By RQS Editorial Team

Wietthee kan weleens jouw nieuwe favoriete manier van THC- of CBD-gebruik worden. 


Misschien heb je via een bevriende psychonaut weleens gehoord van paddothee, maar ben je ook al bekend met wietthee? Roken en vapen zijn goede manieren om je dosis cannabis binnen te krijgen, maar niet iedereen kan tegen de hete rook of damp.

Zoek jij ook een manier om van wiet te genieten zonder dat je last krijgt van je keel? Dan kan wietthee een welkome, verzachtende oplossing zijn.

De Voordelen van Wietthee

Misschien denk je dat de voordelen van met cannabis geïnfuseerde thee simpelweg hetzelfde zijn als die van wiet in het algemeen. Toch biedt thee ook zijn eigen voordelen.

 • Rustgevende Sensaties

Werkt het gebruik van wiet en het drinken van thee voor jou ontspannend? Stel je dan eens voor wat voor rustgevende sensaties je ervaart wanneer je beide combineert! Aangezien je niet snel hete rook of damp hoeft te inhaleren, kun je hierbij meer genieten van het moment. Het drankje kan weliswaar net zo heet zijn, maar door kleine slokjes te nemen en met de toevoeging van bijvoorbeeld boter of melk wordt het vanzelf draaglijker.

Je kunt zelfs nog meer ontspannen wanneer je thee zonder cafeïne drinkt, zoals kamille-, munt- of gemberthee. We raden je ook aan om een indica-dominante cultivar te kiezen of eentje met terpenen als myrceen en linalool om deze effecten te versterken. Sommige mensen worden hier wel wat slaperig van, dus pas op wanneer je thee zet met een onbekende cultivar.

Rustgevende Sensaties
 • Ondersteunt een Gezonde Spijsvertering

Naast dat het ons tot rust brengt, kan het drinken van bepaalde thee ook de werking van ons maagdarmkanaal[1] ondersteunen. Kruidenthee van bijvoorbeeld munt of gember zou met name effectief zijn. Iedereen ervaart dit echter anders en het kan even duren voordat je de perfecte thee hebt gevonden.

Ondersteunt een Gezonde Spijsvertering
 • Verzacht de Keel

De meesten van ons zijn gewend aan de pijnlijke keel bij het gebruik van cannabis, of je het nu rookt of vapet (wat minder schadelijk is dan roken). Wanneer je echter cannabisthee drinkt, kan dit juist je keel verzachten[2], in plaats van schaden. Hoewel de wiet hier zelf niet verantwoordelijk voor is, kan je keel wel degelijk profiteren van de (beperkte) verzachting van de thee. Met name kamille- en groene thee worden op dit gebied als effectief beschouwd.

Verzacht de Keel

Zo Maak Je Wietthee: 2 Methodes

Hoewel het niet zo simpel is als een theezakje in een kop doen, is het absoluut niet moeilijk om je eigen wietthee te maken. Je hebt slechts enkele basisingrediënten nodig, namelijk de gebruikelijke materialen om thee te zetten en wat fijngemalen wiet, plus dertig minuten moeite en geduld.

1. De Methode met Wietboter (Gemakkelijk en Handig)

Ingrediënten

 • 1g gemalen wiet
 • 1 theezakje (welke soort je maar lekker vindt)
 • 1 eetlepel kokosolie of wietboter
 • ½ pan water
 • Optioneel: honing, suiker, kaneel

Materiaal

 • Thee- of koffiezeef

Stappen

 1. Voordat we aan het theerecept zelf beginnen, moet je de vermalen wiet 45 minuten in de oven decarboxyleren op 115°C. Dit kun je van tevoren doen om de wachttijd te beperken. Met deze stap zorg je voor een krachtiger brouwsel.
 2. Breng het water in de pan aan de kook. Gebruik minstens 500ml, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt.
 3. Voeg je boter (of kokosolie) toe aan het water en roer tot het volledig is opgelost.
 4. Voeg je gemalen, gedecarboxyleerde wiet toe aan het mengsel van boter/olie en water.
 5. Laat het geheel pruttelen en minimaal 15 minuten op een laag pitje sudderen. Net als bij gewone thee geldt dat hoe langer je de thee laat trekken, des te sterker hij wordt.
 6. Plaats de zeef boven een mok/theekopje naar keuze.
 7. Giet er de gewenste hoeveelheid thee in.
 8. Voeg je zakje thee toe voor de gewenste smaak en effecten.
 9. Voeg extra ingrediënten toe, zoals suiker, honing, kaneel, melk, etc.
 10. Laat de thee even staan zodat deze goed kan trekken.
 11. Geniet ervan!
1. De Methode met Wietboter (Gemakkelijk en Handig)

2. "Cannabistheelatte" (Zelfgemaakt en Ideaal voor Gezelschappen)

Ingrediënten (voor 4 Porties van 200ml)

 • 7g vermalen toppen of 14g knipresten (gedecarboxyleerd)
 • 15g zachte boter (of 30ml voorverwarmde kokosolie)
 • 400ml volle melk (of amandelmelk, etc.)
 • 400ml water
 • Theeblaadjes
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 4 eetlepels honing
 • Een vleugje kaneel
2.

Materiaal

 • Metalen thee-ei

Stappen

 1. Decarboxyleer je wiet.
 2. Meng het plantaardig materiaal, de melk, het vanille-extract en de boter (of kokosolie) goed. Laat dit mengsel ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan.
 3. Vervolgens giet je deze mix in een pan, voeg je water toe en plaats je je vooraf gevulde metalen thee-ei in het midden. Laat het ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen en ga voor een lage tot middelhoge temperatuur. Laat het niet koken!
 4. Giet je "theelatte" door een fijne keukenzeef om al het plantaardig materiaal te verwijderen en verbeter de smaak met wat eetlepels honing, een vleugje kaneel of wat je maar lekker vindt.

Soorten Wietthee

In het recept hebben we vermalen wiettoppen vermeld, maar je kunt ook prima thee zetten van (vrijwel) elk ander deel van de plant. De wietplant heb je immers als geheel gekweekt, dus waarom zou je niet alle delen benutten?

 • Toppen

Wiettoppen zouden echter wel je eerste keus moeten zijn voor cannathee. De toppen bevatten namelijk de hoogste concentratie cannabinoïden en terpenen. Wanneer je hier thee van trekt, krijg je dus het sterkst mogelijke brouwsel.

Helaas beschik je niet over oneindig veel toppen en door uitsluitend wiettoppen te gebruiken, kan het maken van wietthee op de lange termijn nogal prijzig worden.

Toppen
 • Bladeren

Tegen de oogsttijd heb je meer bladeren dan toppen en meestal kun je niet zoveel met de blaadjes, behalve er cannabisthee van maken!

Je kunt gedroogde, gedecarboxyleerde bladeren direct in water doen of ze verhitten in kokosolie. Bij de laatstgenoemde methode vangt de olie als het ware de aanwezige cannabinoïden. Daardoor wordt de resulterende thee een stuk krachtiger. Hoe dan ook is wietthee van bladeren vergeleken met thee van toppen vaak zwakker vanwege de relatief lage concentratie cannabinoïden en terpenen.

Bladeren

 • Stengels

We durven te wedden dat je nog wel ergens een hoopje steeltjes hebt liggen. Nu komen ze eindelijk goed van pas! Ze zien er misschien bescheiden uit, maar het zal je verbazen hoeveel cannabinoïden je nog uit deze takjes kunt halen. Je hebt wel behoorlijk wat nodig voor een pot thee, zo'n 5 gram, maar daar kom je vaak makkelijk aan met 30 gram knipresten of middelmatige toppen.

Stengels
 • Kant-en-klaar

Heb je geen zin om je eigen thee te maken? Dan kun je ook kant-en-klare wietthee kopen. Met cannabis geïnfuseerde drankjes worden steeds populairder en inmiddels zijn er ook al enkele theesoorten met wiet op de markt. Met name CBD-rijke thee kom je regelmatig in winkels en online tegen. Deze rustgevende cannabinoïde is namelijk een geweldige aanvulling op een warme drank.

Kant-en-klaar

Basis voor Wietthee

Wanneer je je eigen thee zet, heb je de luxe om je eigen basis te bepalen, waardoor je de ervaring kunt beïnvloeden. Til hier echter ook weer niet te zwaar aan. Wat je normaal voor thee gebruikt, is ook prima voor wietthee.

 • Water

Als je een mildere high zoekt, kun je ook voor simpele thee gaan. THC is niet in water oplosbaar, dus je krijgt hiermee niet elk deeltje van het plantaardig materiaal binnen. Ben je echter niet te kieskeurig over je dosis en heb je liever iets wat snel te bereiden is en rustgevend werkt? Dan zal simpele wietthee prima volstaan.

 • Boter of Olie

Als je een sterkere, langer durende high wilt, raden we aan om boter of olie toe te voegen. THC gaat niet goed samen met water, maar is dol op vet. Het vet in de boter of olie hecht zich dan ook aan de cannabinoïden, zodat je deze allemaal kunt binnenkrijgen.

 • Tincturen

Als je een snelle boost voor je high zoekt, kan de toevoeging van een paar druppels tinctuur aan je thee ook werken. Meestal zijn tincturen niet zo sterk als de gemiddelde wietboter, maar ze kunnen alsnog een geweldige buzz geven. Bovendien kun je er makkelijk wat van toevoegen aan je thee. Dit kan wel de smaak aantasten, dus voeg wat extra honing, suiker of citroen toe om die te verbeteren, indien gewenst.

