By Miguel Ordoñez


De opwarming van de aarde en de klimaatverandering vormen al jaren een ernstige bedreiging voor de gezondheid van onze planeet. In een poging om duurzamere brandstoffen te creëren, werd biobrandstof ontwikkeld.

In tegenstelling tot de benzine die we allemaal wel kennen, wordt biobrandstof uit levende organismen geproduceerd. Naast plantaardig materiaal worden ook andere middelen gebruikt, zoals dierlijk vet en plantaardige olie. Daarbij wordt het meestal gemengd met gewone brandstof om een product te maken dat minder schadelijk is voor het milieu.

Nu de wereld langzaam maar zeker went aan het idee van biobrandstof, kijken experts ook naar hennep als primaire grondstof. Dit is tenslotte niet alleen een plant die gemakkelijk te kweken is, maar het is ook voor meerdere doeleinden geschikt.

Maar wat houdt ons tegen om deze methode te omarmen? Wat zijn de obstakels? Zitten er nadelen aan? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en gaan we tegelijkertijd in op het concept van biobrandstof.

Wat Zijn Biobrandstoffen?

Biobrandstof is, zoals we al aanstipten, brandstof afkomstig van biomassa, oftewel plantaardig of dierlijk materiaal.

Biobrandstoffen worden ingedeeld in drie hoofdtypen, namelijk de eerste, tweede en derde generatie. Biobrandstof van de eerste generatie wordt van suiker en zetmeel gemaakt. Middels destillatie en fermentatie wordt hierbij ethanol geproduceerd dat aan benzine wordt toegevoegd.

Bij het produceren van biobrandstoffen van de tweede generatie worden biomassagewassen, hout en organisch afval gebruikt. Deze materialen worden voorbehandeld en ook in ethanol omgezet.

Biobrandstoffen van de derde generatie worden uit algenolie gewonnen. Na extractie wordt de olie in biodiesel omgezet.

What Exactly Are Biofuels?

Soorten Biobrandstof

Biobrandstoffen worden ingedeeld in twee primaire soorten: ethanol en biodiesel. Vanuit milieuoogpunt worden beide als een geschikte optie beschouwd.

  • Ethanol

Hier heb je misschien al eens van gehoord. Dat komt omdat ethanol in feite pure alcohol is. Het is hetzelfde middel in je favoriete alcoholische drankje dat ervoor zorgt dat je 's ochtends een kater hebt.

Ethanol wordt voornamelijk gemaakt van suikerriet en maïs en wordt beschouwd als een geschikte toevoeging aan benzine. Het meest voorkomende mengsel van ethanol en brandstof is E10. Dit bestaat voor 90% uit benzine en voor 10% uit ethanol. Sommige voertuigen worden echter aangedreven door wat als E85 bekendstaat. Dit bevat een hoger ethanolpercentage, namelijk tussen de 51% en 83%.

Het grootste voordeel van het gebruik van ethanol is dat het duurzaam is. Daarnaast stoot het 15% minder broeikasgassen dan gewone brandstof uit.

De keerzijde is echter dat het ook schadelijk is voor het milieu. Ten eerste kan het verbouwen van gewassen voor ethanol bodemerosie veroorzaken. Ook worden bij de meeste landbouwmethoden giftige chemicaliën gebruikt. Deze kunnen op hun beurt weer gemakkelijk het grondwater vervuilen.

Ethanol
  • Biodiesel

Biodiesel is vergelijkbaar met zijn tegenhanger op basis van benzine. Het enige verschil is dat het gemaakt is van dierlijk vet of plantaardige olie. Sommige bedrijven gebruiken zelfs lokaal ingezamelde frituurolie[1] en vet van restaurants om biodiesel te maken.

Algen kunnen ook gebruikt worden om biodiesel te maken. Sinds kort kijken wetenschappers daarnaast naar de mogelijkheid van genetisch gemanipuleerde gewassen[2] voor de productie van biodiesel.

