By Steven Voser

In 2018 leek het erop dat Canada het mekka van de cannabis zou worden. Een jaar na legalisatie, is de aanpak van legale wiet in de Great White North echter nog niet perfect, verre van! Lees door voor onze beschouwing over deze kwestie.

CANADA EN CANNABIS: EEN JAAR LATER

Op 17 oktober 2018 legaliseerde en reguleerde Canada cannabis. Het was het tweede land ter wereld en het eerste G7- en G20-lid dat dit deed. Hoewel cannabisgebruikers in andere landen jaloers toe hebben gekeken, is de weg naar legalisatie vrij hobbelig verlopen.

Justin Trudeau werd in 2015 premier. Hij richtte daarbij de Task Force on Marijuana Legalization and Regulation op. Dit was het begin van het proces om een legale en gereguleerde markt voor cannabis te creëren. De belangrijkste redenen van Trudeau om wiet te legaliseren, waren het bestrijden van "criminele elementen" van de illegale cannabishandel. Ook wilde hij minderjarigen beter beschermen tegen "de gemakkelijke toegang tot marihuana".

Na de aankondiging van zijn plannen in 2016, verschenen er meerdere illegale dispensaria in het land. Trudeau drong er bij de politie op aan om de wet te handhaven. Bedrijven en personen die vóór de legalisatie cannabis kweekten en produceerden, werden daarbij hard aangepakt. Dit resulteerde in een aantal invallen en vervolgingen.

Uiteindelijk werd cannabis legaal in Canada. Dit gebeurde op 17 oktober 2018, met de Cannabis Act. Deze wet omvatte strikte regels over wie cannabis mocht kopen en verkopen. Provincies en First Nations-besturen profiteerden daarbij ook van een aantal vrijheden voor wat betreft de distributie van wiet.

HEEFT DE LEGALISATIE HOUDINGEN EN GEDRAG VERANDERD?

Om de effecten van de legalisatie te volgen, kwam de Canadese overheid in 2019 met de eerste National Cannabis Survey.

Deze enquête wijst op een aantal veranderingen sinds de legalisatie. Zo blijkt dat er sprake is van een toename onder het aantal mensen dat cannabis gebruikt. Statistics Canada stelt dat diverse gebruikers beginners zijn. Anderen zijn daarbij voormalige consumenten die na de legalisatie opnieuw cannabis zijn gaan gebruiken. De meeste nieuwe gebruikers zijn van oudere leeftijd; de helft is ouder dan 45 jaar.

Ook blijkt dat er niet meer minderjarigen cannabis consumeren vanwege de legalisatie. Hetzelfde geldt voor deelname aan het verkeer onder invloed van wiet. Dit waren twee grote zorgen van tegenstanders van de legalisatie. De National Cannabis Survey toonde aan dat het cannabisgebruik in Canada op veel aspecten onveranderd was gebleven.

WELKE POSITIEVE IMPACT HEEFT LEGALE CANNABIS OP CANADA?

Over het algemeen zijn de effecten van de legalisatie in Canada vooral positief. Allereerst is een miljardenindustrie ontstaan. In de eerste 2 weken na legalisatie, bedroeg de Canadese cannabisverkoop ruim $43 miljoen.

In de eerste 10 maanden na legalisatie groeide de legale cannabisindustrie in het land met meer dan 185%. In het eerste en tweede kwartaal van 2019 droeg de industrie voor meer dan $8 miljard bij aan het bbp van Canada. Economen schatten daarbij dat dit mogelijk op zou lopen tot $20 miljard. Canada is ook de thuisbasis van een aantal grote cannabisbedrijven. Denk aan Canopy Growth Corp (marktkapitalisatie van $12,4 miljard), Aurora Cannabis ($10,61 miljard) en Aphria Inc. ($3,64 miljard).

WELKE POSITIEVE IMPACT HEEFT LEGALE CANNABIS OP CANADA?

Het grootste voordeel van de legalisatie is waarschijnlijk het effect ervan op de georganiseerde misdaad. Door strenge regulatie van de cannabismarkt, vervolgt de Canadese overheid niet langer haar burgers voor het bezit en gebruik van cannabis (een drug met minder gezondheidsrisico's dan tabak). Tegelijkertijd trekt het miljoenen dollars uit de handen van criminele organisaties.

HOE VALT DE LEGALE CANNABISINDUSTRIE IN CANADA TE VERBETEREN?

Canada lijkt in vergelijking met andere westerse landen lichtjaren voorop te lopen met zijn standpunt over cannabis. Toch is de aanpak van legalisatie verre van perfect.

Een groot nadeel is het standpunt van Canada over bepaalde cannabisderivaten. In het hele eerste jaar van legalisatie hadden Canadezen geen toegang tot edibles of topicals. Deze producten zijn op 17 oktober 2019 gelegaliseerd, maar liggen nog steeds niet overal in de schappen. Op het moment van schrijven, biedt de Ontario Cannabis Store slechts één soort edibles aan.

Een ander groot probleem van het Canadese systeem draait om toegang. In Ontario, de drukst bevolkte provincie van het land, vind je geen fysieke winkels. De bevolking moet hier online bestellen via de Ontario Cannabis Store. Deze shop heeft echter een slechte reputatie met hoge prijzen, trage verzending en extreem droge wiet. Het is de enige winkelier in de provincie die de service aanbiedt, dus de zwarte cannabismarkt zal hier voorlopig niet verdwijnen.

CANADA'S LEGALE CANNABISMARKT: 2020 EN DAARNA

Canada's beslissing om wiet te legaliseren, was absoluut uniek. Er valt echter nog genoeg te verbeteren. In sommige provincies wachten Canadezen daarbij met smart op het aanbod edibles en topicals. En de gehele provincie Ontario kan uitsluitend online terecht in een webwinkel met een slechte service.

Desalniettemin moeten we Canada complimenteren met de beslissing om cannabis op federaal niveau te legaliseren. Andere westerse landen hebben wat dat betreft het nakijken. En dankzij deze beslissing verliest cannabis eindelijk haar stigma in een van de grootste landen ter wereld.

DisclaimerOHet is geen geheim dat we als mens een enorme impact op de aarde hebben. Hoewel blowen ons vaak wat dichter bij de natuur brengt, kan het er ook voor zorgen dat we per ongeluk (of opzettelijk) bijdragen aan een slechter milieu.

NBij Royal Queen Seeds moedigen we je aan om geen sporen achter te laten. Of je nu in het bos kampeert, op het strand ligt of in het park gaat barbecueën: ruim altijd je afval op.

Houd ook rekening met brandgevaar. Gooi nooit brandende as in het droge gras.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.