Inbegrepen GRATIS producten
Buiten Wiet Kweken In Nederland: Handleiding Per Maand
De wetgeving rondom wiet is in Nederland ontspannen voor thuistelers. En omdat het voldoende regent in ons land, groeien wietplanten hier vaak goed. Gebruik deze handleiding om te zorgen dat je planten elke maand gezond en productief blijven.
Buiten wiet kweken in Nederland: Een volledige, in maanden opgedeelde handleiding.
Inhoud:
Nederland staat wereldwijd bekend om zijn coffeeshops. Ons land is daarmee een van de beste cannabis-hotspots van Europa. Sommige Nederlandse wietkwekers kiezen ervoor om binnen te kweken onder kweeklampen. Veel telers halen elk jaar echter ook succesvolle oogsten binnen van buiten gekweekte wiet. Maak kennis met het Nederlandse klimaat en optimaliseer je opbrengst buiten met deze handleiding.
WIET KWEKEN IN NEDERLAND [2024]
Nederland ligt in het noordwesten van continentaal Europa en grenst aan de Noordzee. Deze ligging aan het water heeft veel invloed op de weersomstandigheden, waardoor hier een gematigd zeeklimaat heerst.
Met een oppervlakte van bijna 42.000km², is Nederland een van de kleinere landen van Europa. Nog kleiner zijn microstaten als Luxemburg en Liechtenstein. Omdat Nederland relatief klein is, is het klimaat vrijwel overal gelijk.
Wel zijn er kleine verschillen in weersomstandigheden. Langs de kust waait het bijvoorbeeld vaak harder dan in het binnenland en in het zuiden en zuidoosten valt minder regen. Ook is het aantal dagen vorst ongelijk per regio in verschillende jaargetijden. Daardoor verschilt het kweekseizoen soms behoorlijk per streek.
IS WIET LEGAAL IN NEDERLAND?
Wiet-liefhebbers van over de hele wereld gaan op een soort pelgrimsreis naar Nederland om toppen te roken en edibles te eten in coffeeshops. Wiet bevindt zich wettelijk gezien echter in een grijs gebied.
Dat je hier gewoon wiet kunt kopen in een shop, geeft veel toeristen ten onrechte het idee dat in Nederland van alles mag. Daar ligt echter een vreemde paradox aan ten grondslag. Zo is het kweken van wiet verboden, maar de verkoop ervan wel toegestaan. Verwarrend, hè?
Coffeeshops mogen maximaal maar 500g per keer bezitten. Professionele telers die de shops van een voorraad voorzien, kunnen daarvoor een boete krijgen. Ze belanden echter zelden in de gevangenis. De wetgeving is iets meer ontspannen op het gebied van kleinschalige thuiskweek. De autoriteiten delen geen boetes uit aan kwekers met minder dan vijf planten. Complexe geautomatiseerde kweeksystemen kunnen echter wel de indruk wekken dat je commercieel kweekt, ook al heb je maar weinig wietplanten.
Het komt erop neer dat cannabisbezit en kleinschalige kweek gedecriminaliseerd zijn in Nederland, maar nog altijd illegaal. De politie knijpt echter vaak een oogje toe als mensen minder dan 5g bezitten. Thuiskwekers blijven daarbij vaak onder de radar en worden zelden vervolgd.
EEN HANDLEIDING VOOR HET BUITEN KWEKEN VAN CANNABIS IN NEDERLAND
Elk jaar proppen telers in Nederland potten vol met hoogwaardige wiet. Ontdek in dit overzicht per maand hoe je hier met succes cannabis kweekt.
MAART
- Aantal uren zon 1 maart: 10 uur en 56 minuten
- Gemiddelde temperatuur: 2–10°C
Maart markeert in Nederland het einde van de winter. In deze maand verschijnen daarbij de eerste tekenen van de lente. Het is in alle streken nog vrij kil en het risico op vorst is nog groot. Ondanks de kou kunnen telers het seizoen binnen alvast goed beginnen.