De meest voorkomende vorm van biodiesel is B20. Dit bestaat voor 80% uit petroleum en voor 20% uit biodiesel en vermindert de koolstofemissie met 20%.

Het mooie van biodiesel is dat het, net als ethanol, duurzaam is. En omdat er gerecyclede ingrediënten worden gebruikt, produceren biodieselbedrijven in feite minder afval.

Ook hier kleeft echter een nadeel aan: omdat de productie van biodiesel afhankelijk is van voedselgewassen, kan dit een stijging van voedselkosten veroorzaken. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met een mogelijke toename van grondstoffen voor de productie van algen en bacteriën.

En hoewel het zeker milieuvriendelijker is, is het toch ook schadelijk voor het milieu. Biodiesel bevat namelijk 10% meer lachgas, wat tot vorming van smog en zure regen leidt.

Biodiesel

Hoe Kunnen We Biobrandstof Gebruiken?

Het meest voor de hand liggende antwoord zou zijn: voor transport en als een duurzamer brandstofalternatief. Op kleinere schaal kan biodiesel bijvoorbeeld worden gebruikt om de diesel in vrachtwagens te vervangen. Dat is alvast een goed begin om de CO₂-uitstoot te verminderen.

Energieopwekking
Maar er zijn ook nog andere toepassingen, zoals energieopwekking. We kunnen bijvoorbeeld beginnen met het afschaffen van traditionele dieselgeneratoren en deze door machines op basis van biodiesel vervangen.
Warmteproductie
Biowarmte is een goede optie om je huis te verwarmen. In plaats van fossiele brandstoffen te gebruiken, kun je dus ook kiezen voor een hernieuwbare energiebron, zoals biodiesel.
Vervanging van Fossiele Brandstoffen
Over fossiele brandstoffen gesproken, er komt een moment waarop de voorraad ervan opraakt. Biobrandstoffen zijn mogelijk een stabieler en economischer middel.

De Economische Voordelen van Biobrandstof

Laten we eerst eens wat dieper ingaan op de economische kant van biobrandstof, op basis van wat de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA)[3] hierover zegt. Omdat biobrandstof wordt geproduceerd uit duurzame grondstoffen, ziet het EPA het als een grote kans om de "ongewenste aspecten van fossiele brandstof" te omzeilen.

Het meest voor de hand liggende voordeel van overschakelen op biobrandstof is de impact die het op het milieu heeft. Omdat het afkomstig is van organisch materiaal, neemt het kooldioxide op. Bij verbranding in een motor komt dit vervolgens weer in de lucht terecht. Dit recyclingsproces veroorzaakt geen opbouw van CO₂, waardoor de bijdrage aan de opwarming van de aarde kleiner is.

Een ander mogelijk voordeel van biobrandstof is een stijging van het landbouwinkomen. Omdat de vraag naar producten van boeren stijgt, zullen zij meer gaan verdienen.

Bovendien kan biobrandstof lokaal worden geproduceerd, wat betekent dat de brandstofvoorzieningsketen een stuk korter zal zijn. Dit veroorzaakt ook een daling in de vraag naar brandstof, wat tot meer betaalbare prijzen voor consumenten leidt.

De Controverse rond Biobrandstoffen

Er bestaat echter ook veel controverse rond biobrandstof. Een onderzoek uit 2016[4]suggereert namelijk dat biobrandstoffen, in plaats van de kooldioxide-uitstoot te verminderen, mogelijk juist een toename hiervan veroorzaken. Ook is ontdekt dat er sprake kan zijn van broeikasgassen door de verwerking van zowel grondstoffen als de biobrandstof zelf.

Daar blijft het echter niet bij. Volgens andere bevindingen stoten biobrandstoffen ook ongeveer dezelfde hoeveelheid kooldioxide als gewone petroleum uit. Verder wordt beweerd dat de teelt van maïs en sojabonen voor de productie van biobrandstof mogelijk andere gewassen heeft verdrongen.

