By Steven Voser


? Kun je BHO vapen?
Ja, je kunt BHO vapen met een speciale vaporizer voor extracten. Lees eerst de gebruiksaanwijzing om te zien of jouw vape daarvoor geschikt is.  
?‍? Is butaan hasj olie veilig?
Als je denkt aan het vapen of roken van butaan, gaan wellicht direct alarmbellen rinkelen. Toch is butaan hasj olie niet gevaarlijk. Hoogwaardige BHO-concentraten die legaal worden verkocht, mogen geen sporen butaan bevatten en zijn daarom helemaal veilig.
? Kun je BHO rauw consumeren?
Nee. Butaan is extreem giftig voor het menselijk lichaam. Je moet dus nooit BHO kopen bij een illegaal of niet geregistreerd verkooppunt. De BHO die je in legale winkels kunt kopen, moet voldoen aan strikte kwaliteitseisen en mag geen sporen butaan bevatten.
? Kun je BHO-edibles consumeren?
Ja. Hoogwaardige BHO, die correct is gezuiverd, kun je toevoegen aan je favoriete recepten. Zo kun je je voedsel verrijken met cannabinoïden, terpenen en andere stoffen uit de wietplant. 

BHO, of butaan-hasjolie, heeft de wereld van wiet veroverd. Hiermee kun je namelijk op een geheel nieuwe manier genieten van wiet. Vanwege het complexe en gevaarlijke extractieproces, is BHO helaas vooral verkrijgbaar op plaatsen waar de productie en het gebruik van wiet legaal en gewaarborgd zijn. Een BHO-extract kan namelijk maar liefst 90% THC bevatten. Het is dan ook belangrijk om het zorgvuldig te behandelen en de verkoop goed te reguleren.

BHO lijkt misschien een hedendaags product, maar is eigenlijk het eindproduct van een ouderwets extractieproces. Het extraheren en concentreren van stoffen uit wiet is absoluut niet nieuw. Eeuwen geleden maakte men al hasj in Marokko, India, Nepal en Pakistan (waar hasj, of charas, een belangrijke rol had in spirituele ceremonies). Daarnaast verkocht[1] men aan het begin van de 19e eeuw al wietextracten en tincturen in apotheken in de VS.

Zelfs het Amerikaanse leger gebruikte wietextracten op basis van oplosmiddelen voordat het verboden werd. In bevestigde en vrijgegeven documenten uit de Tweede Wereldoorlog lezen we dat de Amerikaanse overheid en het leger cannabisacetaat[2] en LSD gebruikten bij hun verhoren.

Misschien leg je niet meteen een verband met de extreem krachtige en aromatische BHO die je kunt kopen in Amerikaanse apotheken. Toch staan deze historische aantekeningen aan de basis van de gebruikte processen voor het maken van moderne extracten. We kunnen niet met zekerheid zeggen wanneer BHO is ontstaan. Maar we weten wel dat de fabricageprocessen te herleiden zijn naar traditionele extractiemethodes die men gebruikte voor het maken van tincturen, hasj en charas.

BHO

Wat Is BHO?

BHO staat voor butaan hasj olie. Het is een wietextract op basis van oplosmiddelen. Om de actieve stoffen uit wiettoppen te halen, wordt butaan gebruikt. Met behulp van hitte verdampt men vervolgens het butaan uit het extract. Er blijft dan een krachtig, plakkerig concentraat achter dat verschillende vormen kan aannemen. De vorm is afhankelijk van variaties in het gebruikte extractieproces en de daaropvolgende bewerking. 

Hoe Verschilt BHO van Andere Concentraten?

BHO verschilt op diverse manieren van andere wietextracten. Allereerst gebruikt men een oplosmiddel om de actieve chemische stoffen uit de toppen van wiet te extraheren. Dat is anders dan bij traditionele hasj of charas, waarbij men geen oplosmiddel gebruikt (bij hasj worden fijne zeven gebruikt om de trichomen te scheiden van de gedroogde toppen. Bij charas gebruikt men wrijving en hitte om de trichomen uit verse toppen te halen).

