zou je GEEN cannabis moeten gebruiken. Je zou zelfs dit artikel niet moeten lezen. Wij vergoelijken het gebruik van cannabis door minderjarigen niet; er zijn zelfs overtuigende medische redenen het niet te doen. De hersenen van tieners zijn nog in ontwikkeling en worden door cannabisgebruik mogelijk ongunstig beïnvloed. Mocht je echter studeren, dan ben je inmiddels vast wel in contact gekomen met mensen die cannabis gebruiken. Van wiet denken we vaak dat het funest is voor de motivatie en productiviteit. Toch zijn er studenten die claimen dat ze er effectiever van gaan studeren. Laten we ter onderzoek van deze claims eens kijken naar de impact van cannabis op de hersenen.

Hersenen En Cannabis

OP WELKE MANIER BEÏNVLOEDT CANNABIS DE HERSENEN?

Nu verschillende landen tot legalisering van cannabis zijn overgegaan, neemt wetenschappelijk onderzoek naar de plant en haar bestanddelen geleidelijk toe. Het geeft universiteiten en onderzoeksinstituten de kans om onder toezicht wiet te kweken voor wetenschappelijke doeleinden. Van cannabis wordt verondersteld dat de plant het neuraal netwerk in de hersenen stimuleert. Toch zijn er ook vragen over de exacte link tussen wiet en zeldzame gevallen van psychose. Onlangs zijn de laatste bevindingen van de Universiteit van Texas gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Science. Het onderzoek[1] concludeert dat, hoewel van cannabis de hersenen fysiek in omvang afnemen, het aantal verbindingen tussen neuronen toeneemt.

Voor het onderzoek zijn 48 volwassen cannabisgebruikers in de leeftijd van 20 tot 36 jaar gevolgd en vergeleken met een controlegroep van niet-gebruikers. Middels MRI scans is gekeken hoe het gebruikers is vergaan na het consumeren van gemiddeld drie joints per dag gedurende een periode van 6 tot 8 jaar. De MRI beelden van de hersenen suggereren dat THC de grijze massa doet slinken. Met name de orbitofrontale cortex lijkt krimpgevoelig. Dit is mogelijk problematisch, omdat dit het hersengebied is dat we associëren met het verwerken van beloning en aversie.

Hoewel de neuroconnectiviteit blijkt te verbeteren, zou het bij langdurig gebruik stapsgewijs afnemen. Toch lijkt de connectiviteit als geheel gezonder dan gemiddeld. De onderzoekers geven toe dat ze niet rekening hebben gehouden met gelegenheidsgebruikers en de gevolgen van plotselinge onthouding. Nu dit onderzoek echter lijkt aan te tonen dat regelmatige gebruikers een verbeterde neuroconnectiviteit ervaren, zouden gelegenheidsgebruikers mogelijk baat hebben bij high studeren. We duiken meteen in de voor- en nadelen.

VOORDELEN VAN STUDEREN ONDER INVLOED VAN CANNABIS

High worden is zeker prettig voor je beloningssysteem als je een studiedoel bereikt hebt. Maar zou je onder invloed van cannabis ook daadwerkelijk beter studeren? Wetenschappelijk beschouwd, zouden mensen die medicatieresistente kinderepilepsie hebben op verschillende manieren baat hebben bij de plant. Hierbij gebruiken we echter CBD als belangrijkste cannabinoïde en niet THC. Sommige epilepsiepatiënten die CBD-rijke cannabis hebben gebruikt, blijken niet alleen veel minder aanvallen te krijgen, maar ook alerter te zijn, zich beter te voelen en beter te slapen[2]. Bovendien heeft de Amerikaanse staat Rhode Island onlangs het gebruik van wiet voor de behandeling van autisme goedgekeurd. Kortom, afhankelijk van iemands omstandigheden en in overleg met een arts, zouden mensen met bepaalde neurologische aandoeningen mogelijk profiteren van cannabis bij het studeren.

Maar hebben mensen die niet aan deze ziektes lijden ook baat bij wiet voor hun studie? Indica variëteiten zijn fantastisch om te ontspannen en als slaaphulp. Voldoende slapen zien we echter vaak over het hoofd. Het is met name voor studenten belangrijk om er een strak slaapregime op na te houden. Doorgaans hebben volwassenen tussen de 6-8 uur slaap nodig. Kijk dus wat je nodig hebt en houd je daaraan. De ontspannen manier van denken door een indica helpt je mogelijk te focussen op het lezen voordat je in je mandje duikt. Een sativa variëteit geeft je echter een energieboost als dat nodig is. Een cerebrale, creatieve roes helpt je mogelijk ongeremd over ideeën na te denken en je te enthousiasmeren voor het studeren.

Cannabis En Studenten

NADELEN VAN STUDEREN ONDER INVLOED VAN CANNABIS

Afhankelijk van de strain en de omstandigheden is het zeker mogelijk te profiteren van de high bij het studeren. Dan hebben we het natuurlijk wel over gematigd gebruik. Van een flinke hoeveelheid raak je waarschijnlijk uit je concentratie en minder gemotiveerd. We raden je in ieder geval af om een examen af te leggen onder invloed van een THC-rijke strain. Op dat moment heb je echt al je aandacht nodig. Maar kan het kwaad om iets bij de hand te hebben als je werkt aan een studieopdracht of onderzoek? Afgezien van de gevolgen voor je portemonnee?

Cannabis is in staat je gedachtestroom en creativiteit te verbeteren. Echter, het leidt er soms ook toe dat je afgeleid raakt door je fluctuerende gedachten. Als je mentaal instabiel bent, heeft dat gevolgen voor je geheugen. Onderzoek heeft aangetoond dat je ruimtelijk inzicht mogelijk afstompt bij overmatig gebruik van cannabis. Hetzelfde gaat op voor het werkgeheugen. Dit is het vermogen om temporaire informatie te verwerken. Dus wanneer je studeert met de bedoeling cruciale info op te nemen, doe je er verstandig aan duidelijke aantekeningen bij te houden van wat je dient te onthouden. Je hersenen zijn in staat meer belast te worden met nieuwe informatie, maar vergeten deze ook sneller door de aanhoudende stroom van nieuwe gedachten.

Als je een beetje high bent voordat je in een onderwerp duikt, helpt dit je echter soms ook te focussen op je gedachtegang. Probeer met vallen en opstaan je eigen weg te vinden. Maar denk aan je prestaties en of verantwoordelijk cannabisgebruik niet beter is voor andere gelegenheden.

External Resources:
  1. Smoking cannabis every day ‘shrinks brain but increases its connectivity’ | Society | The Guardian https://www.theguardian.com
  2. Report of a parent survey of cannabidiol-enriched cannabis use in pediatric treatment-resistant epilepsy. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.