Biobrandstoffen hebben dus hun voor- en nadelen, maar waar komt hennep nu precies om de hoek kijken?

Is Hennep de Meest Geschikte Biobrandstof?

Aangezien we het toch al hebben over duurzame, hernieuwbare bronnen, waarom zouden we niet nog een stapje verder gaan? Dit is waar hennep, en de mogelijkheden ervan voor biobrandstof, om de hoek komt kijken.

De auto-industrie gebruikt al langer hennep. Grote automerken als BMW, Ford, Mercedes en Volkswagen zijn de plant bijvoorbeeld gaan gebruiken voor interieuronderdelen, zoals dashboards en deurpanelen.

Wat betreft het aandrijven van het voertuig zelf, wordt biobrandstof op basis van hennep ook als een geschikte optie beschouwd. Maar is het ook de beste optie? Laten we eens kijken wat het voor het gebruik van de twee belangrijkste soorten biobrandstof kan betekenen.

Hennep Ethanol
Het gebruik van hennep voor de productie van ethanol vermindert het gebruik van waardevolle voedselbronnen, zoals maïs en tarwe. Uiteindelijk maakt dit de voedselproductie efficiënter en verkleint het de verstoring ervan.

Tegelijkertijd is hennep veel gemakkelijker te kweken in vergelijking met andere voedselgewassen. Het is in feite onkruid dat in arme grond kan gedijen.

Biodiesel op Basis van Hennep
Biodiesel op basis van hennep heeft verschillende voordelen ten opzichte van zijn tegenhangers. Zoals onderzoek uit 2015[5] suggereert, is het bijvoorbeeld "veel schoner" in vergelijking met biobrandstoffen op basis van soja en koolzaad.

Biodiesel afkomstig van hennep heeft ook een hoger vlampunt. Met andere woorden: de temperatuur waarbij het ontbrandt, ligt hoger. Hierdoor is het veiliger om op te slaan en te vervoeren.

De Voordelen van Hennepbiobrandstof

Naast de voordelen die we zojuist opgenoemd hebben, heeft het gebruik van biobrandstof op basis van hennep nog veel meer pluspunten. Het grootste voordeel is het vermogen ervan om te gedijen op wat sommigen 'marginale grond' noemen. Dit is in feite een stuk land met een slechte bodemkwaliteit doordat het door eerdere industriële projecten is vervuild.

Simpel gezegd, hennep is zeer onderhoudsarm en kan zelfs in een ongunstige bodem gedijen.

Maar er kleven ook nog andere voordelen aan het gebruik van hennep voor biobrandstof.

  • Weinig Voedingsstoffen Nodig

De meeste planten hebben veel meststoffen nodig om goed te groeien. Het probleem is echter dat de meeste plantenvoeding verontreinigende stoffen bevat die uiteindelijk in het water terechtkomen. Deze verstoren uiteindelijk het mariene ecosysteem door vissen te doden en watervoorraden te vervuilen.

Hennepplanten hebben echter geen hoge bodemvruchtbaarheid nodig, wat betekent dat ze zonder deze chemicaliën prima kunnen groeien. En al met een klein beetje voedingsstoffen kun je een overvloedige opbrengst verwachten.

  • Voedingsstoffen Worden naar de Bodem Teruggevoerd

Hennep heeft niet alleen nauwelijks bemesting nodig, maar het geeft ook voedingsstoffen aan de bodem terug. In feite gaat ongeveer 70% terug de grond in, zowel tijdens als na de groei.

  • Laag Waterverbruik

Bovendien heb je niet veel water nodig om hennepplanten te kweken. Je hebt maar 30 tot 40cm[6]nodig om een grote oogst te krijgen.

Maïs heeft daarentegen ongeveer 56cm water[7] nodig om te groeien - bijna twee keer zoveel.

