Laten we beginnen door te kijken naar de aandoening in kwestie. Hypertensie (een extreem hoge bloeddruk) is een serieuze chronische aandoening waarbij er een toename is van de slagaderlijke bloeddruk. Hierdoor wordt het hart gedwongen om sneller en onder meer stress dan normaal te pompen. Hypertensie kan leiden tot verschillende gevaarlijke ziektes. Atherosclerose, beroertes en een aneurysma zijn een paar van de meest voorkomende aandoeningen. Een derde van de Amerikaanse bevolking lijdt aan hypertensie. Als het niet behandeld wordt, kan het leiden tot hartkwalen, hartfalen, vaatziektes, nierfalen en zelfs hartaanvallen.

Hypertensie is de meest voorkomende oorzaak van vroegtijdig overlijden over de hele wereld. Hoewel het voorkomen kan worden, geven veel mensen het niet genoeg aandacht.

WAT HEEFT CANNABIS HIERMEE TE MAKEN?

Het endocannabinoïde systeem is zeer intrigerend. Dit systeem bestaat uit receptoren die zich door het hele lichaam bevinden en geactiveerd worden door cannabinoïden. Het systeem speelt een belangrijke rol bij veel lichamelijke functies. Een van die functies is het reguleren van het cardiovasculaire systeem, aldus onderzoek[1].

Dit geeft reden om te geloven dat cannabis een interactie vertoont met het hart. Het hart is een van onze belangrijkste organen. Daarom is het essentieel dat we goed onderzoeken hoe onze favoriete plant ermee in wisselwerking staat.

Cannabisverlagende hypertensie

CANNABIS EN HET REDUCEREN VAN HYPERTENSIE

Nadat ratten werden geïnjecteerd met THC, zagen onderzoekers[2] gelijk daarna dat hun bloeddruk aanzienlijk naar beneden ging. Hetzelfde resultaat werd behaald in een tweede onderzoek[3].

Interessant is dat wanneer je voor het eerst cannabis consumeert, je bloeddruk en hartslag omhoog gaan. De volgende keer dat je het gebruikt, kun je je hand op je borst houden om dit te ervaren. Je ontwikkelt echter gauw een tolerantie na een paar weken. Na herhaaldelijk gebruik, verlaagt cannabis zelfs zowel de hartslag als de bloeddruk. Het lijkt misschien alsof cannabis stressvol is voor het lichaam. Maar als het lichaam gewend is geraakt aan de chemische veranderingen, kunnen cannabinoïden bepaalde functies juist bevorderen.

Dit alles lijkt logischer als je cannabinoïden nader bestudeert. Cannabis heeft een vaatverwijdend effect. Dit betekent dat de vaten wijder worden als je high bent. Een duidelijk teken hiervoor is als je in iemands ogen kijkt nadat deze persoon cannabis heeft gebruikt. De vaten zetten uit, waardoor ze meer bloed kunnen vervoeren. Dit is de oorzaak van de klassieke, rode "stoner ogen”.

Met de verwijding van de vaten, is het normaal dat het hart sneller gaat kloppen. Het moet de verminderde druk in de slagaders compenseren. Dit is zowel goed als slecht. De schade is vermoedelijk niet zo groot. De voordelen van het hypotensieve effect van cannabis wegen in ieder geval op tegen de nadelen. Maar er is meer onderzoek nodig.

Al het bestaande onderzoek is uitgevoerd met betrekking tot zeer specifieke condities. We hebben meer studies nodig met diverse samples om nog beter de specifieke variabelen te kunnen vaststellen. Factoren als de consumptiemethode, hoeveelheid en frequentie moeten ook meegenomen worden. We hebben simpelweg nog niet alle informatie paraat. Voor mensen die lijden aan hypertensie, raden we aan andere behandelmethodes te hanteren dan roken.

Rode ogen cannabishypertensie

MEER ONDERZOEK IS NODIG

Tegenwoordig, vooral online, vind je informatie van beide kanten van het debat. Aan de University of California, San Francisco, werd tijdens het vijftienjarige longitudinale Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) onderzoek[4] data geanalyseerd van meer dan 3500 Afro-Amerikaanse en blanke volwassenen. Hieruit bleek dat op de lange termijn er geen causale link bestaat tussen een verhoogd risico op hartaanvallen of beroertes en cannabisconsumptie.

Maar er bestaat ook een onderzoek[5] van de Harvard Medical School dat aantoont dat hoge risico groepen, zoals ouderen, er minder goed op reageren. Direct na consumptie, vertoonden dergelijke groepen een verhoogde kans op hartaanvallen. Dit werd weer normaal na twee uur. Maar hey, het is al stressvol genoeg om op je tachtigste high te zijn terwijl je bang bent voor een hartaanval.

Daarnaast houden ze er bij de meeste studies met mensen geen rekening mee dat veel cannabis gebruikers ook andere gewoontes hebben. Marihuana gaat bij velen gepaard met alcohol, tabak, of andere stimulerende middelen. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn de meeste studies ook niet longitudinaal. De meeste informatie die beschikbaar is, is gebaseerd op korte termijn resultaten en gefocust op THC. Tot voor kort, hielden onderzoekers zich niet zo bezig met andere cannabinoïden, zoals CBD. Het bestuderen van alleen THC kan dan wel leiden tot resultaten daarover, maar niet tot bevindingen over de cannabisplant als geheel.

Als er iets is wat we hieruit kunnen concluderen, is het dat we meer cannabisonderzoek nodig hebben. Met de globale verspreiding van de legalisatie van cannabis en de decriminalisering, zien we de planten straks misschien wel over de hele wereld verschijnen, maar begrijpen we ze niet volledig. Mensen moeten op de hoogte gesteld worden, zodat ze op een vredige manier van hun cannabis-routines kunnen genieten. Ze moeten weten wat voor effect het op ze heeft. Voor nu, kunnen we zeggen dat cannabis ons lichaam op veel verschillende manieren beïnvloedt en onze bloedsomloop is daar geen uitzondering op. Alleen tijd en meer onderzoek kan ons meer vertellen over deze nog mysterieuze plant.

External Resources:
  1. Endocannabinoids Acting at Cannabinoid-1 Receptors Regulate Cardiovascular Function in Hypertension http://circ.ahajournals.org
  2. Reduttion by A9- tetrahydrocannabinol in the blood pressure of hypertensive rats bearing regenerated adrenal glands http://onlinelibrary.wiley.com
  3. Role of the central autonomic nervous system in the hypotension and bradycardia induced by (‐)‐Δ9‐trans‐THC http://onlinelibrary.wiley.com
  4. Marijuana use, diet, body mass index, and cardiovascular risk factors (from the CARDIA study). - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Health News | Latest Medical, Nutrition, Fitness News - ABC News - ABC News http://abcnews.go.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.