Cannabis werd meer dan duizenden jaren als medicijn gebruikt. Desondanks werd het een tijd lang gestigmatiseerd in de 20ste eeuw. Wat gebeurde er zo snel? Het kruid wat gedocumenteerd werd in Chinese medische teksten als een geneesmiddel tegen alle ziekten werd geconfronteerd met de moderne wetenschap. En met de politiek. En er waren vanzelfsprekend ook religieuze vijanden. En alsof dat nog niet genoeg ellende was werden daar ook nog eens twee wereldoorlogen aan toegevoegd.

Met andere woorden, er zijn weinig andere opzettelijk geslachtofferde substanties in de geschiedenis van de mensheid. Met uitzondering van de Spaanse Inquisitie en de Holocaust was legalisering is strijd met met enkele andere paralellen. Het lijden wat dat veroorzaakt begint nu pas zichtbaar te worden. Een huidige discussie betreffende hetzelfde steekt pas de kop op in Canada. Op federaal niveau. De overheid weigert de strafbladen te herzien van "criminelen" die gearresteerd werden in een land waar het niet langer illegaal is.

Met andere woorden, het was niet slechts het gebruik, het in bezit hebben, of het kweken van cannabis wat zo gevaarlijk was de afgelopen 100 jaar. Internationaal gezien was het elke associatie ermee. Dat gold ook voor mensen die het wilden bestuderen. Inclusief voor medische doelen.

Het is nu echter ook weer niet zo dat deze heksenjacht overal bloeide. Dit was de maalstroom waar Raphael Mechoulam instapte. Tegenwoordig is hij vanwege veel zaken bekend. Onder andere "De ontdekking van THC". Dat leverde hem tevens de bijnaam "Vader van het endocannabinoïde-systeem" op.

In de moderne zin zijn zulke titels absoluut verdiend. Bijna helemaal alleen hield deze weinig innemende Israëlische immigrant wetenschapper cannabis op de kaart. Zijn reis was niet helemaal solitair. Hervormingen, gedocumenteerd door Mechoulam en anderen werden verkondigd voor politieke veranderingen. Dat op zijn beurt hielp Mechoulam weer.

Hij kwam echter tijdens dit proces uitdagingen tegen die anderen uit het veld hadden geslagen. Allemaal in de naam van de wetenschap. Het is tevens een verhaal dat uitgroeide van een dagelijkse uitdaging tot een fabel. De associaties met de Holocaust zijn niet toevallig.

THC CBD onderzoek Raphael Mechoulam

HET BEGIN VAN DE REIS

Als kind overleefde Mechoulam de Holocaust. Zoals zoveel families, emigreerde zijn familie na de Tweede Wereldoorlog van Europa naar Israël. In die periode, als de zoon van een medisch arts, behaalde hij academische papieren in de biochemie in verscheidene landen. Hij begon de farmacologie van cannabinoïden te bestuderen in een tijd dat hij bij de politie zijn ruwe materiaal moest ophalen. Als een jong onderzoeker isoleerde hij in 1963 CBD. In 1964 slaagden hij en zijn team erin om THC te isoleren.

Vanaf dat moment heeft Mechoulam letterlijk de politieke aanvallen met resultaten afgeslagen. Dat was niet altijd eenvoudig, maar de resultaten bleven binnenstromen. De ontdekking van het endocannabinoïde systeem zelf vond pas twintig jaar later plaats. Met andere woorden, aan het begin van een nieuwe eeuw was het werk van Mechoulam decor voor een nieuw stadium voor de discussie.

Hoe hij deze coup aanpakte is een heel ander verhaal. Bijna helemaal alleen (met enkele uitzonderingen in Canada) werd hij de enige ontvanger van onderzoeksgelden voor cannabis-onderzoek uit de Verenigde Staten. Gesteund door fondsen en een plek in het onderzoekswereldje had Mechoulam de beste papieren om de onderzoeken te leiden. Hij richtte zich op de pure wetenschap.

Zijn werk, met andere woorden, zorgde voor enige vooruitgang in de jungle. Zijn team kwam juist op tijd met resultaten toen de omstandigheden rijp waren voor een nieuwe discussie. Toen het nieuws over Mechoulam's werk over het ECS zich begon te verspreiden veranderde de wereldpolitiek. In de Verenigde Staten stelden staten in het westen de federale wetten op de proef. In Europa nam de minder heftige War on Drugs af.

Het wereldje van de Nederlandse coffeeshops speelde hierin ook een belangrijke rol. Als gevolg van veel grijze gebieden rond de drug zelf leverde de zadencultuur in Nederland in een semi-commercieël laboratorium materialen zoals nergens ter wereld. Tegen deze tijd had het onderzoek van Mechoulam de aandacht getrokken van het Israëlische leger. In het begin in kleine groepjes en vervolgens in steeds grotere aantallen werden Israëlische soldaten blootgesteld aan cannabis. Veel van het eerste werk was op het gebied van hersenletsel en PTSS. Dit werd allemaal bereikt door het onderzoek van Mechoulam. En al die cannabis kwam via Nederland het land binnen.

Vanaf 2008 begon de Israëlische overheid cannabis te integreren als conventioneel militair geneesmiddel. Dat betekende dat de gewone bevolking er ook mee in aanraking kwam. Het systeem wat ingevoerd werd was de eerste fase van de huidige hervormingen. De gespecialiseerde canna-artsen kregen bijna allemaal hun instructies gebaseerd op de visie van Mechoulam.