The Advantages of Hemp Biofuel

  • De Hele Plant Kan Gebruikt Worden

Dit is een van de grootste voordelen van het gebruik van hennep voor biobrandstof. Elk deel van de plant heeft een gebruiksdoel.

Nadat alle olie uit de zaden is verkregen, kan het overgebleven materiaal bijvoorbeeld voor veevoer worden gebruikt. De overige vezels kunnen worden gebruikt voor het maken van papier en andere bouwmaterialen.

  • Efficiënte Vaste Brandstofbron

Onderzoek toont ook aan dat hennep een veel efficiëntere vaste brandstofbron is in vergelijking met zijn tegenhangers. Een studie uit 2011[8] suggereert bijvoorbeeld dat de opbrengst van bio-energie bij hennep 120% hoger ligt dan in het geval van tarwestro.

  • Het Groeit Sneller en Overvloediger

Hennep gedijt niet alleen in bijna alle bodemomstandigheden, het groeit ook veel sneller. Het duurt slechts zes maanden voordat er geoogst kan worden. Daarbij kan het wel 4,5 meter hoog worden en gemiddeld 318kg per hectare opleveren.

De Nadelen van Hennep als Biobrandstof

Hoewel het gebruik van hennep voor biobrandstof voordelen heeft, zijn er zeker ook nadelen.

  • Economische Nadelen

Een nadeel van biobrandstof op basis van hennep zijn de kosten. Omdat je het bij de productie nog moet voorverwarmen, is het duurder dan maïs en suikerriet.

  • Mogelijke Problemen met de Kweek en Distributie

Een voordeel van het kweken van hennep is dat het zelfs in onvruchtbare grond kan gedijen, waardoor vruchtbare landbouwgrond voor het verbouwen van ons voedsel overblijft. Het nadeel hiervan is dat onvruchtbare landbouwgrond moeilijk te bewerken is. Daarmee is het voor massaverwerking moeilijker te distribueren. Het kan ook leiden tot een mogelijke stijging van de kosten en uitstoot van kooldioxide.

The Downsides of Hemp as a Biofuel

  • Mogelijke Ontbossing

De massaproductie van hennepbiobrandstof zou betekenen dat er meer hennepplanten moeten worden gekweekt. De grote vraag ernaar zou bij een gebrek aan juiste regelgeving dan ook tot ontbossing kunnen leiden.

  • Minder Efficiënt dan Benzine

Biodiesel is ook minder efficiënt dan benzine, wat de samenstelling ook is. Volgens een studie van Penn State University[9]heeft biodiesel 117.000 BTU, vergeleken met de 131.000 BTU van benzine. Een kleiner getal betekent hier minder vermogen en mogelijk een hoger brandstofverbruik.

  • Het Debat omtrent Voedsel en Brandstof

Ook al groeit hennep prima in marginale grond, het zal alsnog beter in vruchtbare aarde gedijen. Dit kan een lange discussie veroorzaken over de vraag of voedsel of hennep prioriteit moet krijgen. Dat kan uiteindelijk problemen opleveren.

Hebben We Als Maatschappij Biobrandstof Nodig?

In al die jaren van CO₂-uitstoot, heeft Moeder Natuur flink wat te verduren gekregen. Biobrandstof, een veelbelovende optie qua duurzaamheid, zou voor ons als samenleving dan ook zeker nuttig kunnen zijn.

Maar gezien de nadelen, moet wereldwijd wel eerst de juiste regelgeving worden geïmplementeerd voordat we het volledig kunnen omarmen.