Ten tweede is BHO heel anders dan andere extracten op basis van oplosmiddel, zoals tincturen (die meestal worden gemaakt met alcohol). De productiemethode verschilt, maar ook de textuur, de smaak, het aroma en de sterkte.

In tegenstelling tot andere wietextracten, is BHO erg plakkerig. Daarnaast heeft het een bijzondere, gouden kleur, een typische geur die je niet kunt vergelijken met die van gewone hasj en het is natuurlijk extreem krachtig. In Amerikaanse apotheken kun je BHO-extracten kopen met een THC-gehalte van maar liefst 90%.

Hoe Verschilt BHO van Andere Concentraten?

Welke Producten Kun Je Maken van BHO?

Olie, sauce, wax, budder... je kunt BHO onder diverse namen kopen. Hieronder bespreken we de verschillende soorten en ontdekken wat ze uniek maakt.  

 • Live Resin

Live resin is echt een unieke vorm van BHO. Het wordt namelijk gemaakt met vers geoogste en snel ingevroren toppen, dus niet van gedroogde en uitgeharde toppen zoals de andere soorten BHO. Live resin heeft een kenmerkende gouden tot donkergele kleur en is kneedbaar. De geuren en smaken zijn opvallend rijker en delicater dan die van andere types BHO.

Het gebruik van vers geoogste toppen geeft live resin een uniek profiel. Dat komt doordat er bij dit proces minder terpenen verloren gaan. Veel terpenen zijn namelijk extreem gevoelig voor hogere temperaturen. Ze gaan vaak verloren tijdens het drogen, curen en bij traditionele extractieprocessen (waarbij men hitte gebruikt).

Live resin werd rond 2011 voor het eerst gemaakt. Enkele professionele wietextractors uit Colorado ontwikkelden toen een speciale BHO-extractor, die een extreem lage temperatuur kon behouden tijdens de extractie.

 • Sauce of Terp Sauce

De populariteit van terp sauce is explosief gestegen. Momenteel is het waarschijnlijk een van de meest gewilde vormen van BHO. De textuur van terp sauce is uniek en lijkt op die van gekristalliseerde honing. Terp sauce heeft een opvallend aroma en een bijzondere smaak. Het effect is vergelijkbaar met dat van andere soorten BHO.

In zekere zin is terp sauce vergelijkbaar met live resin omdat de aroma’s en smaken rijker zijn. Qua productie echter, lijkt het maken van terp sauce op de productie van BHO-diamonds (daarover meer hieronder).

Terp sauce kun je met verse of gedroogde toppen maken. Het proces begint met een standaard butaanextractie. Vervolgens wordt het mengsel bij lage temperatuur gezuiverd waarna het 2–3 weken moet staan. In die periode verdwijnt er meer butaan uit het mengsel en worden de terpenen en cannabinoïden gescheiden. Na de laatste zuivering is de sauce klaar voor gebruik. Het heeft dan een dikke, kristallijne textuur met verbluffende kracht en aroma.

Sauce of Terp Sauce

 • Diamonds

Diamonds zijn de nieuwe hype op het gebied van wietextracten. Ze zijn moeilijk verkrijgbaar zijn en daardoor erg prijzig. Maar diamonds zijn waanzinnig. Deze kleine kristallen van pure, geïsoleerde cannabinoïden pronken met kracht die nauwelijks te evenaren is.

Het winnen van wiet-diamonds begint met een proces dat vergelijkbaar is met de extractie van live resin. De vers geoogste, direct ingevroren toppen worden namelijk geblust in superkritische BHO. De resulterende resin zuivert men bij een temperatuur van ongeveer 32°C waarna men het 2–3 weken wegzet. Tijdens dit proces scheiden de cannabinoïden van de terpenen. Onderin de bak vormen kristallen, terwijl de terpenen bovenop een dikke, enigszins plakkerige laag vormen.

