By Marguerite Arnold

Hoewel de veranderingen in 2016 relatief traag op gang kwamen, is de legalisering van marihuana dit jaar onophoudelijk vooruitgegaan, met name in Amerika en in Europa. Ook is duidelijk dat er in 2017 meer (en wellicht ook meer ingrijpende) veranderingen zullen plaatsvinden en dat de hervormingen overal zullen optreden.

Dit komt door drie zaken.

Ten eerste kan het positieve effect van medisch gebruik van marihuana niet langer ontkend worden. Ten tweede zal het in eigen land kweken van planten relatief snel gelegaliseerd worden in landen waar medisch gebruik van marihuana gelegaliseerd is. Het is namelijk te duur om planten, die vroeg of laat door de zorgverzekering vergoed zullen worden, voor patiënten te importeren. Door het in eigen land kweken van cannabis, al is dat in het begin alleen voor medisch gebruik, komt verdere hervorming in die landen dichterbij. Ten derde, ten slotte, is de hervorming van medisch gebruik en van recreatief gebruik van marihuana goed voor de economie, voor het creëren van banen en voor het innen van belastinggeld.

Navolgend kunt u lezen welke significante ontwikkelingen er hebben plaatsgevonden in de diverse landen die in 2016 vooruitgang geboekt hebben, en wat de voorspellingen voor volgend jaar zijn.

Verenigde Staten

Verenigde Staten cannabis Wellicht is de echte overwinnaar van de presidentiële verkiezingen van 2016 niet Donald Trump, maar het feit dat de legalisering van marihuana enorme vooruitgang geboekt heeft, met name gezien de acties van de kiezers in Californië. Zowel Trump als Clinton hebben in het verleden aangegeven dat de staten zouden moeten beslissen over de legalisatie van marihuana. Dit hoewel ze op federaal niveau beiden geen grote voorstanders van legalisering zijn.

Californië representeert een economie die groter is dan het gehele Verenigd Koninkrijk. Het is de zesde grote economie ter wereld. De regulatie van recreatief gebruik in deze staat zal ongetwijfeld model staan voor vooruitgang in andere staten in de VS, alsmede op internationaal niveau.

Van de negen staten die legalisering van marihuana in een of andere vorm overwegen (waarvan vijf voor recreatief gebruik), hebben acht staatsinitiatieven getriomfeerd, waaronder vier referenda voor recreatief gebruik. Verdere hervormingen in andere staten, waaronder het versoepelen van regulatie voor medisch gebruik in New York, wijzen erop dat de industrie landelijk aan zet is. Het is nu slechts een kwestie van tijd voordat de Verenigde Staten cannabis op de agenda plaatst en legaliseert op federaal niveau. Dit zal echter niet gebeuren voor het aflopen van de ambtstermijn. Federale hervorming zal nog zeker een aantal jaren duren, ondanks het feit dat 28 staten cannabis gelegaliseerd hebben voor medisch gebruik.

Het is daarnaast erg waarschijnlijk dat er een vreemd verschil op de markt zal optreden. Cannabis wordt naar alle waarschijnlijkheid op eenzelfde wijze gelegaliseerd als nu met alcohol gebeurd. Medische gebruikers zullen steeds vaker gedwongen worden tot het gebruik van gefabriceerde producten als zij aanspraak willen kunnen maken op hun zorgverzekeringspakket.

CANADA

Na recreatief gebruik van cannabis het hele jaar uitgesteld te hebben, is de Canadese regering eindelijk zo ver dat zij in 2017 op nationale schaal wil overgaan tot hervormingen voor recreatief gebruik. Dit jaar kan gezien worden als een uitbreiding van de medische industrie, waarbij de grootste apotheken zijn gaan deelnemen aan het spel. Nog interessanter is dat Canada begonnen is met het wereldwijd exporteren van marihuana voor medisch gebruik.

canada cannabisDe Canadese regering is dan ook op weg de grootste gereguleerde en gelegaliseerde economie voor recreatief gebruik van marihuana ter wereld te worden. Echter, het geld dat hierin omgaat weegt niet op tegen de industrie in de staat Californië. De legalisering zal de volgende lente in gang worden gezet, waarna het naar verwachting eind volgend jaar wettelijk zal zijn. Hoe dit de classificatie en de opname in de zorgverzekering voor medische gebruikers zal beïnvloeden, is op dit moment nog niet duidelijk, maar het zit er wel aan te komen. Verwacht wordt dat er volgend jaar nog meer landen zullen volgen. Dit met name gezien de verwachte ontwikkelingen in Canada en de laatste ontwikkelingen in Duitsland.

