By Luke Sumpter

? Hoeveel kost een CO₂-extractor?
CO₂-extractors zijn duur en kosten tussen de 135.000 en 150.000 dollar per stuk.
??‍? Hoeveel levert een CO₂-extractor op?
CO₂-extractie biedt een rendement van 4-7%. Dit betekent dat als je 100g plantmateriaal hebt, je na extractie een opbrengst van 4-7g olie kunt verwachten.
??‍♂️ Wat is beter, CO₂-extractie of koudgeperste olie?
CO₂-extractie levert een beter product op in vergelijking met koud persen. CO₂-extractors voorkomen namelijk dat het plantmateriaal in contact komt met zuurstof, waardoor terpenen en cannabinoïden intact blijven.
? Is CO₂-extractie gezond?
CO₂-extractie brengt geen risico op resten van schadelijke oplosmiddelen met zich mee. Je krijgt dus een veel zuiverder product dan wanneer je butaan, propaan of een ander oplosmiddel gebruikt.

CO₂-extractie heeft de wietindustrie inmiddels stormenderhand veroverd. In tegenstelling tot andere extractiemethoden, loop je hierbij niet het risico dat er oplosmiddelrestanten in het eindproduct achterblijven. Met deze nieuwere techniek krijg je over het algemeen dan ook extracten van hogere kwaliteit.

Bij CO₂-extractie wordt de temperatuur en het drukniveau precies bepaald. Zo worden terpenen, cannabinoïden en andere componenten met minimale verstoring en oxidatie uit het plantaardige materiaal geëxtraheerd. Het resultaat is een fytochemisch mengsel dat de ware smaak, geur en essentie van de gebruikte cannabissoort behoudt.

Producenten maken met deze techniek CBD-olie, terpenen-mengsels en full spectrum extracten die zuiverder en krachtiger zijn dan ooit tevoren. Ontdek hieronder waarom zij precies kiezen voor superkritische CO₂, wat er gebeurt tijdens dit proces en hoe je CBD-olie met CO₂ kunt maken.

Wat Is Superkritische CO₂-extractie?

Bij het lezen van de term 'superkritische CO₂-extractie' denk je misschien aan gestoorde wetenschappers die gevaarlijke experimenten uitvoeren. Hoewel de term complex en zelfs intimiderend lijkt, is het een stuk gemakkelijker te begrijpen als we het in delen uitleggen.

CO₂, ook wel kooldioxide of koolstofdioxide genoemd, is een vaste stof, een vloeistof of een gas, afhankelijk van de omgeving. Om CO₂ de vorm van een vaste stof te laten krijgen, is een extreem koude temperatuur van -78,5°C nodig, en 1 atmosfeer (druk). Dit is dezelfde hoeveelheid druk waaraan we dagelijks in de buitenlucht blootgesteld worden.

Door deze omgevingsfactoren ontstaat er droogijs. Dit is een vaste vorm van kooldioxide die bij concerten en in nachtclubs gebruikt wordt om alles er mysterieus uit te laten zien. CO₂ verandert in een gas wanneer de temperatuur boven de -78,5°C uitkomt.

Kooldioxide kan ook een vloeistof zijn, maar om deze toestand te bereiken, zijn veel extremere omgevingsomstandigheden nodig. Vloeibare CO₂ komt alleen voor bij een druk van 100 atmosfeer en temperaturen van rond de -40°C.

Maar wat betekent 'superkritische koolstofdioxide' nu precies? De term 'superkritisch' verwijst naar kooldioxide die tegelijkertijd de eigenschappen van zowel een vloeistof als een gas vertoont.

CO₂-extractors maken gebruik van een bepaalde combinatie van druk en temperatuur om koolstofdioxide voorbij het 'kritieke punt' te dwingen. Dit gebeurt bij een druk van 100 atmosfeer en een temperatuur van zo'n 27°C.

Wanneer CO₂ een superkritische toestand bereikt, wordt het een groen organisch oplosmiddel. Het is dus niet vlambaar, niet giftig en reageert nauwelijks op andere stoffen. Wel extraheert het effectief verbindingen uit wiet, zoals cannabinoïden en terpenen.

Wat Is Superkritische CO₂-extractie?
  • Hoe Maak Je CBD-olie met Behulp van Superkritische CO₂-extractie?

In gasvorm kan superkritische CO₂ zeer kleine openingen in plantaardig materiaal passeren. En als vloeistof absorbeert het fytochemicaliën. Bij het maken van bijvoorbeeld CBD-olie, wordt de extractor volgeladen met CBD-rijke henneptoppen die nauwelijks THC bevatten.

Wanneer het superkritische CO₂ door de toppen gaat, neemt het grote hoeveelheden CBD en terpenen op. Deze worden vervolgens aan het einde van het proces met een dragerolie gemengd.

Hoe Wordt CO₂-extractie Uitgevoerd?

CO₂-extractie wordt uitgevoerd met behulp van grote en dure industriële machines die uit een aantal kamers en buizen bestaan. Vanwege de omvang en kosten ervan, zijn alleen bedrijven die veel kunnen investeren in staat om deze technologie te gebruiken. Maar zo kunnen ze wel cannabisextracten van het hoogste niveau maken.

Als je zelf extracten wilt maken, ben je voorlopig nog beperkt tot geconcentreerde alcoholextracties. Maar de eerste computer was ook meer dan vijftien meter lang, terwijl we inmiddels met geavanceerde smartphones rondlopen.

Met andere woorden, over een aantal jaar zou het zomaar kunnen zijn dat je thuis je eigen CO₂-extractor vol kunt stoppen met je laatste oogst, om daarna zuivere CBD-oliën te maken. Maar voorlopig zijn CO₂-extractors nog erg omvangrijk en bestaan ze uit vele onderdelen, waaronder CO₂-tanks, pompen, extractievaten, afscheiders en een opvangvat.

Hoe Wordt CO₂-extractie Uitgevoerd?

Superkritische versus Subkritische CO₂-extractie

Voordat we in het stapsgewijze proces van superkritische extractie duiken, eerst iets over het verschil tussen superkritische en subkritische extractie.

Zoals je hebt gelezen, bereikt kooldioxide een superkritische toestand wanneer het zijn kritieke punt passeert. Subkritische omstandigheden daarentegen, behelzen waarden onder het kritieke punt, dus lagere temperaturen ('sub' betekent 'beneden').

Doordat het koolstofdioxide niet boven het kritieke punt uitstijgt, maar wel enorme hoeveelheden druk ervaart, blijft het een vloeistof. Als pure vloeistof is kooldioxide nog steeds een effectief oplosmiddel, maar omdat het geen gas is, gaat het niet op dezelfde manier door plantaardig materiaal.

Subkritische kooldioxide is als oplosmiddel dan ook minder effectief, omdat het niet zoveel stofjes als superkritische CO₂ opneemt. Maar toch heeft deze vorm van extractie ook enkele voordelen.

Omdat subkritische CO₂-extractie namelijk gebruikmaakt van lagere temperaturen, blijven bepaalde vluchtige terpenen beter behouden. Normaal gesproken beginnen deze af te breken bij de relatief milde temperatuur die bij superkritische CO₂-extractie wordt gebruikt. Subkritische CO₂-extractie kan dan ook ongeëvenaarde terpeenrijke producten opleveren.

Over het algemeen is superkritische CO₂-extractie echter de favoriet in de wietindustrie dankzij de efficiëntie ervan. Hoewel sommige terpenen zullen afbreken, blijven er ook veel intact, en deze extractiemethode haalt er elke keer weer veel stofjes uit.

Het Proces van CO₂-extractie

Om te kunnen werken met superkritische CO₂-extractors moet je een speciale opleiding hebben gevolgd. Het extractieproces bestaat daarbij uit vier hoofdfasen.

  • Plantaardig Materiaal Wordt in het Vat Gedaan

Allereerst wordt het extractievat - een grote metalen buis – met plantaardig materiaal gevuld. Hiervoor worden de toppen vaak eerst fijn gemalen.

Dit fijnmalen zorgt er niet alleen voor dat er meer in past, maar vergroot ook het oppervlak. Zo kan het oplosmiddel meer gewenste moleculen verzamelen.

Het Proces van CO₂-extractie
  • Het CO₂ Overschrijdt Zijn Kritieke Punt

Na het vullen van het extractievat worden de instellingen op de extractor gewijzigd, waardoor er vloeibare CO₂ vrijkomt in een deel van de machine dat de accumulator wordt genoemd.

Door de temperatuur en druk in dit deel van de extractor te verhogen, wordt het vloeibare CO₂ blootgesteld aan omstandigheden waarbij het zijn kritieke punt passeert en een superkritische toestand bereikt.

Het Proces van CO₂-extractie
  • Het Superkritische CO₂ Neemt Fytochemicaliën Op

Het superkritische CO₂ gaat vervolgens van de accumulator naar het extractievat, dat met het plantmateriaal gevuld is.

Met de eigenschappen van een gas perst het CO₂ zich door de kleinste openingen van het plantmateriaal. En met de eigenschappen van een vloeibaar oplosmiddel, neemt het waardevolle moleculen op, zoals THC en CBD, maar ook terpenen, zoals pineen en myrceen.

Het Proces van CO₂-extractie
  • Fasewisseling

Nadat het superkritische CO₂ door het extractievat is gegaan en cannabinoïden en terpenen heeft opgenomen, gaat het door een buis aan de onderkant van het vat naar de afscheider. Een verandering in temperatuur en druk zorgt dat de cannabisstoffen zich gaan scheiden van het CO₂ en een olie vormen.

Het minder dichte CO₂ gaat vervolgens door de bovenkant van de afscheider, waar het weer een vloeistof vormt, klaar voor hergebruik. Het mooie van dit gesloten systeem is dan ook dat het koolstofdioxide wordt opgevangen en kan worden hergebruikt. Er gaat dus niets verloren.

Ten slotte wordt de olie gebruikt voor het maken van een bepaald cannabisproduct. In het geval van CBD-olie, wordt het verdund met een dragerolie, zoals olijfolie of hennepzaadolie.

De eigenschappen van het eindproduct zijn grotendeels afhankelijk van het gebruikte plantmateriaal. Zo leveren toppen met een hoog THC-gehalte psychotrope THC-extracten op, terwijl CBD-rijke cannabistoppen gebruikt worden om niet-psychotrope CBD-extracten te verkrijgen.

Het Proces van CO₂-extractie

Waar Wordt Superkritische CO₂-extractie Nog Meer Voor Gebruikt?

Hoewel het nog vrij nieuw is in de cannabiswereld, maken andere industrieën al jaren gebruik van deze efficiënte, milieuvriendelijke en veilige vorm van extractie. Superkritische CO₂-extractie werd voor het eerst in de jaren tachtig gebruikt. Sindsdien heeft deze methode het extractieproces van veel sectoren binnen de voedingsmiddelen- en drankenindustrie verbeterd.

Koffiebedrijven bijvoorbeeld, gebruiken de technologie al heel lang om cafeïne uit hun producten te halen en cafeïnevrije koffie te maken. Andere bedrijven gebruiken CO₂-extractors om trichlooranisol uit kurken te verwijderen. Deze verbinding geeft wijn namelijk een onaangename smaak en het gebruik van CO₂-extractie heeft geleid tot de productie van miljarden aromavrije kurken.

Wetenschappers hebben CO₂-extractie ook ingezet om antioxidanten, zoals anthocyanines, uit bosbessen en ander fruit te extraheren. Deze verbindingen worden vervolgens toegevoegd aan drankjes en supplementen, waarbij ze producten ook een bepaalde kleur kunnen geven.

Inmiddels vermelden veel bedrijven 'CO₂-extractie' op hun verpakkingen om hun toewijding aan zuiverheid en milieuvriendelijkere productieprocessen te tonen.

Wat Zijn de Voordelen van het Gebruik van Koolstofdioxide?

Superkritische CO₂-extractie biedt tal van voordelen. Dit is ook de reden waarom veel cannabisbedrijven in deze technologie investeren, in plaats van in oudere methoden. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen.

Natuurlijk
Zowel producenten als consumenten zien CO₂ als een natuurlijkere keuze. Het element komt tenslotte overal in de natuur voor en je lichaam produceert het bij iedere ademhaling.
Goedgekeurd
Nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) superkritische CO₂-extractie als veilig oplosmiddel bestempelden[1], steeg het vertrouwen erin enorm.
Niet Giftig
De goedkeuring van superkritische CO₂-extractie komt deels voort uit het feit dat het niet giftig is. In tegenstelling tot oplosmiddelen als butaan, is CO₂ veilig voor zowel de mens als het milieu.
Schoon en Puur
Superkritische CO₂-extractors zijn dusdanig ontworpen dat ze al het vloeibare CO₂ dat in de machine aanwezig is, weer terugwinnen voordat er weer extractie plaatsvindt. Dit betekent dat de extracten die eruit komen, geheel vrij zijn van oplosmiddelresten en dus heel zuiver zijn.
Niet Vlambaar
Je hebt waarschijnlijk weleens verhalen gehoord over mensen die tijdens extractie met butaan het dak van hun huis opbliezen. Dit soort ongevallen gebeurt vanwege de ontvlambare aard van het gas. Met CO₂ loop je dit risico niet.

Welke Cannabisproducten Worden met CO₂-extractie Gemaakt?

Producenten kunnen met deze extractiemethode diverse cannabisproducten maken. Enkele voorbeelden van CO₂-geëxtraheerde producten zijn:

In de tussentijd gaan onderzoekers gewoon door met het achterhalen van de mogelijkheden van de cannabinoïden en terpenen uit de wietplant. Je kunt er dan ook van uitgaan dat er nog meer CO₂-geëxtraheerde cannabisproducten zullen verschijnen.

BHO- versus CO₂-extractie

CO₂-extractie presteert op bijna elk niveau beter dan butaan-hasjolie, ook wel bekend als BHO. Om te beginnen, maakt CO₂-extractie gebruik van veel lagere temperaturen. Dit helpt om de kostbare en smakelijke terpenen te behouden.

Bovendien gaat het gebruik van butaan gepaard met diverse mogelijke risico's. Als het namelijk in het eindproduct terechtkomt, vormt dit een ernstig gevaar voor de gezondheid. Bovendien brengt butaan het risico van brand en explosiegevaar met zich mee.

Momenteel wint BHO het slechts op één punt: betaalbaarheid. Naarmate CO₂-extractietechnologie echter goedkoper en toegankelijker wordt, zal dit de komende jaren zeker haar weg naar je huis vinden en een beter alternatief bieden.

External Resources:
  1. Recent Advances in Supercritical Fluid Extraction of Natural Bioactive Compounds from Natural Plant Materials https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.