By Steven Voser

Hoe kweek je wiet buiten in Spanje? Per maand bekeken in 2024.

Inhoud:

Spanje is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa, met name in de zomer. Het warme, zonnige weer is echter niet alleen uitermate geschikt voor zonnebaden. Spanje beschikt namelijk ook over de perfecte omstandigheden voor het buiten kweken van wiet.

Woon je in Spanje en wil je buiten je eigen wiet kweken? Lees dan snel verder. Hieronder nemen we je maand voor maand mee in het kweken van cannabis in Spanje.

IS WIET LEGAAL IN SPANJE?

De commercialisering van wiet is nog steeds illegaal in Spanje. Volwassenen kunnen echter wel legaal cannabis consumeren en kweken in hun eigen huis. Daarbij moet de wiet voor persoonlijk gebruik zijn en moeten de planten uit het zicht staan. Het consumeren, kopen of bezitten van cannabis in het openbaar is geen ernstige misdaad. Je kunt voor deze overtreding echter wel een boete krijgen.

In Spanje hebben autonome regio's beperkte controle over de lokale wetgeving. In 2017 legaliseerde Catalonië bijvoorbeeld de kweek, consumptie en distributie van wiet via geregistreerde cannabisclubs. Deze clubs moeten zelfvoorzienende non-profit organisaties zijn. Ze mogen daarbij slechts 150kg gedroogde wiet per jaar produceren. Bovendien moeten ze bepaalde reguleringen volgen om aan de plaatselijke wetgeving te voldoen.

DE VELE KLIMATEN VAN SPANJE

Spanje is in Europa het land met het meest diverse klimaat. Het land telt maar liefst 13 klimaattypes uit de klimaatclassificatie van Köppen. Daardoor verschillen de zomers in Spanje aanzienlijk per regio.

In het noorden van Spanje heerst een zeeklimaat, dat wordt gekenmerkt door warme zomers en overvloedige regenval. De temperatuur is maximaal 23–26°C en gemiddeld regent het ongeveer zeven dagen per maand. In deze streken moet je dus rekening houden met regen. Teveel vocht kan namelijk problemen veroorzaken, zoals plagen en ziekten.

Continentaal Spanje, ofwel het binnenland, heeft zeer hete zomers. In Cordoba bijvoorbeeld, kan het kwik stijgen tot 32–36°C. In Madrid ligt de piek tussen de 28 en 33°C. In deze gebieden regent het bovendien weinig. Houd daar rekening mee bij het bewateren.

Mediterraan Spanje heeft echter mildere zomers met nauwelijks regenval. In Barcelona en Valencia liggen de zomertemperaturen tussen de 27 en 30°C. De temperatuur op de Spaanse eilanden fluctueert echter behoorlijk. De Canarische Eilanden staan bijvoorbeeld bekend om hun hoge temperaturen het hele jaar door. De temperatuur ligt daarbij in de zomer rond de 25°C. Op de Balearen zijn de zomers echter veel heter, met pieken rond de 30°C.

A GUIDE ON GROWING CANNABIS OUTDOORS IN SPAIN

EEN HANDLEIDING VOOR BUITENKWEEK IN SPANJE: PER MAAND BEKEKEN

In Spanje begint het buitenkweekseizoen in mei. Als je grotere planten wilt kweken met veel bladeren, ontkiem de zaden dan in april binnen. De oogst kun je vaak eind oktober verwachten. Dat kan echter per soort verschillen.

Hieronder bespreken we het buiten kweken van wiet in Spanje per maand. Houd er rekening mee dat dit een algemene leidraad is. De specifieke manier is afhankelijk van waar je woont en welke soort je kweekt. In dit artikel gebruiken we de gemiddelden van Madrid en Málaga. Daarmee krijg je toch een beetje een idee van waar verschillende telers mee te maken krijgen.

APRIL

(Madrid) Aantal uren zon 1 april: 12 uur en 42 minuten
(Madrid) Gemiddelde temperatuur: 5–17°C

(Málaga) Aantal uren zon 1 april: 12 uur en 37 minuten
(Málaga) Gemiddelde temperatuur: 11–21°C

Het is nu de tijd voor het klaarmaken van je kweeklocatie buiten en voor het ontkiemen van je zaden. Als je in het noorden van Spanje kweekt, dan adviseren we om je zaadjes eind april te laten kiemen. Zo voorkom je dat ze last krijgen van de laatste stuiptrekkingen van de winter. Kweek je in het zuiden van Spanje? Dan kun je begin april al gaan ontkiemen. Zo kun je je voordeel doen met een langer kweekseizoen.