External Resources:
  1. Biodiesel Production from Locally Sourced Restaurant Waste Cooking Oil and Grease https://pubs.acs.org
  2. Genetically engineered crops for biofuel production: regulatory perspectives - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Economics of Biofuels https://www.epa.gov
  4. Carbon balance effects of U.S. biofuel production and use | SpringerLink https://link.springer.com
  5. Advantages and Challenges of Hemp Biodiesel Production https://www.diva-portal.org
  6. Industrial Hemp https://www.votehemp.com
  7. Forage and Food Crops http://extension.psu.edu
  8. Biomass and energy yield of industrial hemp grown for biogas and solid fuel - ScienceDirect http://www.sciencedirect.com
  9. Background for Economic Evaluation of Biofuel Use | EGEE 439: Alternative Fuels from Biomass Sources https://www.e-education.psu.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Cookie-instellingen

We vragen toestemming om je gegevens voor de hieronder genoemde redenen te gebruiken:

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine stukjes gegevens van een specifieke website die worden opgeslagen op je computer terwijl je op het internet surft. Ze hebben daarbij diverse functies. Sommige volgen bijvoorbeeld de browseractiviteit om bedrijven in staat te stellen gerichte advertenties te verspreiden. Andere cookies onthouden de inloggegevens van een gebruiker van verschillende websites om de overgang naar social media of andere sites vloeiender te laten verlopen. Aangezien elke cookie zijn eigen unieke ID heeft, stellen deze stukjes gegevens website-eigenaren in staat om het unieke verkeer naar hun website te meten.

Waarom gebruiken we cookies?

Cookies zijn handig bij het bezoeken van onze website: ze zorgen ervoor dat je ingelogd blijft, dat je veilig kunt winkelen en dat de artikelen die je aan je winkelwagen toevoegt daar blijven tot je een aankoop doet. Maar cookies helpen ons ook. De gegevens die ze leveren, stellen ons in staat om onze website te verbeteren en je gerichte advertenties te tonen die op je interesses aansluiten.

Wat voor cookies gebruiken we?

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Hoe kan ik cookies uitschakelen of verwijderen?

Geen fan van cookies? Maak je geen zorgen. Je kunt ze uitschakelen (met uitzondering van de noodzakelijke cookies) in je browserinstellingen. Wel kan het blokkeren van cookies van invloed zijn op je surfervaring en kun je hierdoor niet profiteren van alle technische functies die onze site biedt.

Privacybeleid Royal Queen Seeds

Om een veilige online omgeving en gegevensbescherming te garanderen, houden we ons strikt aan de wettelijke vereisten. In deze privacyverklaring geven we inzicht in de manier waarop we gegevens verzamelen, in onze beveiligingsmaatregelen, bewaartermijnen en hoe we met contactgegevens omgaan.


BEDRIJFSNAAM: SNORKEL SPAIN, S.L. (hierna ROYAL QUEEN SEEDS)

C/ Vilar d'Abdelà, 5 (nave 1) CP: 08170 de Montornès del Vallès

+34 937 379 846

[email protected]


In dit privacybeleid worden de voorwaarden uiteengezet waaronder we bij ROYAL QUEEN SEEDS persoonlijke gegevens verwerken. Dit omvat alle persoonsgegevens die via onze website https://www.royalqueenseeds.com/ worden verzameld, evenals alle andere gegevens die gedurende onze zakelijke activiteiten verzameld worden.

ROYAL QUEEN SEEDS verwerkt de volgende persoonsgegevens voor de hieronder genoemde doeleinden:

ARTIKEL 1 – PERSOONLIJKE INFORMATIE DIE WIJ VERZAMELEN

1.1 Accountaankopen

Accountaankopen kunnen alleen worden gedaan als je in het bezit bent van een persoonlijk account. Wanneer je een account aanmaakt of iets in onze shop bestelt, verzamelen wij als onderdeel van het aan- en verkoopproces de volgende persoonsgegevens die je aan ons verstrekt:

Deze gegevens zijn nodig voor de levering. Wanneer je ons assortiment bekijkt, ontvangen wij bovendien automatisch het Internet Protocol (IP)-adres van je computer. Op basis van deze informatie kunnen wij jouw online ervaring optimaliseren. Tegelijkertijd beschermen we hiermee onze online omgeving.

