Marihuana, de ontluikende bloem van de cannabisplant, heeft lang last gehad van een vervelend stigma. Eenmaal openlijk over de hele wereld geteeld, kwam marihuana in donkere tijden terecht, waarbij consumenten en kwekers tot criminelen werden. Maar al te vaak werd marihuana geassocieerd met gevaarlijke drugs zoals cocaïne en heroïne. Naarmate de jaren zijn verstreken, is bewustzijn van de medische voordelen van marihuana wijdverspreider geworden, wat tot wereldwijde discussies heeft geleid. Hoe meer we begrijpen van de cannabisbloemen, hoe meer het stigma verdwijnt. De cannabisrevolutie vindt plaats van de Verenigde Staten tot de EU en brengt een aantal voordelen met zich mee die sommigen misschien niet hadden beseft. Wij hebben de acht beste voordelen van cannabislegalisering voor de samenleving opgesomd.

MEDICINALE CANNABIS

Er kunnen hele boeken volgeschreven worden met de hoeveelheid informatie die we nu hebben over de medische voordelen van medicinale cannabis. Het is niet te ontkennen dat marihuana aantoonbaar de potentie heeft om symptomen te behandelen die geassocieerd worden met kanker en chemotherapie, chronische pijn, epilepsie, de ziekte van Parkinson en een scala aan andere kwalen waarvoor mensen nu farmaceutica gebruiken ter verlichting. Marihuana is niet toxisch en het gebruik ervan heeft nooit geleid tot dood. De farmaceutische industrie is verantwoordelijk voor ontelbare sterfgevallen door een overdosis opioïden. Nu de therapeutische mogelijkheden meer worden onderzocht, wordt deze beweging met de dag populairder.

Talloze studies hebben aangetoond dat cannabinoïden actief kankercellen doden. THC, de primaire stof in cannabis, reageert met de kankercel bij de CB1 cannabinoïdereceptor. Zodra THC met de receptor aan het oppervlakte van de kankercel reageert, scheidt de cel een stof uit, genaamd Ceramide. Dit breekt de mitochondria van de cel af, waardoor de cel zichzelf eigenlijk uitschakelt. Dit effect vindt alleen plaats in kankercellen, aangezien THC niet op dezelfde manier reageert met gezonde cellen.

MEDICINALE CANNABIS

HERNIEUWBARE GRONDSTOFFEN

Behalve cannabis veroorzaakt legalisering ook een heropleving van hennep – het industriële, vezelachtige, niet-psychoactieve lid van de Cannabis Sativa-familie. Hennep, verbouwd vanwege zijn sterke vezels, was een van de eerste gewassen die tijdens de landbouwrevolutie geteeld werden. Eeuwenlang werd het gebruikt om touw, papier en canvas van te vervaardigen. Hennep veranderde de wereld, maar omdat de productie grotendeels verdween na het verbieden van marihuana zijn we bijna vergeten hoezeer het eens verweven was met ons dagelijks leven. Als we naar de toekomst kijken, dan kan hennep gebruikt worden voor het maken van brandstof, beton, proteïnesupplementen, kleren en talloze andere toepassingen. Ook kan het onze slinkende regenwouden vervangen als bron van textiel.

Als hernieuwbare grondstof is hennep goedkoper om te laten groeien dan bomen, kan het vervangen worden binnen een aantal maanden in plaats van jaren, en verstoort het ondertussen geen fragiele ecosystemen. Het verbod op hennep werd geleid door corporaties die een positie hadden verworven in andere industrieën, zoals olie en papier. Hennep was een bedreiging voor deze industrieën. Het informatietijdperk heeft een einde gebracht aan oude mythes over hennep en cannabis. In de zoektocht naar groenere oplossingen voor onze industriële behoeftes toont cannabishennep zich als een van de beste oplossingen voor de huidige milieuproblemen waarmee we worden geconfronteerd.

HERNIEUWBARE GRONDSTOFFEN cannabis

REGULATIE

Gepaard met regulatie gaat de noodzaak om publieke veiligheid te verzekeren en dus om strikte groei- en productietechnieken te implementeren. Dit leidt tot een beter, veiliger product dat alle potentiële zorgen wegneemt. Toezicht door de overheid garandeert dat de marihuana geteeld voor publieke verkoop vrij is van toxische en mogelijk gevaarlijke pesticiden, en dat het verbouwd wordt in faciliteiten die zo schoon mogelijk zijn. Ook gaat regulatie gepaard met het testen van producten om vast te stellen hoe krachtig de wiet precies is.

Regulatie heeft ook de opmerkelijke bijwerking dat gebruik door minderjarige consumenten afneemt. In 2001 legaliseerde Portugal alle drugs. Uit studies blijkt dat drugsgebruik, overdosissen en stergevallen sindsdien alle gestaag afnemen. Alhoewel cannabis niet gevaarlijk is, zijn de effecten op het ontwikkelende brein onbekend; vandaar de noodzaak om te verzekeren dat marihuana alleen wordt gebruikt door meerderjarigen. Regulatie is effectief gebleken in het terugdringen van drugsgebruik door minderjarigen en dit zal ook gebeuren met het gebruik van marihuana.

REGULATIE cannabis

AFNAME IN GEWELDSDELICTEN

In gebieden waar cannabis legaal is, zijn de misdaadcijfers drastisch afgenomen, vooral die van geweldsdelicten. Zijn mensen dan te high om te vechten? We vermoeden dat er hier meer aan de hand is. In sommige gebieden zijn de cijfers voor diefstal, rijden onder invloed en geweldsdelicten afgenomen met wel 15%. Alhoewel het nog te snel is om genoeg definitieve data te hebben, wijzen alle indicaties erop dat gebieden met gelegaliseerde wiet gepaard gaan met een hogere kwaliteit van leven met lagere gewelds- en misdaadcijfers. De onderzoeken zijn het er in ieder geval over eens dat er geen connecties zijn tussen het legaliseren van wiet en een toename van misdaad.