Eenmaal gescheiden, moeten de diamonds nog een laatste keer worden gezuiverd om eventueel achtergebleven restjes butaan te verwijderen. Daarna zien de diamonds er letterlijk uit als kleine juwelen. Bovendien zijn ze ongelooflijk puur (bijna 100%). Een vergelijking: terpene sauce bevat tussen de 30–50% cannabinoïden.

 • Shatter

Shatter is een van de meest herkenbare vormen van BHO. Dit broze, glasachtige extract is ontzettend populair in legale verkooppunten en dat is niet voor niets. Shatter is ontzettend krachtig en smaakt en ruikt heerlijk. Bovendien is het veel goedkoper dan veel andere, complexere soorten BHO die we hier bespreken.

Shatter dankt haar unieke textuur aan de manier waarop het wordt gemaakt. Nadat men de gedroogde toppen blust met vloeibaar butaan, wordt het in een lage bak gedaan waar het een dun laagje vormt. Vervolgens zuivert men het butaan voorzichtig uit het mengsel. Dat gebeurt op lage temperatuur om verbranding te voorkomen. Na het zuiveren, laat men het extract afkoelen en uitharden. Tijdens dit proces verdampt eventueel achtergebleven butaan.

Het eindproduct heeft een dunne, broze, glasachtige textuur en kan maar liefst 50% geconcentreerde cannabinoïden bevatten, soms zelfs meer dan 90%.

 • Wax

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft BHO-wax een dikke, wasachtige textuur. Het is niet zo stevig als shatter, maar ook niet zo vloeibaar als sauce of olie. Wax is plakkerig, smaakvol en ontzettend krachtig. Het THC-gehalte varieert tussen 50–90%. Dit type is erg gewild in veel Amerikaanse dispensaria.

Wax is niet helemaal doorzichtig, maar heeft een ondoorschijnende, gouden kleur die lijkt op bijenwas of honing. Deze unieke textuur danken we aan het zuiveringsproces. In tegenstelling tot shatter, wat ongestoord kan uitharden en zuiveren, wordt BHO-wax tijdens het zuiveringsproces een beetje geschud. Deze subtiele beweging versnelt niet alleen het proces, maar het geeft wax ook dat unieke uiterlijk.

Heb je het geluk om wax te scoren? Wees er dan voorzichtig mee en gebruik bij voorkeur een dab tool. Dit spul is ongelooflijk kleverig. Het is bekend dat je er een enorme troep mee kunt maken als je je rig slordig vult.

Wax BHO

 • Budder

Mmmmm, budder! Je hebt het al geraden; BHO-budder is rijk, romig en verrukkelijk. Net als wax, wordt budder tijdens het zuiveringsproces geschud. Zo krijgt het een unieke, dikke textuur, vergelijkbaar met echte boter.

De exacte technieken voor het maken van BHO-budder verschillen natuurlijk per extractielab. Toch zit er een simpel basisprincipe achter het maken van dit unieke extract. Door de BHO stevig te schudden tijdens de zuivering, krijgt het mengsel een stevige, romige textuur en ziet het er melkachtig uit. De kleur kan variëren, maar over het algemeen is budder licht tot matig goudkleurig. Het THC-gehalte schommelt rond de 80%.

 • Crumble

BHO-crumble kan behoorlijk variëren qua textuur en verschijning. Als je ergens woont met een legale cannabismarkt en diverse soorten BHO kunt kopen, is het verrassend om de verschillen te zien tussen de verschillende ladingen crumble.

Een van de belangrijkste kenmerken waarmee crumble zich onderscheidt van andere soorten BHO is de droogheid. Sommige soorten crumble zijn zo droog dat ze bijna op suikerkorrels of honingraat lijken. Andere crumble kan juist wat vochtig zijn. Toch is crumble over het algemeen een erg droge vorm van BHO.