Terwijl je wacht op het ontspruiten van je zaden, kun je eropuit gaan om potten, aarde, voedingsstoffen en andere spullen aan te schaffen. Zo zijn een pH-meter en schaar ook erg handig voor je kweek. Gebruik deze tijd tevens voor het voorbereiden van je kweeklocatie. Maak alles goed schoon en zorg dat zoveel mogelijk plekken zon krijgen. Voorkom ook dat de locatie van buitenaf te zien is.

Zaailingen van wiet zijn heel kwetsbaar. Houd ze daarom de eerste twee weken na het ontkiemen binnen. Voor sterke en weerbare zaailingen adviseren we onze Starter Kit. Daarin zitten feminized of autofloweringzaden. Deze kit is inclusief een propagator, Easy Start starter pods, led-verlichting en perliet. Kortom, alles wat je nodig hebt voor het opkweken van zaden.

How To Grow Cannabis Outdoors In Spain

MEI

(Madrid) Aantal uren zon 1 mei: 13 uur en 57 minuten
(Madrid) Gemiddelde temperatuur: 8–22°C

(Málaga) Aantal uren zon 1 mei: 13 uur en 43 minuten
(Málaga) Gemiddelde temperatuur: 14–24°C

Als je goed plant, zijn je zaailingen halverwege mei klaar voor buiten. Dat is net op tijd voordat de zomer begint. Zodra ze blaadjes hebben met minimaal vijf bladvingers, is het verstandig mest (4:2:3 N:P:K) te geven. Daarmee stimuleer je de vegetatieve groei.

How To Grow Cannabis Outdoors In Spain

JUNI

(Madrid) Aantal uren zon 1 juni: 14 uur en 52 minuten
(Madrid) Gemiddelde temperatuur: 13–29°C

(Málaga) Aantal uren zon 1 juni: 14 uur en 31 minuten
(Málaga) Gemiddelde temperatuur: 18–28°C

Juni markeert het begin van de zomer in Spanje. De temperatuur in noordelijke/noordwestelijke steden, zoals Bilbao, Oviedo en A Coruña, is in deze tijd van het jaar echter nog relatief laag. De piek ligt niet hoger dan zo’n 20°C. In deze streken regent het soms ook nog aanzienlijk in juni.

Overmatige bewatering van wiet is schadelijker dan te weinig water geven. Het kan er namelijk voor zorgen dat de wortels verdrinken. Bovendien trekt het schimmels en andere plagen aan. Oïdium is bijvoorbeeld een veel voorkomende schimmel die wiet aantast. Houd de weersvoorspellingen dus goed in de gaten. Is er kans op langdurig veel regen? Verhuis je planten dan naar binnen. Zet je jonge wietplanten bovendien uit de wind als het hard waait.

In Barcelona ligt de temperatuur in juni hoger, met pieken rond de 27°C. Er valt daarbij minder regen, met een gemiddelde van drie dagen per maand. Dit klimaat is ideaal voor jonge wietplanten. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je planten verdrinken door teveel regen. Bovendien is de temperatuur niet hoog genoeg om hittestress te veroorzaken.

How To Grow Cannabis Outdoors In Spain

In Cordoba, Madrid en andere steden in het binnenland, zoals Sevilla, is juni meestal al erg heet. De temperatuur loopt soms op tot wel 32°C, met zeer weinig regenval (1–3 dagen per maand). Deze omstandigheden zijn ook goed, maar pas de eerste 2-3 weken van de maand wel op met jonge planten. Zorg ervoor dat ze geen schade oplopen door hoge temperaturen en lange, zonnige dagen. Hoewel wiet van zon en hitte houdt, kan een teveel van beide jonge planten schade toebrengen.

In zuidelijke Spanje is de temperatuur in juni wat milder. In Málaga loopt het kwik bijvoorbeeld op tot 27–28°C. De regenval is daarbij beperkt; ongeveer een dag per maand. Deze omstandigheden zijn ideaal voor het kweken van diverse cannabisstrains. Zowel grote sativa’s als bossige indica’s zijn geschikt.

In juni bevinden je wietplanten zich volop in het vegetatieve stadium. In deze fase is het een goed idee om ze meer voedingsstoffen te geven. Geef mest met een verhouding van 10:5:7. Of je ze water moeten geven, is afhankelijk van waar je woont. Hanteer echter als vuistregel dat je ze pas bewatert als de bovenste 2,5–5cm van de aarde helemaal droog is.

