By Steven Voser

Wietboter is een basisingrediënt dat de echte fan van wiet vaak in de koelkast heeft liggen. Hiermee verrijk je allerlei recepten met de kracht van wiet. Denk maar aan zoete lekkernijen, zoals brownies, maar bijvoorbeeld ook pittige curry's. Maar er komt een moment dat ervaren wietgebruikers hun horizon willen verbreden en iets nieuws zoeken om hun edibles van meer cannabinoïden en terpenen te voorzien. Als jij tot deze groep behoort, is het goed om te weten dat er een sterker alternatief bestaat: hasjboter.

Hasjboter wordt, je raadt het al, gemaakt met hasj in plaats van (knipafval van) wiet. Daarmee heeft het een zeer sterk effect. In dit artikel leer je alles over hasjboter, zoals hoe je het maakt en hoe deze zogeheten 'hash cannabutter' verschilt van traditionele wietboter of -olie.


Wat is hasjboter?

Hasj boter is precies wat je ervan verwacht: rijke, romige boter verrijkt met sterke hasj. Er bestaan talloze vormen van hasj met allemaal hun eigen sterkte en textuur, van dry sift tot bubble hash en BHO. Ongeacht hun uiterlijk hebben alle typen hasj één ding gemeen: je maakt ze door de harsrijke trichomen van het plantaardige materiaal te scheiden. Dit proces resulteert in een sterker product met beter ontwikkelde smaken en effecten.

hash-butter-process

Wietboter versus hasjboter

Hasj is een geconcentreerde vorm van wiet die veel sterker is dan de toppen of knipafval van wiet. Een combi van boter met hasj levert daarom veel krachtigere edibles op.

Natuurlijk verschilt de sterkte van hasj afhankelijk van hoe het is gemaakt. Traditionele vormen van hasj, zoals dry sift of bubble hash, bevatten bijvoorbeeld tot wel 60% THC. Maar moderne BHO (butaan hasjolie) kan meer dan 90% THC bevatten. Dat is aanzienlijk sterker dan droge wiet, wat doorgaans 15–30% THC bevat. Vanwege deze hoge sterkte is het beter geschikt voor ervaren wietgebruikers die al wat gewend zijn.

Tips voor je ervaring met edibles

We willen graag dat je een prettige ervaring hebt met hasj boter en edibles. Let daarom op het volgende:

 • Ken je dosis: de aanbevolen dosering bij edibles schommelt tussen 2,5–10mg THC per portie. Ga je edibles maken, dan moet je weten hoe je berekent hoeveel wiet/hasj je moet gebruiken. Zo krijg je een beter beeld van de hoeveelheid THC in elke dosis. Als je niet weet hoeveel THC je edibles bevatten, kun je niet inschatten hoe je ervaring uitpakt.
 • Begin rustig en eet niet te veel: bij het gebruik van edibles is het advies om eerst de helft van een standaard dosis te eten. Vervolgens moet je 60–90 minuten wachten om het effect te beoordelen. Hierna kun je besluiten meer te eten. Onthoud dat je je dosis altijd kunt verhogen als de impact tegenvalt. Maar als je teveel THC eet, kun je niets anders doen dan wachten tot het onaangename gevoel weer overgaat.
 • Ken je grenzen: naarmate je meer bekend raakt met hasj edibles, ontdek je vanzelf welke dosis voor jou werkt. Houd je gewoon aan deze dosis. Ben je tevreden met het effect van 5mg THC? Dan is het natuurlijk niet nodig om 10mg te nemen, alleen omdat dit de 'standaard' is. Iedereen heeft weer een andere ervaring met THC en daarom varieert de ideale dosis per persoon.

Hasjboter maken: een stapsgewijze handleiding

Lees verder en leer hoe je thuis met enkele simpele ingrediënten en benodigdheden heerlijke, sterke 'hash butter' maakt.

Ingrediënten

 • 1–3g hasj, afhankelijk van de gewenste sterkte
 • 225g boter
 • 1 liter water

Materiaal

 • steelpan
 • garde/lepel
 • hittebestendige schaal
 • zeef

Werkwijze

how to make hash butter
 1. Bak je hasj 30–40 minuten in de oven op een temperatuur van 110°C om het te decarboxyleren. Bij dit proces verwarm je cannabis voorzichtig om de cannabinoïden te activeren. Zo verzeker je dat je lekkere, sterke hasj edibles krijgt.
 2. Giet het water in de steelpan en breng het rustig aan de kook. Terwijl je wacht tot het water kookt, verbrokkel je de hasj in kleinere stukjes om te zorgen dat het beter mengt met de boter.
 3. Voeg de boter toe aan het water en roer tot het volledig gesmolten is. Zorg dat het mengsel niet gaat koken.
 4. Zodra de boter volledig is opgelost, is het tijd om de hasj toe te voegen. Laat het mengsel 1–4 uur op een laag vuurtje sudderen en roer regelmatig. Voeg indien nodig meer water toe om te voorkomen dat de boter aanbrandt.
 5. Zeef het mengsel in een hittebestendige schaal en zet het in de koelkast om af te koelen/te stollen. Wat er aan restwater overblijft, kun je gewoon weggooien.
 6. Bewaar de boter in de koelkast tot je het gebruikt om je favoriete hasj recepten mee te bereiden. Om het langdurig te bewaren, stop je de met hasj verrijkte boter in de vriezer.