Doel van gegevensverzameling

Wij verzamelen en bewaren accountgerelateerde gegevens voor de volgende doeleinden:

(a) om verplichtingen uit te voeren die voortvloeien uit contracten tussen jou en ons, en om je te voorzien van informatie, producten en diensten die je bij ons kunt aanvragen;

(b) het opzetten, beheren en contacteren van je account en bestellingen;

(c) het uitvoeren van marktonderzoek en analyses;

(d) het bevestigen van je leeftijd en identiteit, om fraude te herkennen en te voorkomen.

1.2 Nieuwsbrieven

Met je uitdrukkelijke toestemming, kunnen we je nieuwsbrieven sturen over onze webshop, nieuwe producten en andere updates. We versturen ze alleen als je daar expliciet toestemming voor geeft. In het geval dat je een product bestelt, en in overeenstemming met de huidige regelgeving, kunnen wij je commerciële communicatie sturen in overeenstemming met het legitieme belang van ons bedrijf. Dit betreft altijd producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je hebt afgenomen. Je kunt je recht van verzet uitoefenen via de kanalen die in dit Privacybeleid worden benoemd. De volgende gegevens worden via de nieuwsbrief verzameld:

Voor het versturen van de nieuwsbrief hoeven wij het geslacht van de persoon niet te weten (gegevensminimalisatie: wij zijn wettelijk verplicht om gegevens te vragen die strikt noodzakelijk zijn om de dienst te kunnen leveren. We hoeven je geslacht niet te weten om je de nieuwsbrief toe te sturen).

Doel van gegevensverzameling

De verzamelde gegevens worden gebruikt om:

(a) onze e-mails te personaliseren, inclusief je naam en geslacht;

(b) genderspecifieke inhoud aan te kunnen bieden.

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken via de link in de nieuwsbrief of via de contactgegevens in sectie 2.

1.3 Klantenservice en contactformulier

Om passende ondersteuning te kunnen bieden, hebben de medewerkers van onze klantenservice toegang tot accountgerelateerde informatie. Hierdoor kunnen we onze klantenservice beter en gebruiksvriendelijker maken. De gegevens in ons contactformulier worden door onze CRM-provider SuperOffice gebruikt. Wij gebruiken je gegevens uitsluitend om op je bericht te reageren.

DEEL 2 – RECHTMATIG BELANG

Wanneer je een van onze producten hebt besteld, houd er dan rekening mee dat we je persoonlijke gegevens kunnen verwerken voor promotionele doeleinden. Dit is gebaseerd op het legitieme belang van Royal Queen Seeds om je enkel en alleen producten of diensten van ons bedrijf aan te bieden, als in producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je bij ons afgenomen hebt. Je kunt je recht uitoefenen om je af te melden voor toekomstige berichten via de middelen die in dit Privacybeleid worden beschreven of via een melding die je ontvangt.

2.1 How do you withdraw consent?

If you change your mind, you can withdraw your consent for us to contact you for the purpose of collecting, using, or disclosing your data at any time by reaching out to us at: [email protected].

ARTIKEL 3 – OPENBAARMAKING

We kunnen je persoonlijke gegevens openbaar maken als we daartoe wettelijk verplicht zijn of als je onze Servicevoorwaarden schendt.

ARTIKEL 4 – HOELANG BEWAREN WE JE GEGEVENS?

Bij Royal Queen Seeds bewaren we je gegevens niet langer dan noodzakelijk is voor de doeleinden die in dit Beleid worden beschreven. Voor verschillende soorten gegevens gelden verschillende bewaartermijnen. We bewaren persoonlijke gegevens in ieder geval nooit langer dan 10 jaar.