Crumble dankt haar unieke textuur aan een net zo uniek zuiveringsproces. Tijdens de laatste fase doet men de crumble in een pan die men in een vacuümoven zet. Daarbij wordt de crumble bij een relatief lage temperatuur gezuiverd (veel lager dan de temperatuur voor het zuiveren van andere soorten BHO). Het langzame zuiveringsproces op een lage temperatuur maakt crumble zo opvallend droog.

Crumble BHO

 • Olie

BHO-olie is de meest diverse vorm van BHO, hoewel de exacte samenstelling kan variëren per producent en per partij. Dikkere en minder plakkerige olie wordt vaak verkocht als sap, omdat het qua consistentie lijkt op sap uit een boom.

Omdat het vullen van een rig of vape met olie erg lastig is, is de populariteit van olie aan het afnemen. In plaats van de olie te vapen of te roken, gebruikt men het vaak bij twaxing of het maken van moonrocks.

Hoe Werkt BHO-Extractie?

In feite wordt BHO gemaakt door de actieve ingrediënten (cannabinoïden, terpenen en flavonoïden) uit de plant met behulp van butaan op te lossen en te extraheren. Vervolgens laat men het butaan verdampen. Wat achterblijft, is een geconcentreerde hars die je verder kunt verwerken in de verschillende, hierboven genoemde, producten.

Als je een top bekijkt onder een microscoop of loep, dan zie je hoe betoverend complex en prachtig de top is. Het oppervlak van de hele top is bedekt met kleine, kristallijne, paddenstoel-achtige structuren. Dit zijn trichomen. Deze trichomen bestaan uit een wasachtig membraan. Dit membraan houdt de cannabinoïden, terpenen en flavonoïden bij elkaar, die verantwoordelijk zijn voor de unieke aroma’s, smaken en effecten van wiet. De meeste van deze verbindingen zijn niet in water oplosbaar. Ze lossen uitsluitend op in olie, vloeibaar gas of alcohol.

Voor het maken van BHO, overgieten ('blasten') de extractors verse of gedroogde toppen met vloeibaar butaan. Daardoor lossen de trichomen op en scheiden ze af van het plantenmateriaal. Daarna gooit men het plantenmateriaal weg en wordt het butaan uit het extract gezuiverd. Wat achterblijft, zijn de geconcentreerde stoffen uit de wietplant. Deze geconcentreerde hars wordt vervolgens verwerkt om unieke texturen, smaken en aroma’s te bewerkstelligen.

Hoe Werkt BHO-Extractie?

Wat Is het Verschil Tussen Closed-Loop en Open-Loop BHO-Extractie?

Je kunt BHO maken via twee extractiemethodes: open-loop of closed-loop. We leggen beide methodes uit en onderzoeken waarom de ene techniek veel populairder is dan de andere op de commerciële markt voor BHO.

 • Open-Loop Extractie

Zoals de naam suggereert, zijn de systemen voor open-loop extractie ‘open’. Dit betekent dat de oplosmiddelen, het plantenmateriaal en de gewonnen hars in contact komen met de buitenomgeving. Hier kleven meerdere nadelen aan.

Allereerst kunnen bij open-loop extractie vervuilende stoffen uit de buitenwereld in contact komen met het butaan, de wietplant en het gemaakte extract. Dat kan ten koste gaan van de kwaliteit en zuiverheid van het eindproduct. Bovendien levert het veiligheidsrisico’s op. Butaan is namelijk erg vluchtig en explosief, waardoor extreme voorzichtigheid geboden is.

Systemen voor open-loop extractie zijn bovendien minder efficiënt dan closed-loop systemen, omdat ze niet dezelfde hoeveelheid druk kunnen genereren tijdens het blasten. Hoe hoger de druk tijdens het blasten, hoe meer butaan in contact komt met het plantenmateriaal en hoe rijker het uiteindelijke extract. Bij open-loop systemen is het ook veel lastiger om de temperatuur tijdens het extractieproces te beheersen en er gaat meer oplosmiddel verloren.

Vanwege de vele nadelen van open-loop extractie zijn professionele fabrikanten unaniem overgestapt op closed-loop extractie.