DUITSLAND

Volgend jaar zal Duitsland een ongekende ruimte intreden. Het heeft immers al een opmaak voor de legalisering van cannabis. Het land is er klaar voor om marihuana te classificeren als een Schema III drug, om het volledig door het zorgstelsel te laten dekken en om het te reguleren voor medisch gebruik. Dit zal druk uitoefenen op andere landen die bezig zijn met de legalisering van cannabis.

cannabis duitslandDeze zomer heeft de Duitse regering, wellicht niet geheel toevallig, de eerste import van medisch geclassificeerde cannabis uit Canada toegestaan. Binnenlandse productie voor medisch gebruik zal echter nog zeker tot 2018 niet mogelijk zijn, totdat de regering een nationaal en federaal reguleringsmechanisme ingesteld heeft. Hervormingen voor recreatief gebruik zullen daarop zeker volgen. Op federaal niveau zal dit echter nog minimaal drie tot vier jaar duren. Echter zal de herclassificatie door de regering, ten minste op regionaal niveau, druk uitoefenen op legalisering voor recreatief gebruik. Steden als Bremen en Berlijn zetten al jaren in op regulering van recreatief gebruik en het ziet ernaar uit dat Bremen haar stadsbewoners zal toestaan om thuis wiet te kweken voor ieder gewenst doeleinde.

AUSTRALIË

australia cannabisHet land heeft in november dit jaar een lang verwachte start van federale controle en regulering van cannabis voor medisch gebruik aangekondigd. Het binnenlands kweken van marihuana staat in de startblokken en het land is begonnen met het importeren van producten voor medisch gebruik vanuit - je raadt het al - Canada. Ook zijn er grote medische proeven en inzet van R&D aan de gang, die wellicht resulteren in een internationaal herstel.

ETC.

Van Latijns-Amerika tot Israël tot Europa is de hervorming van cannabis in de wereld vooruit gegaan, met name op medisch gebied. Chili is eerder dit jaar begonnen met het produceren en verspreiden van wiet voor medisch gebruik. In Colombia staat dit nu in de startblokken. Argentinië is deze herfst begonnen met het importeren van olie met lage concentraties THC vanuit de Verenigde Staten (alleen voor provinciaal gebruik). Andere landen in de regio zullen waarschijnlijk snel volgen, al blijft er nog veel onduidelijk over de vraag of dit in 2017 zal zijn.

In Europa was de grootste verandering dit jaar in Italië waar te nemen. Het Italiaanse leger is eindelijk begonnen met het verspreiden van planten voor medisch gebruik in landelijke apotheken. In Rome is dit najaar de eerste semi-publieke coffeeshop geopend, alhoewel hier alleen voor medisch gebruik gerookt kan worden.

Spanje is klaar voor regulatie van consumptie in privéclubs via de introductie van de nu in afwachting zijnde legalisering die volgend jaar zal plaatsvinden. Dit zal waarschijnlijk ook een invloed hebben op de manier waarop en door wie de planten gekweekt worden.

Kroatië, Turkije en Griekenland waren dit jaar bezig met opties voor medisch gebruik en zullen waarschijnlijk in 2017 overgaan tot meer regulering en hervorming.
Israël is dit jaar ook aanhoudend vooruit gegaan. Eerder in de herfst heeft de regering aangekondigd dat grote apotheken toestemming zullen krijgen om cannabis voor medisch gebruik te verkopen. Wellicht is de grootste verandering daarnaast dat de regering er klaar voor is om Canada te volgen in het creëren van een gelegaliseerde exportmarkt.

 
 
 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.