4.1 Accountinformatie

Gegevens met betrekking tot het account blijven relevant zolang de consument in het bezit is van een account. Daarom blijven de gegevens bewaard zolang het account bestaat. Wanneer onze klanten een account verwijderen, worden de bijbehorende gegevens binnen een redelijke termijn verwijderd. Verzoeken met betrekking tot inzage of correctie van opgeslagen persoonsgegevens, of het verwijderen van een account, kun je sturen naar [email protected].

4.2 Nieuwsbrieven

In het geval dat je ons toestemming geeft om je te informeren over onze producten of diensten, bewaren wij je gegevens tot het moment dat je aangeeft geen verdere communicatie van ons te willen ontvangen. Wel voeren wij regelmatig (op maandelijkse basis) een relevantiecontrole uit. Wanneer geregistreerde klanten niet op ons verzoek reageren, worden hun accounts en persoonlijke gegevens verwijderd. Bovendien is onze nieuwsbrief voorzien van een opt-outfunctie. Klanten kunnen hun toestemming intrekken door gebruik te maken van deze opt-outfunctie.

SECTION 5 – COOKIES

Cookies are small information files that notify your computer of previous interactions with our website. These cookies are stored on your hard drive, not on our website. Essentially, when you use our website, your computer displays its cookies to us, informing our site that you have visited before. This allows our website to function more quickly and remember aspects related to your previous visits (such as your username), making your experience more convenient. At Royal Queen Seeds, we use two types of cookies: functional and analytical.

5.1 Functional Cookies

Functional cookies are used to enhance your online experience. Among other things, these cookies track what is added to your shopping cart. The use of these cookies does not require prior authorization.

5.2 Analytical Cookies

Analytical cookies are used for research and market analysis. The data collected with these analytical cookies is anonymous, making it unusable for third parties. The use of these cookies does not require prior authorization.

ARTIKEL 5 – DIENSTEN VAN DERDEN

Voor het verwerken van betalingen en het leveren van onze diensten, zijn diensten van derden vereist. Over het algemeen zullen de externe leveranciers die wij gebruiken je gegevens alleen verzamelen, gebruiken en openbaar maken voor zover dat nodig is om hen in staat te stellen de diensten uit te voeren die zij ons leveren.

Bepaalde externe dienstverleners, zoals betalingsgateways en andere verwerkers van betalingstransacties verwerken, hebben echter hun eigen privacybeleid met betrekking tot de informatie die wij aan hen moeten verstrekken voor je aankoopgerelateerde transacties.

Wij raden je aan het privacybeleid van deze aanbieders te lezen, zodat je weet hoe je persoonlijke gegevens door deze aanbieders worden behandeld

Vergeet in het bijzonder niet dat bepaalde leveranciers gevestigd kunnen zijn in een ander rechtsgebied dan jij of wij, of daar faciliteiten kunnen hebben. Dus als je ervoor kiest om door te gaan met een transactie waarbij de diensten van een externe dienstverlener zijn betrokken, dan kan je informatie worden onderworpen aan de wetten van het rechtsgebied (of de rechtsgebieden) waarin die dienstverlener of zijn faciliteiten zijn gevestigd.

Op het moment dat je onze website verlaat of wordt doorgestuurd naar een website of applicatie van een derde partij, val je niet langer onder dit Privacybeleid of de Servicevoorwaarden van onze website.

Webanalysedienst (anonieme gegevens)

Op deze website hebben wij een webanalysedienst (met een optie voor anonimisering) geïntegreerd. Webanalyse is het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens over het bezoekersgedrag  op websites. Een analysedienst verzamelt onder meer gegevens over van welke website je vandaan komt, welke subpagina’s je hebt bezocht of hoe vaak en hoelang je een subpagina hebt bezocht. Webanalyses worden voornamelijk gebruikt voor website-optimalisatie en voor een kosten-batenanalyse van internetreclame.

Bezorgservice

Voor het voltooien van de leveringen maken wij gebruik van een bezorgdienst. Deze bezorgdienst verzorgt het vervoer naar de klant. Hiervoor heeft het bedrijf toegang nodig tot de NAW-gegevens van de klant.

