By Steven Voser

VROLIJK KERSTFEEST MET MEDICINALE CANNABIS

Ho, ho, ho, wat hebben de Ierse gebruikers van medicinale cannabis voor Kerst gekregen? De verrassende kop van 2016 is dat Ierland cannabis voor medicinaal gebruik wil gaan legaliseren.

Op 1 december 2016 nam de Dail (Ierse parlement) het “Wetsvoorstel Regulering van Cannabis voor Medicinaal Gebruik 2016” unaniem aan zonder zelfs te stemmen!

Elke vorm van legalisering is natuurlijk een stap in de goede richting maar wanneer politici niet ruziën zegt ons onderbuikgevoel ons dat iets niet pluis is.

Is dit het eerste domino-effect dat de Atlantische Oceaan oversteekt na de vloedgolf van marihuanalegalisering in de VS? Of heeft Trumps overwinning bij de verkiezingen elke Ierse politicus zo bang gemaakt dat ze het deze Kerst niet tegen het Ierse electoraat durven in te gaan?

Een recente opiniepeiling van de Irish Times/IPSOS maakt duidelijk dat het Ierse volk empathische steun geeft aan legale medicinale cannabis: 81% van de respondenten is voor het legaliseren van medicinale cannabis. Nu de algemene verkiezingen in 2017 eraan komen, is de politieke klasse in Ierland nerveus.

Politici uit alle hoeken kiezen liever voor win-winsituaties en de “war on drugs” lijkt tegenwoordig nogal een verliezer. Laten we eens verder bekijken wat voor legalisering van medicinale cannabis de Ieren precies te wachten staat en het potentieel tot uitbreiding om ook legaal recreatief gebruik te verkrijgen in Ierland.

IERLAND GAAT CANNABIS VOOR MEDICINAAL GEBRUIK LEGALISEREN

MAAK IERLAND WEER GROEN

Sinds Ierlan onafhankelijkheid van de Britten heeft bemachtigd, is het land altijd geregeerd geweest door rechtse politici. Hetzij Fine Gael hetzij Finna Fail, de twee dominante rechtse politieke partijen, zijn al bijna een eeuw lang onafgebroken aan de macht.

Uiteraard zijn opeenvolgende Ierse overheden coalities geweest, aangezien een minderheidspartij altijd nodig is om het aantal te bereiken om een meerderheid in het parlement te verzekeren.

Eenmaal in functie worden alle linkse neigingen en/of radicale ideeën snel van tafel geveegd ten gunste van de plannen van een van de twee grote partijen met wie ze hebben gekozen in zee te gaan.

Het is heel zeldzaam dat een wet snel door Ierse politici goedgekeurd en geratificeerd wordt tenzij het gaat om het redden van banken. Dat is niet zo goed uitgepakt voor Ierland, maar dat was niemands fout, snap je. Het waren “systeemfouten” en zo.

De waarheid is dat het Apollo-ruimtevaartprogramma minder heeft gekost dan het redden van de Ierse banken, dus politieke besluitvoering moet in deze context extra gecontroleerd worden.

Bovendien is de Ierse regering geconfronteerd met de Apple-belastingonthullingen en is ze zichzelf tegelijkertijd aan het voorbereiden op de terugslag van Brexit. Het Ierse volk zal zich simpelweg niet nog een keer in het ootje laten nemen.

OPKOMST VAN HET POPULISME & ONKUNDE VAN BOVENAF

Populistische politici zijn aan de orde van de dag en Ierland is daarop geen uitzondering. Nu de Ierse minister van volksgezondheid Simon Harris slecht in de publiciteit is geweest omdat het niet goed gesteld was met een Ierse kleuter en aangezien hij een hopeloze afdeling moet leiden, heeft hij snel resultaat nodig.

Het “Wetsvoorstel Regulering van Cannabis voor Medicinaal Gebruik 2016” is niet het geesteskind van Independent TD’s (leden van het parlement maar niet van een politieke partij) Gino Kenny en Brid Smith.

Zij zijn een van de weinige Ierse volksvertegenwoordigers die uitsluitend verplichtingen hebben tegenover het volk, dus het is niet verwonderlijk dat zij meestal ideeën opperen om het publieke belang beter te dienen.