Een opmerking over de veiligheid van hasjboter en edibles

Er is veel discussie over de veiligheid van wiet, vooral op plekken waar de wetgeving omtrent de plant aan het veranderen is. Helaas wordt daarbij veel onjuiste informatie verspreid. "De luidruchtigste stemmen in het debat rondom wiet zijn vaak mensen met politieke of financiële belangen in de branche; belangen die vaak met elkaar verbonden zijn." Dit zijn de woorden van Kevin Hill[1], universitair hoofddocent psychiatrie aan Harvard Medical School en hoofd van de Afdeling Verslavingspsychiatrie aan Beth Israel Deaconess Medical Center. Hij zei dit in een interview met The Harvard Gazette en vulde aan: "Een hoop van wat mensen over wiet horen, is onvolledig of gewoon onjuist omdat beide kanten een totaal tegenovergesteld beeld van wiet schetsen."

Bij Royal Queen Seeds zijn we dol op wiet. We geloven dat de plant binnen de maatschappij al eeuwenlang een belangrijke rol speelt als landbouwgewas, spiritueel hulpmiddel en zelfs als medicijn. Toch denken we dat het voor wietgebruikers ook belangrijk is om zich bewust te zijn van de mogelijke negatieve effecten van cannabisgebruik, vooral als het gaat om sterke producten als concentraten, hasj of (hasj) edibles.

In tegenstelling tot andere middelen zoals alcohol of medicijnen op recept kan wiet geen dodelijke overdosis veroorzaken. Toch kan het nog steeds een onaangenaam effect opwekken als je er niet goed mee omgaat. Een hoge dosis kan een zogeheten 'bad trip' veroorzaken, vooral bij gebruikers met een lage tolerantie of hoge gevoeligheid voor wiet. Daarbij moet je denken aan de volgende symptomen:

• misselijkheid en overgeven

• angst en paranoia

¿Por qué mi marihuana crece demasiado alta y flacucha?

Soms kunnen hoge doses THC ook een door cannabis geïnduceerde psychose[2] teweegbrengen. Dit is een tijdelijke psychotische episode en de symptomen hiervan zijn vergelijkbaar met een reguliere (niet door middelen geïnduceerde) psychose. Mogelijke klachten zijn een verhoogd gevoel van onrust, paranoia, waanbeelden, emotionele instabiliteit en depersonalisatie.

Naast deze potentiële bijwerkingen dien je je ook bewust te zijn van de unieke impact van edibles op je lichaam. Als je wiet eet, neemt je maag delta-9-THC op. Vervolgens zet je lever deze stof om in 11-hydroxy-THC (11-OH-THC). Deze metaboliet is veel sterker dan de delta-9-THC die in je systeem komt bij het roken of vapen.

Vanuit de lever komt 11-OH-THC in de bloedbaan en begint het in te werken op de cannabinoïdereceptoren in het lichaam, waardoor je de effecten voelt. Daarom laat de stone van edibles soms wel 90 minuten op zich wachten. Zodra het effect echter inslaat, is het veel sterker en houdt ook langer aan vergeleken met roken of vapen.

Het is belangrijk dat je deze informatie hebt als je gaat experimenteren met heel sterke vormen van wiet, zoals hasj, hasj boter en edibles. Iedereen die wiet gebruikt, moet op de hoogte zijn van de mogelijke risico's en dit geldt zeker voor krachtige concentraten en edibles.

Hoelang blijft hasjboter goed?

Hasjboter blijft in de koelkast ongeveer een week goed. In de vriezer is het maximaal drie maanden houdbaar. Wellicht is de houdbaarheid wel langer, maar je raden je aan om je hasjboter binnen deze tijd te gebruiken. Zo ben je er niet alleen zeker van dat je edibles heerlijk smaken, maar ook dat ze het gewenste, sterke effect leveren. Op dezelfde manier als wiet, verliest ook hasjboter aan sterkte als je het langere tijd bewaart. Daarom kun je het beter gebruiken wanneer het nog vers is.

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.