Allereerst: laat je zaden kiemen! Gebruik eenvoudige technieken, zoals de methode met keukenpapier, of zaai de zaden gewoon meteen in kleine zaaipotjes. Je kunt ook Easy Start gebruiken, waarmee je de ideale omstandigheden creëert voor het ontkiemen van zaadjes. Bovendien bevat dit product nuttige bacteriën om het proces te optimaliseren. Als je zaailingen boven de grond verschijnen, zet je ze onder kweeklampen. Je kunt ze ook op een vensterbank op het zuiden zetten voor een gezonde start.
Bepaal of je in een tuinbed of in potten wilt kweken. Als je voor een tuinbed kiest, voeg hier dan hoogwaardige compost aan toe. Daarmee hebben je planten later in het groeiproces voldoende voeding. Doe er ook wat mest bij voor extra voedingsstoffen. Dek de aarde af met een laag stro of mulch van houtsnippers, zodat de grond genoeg vocht vasthoudt. Hiermee houd je ook de groei van onkruid langer tegen.
APRIL
- Aantal uren zon 1 april: 13 uur
- Gemiddelde temperatuur: 4–14°C
Hoewel de temperatuur de goede kant opgaat, is er nog steeds kans op vorst. Langs de kust vriest het na 10 april echter meestal niet meer. Telers in deze streken kunnen hun planten rond deze tijd dus in een polytunnel of kas zetten. Als je potten gebruikt, kun je de wietplanten overdag buiten zetten en 's nachts binnen. Zo voorkom je dat eventuele vorst de planten schaadt.
Verder landinwaarts — richting Eindhoven en Arnhem — kan het tot 20 april nog behoorlijk vriezen. Voor de zekerheid laat je hier de zaailingen tot begin mei vrolijk en knus onder lampen of op de vensterbank staan. Begin ook met het zaaien van sterke gezelschapsplanten, zoals duizendblad of pepermunt. Als deze aromatische kruiden volwassen zijn, geven ze een sterke geur af die plagen weert. Haal onkruid weg dat door de mulchlaag opkomt.
MEI
- Aantal uren zon 1 mei: 14 uur en 55 minuten
- Gemiddelde temperatuur: 8–17°C
Mei laat het ware gezicht van de lente zien! Het wordt steeds warmer en het aantal uren zonlicht neemt toe. Daardoor gaan veel boom- en plantsoorten bloeien. Het zal nu in heel Nederland niet meer vriezen, dus je kunt je planten gerust buiten zetten!
Als je in potten kweekt, verpot je wiet dan naar grotere exemplaren. De RQS Kweekpot Textiel is er bijvoorbeeld in verschillende maten: 11l, 15l, 19l en 25l. Met deze pot zorg je voor genoeg afwatering en beluchting. Vul de potten met hoogwaardige aarde en extra voedingsstoffen, zoals Easy Boost Biologische Voeding. Daarmee geef je zaailingen een goede en gezonde start.
Als je wiet in een tuinbed wilt kweken, maak dan wat ruimte in de laag mulch en graaf een gat voor je plant. Doe er wat mycorrhizae bij voor een gezonde groei van de wortels en een betere opname van voedingsstoffen. Zet daarna je zaailing in de grond. Bedek de aarde weer met mulch en geef de plant een goede scheut water.
Telers in de regio Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en op de Veluwe hebben het hele seizoen te maken met relatief veel regen. Zet potplanten daarom onder een afdak als het overmatig regent. Als je een tuinbed gebruikt, hang dan een tarp op om wortelrot te voorkomen.
Kwekers in het drogere zuiden — met name het zuidoosten — moeten water geven als de bovenste centimeters van de aarde helemaal droog zijn. Als je veel planten kweekt, installeer dan een druppelirrigatiesysteem om jezelf werk te besparen.
