Inbegrepen GRATIS producten
Zijn Dit De Nieuwe Duitse Cannabis Top Firma's?
Hoewel niet door de overheid bevestigd lijkt het erop dat er vijf winnaars zijn van het tenderbod van de Duitse overheid om lokaal medicinale cannabis te mogen kweken. Er staan uitsluitend gevestigde firma's op deze lijst en de meeste zijn afkomstig uit Canada.
De Duitse overheid heeft klaarblijkelijk tenminste één beslissing genomen over wie medicinale cannabis in Duitsland zal gaan kweken. Het lijkt er nu op dat er vijf finalisten overwogen worden. Deze lijst is echter nog niet door de Duitse overheid bevestigd.
Dr. Werner Knöss, hoofd van het Cannabis Agentur reageerde per email toen hem om een reactie werd gevraagd. Hij zei, "BfArM voert taken uit die door de legalisering worden bepaald. De lopende procedure is vertrouwelijk en het is ons niet toegestaan enige informatie te verstrekken. De namen van de succesvolle deelnemers zullen worden gepubliceerd zodra de tenderprocedure volledig is afgerond."
Dat gezegd hebbende, deze lijst is door bronnen in de industrie onafhankelijk bevestigd.
Voor mensen die de industrie volgen is dit in feite, indien waar, niet erg verrassend. Canadese bedrijven domineren de lijst. Het zijn stuk voor stuk gezaghebbende producenten. In het thuisland zijn ze stevig gevestigd en breiden momenteel uit. Het zijn allemaal spelers op de wereldmarkt. Dus ook in Duitsland. En Australië.
Een ding is glashelder. De wiet business is officieel gepromoveerd tot de cannabisindustrie. Deze bedrijven beschikken over veel geld en zien de markt exploderen.
WIE ZIJN DEZE FIRMA'S?
Maricann (CSE:MARI): Dit bedrijf beschikt over voldoende cash om hun visie te financieren. Ze hebben pas $42,5 miljoen (ruim €36 miljoen) gestoken in de financiering voor de Duitse uitbreiding. Dit geld is bedoeld voor het uitbreiden en herinrichten van een oude Cargill fabriek in het voormalige Oost-Duitsland. De zwakke plaatselijke economie en de belastingvermindering maken dit een meesterzet in het land zelf. Nog zo'n slimme zet? De hoofdvestiging van het bedrijf bevindt zich in München, en daar zijn alle grote Duitse zorgverzekeraars ook gevestigd. De directie bestaat tevens uit heel veel belangrijke bobo's uit de Duitse gezondheidszorg en verzekeringsbedrijven.
Bedrocan: Dit bedrijf heeft veruit de meest gevestigde naam van de lijst. Deze Nederlandse firma, opgericht als familiebedrijf, werd overheidsleverancier in een lucratieve monopolie. Ze waren ook wegbereiders voor medicinale export. Met name naar landen zoals Israël voordat dit land zelf cannabis begon te produceren. Je zou denken dat het bedrijf momenteel de handen vol heeft. Het aanvoersysteem voor coffeeshops wordt steeds legitiemer. Het is duidelijk dat de industrie afstevent op een lucratief binnenlands, en Europees systeem. Maar het gaat niet helemaal van een leien dakje in Nederland. De meeste verzekeraars zijn aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar gestopt met het vergoeden van medicinale cannabis. Dat heeft tot gevolg gehad dat Bedrocan, een gevestigde en zeer bekende producent op zoek moest gaan naar een nieuwe medicinale markt. Waarom niet bij de buren? Vanwege het Verdrag van Schengen-verdrag is dit een fascinerend voorstel.
Spektrum Cannabis: Dit is de startup van een mondiaal medicinaal merk gevestigd in Duitsland. Het wordt ondersteund door de grootste GMP-certified Canadian LP – Canopy Growth Corp. (OTC:TWMJF). Ook wel bekend als "De eerste wiet-eenhoorn van Canada." Spektrum werd trouwens in Duitsland opgericht door een Amerikaanse expat en een Duitse stamcelbioloog onder de vlag van MedCann GmbH. Het bedrijf verwierf in de zomer van 2016 de eerste importlicenties voor Canadese cannabis. Canopy kocht MediCann rond de Kerst uit en het begon de naam daarna opnieuw onder de andere naam in de markt te zetten. Vandaag de dag hebben ze een distributiebereik van ongeveer 500 apotheken in Duitsland. En dat groeit nog steeds. Net als de andere firma's op deze lijst zijn er indrukwekkend veel wetenschappers en onderzoekers bij betrokken om alle ontwikkelingen in goede banen te leiden.