Cannabis indoor cultuur

BANDEN MET HET VERLEDEN, BLIK OP DE TOEKOMST

Het kopen van Nederlandse cannabis voor Israëlisch onderzoek heeft ook gevolgen gehad voor Europa. Dat begon in academische kringen. Ten gevolge daarvan infiltreerde het werk van Mechoulam het vaste land voor het einde van de eeuw.

De invloed van Mechoulam begon in 1998 zichtbaar te worden in het VK. GW Pharmaceuticals kreeg dat jaar verdere vergunningen van de Britse overheid om zich te richten op geneesmiddelen op basis van cannabinoïden. De Duitse overheid begon zich ook die kant op te bewegen. Dat komt door de vele links bemoedigd door de historische verbindingen tussen Israël en Duitsland. De invloed van Mechoulam is in feite in Duitsland zo groot dat de overheid in principe instemt met de wetenschappelijke resultaten van deze voormalige vluchteling. Zelfs nog voordat eerder dit jaar werd ingestemd met legalisering voor medicinaal gebruik vonden Duitse fondsgelden hun weg naar cannabinoïde-onderzoek. En naar esoterische hoeken van die wereld.

De Duitse overheid steunde het idee dat cannabis geen medische werking had, voor lange tijd. Dit Duitsland waar "wetenschappelijke onderzoeken" werden uitgevoerd die concludeerden dat cannabis schizofrenie "veroorzaakt".

De veranderingen zijn hier zo gigantisch vanwege het heldhaftige werk van Mechoulam. Nog interessanter is dat dat al langere tijd het geval was. Een voorbeeld? De Universiteit van Dortmund heeft onlangs met succes cannabinoïden nagemaakt uit gist. Deze Universiteit in het Ruhrgebied staat ergens in een uithoek. Toch ontvangen zij ook onderzoeksgelden van de overheid om cannabinoïden te produceren.

Dat is uiteindelijk allemaal toe te schrijven aan de leidraad en het werk van één man.

WAT NU?

Mechoulam bevindt zich nog steeds in het discussie-epicentrum van de toepassingsmogelijkheden van cannabinoïden. Zijn werk wordt internationaal in toenemende mate gebruikt als referentie. Dat begint al met de impact van cannabinoïden op kinderen. De directe toepassing van zijn werk verandert wereldwijd nationale wetten, met name in Europa en het zogenaamde "Westen".

Wat ook interessant gaat worden is wat er gebeurd als deze informatie wederom geïntegreerd gaat worden in de Westerse geneeskunde of de technologie daartoe gaat leveren.

Het ironische hiervan is natuurlijk dat het werk van Mechoulam, hoewel waardevol, alleen het Westerse begrip van Chinese geneeskunde heeft bevorderd. Er valt nog veel te verwachten als deze twee uiteindelijk gecombineerd gaan worden.

De Chinese vijfpunts-accupunctuur stimuleert in feite gebieden in het lichaam die invloed kunnen hebben op het endocannabinoïde-syteem. Voeg dat samen met medicinale cannabis wat hetzelfde veroorzaakt, weliswaar uit een andere richting, en de resultaten zullen verrassend zijn. Zozeer zelfs dat ze reeds duizenden jaren geleden in het Chinees gedocumenteerd zijn.

Wat waarschijnlijk als gevolg van het werk van Mechoulam gaat gebeuren is dat het Oosten het Westen gaat ontmoeten. Met nieuwe vormen van gegevensbanken en analyses, met inbegrip van Big data, zullen veel onbeantwoorde vragen over cannabinoïden beantwoord gaan worden.

Dat geschied dan met databases waar de voertaal "wetenschap" zal zijn.

Israëlische regering Cannabis Onderzoek

DE HOOFDSCHAKELKAST?

Er bestaan veel bewijzen dat het endocannabinoïde-systeem de grote hoofdschakelaar is van het menselijk lichaam. Dat is allemaal gebaseerd op het werk van Mechoulam. En al zijn fundamentele kennis over de menselijke gezondheid. Bijvoorbeeld, afhankelijk van hoe en wanneer toegepast, cannabinoïden het hongergevoel kunnen wegnemen. Ze schakelen tevens impulsen van pijn, depressie en kramp uit. Ze staan het lichaam bij in de strijd tegen infecties en ontstekingen.

Ook schakelen ze ze de impuls tot ademhalen niet uit - wat met opïoiden wel het geval is. Als de wetenschappelijke kennis van hetzelfde ingevoerd wordt in gegevensbanken die voor gewone mensen te begrijpen is, wie weet wat er dan allemaal kan gebeuren. Chinese karakters naar Engels of Hebreeuws zullen samensmelten dankzij gemodelleerde, op cijfers gebaseerde gegevens.

Waartoe het werk van Mechoulam in de wereld van de Israëliërs toe in staat is, is werkelijk revolutionair. Dit verandert niet alleen de koers van de moderne geneeskunde, maar ook van overheden. Om te beginnen met de Israëlische politiek zelf. Vooruitblikkend zal de impact van het professionele levenswerk van Mechoulam de koers wereldwijd veranderen.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.