In de huidige vorm is het wetsvoorstel een geweldig framework waarmee een 100% inheems Ierse industrie van medicinale cannabis zou kunnen ontstaan. Natuurlijk, het is niet perfect, maar het is een geweldig opstapje.

Het Wetsvoorstel specificeert de creatie van een multifunctioneel Iers cannabisinstituut dat wetenschappelijk onderzoek zal uitvoeren, en een reguleringsautoriteit om de industrie te beheren.

EEN GROENE REVOLUTIE

Beide zijn geweldige manieren om te verzekeren dat legalisering ervoor zorgt dat patiënten medicinale cannabis van hoge kwaliteit ontvangen, en een doktersvoorschrift ervoor zorgt dat de toegang ertoe gecontroleerd blijft door de medische professie.

Zowel de minister van gezondheid van Simon Harris en de Taoiseach (minister-president en voormalig basisschoolleraar) Enda Kenny hebben duidelijk gemaakt dat ze de legalisering van recreatieve cannabis niet steunen en dat ze vrezen dat het wetsvoorstel de deur opent naar de normalisering van cannabisgebruik in Ierland.

Ze hoeven echter niet te tobben, want Ieren beschouwen recreatief cannabisgebruik al als normaal. Sommige van de beste wiet in Europa wordt gekweekt in logeerkamers en schuurtjes, van het zuidelijke Cork tot het noordelijke Donegal.

Bovendien zijn medicinale cannabisproducten al ruim beschikbaar, zowel online als belangrijke winkelstraten, via de Hemp Company op Capel Street in het stadscentrum van Dublin.

Alhoewel de Ierse overheid wijzigingen kan aanbrengen en het wetsvoorstel waarschijnlijk zoveel mogelijk zal uitkleden, kan ze het niet afwijzen.

EEN GROENE REVOLUTIE

Het Ierse volk is Wakker! En ze hebben nogal wat opgekropte woede tegen het systeem. De huidige door Fine Gael geleide interim-regering is op sterven na dood en als de verslechtering van de “Huizencrisis” (de kloof tussen inkomen en de prijs van een huis in Ierland is Gigantisch! Enorm Gigantisch!) het niet doet vallen, dan zal een van de dreigende kwalen dat wel doen. Dus een verandering is in 2017 vrijwel onvermijdelijk.

De beste wijziging van het wetsvoorstel zou misschien een bepaling zijn die het gebruikers van medicinale cannabis toestaat om zelfvoorzienend te worden in hun medicatie en hun eigen medicinale marihuana te kweken.

Het Ierse model moet de Ierse medicinalecannabispatiënt dienen en in zijn huidige vorm is het waarschijnlijk het beste dat het noodlijdende ministerie van gezondheid zich erbuiten houdt.

Er kan alleen voor gezorgd worden dat er geen “Big Pharma”-monopolie ontstaat door een competitieve markt te stimuleren met een lage kost voor toegang. Kweeklicenties moeten niet exclusief aan grote spelers worden verstrekt; anders zal er veel te veel geld gevraagd worden voor medicinale cannabis die door de huisarts wordt voorgeschreven, net als bij huidige regelingen gebeurd.

Er is vandaag de dag een dunne lijn tussen medicatie en basisproducten, wat ons leert dat thuiskweek het meest kosteneffectieve model is.

Ierland heeft de deuren geopend voor legale cannabis en ongeacht de motivatie van de propagandamarskramers aka politici is dit de beste kans die de Ierse beweging voor legalisering van cannabis ooit heeft gehad.

Legale medicinale cannabis gaat in Ierland slagen, en het Ierse cannabisinstituut zal zonder twijfel ontdekken dat recreatief cannabisgebruik geweldig is en absoluut niet illegaal zou moeten zijn.

De groene scheuten van herstel die in de Ierse toekomst zullen opkomen, zijn die van legale cannabisplanten; het is niet langer de vraag óf het gaat gebeuren maar absoluut wannéér.

2016 is over de hele wereld een geweldig jaar geweest voor marihuanalegalisering en het is passend dat het smaragdgroene eiland net op tijd de grens heeft overschreden om ook op de lijst te verschijnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.