Na een periode van negativiteit en verboden wordt cannabis geleidelijk aan geaccepteerd in delen van de westerse wereld. Met deze acceptatie volgt er ook ruimte voor wetenschappers om de cannabisplant te onderzoeken om meer inzicht te krijgen in de verbindingen die binnen de plant worden geproduceerd. Een chemische stof, een cannabinoïde die cannabigerol (CBG) wordt genoemd), is een prachtig voorbeeld van nog onbenut potentieel die gewoon wacht te worden ontketend, wanneer onderzoek op het gebied van breeding en medicijnen echt van start gaat.

Tot dusver zijn er diverse cannabinoïden, zoals THC en CBD, ontdekt en vrij goed onderzocht. Deze, inmiddels vrij bekende, cannabinoïden hebben uitgesproken medische effecten laten zien. Omdat ze zo waardevol zijn, hebben kwekers geprobeerd soorten te produceren die veel van deze cannabinoïden bevatten om medicijnen of recreatieve cannabis te kunnen leveren die aantrekkelijk zullen zijn voor klanten die er baat bij kunnen hebben. Nu in wetenschappelijk onderzoek ook de aandacht wordt gevestigd op CBG, zijn breeders aan de slag gegaan om hetzelfde scenario neer te zetten voor CBG-rijke cannabisplanten.

DE MOEDER VAN ALLE CANNABINOÏDEN

Hoewel CBG wordt geclassificeerd als mineure cannabinoïde, speelt deze in feite een vrij belangrijke rol binnen de cannabisplant. CBG bestaat in de vorm van cannabiserolzuur (CBGA) in cannabisplanten en fungeert als de fundamentele voorloper op de drie belangrijkste takken van cannabinoïden, zoals tetrahydrocannabinolzuur (THCA), cannabidiolzuur (CBDA) en cannabichromenzuur (CBCA). Deze transformatie vindt plaats vanwege specifieke enzymen, bekend als synthasen, die CBGA richting een bepaald resultaat sturen.

Wanneer hitte wordt toegepast op CBGA, THCA, CBDA en CBCA, door ze te koken of te roken, vindt er een proces plaats dat bekend staat als decarboxylatie. Hierdoor verliest de chemische structuur een bepaalde koolstofgroep. Deze cannabinoïden veranderen dan in de neutrale vormen van CBG, THC, CBD en CBC en worden actief.

Wanneer er een soort wordt gerookt die veel CBGA bevat, zal de omzetting in CBG ervoor zorgen dat de gebruiker een dosis van de cannabinoïde ontvangt. Omdat CBGA echter de moeder is van alle cannabinoïden, wordt het vaak door de synthasen in de planten omgezet in een andere vorm, voordat de toppen kunnen worden gebruikt. Dankzij een toenemend begrip van cannabis wetenschap, en de genen die de creatie van bovengemiddelde hoeveelheden CBGA kunnen veroorzaken, hebben breeders de hulpmiddelen in handen om hun soorten te versterken met deze cannabinoïde.

BIOSYNTHESE LEIDT TOT ZUURVORMEN VAN PRIMAIRE CANNABINOÏDEN

CBG BEZIT MEDICINAAL POTENTIEEL

Het lijkt erop dat CBG het verdient om dezelfde waardering te ontvangen als andere bekende cannabinoïden als het gaat om de medicinale toepassingen. Uit onderzoek blijkt dat CBG een rol kan spelen bij de behandeling van diverse ziekten en aandoeningen.

Het is ontdekt dat CBG de CB1 receptoren van het endocannabinoïde systeem activeert en daarmee invloed uitoefent op het centrale zenuwstelsel. Dit effect kan helpen een aantal van de minder gewenste consequenties te verlichten die worden geassocieerd met het roken van THC-rijke cannabis, zoals paranoia. Ook is bevestigd dat CBG invloed uitoefent op de CB2 receptor, maar het actiemechanisme wordt nog niet goed begrepen.

De onderzoeker Ethan B. Russo publiceerde een verslag[1] in het British Journal of Pharmacology waarin een diepgaande blik wordt geworpen op de effecten van fytocannabinoïden en terpenoïden, hun medicinale eigenschappen en hoe ze samen kunnen werken om krachtiger effecten op te wekken.

Russo beweert dat CBG antifungale en pijnstillende eigenschappen bezit en dat het ook een anti-depressieve werking heeft. CBG kan wellicht ook nuttig zijn bij de behandeling van psoriasis en MRSA. Ook kunnen mogelijk angst en spierspanning met CBG worden aangepakt, omdat CBG het vermogen bezit de opname te remmen van GABA, een chemische stof in de hersenen.

Russo wijst erop dat CBG in synergie zou kunnen werken met andere verbindingen in de cannabisplant, zoals de terpenoïden fytol, linalool, caryofylleen oxide en limoneen.

Onderzoek[2], gepubliceerd in Neurotherapeutics: Het tijdschrift van de American Society for Experimental NeuroTherapeutics testte de neuroprotectieve eigenschappen van CBG op de ziekte van Huntington bij muizen. De ziekte van Huntington is een hersenstoornis die mettertijd lijdt tot onbeheerde bewegingen, emotionele problemen en verlies van cognitie. De onderzoekers observeerden veelbelovende resultaten en concludeerden dat het werk mogelijk ruimte biedt om de effecten van CBG te onderzoeken, zij het alleen of in combinatie met andere fytocannabinoïden of therapieën als het gaat om de behandeling van neurodegeneratieve ziekten.

In een onderzoek[3] uit 2009 werd gedemonstreerd dat CBG de intraoculaire druk kan verlagen en daarmee dus toepassingen heeft voor mensen met glaucoom.

Het is ook ontdekt dat CBG neurogene eigenschappen bezit. Hierdoor is het een zeldzame chemische stof die mogelijk de groei van nieuwe hersencellen kan stimuleren.

DE TOEKOMST VAN CBG

Nu het onderzoek naar deze interessante fytocannabinoïde steeds uitgebreider wordt en breeders soorten blijven ontwikkelen die grotere hoeveelheden bevatten van deze molecuul, zal CBG zonder twijfel zijn rechtmatige plaats innemen in het pantheon van genezende cannabinoïden. Naarmate de cannabis geneeskunde zal blijven evolueren, zal het interessant zijn te ontdekken welke rol CBG zal spelen, niet alleen als individuele cannabinoïde, maar ook in synergie met andere componenten van de cannabisplant die veel mogelijke toepassingen bezitten, zoals cannabinoïden en terpenoïden.

 

External Resources:
  1. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects http://onlinelibrary.wiley.com
  2. Neuroprotective properties of cannabigerol in Huntington's disease: studies in R6/2 mice and 3-nitropropionate-lesioned mice. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. A Comparison of the Ocular and Central Effects of Δ9-Tetrahydrocannabinol and Cannabigerol http://online.liebertpub.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.