Aurora Cannabis: (OTC:ACBFF): Tor dusver is dit het enige bedrijf van de finalisten wat op 12 Juli een openbare mededeling deed. Hun dochtermaatschappij Pedianos stond op de lijst. Twee weken later, op 24 Juli luidde het bedrijf de openingsbel van de Beurs van Toronto om het begin van hun handel op de beurs in te luiden. Dat is erg indrukwekkend voor een bedrijf dat pas 18 maanden geleden actief werd. Aurora is ook op de Australische markt actief.
ABcann (TSXV:ABCN): Deze firma was een van de eerste bedrijven in Canada die een vergunning werd verleend. Meer recentelijk, op 12 Juli, dezelfde dag dat Aurora bekend maakte dat ze op de lijst van finalisten stonden, maakte dit bedrijf bekend dat ze genoteerd staan op de beurzen van Duitsland en Amerika. Dat kan als subtiele hint bedoeld zijn. Ondanks dat zijn ze klaar om zaken te doen. De directie is tevens het vermelden waard. Die bestaat onder andere uit Raphael Mechoulam, de Israëlische onderzoekspionier.
WAT BETEKENT DIT VOOR DE INDUSTRIE?
Het zijn ongetwijfeld interessante tijden voor de wereldindustrie. De duidelijke zifting van finalisten tot deze vijf winnaars wil namelijk nog iets interessanters zeggen.
Het is duidelijk dat de Duitse overheid op veilig wil spelen alvorens de kweekoperaties starten - vermoedelijk voor 2019. Het betekent dat ze op zoek moeten naar sterke im- en export partners die aan de doelstellingen voldoen. Wat hoeveelheden betreft zal dit betekenen dat Canadese firma's waarschijnlijk tot 2019 de grootse toeleveranciers voor de Duitse medicinale markt zullen zijn. Daartoe zijn alleen de grootste legale procenten in staat. Bovendien zullen ze ook moeten voldoen aan de strenge internationale wetgeving voor het vervoer.
Wat dit echter tijdens dit proces tot gevolg heeft, is dat het een waardevolle, op Europa gerichte medicinale markt creëert die aansluiting vindt met elke andere reeds bestaande medicinale markt. Een groei-industrie in Duitsland zou theoretisch gezien de buurlanden kunnen laten zien hoe je medicinale hervormingen tot stand brengt (ook aan Frankrijk). Het zal tevens de professionalisering en globalisering van de industrie zelf op gang brengen.
WAT BETEKENT DIT VOOR DE MEDICINALE HERVORMINGEN?
Ongetwijfeld zal de Duitse markt andere landen helpen met het vestigen van een gereguleerde markt. Dat ze zo nauw verbonden is met de Canadese marktontwikkelingen is ook interessant. Voor beide markten zijn de verzekeringsmaatschappijen terughoudend over de drug. De ontwikkeling van twee medicinale markten die voorzien worden door dezelfde firma's zal dit probleem verder verduidelijken. Voor iedereen. Het is hoogstwaarschijnlijk dat de uitkomst van deze discussie een Amerikaans model voor ziektekostenverzekering zal zijn.
Het is tevens hoogstwaarschijnlijk dat de rest van Europa op de een of andere manier serieuze medicinale hervormingen in gang zal zetten.
WAT BETEKENT DIT VOOR RECREATIEVE HERVORMINGEN?
Hoewel de Duitse tenderuitgifte absoluut niets van doen heeft met recreatieve hervormingen zijn ze toch verweven. Alle bedrijven die overwogen worden van de Canadese markt richten zich zowel op recreatieve als medicinale cannabis. Op hun thuismarkt betekent het dat deze firma's vanaf volgend jaar ook de recreatieve markt gaan voorzien.
Welke gevolgen dergelijke discussies in andere landen zullen hebben is volstrekt onduidelijk.
Het begint met Duitsland. Als Angela Merkel voor een 4de termijn gekozen wordt, en dat verwacht men, zijn medicinale hervormingen de komende vier jaar hoofdpunt op de agenda. Er zouden echter wel stedelijke experimenten uitgevoerd kunnen worden om de toenemende ongeduldige binnenlandse recreatieve gebruikers tevreden te stellen. Dat zou echter ook in samenwerking met BfArm gedaan kunnen worden. Niemand weet het momenteel. Er zijn nog veel open vragen.
Andere landen zouden ook beïnvloed kunnen worden. Denk aan Spanje, Zwitserland, en zelfs Nederland - die goochelen allemaal met veranderende reglementen.