Open-Loop Extractie
 • Closed-Loop Extractie

Bij closed-loop extractie, je raadt het al, gebruikt men een volledig gesloten extractieproces. Deze methode tackelt veel nadelen van open-loop extractie.

Omdat het hele proces plaatsvindt in een gesloten circuit, kunnen de extractors een meer zuiver, veiliger eindproduct verzekeren. Bij closed-loop systemen kunnen extractors hun oplosmiddel opvangen, scheiden en opnieuw in vloeibare vorm verwerken. Ze kunnen het dus meerdere keren gebruiken; dat drukt de kosten van de operatie en vergroot de winstmarge.

Closed-Loop Extractie

Kan Ik Zelf BHO Extraheren?

Over het algemeen is het antwoord nee. Butaan is extreem vluchtig. Het moet worden verwerkt in een gecontroleerd laboratorium door professionals die de expertise en apparatuur hebben om deze extracties veilig en effectief uit te voeren.

Moet Je Wiet Eerst Decarboxyleren Voordat Je Butaan-Extractie Doet?

Ja, het kan nuttig zijn om wiet voor de extractie te decarboxyleren. Het helpt bij het drogen van het plantenmateriaal, waardoor de extractie beter lukt. Het materiaal van de wietplant mag bij extractie niet meer dan 1% water bevatten. Dat is veel droger dan de meeste toppen die je in de coffeeshop koopt (bij legale verkooppunten bevatten gedroogde toppen over het algemeen 6% water). Maar het is ook prima als je de wiet niet eerst decarboxyleert; het gaat namelijk niet ten koste van de sterkte van het eindproduct.

Wat Is Frigelisatie?

Frigelisatie is een belangrijke stap in de productie van BHO. Het helpt de extractors bij het maken van een zuiver en puur extract. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het principe van frigelisatie is simpel: extractors nemen een niet-polair ruw extract en lossen het op in een polair oplosmiddel (bijvoorbeeld ethanol) bij een temperatuur onder het vriespunt. Door dit proces stollen verbindingen, zoals lipiden, waxen en chlorofyl. Zo kunnen ze uit het extract worden gefilterd. Het resultaat is een meer verfijnd product.

Hoe Gebruik Je BHO?

Je kunt BHO inhaleren via een vape of dabben in een speciale waterpijp, de zogenaamde dab rig. Je kunt het ook toevoegen aan joints, blunts, spliffs, canna-sigaren of een bowl om het vervolgens te roken. Al deze methodes hebben hun eigen voor- en nadelen.

 • Vapen

Het vapen van elke vorm van wiet, of het nu gedroogde toppen zijn of BHO, heeft een aantal duidelijke voordelen. Het vermogen om de temperatuur te beheersen, is een extra veiligheidsmaatregel tegen verbranding. De verbranding van je extract gaat namelijk ten koste van de smaak en de geur. Bovendien krijg je mogelijk schadelijke chemische stoffen binnen. Als je meer controle hebt over de temperatuur, kun je je vape-ervaring reguleren. Zo optimaliseer je de smaak, het aroma en de verdamping van je BHO.

Vapen BHO
 • Dabbing

Dabbing van BHO met een dab rig is ontzettend populair. Net als bongs, gebruik je bij dab rigs water om de damp te filteren voordat je het inhaleert. Hierbij krijg je vaak mildere trekken die volgens veel gebruikers prettiger zijn voor je keel en longen. Helaas heeft dabbing met een dab rig ook een aantal nadelen. Allereerst kan het gebruik van deze speciale rigs een beetje overweldigend zijn (zeker voor beginners). Ten tweede heb je een brander nodig om je nail te verhitten. Dit maakt het lastig om de temperatuur goed in te schatten. Je kunt dat omzeilen door een e-nail aan te schaffen waarbij je de temperatuur nauwkeurig kunt instellen.