Mailing service

Royal Queen Seeds maakt gebruik van een externe mailserviceprovider om haar nieuwsbrief te verzenden. Deze aanbieder heeft toegang tot beperkte accountinformatie met betrekking tot toestemming voor een opt-in (bijvoorbeeld een e-mailadres).

Marketingdiensten

Royal Queen Seeds maakt gebruik van de diensten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in marketing- en communicatieactiviteiten. Hun toegang tot persoonlijke informatie is zeer beperkt en over het algemeen anoniem.

Betaaldiensten

ABij Royal Queen Seeds maken we gebruik van externe betalingsdiensten om onze transacties af te handelen (bijvoorbeeld creditcardbetalingen).

ARTIKEL 6 – VEILIGHEID

Om je persoonlijke gegevens te beschermen, nemen wij redelijke voorzorgsmaatregelen en volgen wij de beste werkwijzen in de branche om ervoor te zorgen dat deze niet ten onrechte verdwijnen, misbruikt, benaderd, bekendgemaakt, gewijzigd of vernietigd worden

Als je ons je creditcardgegevens verstrekt, wordt de informatie gecodeerd met behulp van secure socket layer-technologie (SSL) en opgeslagen met een AES-256-codering. Hoewel geen enkele methode van overdracht via het internet of elektronische opslag 100% veilig is, volgen we alle PCI-DSS vereisten en implementeren we aanvullende algemeen aanvaarde industrienormen. Accountgerelateerde informatie wordt afgeschermd met een hashing-methode. Deze methode zet informatie om in een gegenereerde hash. Hierdoor is gevoelige informatie beveiligd en zelfs voor Royal Queen Seeds onzichtbaar. Bovendien zijn onze databanken zeer goed beveiligd tegen ongeoorloofde toegang. Zo is toegang tot de database is alleen mogelijk en toegestaan via goedgekeurde IP-adressen (bijvoorbeeld vanaf het hoofdkantoor van Royal Queen Seeds). Andere pogingen en adressen worden te allen tijde geweigerd.

Bovendien worden gegevens zo veel mogelijk geanonimiseerd. Ze kunnen dus niet rechtstreeks aan een specifieke klant worden gekoppeld. De gegevens kunnen we echter wel gebruiken voor marktonderzoek en -analyses. Verder worden relevante derde partijen (bijvoorbeeld de mailing service) voorafgaand aan onze samenwerking gescreend. Ook voldoen ze aan de Europese eisen met betrekking tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming en zijn ze gebonden aan een verwerkingsovereenkomst. Binnen Royal Queen Seeds hebben medewerkers specifieke toegangsrechten. Hiermee hebben ze alleen toegang tot de informatie die nodig is om een taak uit te voeren. Digitale beveiligingsmaatregelen zijn aan verandering onderhevig en moeten voldoen aan hoge eisen om de veiligheid van online klanten te waarborgen. Daarom hebben we bij Royal Queen Seeds een security manager aangewezen. Periodieke controle en verbetering van beveiligingsmaatregelen (indien nodig) maakt deel uit van die functie.

ARTIKEL 7 – WIJZIGINGEN IN DIT PRIVACYBELEID

We behouden ons het recht voor om dit privacybeleid op elk moment te wijzigen. We raden je aan om regelmatig het beleid te controleren om op de hoogte te blijven van eventuele updates. Wijzigingen en verduidelijkingen zijn onmiddellijk na plaatsing op de site van kracht. Als we aanpassingen doen aan dit beleid, stellen we je hier op de hoogte van de beleidswijzigingen. Zo weet je altijd welke informatie we verzamelen, hoe we het gebruiken en onder welke omstandigheden, als die er zijn, we het gebruiken en/of openbaar maken.

ARTIKEL 8 – JE HEBT HET RECHT OM: