By Luke Sumpter

Er bestaan veel manieren om cannabis te consumeren.Tincturen zijn echter snel gemaakt en gemakkelijk te doseren. Ze zijn ook nog eens veelzijdig, want je kunt ze sterk of mild maken, afhankelijk van je voorkeur. Tincturen zijn bovendien discreet en kunnen gedurende de dag worden gebruikt. Druppel simpelweg wat druppels onder de tong of voeg het toe aan drankjes, zoals thee, koffie of sap. Ideaal voor onderweg.

Je kunt een tinctuur oraal gebruiken, maar ook onder de tong druppelen. De effecten van orale toediening houden langer aan, al duurt het even voor ze merkbaar zijn. De sublinguale methode heeft een hogere biobeschikbaarheid, maar het effect houdt minder lang aan. Sommige cannabisgebruikers geven de voorkeur aan tincturen, omdat deze het volledige spectrum bevatten. Geïsoleerde cannabinoïden, zoals THC en CBD, zijn beide krachtig en nuttig. De aanwezigheid van aanvullende moleculen, zoals terpenen, kunnen de effecten echter versterken. Dit proces staat bekend als het entourage effect.

Gerelateerd Artikel
Cannabis tinctuur maken

Het is mogelijk tincturen te maken met verschillende extractie middelen, zoals alcohol en honing. In deze gids vestigen we de aandacht echter op plantaardige glycerine. Deze heldere, geurloze vloeistof wordt geproduceerd van plantaardige olie, zoals palm-, soja- of kokosolie. Glycerine wordt soms gebruikt in cosmetica, dus verzeker je ervan dat jouw product afkomstig is van een gerenommeerde leverancier en geschikt is voor consumptie. Hoewel glycerine bekend staat als zwakker dan alcohol, smaakt het lekker zoet. Het is ideaal voor degenen die liever geen alcohol gebruiken.

Om een cannabis tinctuur op basis van glycerine te maken, heb je het volgende nodig:

 Cannabis Glycerine Tinctuur

INGREDIËNTEN

 • 14g cannabis toppen (vermalen of in kleinere stukjes gebroken)
 • 480ml plantaardige glycerine

Cannabis Glycerine Tinctuurproces

OVERIGE BENODIGDHEDEN

 • Trechter
 • Slowcooker
 • Mason pot
 • Ovenhandschoenen
 • Druppelflesjes
 • Kom
 • Kaasdoek
 • Theedoek
 • Bakpapier
 • Bakplaat

WERKWIJZE

 1. Allereerst moet je je cannabis decarboxyleren. Dit proces verwijdert een carboxylgroep uit de verbindingen. Het zet de THCA om in het psychoactieve THC (en CBDA in CBD). Dit klinkt ingewikkeld, maar is niets meer dan je wiet verwarmen tot een bepaalde temperatuur. Stel je oven in op 104–112°C. Beleg je bakplaat met bakpapier en verdeel de wiet gelijkmatig over het oppervlak. Zet de bakplaat 40 minuten in de oven.
 2. Je hebt nu je wiet gedecarboxyleerd. Doe het in de Mason pot. Giet de glycerine erbij en sluit het deksel. Schud de pot flink om de ingrediënten te vermengen.
 3. Stel je slowcooker in op warm. Plaats de theedoek erin om de zijkanten te bedekken. Vul de slowcooker voor de helft met water en zet je Mason pot erin. Laat de pot 24 uur koken. Hierdoor worden de gewenste bestanddelen onttrokken. Controleer de slowcooker elke paar uur en schud de pot even.
 4. Na 24 uur zet je de slowcooker uit. Trek je ovenhandschoenen aan en verwijder de pot uit het water. Haal het deksel eraf en laat het extract afkoelen. Hierna zeef je het mengsel door je kaasdoek in een kom. Giet het extract met je trechter in druppelflesjes. De restjes plantenmateriaal kun je bewaren om later te gebruiken in warme drankjes.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.