 Basis voor Wietthee

De Dosis per Kopje Berekenen

Wanneer je zelf thee maakt, is het THC-gehalte ervan afhankelijk van de cultivar die je gebruikt. Om je een idee te geven, geldt als vuistregel: voeg een 0 toe aan het THC-percentage van je wiet. Stel dat je cannabis bijvoorbeeld 15% THC bevat, dan is dat ongeveer 150mg per kopje voor elke gram die je gebruikt.

Als je een beginner bent, raden we aan om te beginnen met een kleinere dosis. Verhoog de dosering daarbij iedere keer slechts met kleine stapjes.

Effecten van met Cannabis Geïnfuseerde Thee

Zoals met edibles vaak het geval is, duurt het even voordat de effecten van cannabis-geïnfuseerde thee intreden. Wat je uiteindelijk voelt, is afhankelijk van het soort thee en wiet dat je gebruikt.

Intreding van de Effecten

Meestal moet je ongeveer 30-90 minuten wachten voordat je de effecten van je wietthee begint te voelen, hoewel het soms wel twee uur duurt.

Mensen met minder lichaamsvet voelen de effecten daarbij vaak sneller dan degenen met een onsje meer. Ook kunnen kleinere mensen het effect sneller voelen dan langere personen. Daarnaast is het mogelijk dat je de effecten eerder voelt intreden als het je eerste keer is, terwijl iemand die vaker wiet gebruikt, langer moet wachten.

Duur

Bij de meeste mensen duurt de high van wietthee ongeveer 4-8 uur. Maar nogmaals, dit hangt af van diverse factoren, zoals je lichaamsbouw, voedsel-/drankinname en je tolerantie voor cannabis.

Niet-psychotrope Thee (CBD-thee)

In plaats van THC-rijke wietsoorten te gebruiken voor je thee, kun je ook CBD-thee maken. Zoals we al zeiden, kun je deze thee vinden in cannabiswinkels of het zelf maken. Van CBD-thee word je, in tegenstelling tot THC-rijke thee, niet high. Je ervaart hierbij soortgelijke effecten als met andere CBD-producten.

Daarnaast kun je CBD-thee maken met tincturen die je normaal gesproken onder de tong druppelt (sublinguaal). De thee maskeert de bittere smaak en met honing of melk kun je deze vrijwel onmerkbaar maken.

Aanbevolen Cultivars voor Wietthee

Je kunt met elke wietsoort wietthee maken, maar hieronder hebben we een lijst met aanbevelingen.

Fruit Spirit

Fruit Spirit is ontwikkeld voor smaak en daarom ideaal voor een heerlijke warme kop cannabisthee. Als lid van de White Widow-familie kenmerkt deze soort zich door sativa-dominante genetica, vleugjes bosbessen en een milde en rustgevende cerebrale high. Met al dat lekkers en een beschaafde, maar merkbare 18% THC, is dit absoluut een van onze favorieten voor mildere highs.

Fruit Spirit

Fruit Spirit
23_genetic background_1 Blueberry x White Widow
33_Yield indoors_1 375 - 425 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 9 - 10 weken
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 30% Indica 70%
34_yield outdoor_1 475-525 gr/plant
32_plant height outdoors_1 175 - 220 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Helder

Koop Fruit Spirit

Lemon Shining Silver Haze

Met haar sterke geur, die het midden houdt tussen zoet en zuur, is Lemon Shining Silver Haze een frisse limonade in wietvorm. Naast een aangename smaak, ervaar je de euforie van de beste sativa's, aangedreven door 21% THC. Als je graag een vleugje citrus wilt toevoegen aan je wietthee, probeer deze soort dan eens!

Lemon Shining Silver Haze

Lemon Shining Silver Haze
23_genetic background_1 Lemon Skunk x Shining Silver Haze
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 9 - 10 weken
29_THC_1 THC: 21%
28_Type Blend_1 Sativa 75% Indica 25%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 170 cm
27_harvest period_1 Half Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Lemon Shining Silver Haze

Green Gelato

De stevige en smaakvolle Green Gelato doet denken aan roomijs vol chocoladestukjes, besprenkeld met sinaasappelsaus. Bovendien bezit deze cultivar een verbluffend THC-gehalte van 27%. Een perfecte keuze dus voor de echte THC-liefhebbers onder ons. Deze soort werkt snel en de indica-dominante genen dompelen je onder in een fysiek rustgevende, maar cerebraal heldere high.

Green Gelato

Green Gelato
23_genetic background_1 Sunset Sherbet x Thin Mint Girl Scout Cookies
33_Yield indoors_1 500 - 700 gr/m²
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 27%
28_Type Blend_1 Sativa 45% Indica 55%
34_yield outdoor_1 800 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Helder

Koop Green Gelato

External Resources:
 1. Role of cannabis in digestive disorders - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Best Tea for a Sore Throat: Benefits, Types, and More https://www.healthline.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.