GEWELDSDELICTEN cannabis

ECONOMIE

Cannabis is het gewas met de hoogste waarde ter wereld. Het trekt de aandacht van investeerders die staan te popelen om hun geld erin te steken. Met investeringen gaan banen gepaard. De cannabisindustrie levert bakken met geld op. Met zo’n groot wereldwijd klantenbestand zorgt een investering in cannabisgroei er gegarandeerd voor dat het grote geld binnenstroomt. Gaandeweg hebben steden in de Verenigde Staten waarin marihuana legaal is de werkloosheidscijfers zien dalen tot historische laagtes. De groei van de cannabisindustrie heeft ook veel andere nieuwe industrieën gecreëerd die bij de groene industrie passen. Ten tijde van een goudkoorts is het een ideaal moment om pikhouwelen en schoppen te verkopen. Sinds het begin van legale cannabis is een wereld van online, media- en tuinbouwdiensten ontstaan.

Het legaliseren van cannabis heeft ook een significant effect gehad op illegale drugkartels. In plaats van dat het geld gesluisd wordt naar illegale drugsorganisaties vindt dezelfde winst nu een weg naar de zakken van entrepreneurs en bedrijfseigenaren, die dit geld op hun beurt uitgeven aan werknemers, technologie en uitbreiding. Het verschuiven van een product van de zwarte markt naar de vrije markt verandert een gigantische smak geld dat normaalgesproken illegaal zou zijn in legaal belastbaar inkomen dat zal bijdragen aan de groei van onze economie. Een ander neveneffect van legalisering is een verlaging van de kosten van voorgeschreven geneesmiddelen. Wanneer de pillenindustrie steeds meer mensen naar cannabis ziet uitwijken, is zij gedwongen om haar prijzen te verlagen.

ECONOMIE cannabis

HET WEGWERKEN VAN DE ZWARTE MARKT

Legale cannabis drijft prijzen zo laag vanwege simpele principes van vraag en aanbod dat illegale drugdealers en grote drugsorganisaties hier simpelweg niet mee kunnen concurreren: niet alleen financieel gezien, maar ook niet wat betreft kwaliteit. Moderne cannabisbedrijven huren ‘meesterkwekers’ in met gevorderde tuinbouwdiploma’s om hun faciliteiten te beheren. Het eindresultaat is niet iets wat je zomaar tegenkomt bij een illegale kweek. De ‘war on drugs’ heeft grote kartels gecreëerd, die verantwoordelijk zijn voor het overspoelen van de straten met narcotica. Met legalisatie en regulatie kunnen de spelers van de zwarte markt niet langer welig tieren. Sommige kartels zijn er zelfs op betrapt om te proberen in de legale wietwereld te komen.

ZWARTE MARKT cannabis

BELASTINGOPBRENGSTEN

Met een bloeiende economie gaat een toename van belastinginkomsten gepaard. Sommige plaatsen heffen wel 40% belasting op de verkoop van marihuana. Het legaliseren van cannabis heeft de prijzen omlaag gejaagd. Zo laag, dat legale cannabis zelfs na een belasting van 40% goedkoper is dan die van de zwarte markt. Altijd wanneer de overheid een product van de zwarte markt afhaalt en reguleert, brengt dit haar niet alleen financieel voordeel, maar maakt het de volledige ervaring ook veiliger. In gebieden waar cannabisproductie op grote schaal legaal is, zijn de belastinginkomsten ongekend hoog geworden. Veel van het nieuwe geld dat binnenstroomt wordt uitgegeven aan educatie, bewustzijn rondom drugs en preventieprogramma’s en medische programma’s voor kinderen.

Uit een recente schatting blijkt dat Europese landen momenteel jaarlijks ongeveer tien miljard euro aan cannabis consumeren, met als koplopers Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en het VK. Het verschil in cannabisgebruik tussen deze landen en de rest van Europa is significant, deels vanwege de legale status van cannabis. Legaliseren zou de belastinginkomsten in deze landen significant doen toenemen. In 2015 genereerde de staat Colorado in de VS meer dan 125 miljoen dollar op 1 miljard dollar aan cannabisverkoop. Deze toename is gestaag geweest door de jaren heen, met een piek in 2015. Wanneer cannabis legaal wordt, is een toename in belastinginkomsten een garantie.

BELASTINGOPBRENGSTEN cannabis

NIEUWE GENETICA BETEKENEN NIEUWE MOGELIJKHEDEN

Nu cannabis steeds geaccepteerder wordt, worden haar medicinale mogelijkheden door meer en meer mensen onderzocht, en kweken steeds meer mensen nieuwe strains met specifieke eigenschappen om specifieke kwalen te behandelen. De eigenschappen van de cannabisplant spreken voor zich, maar met nieuwe strains komen nieuwe ontdekkingen. Cannabiskwekers en wetenschappers op het gebied van tuinbouw zijn constant bezig met het kruizen van soorten, op zoek naar ‘the next big thing’ in wiet voor zowel recreatie als medicinaal gebruik. Kruising heeft geleid tot de creatie van de strain Charlotte’s Web, de strain met de hoogste CBD en momenteel het effectiefst in het bestrijden van epilepsieaanvallen. De lijst met medische doorbraken als gevolg van cannabisonderzoek groeit elke dag. Het kweken van cannabis om de grenzen van geneesmiddelen op te zoeken kan wel eens het allergrootste voordeel zijn dat we zullen zien als legalisering zich blijft verspreiden.

NIEUWE GENETICA cannabis

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.