How To Grow Cannabis Outdoors In Spain

JULI

(Madrid) Aantal uren zon 1 juli: 15 uur
(Madrid) Gemiddelde temperatuur: 16–33°C

(Málaga) Aantal uren zon 1 juli: 14 uur en 38 minuten
(Málaga) Gemiddelde temperatuur: 21–31°C

In juli is het hartje zomer in Spanje. Deze maand betekent het begin van het heetste deel van het jaar. In deze fase bevinden je planten zich ongeveer 6–8 weken in het vegetatieve stadium, afhankelijk van het moment waarop de zaden zijn ontkiemd. Vergeet niet om je bloeiende wietplanten fosforrijke mest te geven om het vormen van toppen te stimuleren. De meeste telers geven aan het begin van de bloei voeding met een verhouding van 5:10:7. Later stappen ze over op 6:15:10.

Als je autoflowers kweekt, dan beginnen ze waarschijnlijk eind juni/begin juli te bloeien. Wanneer je feminized planten teelt, bevinden deze zich in juli waarschijnlijk nog in het vegetatieve stadium of beginnen ze net hun eerste stampers te ontwikkelen. Gebruik je reguliere zaden? Dan is juli de maand om de mannelijke en vrouwelijke planten van elkaar te scheiden, tenzij je ermee gaat veredelen.

Wanneer je in centraal Spanje kweekt, wordt het in juli en augustus soms extreem heet. Zo kan de temperatuur in Sevilla in deze maanden oplopen tot wel 35°C. Let in deze tijd goed op je planten om te zien of ze wel tegen de hitte kunnen. Het is verstandig om ze in de schaduw te zetten als ze symptomen van hittestress vertonen. Geef je planten bovendien regelmatig water, zodat ze beter tegen de hoge temperatuur in deze streken bestand zijn.

How To Grow Cannabis Outdoors In Spain

AUGUSTUS

(Madrid) Aantal uren zon 1 augustus: 14 uur en 17 minuten
(Madrid) Gemiddelde temperatuur: 16–33°C

(Málaga) Aantal uren zon 1 augustus: 14 uur
(Málaga) Gemiddelde temperatuur: 21–31°C

Augustus betekent oogsten voor de meeste telers van autoflowers in Spanje. Afhankelijk van wanneer je de zaden hebt ontkiemd, verricht je de tweewekelijkse spoelbeurt tussen eind juli en half augustus.

Voor het beste resultaat adviseren we de toppen af te knippen als ze nog nat zijn. Hang ze vervolgens ondersteboven op een donkere plek. Houd de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid de eerste drie dagen, indien mogelijk, rond respectievelijk de 20°C en 50%. Streef vervolgens naar 17–18°C en 60%. Daarmee rem je het droogproces en dat zorgt voor betere rookwaar.

De meeste fotoperiode soorten bloeien in augustus nog. Als je op de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca of Formentera) kweekt, let dan op de relatieve luchtvochtigheid. Die loopt soms op tot wel 70%.

Ter voorbereiding op het oogstseizoen adviseren we om de droogruimte tegen het einde van augustus klaar te maken. Zorg dat de ruimte schoon is en dat er voldoende droogrekken en lijnen aanwezig zijn. Investeer daarbij, indien mogelijk, in airco en een luchtontvochtiger. Daarmee heb je extra controle over het drogen van je wiet.

How To Grow Cannabis Outdoors In Spain

SEPTEMBER

(Madrid) Aantal uren zon 1 september: 13 uur en 4 minuten
(Madrid) Gemiddelde temperatuur: 14–29°C

(Málaga) Aantal uren zon 1 september: 12 uur en 56 minuten
(Málaga) Gemiddelde temperatuur: 19–28°C

September betekent het begin van de oogst in Spanje (voor fotoperiode soorten). Als je indica's kweekt met een korte bloei, dan zijn je planten nu afgeladen met grote, ijzige toppen. Gebruik een vergrootglas om de wiettoppen goed in de gaten te houden. Je planten zijn klaar voor de oogst als de meeste trichomen wolkig zijn en enkele amber verkleuren.

In noordelijk Spanje gaat het eind augustus en in september weer meer regenen. Houd hier rekening mee. Overmatig vocht en regenval kunnen er namelijk voor zorgen dat de toppen gaan rotten. Als er in jouw omgeving veel regen is voorspeld, zet je planten dan binnen of oogst ze wat eerder. Daarmee kun je voorkomen dat schimmels je hele oogst verpesten.

How To Grow Cannabis Outdoors In Spain

OKTOBER

(Madrid) Aantal uren zon 1 oktober: 11 uur en 45 minuten
(Madrid) Gemiddelde temperatuur: 9–21°C

(Málaga) Aantal uren zon 1 oktober: 11 uur en 47 minuten
(Málaga) Gemiddelde temperatuur: 15–24°C

Oktober betekent in het grootste deel van Europa oogsten en Spanje is daarin niet anders. Tegen deze tijd van het jaar zijn de meeste cannabisstrains (waaronder sativa’s) afgeladen met grote, rijpe toppen. Als je echter een Haze kweekt, moet je soms nog even wachten tot halverwege november met oogsten.

Nogmaals, houd goed in de gaten of het gaat regenen. Zorg de laatste weken van de bloei dat je met toppen afgeladen planten zo droog mogelijk blijven.

How To Grow Cannabis Outdoors In Spain

VOOR- EN NADELEN VAN HET BUITEN KWEKEN VAN CANNABIS IN SPANJE

Voordelen:

• Private cultivatie voor persoonlijk gebruik is gedecriminaliseerd;
• De zomers zijn lang, warm en zonnig;
• De mediterrane en zuidelijke streken hebben een ideaal klimaat voor het kweken van wiet;
• Spanje is de bakermat van cannabisgenetica van wereldklasse.

Nadelen:

• Telers krijgen soms een boete als hun planten openbaar zichtbaar zijn;
• Noordelijk/noordwestelijk Spanje heeft een korter, natter kweekseizoen;
• Schimmels en plagen slaan soms toe in streken met zware regenval.

TOP 3 SOORTEN VAN ROYAL QUEEN SEEDS VOOR BUITENKWEEK IN SPANJE

Omdat er in Spanje zoveel verschillende klimaten zijn, is het vinden van de juiste soort best lastig. Gelukkig hebben wij wat voorwerk gedaan, zodat je niet hoeft te gissen. Dit zijn drie goede soorten om in Spanje buiten te kweken:

• White Widow Automatic — Ideaal voor telers in het noorden

White Widow Automatic is bijna onverslaanbaar. Ze is klein, discreet, heel weerbaar tegen plagen en ziekten en ongelooflijk makkelijk te kweken. Het enige wat deze dame nodig heeft, is regelmatig voeding en water. Dan zal ze je belonen met uitzonderlijke toppen. Bovendien biedt ze een totale kweektijd van slechts 75–85 dagen. Daarmee is deze soort ideaal voor noordelijke telers die kampen met een kort, nat kweekseizoen.

White Widow Auto

White Widow Automatic

White Widow Automatic Royal Queen Seeds

Genetic background White Widow x Ruderalis
Yield indoor 400 - 450 g/m2
Height indoor 40 - 80 cm
Flowering time 7 - 8 weeks
THC strength THC: 14% (aprox.) / CBD: Low
Blend 40% Sativa, 40% Indica, 20% Ruderalis
Yield outdoor 190 - 240 g/per plant (dried)
Height outdoor 50 - 110 cm
Harvest time 10 - 12 weeks after germination
Effect Physically stoned
 

Buy White Widow Automatic

 

• Critical — Perfect voor telers in het binnenland

Critical is een winstgevende soort die zich staande kan houden onder zware omstandigheden. Ze is met name goed bestand tegen droogte, waardoor ze uitermate geschikt is voor telers in centraal Spanje. Vergeet niet om haar regelmatig voeding te geven en om haar te snoeien. Gebruik daarbij LST om het beste uit deze strain te halen.

Critical

Critical

Critical Royal Queen Seeds

Genetic background Afghani x Skunk
Yield indoor 500 - 550 g/m2
Height indoor 80 - 140 cm
Flowering time 7 - 8 weeks
THC strength THC: 18% (aprox.) / CBD: Low
Blend 40% Sativa, 60% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 180 - 220 cm
Harvest time Late September
Effect Stoned, physically and mentally
 

Buy Critical

• Amnesia Haze — De plant bij uitstek voor telers langs de kust

Amnesia Haze is veredeld met hoogwaardige Haze-genetica. Ze produceert grote, luchtige toppen die schimmelproblemen kunnen voorkomen, zelfs onder zeer vochtige omstandigheden. Deze soort is daarbij in staat maar liefst 700g/plant te produceren. Daarmee is Amnesia Haze een van onze planten met de beste oogsten. En hoewel haar bloei 11 weken duurt, is het wachten de moeite meer dan waard!

Amnesia Haze

Amnesia Haze

Amnesia Haze

Genetic background Original Amnesia Haze
Yield indoor 600 - 650 gr/m2
Height indoor 80 - 140 cm
Flowering time 10 - 11 weeks
THC strength THC: 22% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 70% Sativa, 30% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 650 - 700 g/per plant (dried)
Height outdoor 175 - 210 cm
Harvest time Late October
Effect Extremely high, long-lasting, body relaxing
 

Buy Amnesia Haze

 

CONCLUSIE — KWEEK JE FAVORIETE SOORTEN IN SPANJE!

Spanje is een van de meest wietvriendelijke landen van Europa. Heb jij mazzel en woon je hier? Doe dan je voordeel met het goede klimaat en met de liberale wetgeving en kweek je eigen wiet onder de zon!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.