Dabbing BHO
 • Roken

Roken is waarschijnlijk meest simpele manier om de wereld van BHO te ontdekken. Het hanteren van BHO is wat lastig. Toch kun je met wat geduld en een betrouwbare dab tool vast wel creatieve manieren vinden om de verschillende soorten BHO in je joints, blunts, spliffs of bowls te verwerken. Helaas is verbranding een groot nadeel van het roken van BHO en dat heeft een behoorlijke invloed op de smaak, het aroma en de algehele ervaring.

Roken BHO

Hoe Bewaar Je BHO?

Het bewaren van BHO is makkelijk. Als je BHO koopt bij een legaal verkooppunt, zoals een coffeeshop, dan zit het waarschijnlijk in een glazen pot of bakje waarin je het kunt bewaren. Zo niet, dan adviseren we je om de BHO in bakpapier te wikkelen. Stop het vervolgens in een glazen pot of plastic bakje (het bakpapier zorgt ervoor dat je BHO niet aan de binnenkant van het bakje plakt).

Net als toppen moet je BHO bewaren op een droge, donkere en koele plek. Zo voorkom je dat de vluchtige terpenen, flavonoïden en cannabinoïden niet verloren gaan.

Wat Is Nucleatie?

Nucleatie, of polymorfisme, is wat er gebeurt als lipiden en/of vervuilende stoffen uit je BHO zich gaan afscheiden van de cannabinoïden. Als dat gebeurt, ziet je BHO er nogal suikerachtig of kristallijn uit (sommige gebruikers spreken bij de nucleatie van BHO van ‘sugared up’). De oorzaak van nucleatie heeft te maken met verschillende factoren, waaronder:

 • Plotselinge verandering van temperatuur en vochtgehalte.
 • Vervuiling (voor of na de extractie): water, pollen, stof of andere vervuilende stoffen uit de omgeving kunnen zorgen voor de nucleatie of versuikering van BHO.
 • Frigelisatie: BHO die is gefrigeliseerd, bevat mogelijk minder vervuilende stoffen en zal daarom minder snel versuikeren.

Wat Is Beter: BHO- of CO₂-Extractie?

Butaan- en CO₂-extractie zijn momenteel de twee belangrijkste extractiemethodes voor wiet. Daar zijn goede redenen voor. Beiden kennen voor- en nadelen waardoor ze gunstig zijn in verschillende scenario's.  

 • Butaanextractie is snel en relatief goedkoop. De benodigde materialen en apparatuur voor het maken van butaanextracten zijn makkelijk verkrijgbaar en niet duur (met name in vergelijking met de benodigde materialen en apparatuur voor CO₂-extractie). Butaanextractie kan ook een indrukwekkend THC-gehalte opleveren. Dat is een van de redenen waarom BHO zo populair is geworden.
 • CO₂-extractie is duur en tijdrovend. Bovendien heb je materialen en apparatuur nodig die lastiger verkrijgbaar zijn dan wat nodig is voor extractie met butaan. Maar zoals wel vaker het geval is, krijg je waar voor je geld. Voor CO₂-extractie heb je lagere temperaturen nodig dan bij BHO. Hierdoor gaan veel minder cannabinoïden, terpenen en andere vluchtige stoffen uit de wietplant verloren. CO₂ is bovendien natuurlijk en niet toxisch; men beschouwt het dan ook als veiliger, zowel voor de consument als de fabrikant. Je kunt het ook recyclen, waardoor het maken van CO₂-extracten mogelijk duurzamer is.

Conclusie: BHO — Een Koning Onder de Wietextracten

Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat BHO grote invloed heeft op de manier waarop we wiet gebruiken. Heb je het geluk op een plek te wonen waar wiet legaal is en heb je toegang tot hoogwaardige, professioneel gewonnen BHO? Aarzel dan niet om het te kopen; het zal jouw ervaring met wiet voorgoed veranderen!

External Resources:
 1. CANNABIS TINCTURES AND FLUID-EXTRACTS http://antiquecannabisbook.com
 2. Files Show Tests For Truth Drug Began in O.S.S. https://www.nytimes.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.