JUNI
- Aantal uren zon 1 juni: 16 uur en 24 minuten
- Gemiddelde temperatuur: 11–20°C
Juni is de laatste lentemaand. Dat gaat gepaard met een prettige temperatuur en meer dan genoeg zon. Je planten bevinden zich op dit moment volop in het vegetatieve stadium. Ze stoppen daarbij al hun energie in het ontwikkelen van fan leaves en fotosynthese voor de aanstaande bloei.
Je planten groeien in deze maand zowel verticaal als horizontaal. Telers langs de kust moeten hun wietplanten beschermen tegen mogelijk stevige wind. In de buurt van Hoek van Holland, IJmuiden en Vlissingen waait het meer dan 100 dagen per jaar, met windsnelheden rond de 24km/u. Als je in een kwetsbare omgeving woont, zet dan staken bij je planten om ze structureel te ondersteunen.
Nu je planten steeds meer richting de volwassenheid gaan, zijn ze klaar voor training. Gebruik bijvoorbeeld LST om de energie in plaats van naar één centrale cola naar meerdere productieve toppenlocaties te sturen. Met deze methode verdeel je de energie van de plant over het bladerdek en zorg je voor een discrete wietplant en een grotere opbrengst.
Je planten zijn in deze fase ook klaar voor meer voedingsstoffen. Geef ze bijvoorbeeld Easy Grow Groeiversterker. Daarmee bied je de planten bij elke keer water geven alles wat ze nodig hebben tijdens de groei. Voeg af en toe ook wat compostthee toe. Daarmee verrijk je de aarde met nuttige bacteriën en schimmels. Zo stimuleer je de biodiversiteit van de grond en krijg je uiteindelijk gezondere planten.
Zaai in deze periode ook warmteminnende gezelschapsplanten, zoals kamille en basilicum. Daarmee bescherm je de planten extra tegen ongewenste insecten. Heb je last van een agressieve plaag? Schakel dan de hulp in van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals nuttige insecten. Daarmee kun je alles weer in balans brengen.
JULI
- Aantal uren zon 1 juli: 16 uur en 37 minuten
- Gemiddelde temperatuur: 13–22°C
Voel je de hitte, terwijl je in de tuin ligt te zonnen? Dat voelen je planten ook! Blijf ‘s ochtends en ‘s avonds water geven om te voorkomen dat de aarde uitdroogt.
Blijf je planten ook trainen. Zo zorg je ervoor dat het bladerdak en alle toekomstige toppenlocaties zich gelijkmatig ontwikkelen en er voldoende zon bij komt. Zet de deuren en ramen van je kas of polytunnel overdag open voor ventilatie en frisse lucht.
Voeg verse wormenmest en compost toe aan je tuinbed voor geleidelijk vrijkomende voedingsstoffen en een verse, nieuwe laag mulch ter bestrijding van onkruid. Blijf ook biologische voedingsformules geven om de groei te stimuleren.
Maak verfrissende thee van een aantal gezelschapsplanten en struin lekker door je tuin. Let op krullende bladeren en verkleuring. Bespeur je dergelijke symptomen? Lees dan hier wat je daaraan kunt doen.
Nu je planten bijna gaan bloeien, kun je eindelijk zien wat hun geslacht is. Controleer de knopen van elke plant — de plekken waar de takken aan de hoofdstengel vastzitten — op tekenen van het ontstaan van toppen. Beginnende vrouwelijke toppen herken je aan kleine haartjes. Mannelijke planten hebben geen haren en krijgen een soort zachte zakjes. Verwijder de mannetjes uit je tuin. Je wilt namelijk niet dat deze je vrouwelijke planten bestuiven.
AUGUSTUS
- Aantal uren zon 1 augustus: 15 uur en 26 minuten
- Gemiddelde temperatuur: 13–22°C
Is het je al opgevallen dat de dagen korter worden? Je planten wel! Door dit signaal gaan fotoperiode wietplanten bloeien, om zich te kunnen reproduceren voordat het te koud is.
Planten die bloeien, hebben andere voedingseisen dan wietplanten in het vegetatieve stadium. Geef ze vanaf nu water met Easy Bloom Booster Tabletten. Daardoor krijgen ze minder stikstof en meer calcium, magnesium en kalium tot zich. Bedek je tuinbed met een laag beendermeel, kelpmeel en wormenmest.
Begin met het ontbladeren van je planten om de ontluikende toppen meer licht en betere beluchting te geven. Blijf ook regelmatig bewateren. Met name als je in het zuidoosten woont, waar het in deze maand niet veel regent.
SEPTEMBER
- Aantal uren zon 1 september: 13 uur en 34 minuten
- Gemiddelde temperatuur: 10–19°C
De toppen gaan nu steeds meer trichomen produceren. Je tuin begint dan ook te geuren. De handige gezelschapsplanten maskeren de geur echter, zodat buren en hongerige insecten je wiet niet ontdekken.
Zorg er nu extra voor dat de toppen beschermd zijn tegen schimmels en schimmelziektes. In het hele land is deze maand de relatieve luchtvochtigheid hoog — rond de 83%. Daarmee zijn de toppen vatbaar voor infecties. Ook de vele regenbuien in het noorden helpen niet echt mee.
Als je planten in potten staan, zet ze dan in een kas of polytunnel als er veel regen is voorspeld. Hang in het geval van een tuinbed een tarp op als het blijft regenen. Ontdek hier hoe je schimmels kunt herkennen en bestrijden. Blijf ook ontbladeren, omdat je daarmee tevens schimmel kunt voorkomen.
Snelbloeiende soorten zijn eind september klaar. Beperk het geven van voedingsstoffen vanaf twee weken voor de oogst en spoel het medium. Knip deze kleinere planten vanaf de bodem af en hang ze op om ze te laten drogen. Hard ze vervolgens uit in weckpotten en geniet van je vroege oogst!
OKTOBER
- Aantal uren zon 1 oktober: 11 uur en 35 minuten
- Gemiddelde temperatuur: 7–15°C
De herfst is aangebroken. Nu de temperatuur daalt en de nachten langer zijn, kun je indicastrains halverwege de maand gaan oogsten. Spoel het kweekmedium twee weken voor de oogstdatum. Droog en cure je oogst vervolgens en geniet van het ontspannende effect van de indicagenetica.
Langer bloeiende sativa's hebben nog tot het eind van deze maand nodig. Halverwege oktober kan het echter al gaan vriezen in het oosten en sommige centraal gelegen streken van het land. Rond Eindhoven, Amersfoort, Enschede en Almelo vriest het tussen 21 en 31 oktober soms al. Zet de planten daarom in een kas of polytunnel en wikkel ze in bubbeltjesfolie als het koud wordt.
NOVEMBER
- Aantal uren zon 1 november: 9 uur en 36 minuten
- Gemiddelde temperatuur: 4–10°C
We zijn aanbeland bij de laatste maand van het kweekseizoen. In het westen, zoals rond Amsterdam, Rotterdam en Drachten, kan het tussen 1 en 10 november gaan vriezen. Idealiter staan je planten nu in een kas. Als je nu nog wietplanten in een tuinbed hebt staan, is dat een behoorlijke gok.
Spoel twee weken voor de oogst, knip je planten af en snoei de toppen. Droog en cure vervolgens de opbrengst en geniet van het meer cerebrale effect van je sativa's.
Nu het kweekseizoen voorbij is, maak je de kas of polytunnel schoon ter voorbereiding op volgend jaar.
VOOR- EN NADELEN VAN BUITEN WIET KWEKEN IN NEDERLAND
Der Outdoor-Cannabisanbau in den Niederlanden versorgt Dich jedes Jahr mit konsistent qualitativ hochwertigen Blüten. Dies bringt einige große Vorteile mit sich, aber es gibt auch einige Hürden, mit denen man umgehen können muss.
Telers die buiten wiet kweken in Nederland kunnen ieder jaar rekenen op consistente, hoogwaardige toppen. Er zijn dus zeker voordelen, maar er zijn ook wat dingen om rekening mee te houden.
Voordelen:
- Ontspannen wetgeving
- Relatief late vorst in het westen van het land
- Genoeg regen, waarmee je bespaart op water
Nadelen:
- Stevige wind in de kustregio's
- Hoge relatieve luchtvochtigheid in het hele land
- Mogelijke regentekorten in het zuidoosten
TOP 3 SOORTEN VAN ROYAL QUEEN SEEDS VOOR BUITENKWEEK IN NEDERLAND
Als een van de meest besproken planten ter wereld, kan wiet bijna overal overleven. Toch doen sommige soorten het op een bepaalde plek beter dan andere. Bekijk hieronder de drie beste strains om in Nederland te kweken.
• Power Flower — Schimmel is geen probleem
Telers hebben Power Flower ontwikkeld om een plant te krijgen die een hoge luchtvochtigheid kan weerstaan. Deze sativa-dominante dame is afkomstig van een sterk Zuid-Afrikaans landras. Ze biedt daarbij een stimulerende en energieke high. Haar lange en elegante toppen hebben een aantrekkelijk terpenen-profiel met vleugjes citroen, vruchten en den. Buiten kunnen de planten 200cm hoog worden en leveren ze ongeveer 500–550g/plant op. Je kunt haar in oktober oogsten.
Power Flower
South African Sativas | |
500 - 550 gr/m2 | |
80 - 120 cm | |
9 - 10 weken | |
THC: 19% |
Sativa 88% Indica 12% | |
500 - 550 gr/plant | |
160 - 200 cm | |
Oktober | |
Zwaar |
• Somango XL — Sterk en productief
Perfect voor de vroege vorst in oostelijke regio's, biedt Somango XL een snelle en lonende oogst. Deze indica-dominante soort bevat 18% THC en lekkere, fruitige terpenen. Geniet op lange en ontspannen zomeravonden van haar verzachtende effect. Ze bereikt een hoogte van 200cm en produceert 550–600g/plant. Je kunt haar cola’s oogsten na een bloei van 8–10 weken.
Somango XL
Somango x Critical 47 | |
525 - 575 gr/m2 | |
60 - 100 cm | |
8 - 10 weken | |
THC: 18% |
Sativa 25% Indica 75% | |
550 - 600 gr/plant | |
120 - 200 cm | |
Eind September | |
Krachtig, Stoned |
• Royal Gorilla Automatic — Geweldig voor guerrillakweek
Niet elke kweker heeft de luxe van een tuin. Royal Gorilla Automatic biedt een respectabele oogst, ook als je haar ergens in het wild kweekt. Deze krachtige en snelgroeiende soort doet het prima in een bosomgeving of in grasland. Het enige wat ze nodig heeft: een beetje liefde en zorg. Haar toppen met veel THC zijn ongeveer 8–10 weken na de ontkieming klaar voor de oogst. Reken op een goede opbrengst van 120–170g/plant.
Royal Gorilla Auto
Gorilla x Cookies x Ruderalis | |
325 - 400 gr/m2 | |
60-120cm | |
6 - 8 weken | |
THC: 20 |
Sativa 30% Indica 50% Ruderalis 20% | |
120-170 grams per plant dried | |
60-140cm | |
10-12 weken na ontkiemen | |
Fysiek Ontspannend, Stoned, Zwaar |
WIET KWEKEN IN NEDERLAND: OOK JIJ KUNT HET!
Over het algemeen biedt Nederland een makkelijk kweekseizoen voor buitenkwekers. Regelmatige regenval betekent voldoende vocht en doordat het kweekseizoen redelijk lang is, kun je prima grote sativa-soorten kweken in een kas of polytunnel. Zolang je de planten beschermt tegen overmatige regen, is er geen vuiltje aan de lucht! Ontspannen wetgeving omtrent thuiskweek is daarbij een extra voordeel.