By Luke Sumpter


Je kunt wiet op talloze manieren gebruiken, van het roken van toppen en dabbing tot het eten van edibles. Een van de krachtigste methoden om high te worden, is echter middels olie-extracten. Rick Simpson Oil (RSO) is daarbij een van de bekendste, maar ook een van de meest controversiële oliën. Veel mensen nemen RSO echter niet om alleen maar high te worden. Deze wietolie werd namelijk beroemd nadat in een documentaire werd beweerd dat het bij ziektes van pas kon komen, zelfs bij kanker.

Hoewel er geen klinisch bewijs is voor deze claims, heeft RSO op sociale media en daarbuiten wel voor veel ophef gezorgd. Inmiddels zijn er duizenden verhalen opgedoken waarin wordt beweerd dat het bij een overvloed aan gezondheidsproblemen werkt.

Er zijn echter ook veel mensen kritisch en sceptisch wat betreft RSO en de beweging die het heeft veroorzaakt. Hoewel er wel preklinische onderzoeken worden gedaan naar de antitumoreffecten van cannabinoïden, is het volgens experts nog veel te vroeg om zoiets stelligs over RSO te kunnen zeggen.

Wie is Rick Simpson en wat is RSO?

Wie is Rick Simpson?

Rick Simpson werd in 2008 na de release van Run From the Cure superbekend binnen de cannabisgemeenschap, maar ook ver daarbuiten. Deze documentaire documenteert zijn persoonlijke ontdekking van krachtige cannabisextracten.

Simpson kreeg een werkongeval toen hij als ingenieur in het Canadese Nova Scotia aan het werk was. Tijdens een routineklus in 1997 viel hij op zijn hoofd en raakte hij bewusteloos. Hoewel hij na een bezoek aan het ziekenhuis herstelde, bleef hij last hebben van aanhoudende duizeligheid en oorsuizen (tinnitus).

Conventionele farmaceutische behandelingen slaagden er niet in om hem te helpen. Simpson was erg teleurgesteld in het medische systeem, omdat het hem niet de hulp bood die hij nodig had. Dus nam hij zelf het heft in handen om een oplossing te vinden en ontdekte hij uiteindelijk wiet. Nadat hij in 1997 een televisieprogramma over de plant had gezien, vroeg hij een goede vriend om een joint.

Tot zijn verbazing hielp dit zijn symptomen te verminderen. Enthousiast vertelde hij zijn arts over zijn bevindingen en vroeg hij om een recept voor therapeutische wiet. Maar zijn arts weigerde. Dit antwoord was erg teleurstellend voor Simpson en deed hem sterk twijfelen aan het medisch paradigma.

In de jaren erna verslechterde zijn toestand en had hij veel pijn. Hij bereikte zelfs het punt waarop hij overwoog een einde aan zijn leven te maken. Simpson herinnerde zich echter ook dat wiet hem in het verleden enige verlichting had gegeven. Opnieuw gemotiveerd om zichzelf te genezen, kweekte hij een aantal planten en extraheerde hij de stofjes eruit. En met de olie daarvan kwam hij uiteindelijk als een beroemde cannabisactivist in de geschiedenisboeken terecht.

Het verhaal achter RSO

Simpson creëerde RSO door simpelweg zijn eigen logica te volgen. Hij gebruikte alcohol om de stofjes uit de plant te extraheren, en hoopte zo dat de hoge concentratie van actieve verbindingen hem meer verlichting zou bieden. En hij bleek gelijk te hebben. Naar eigen zeggen, daalde zijn bloeddruk, vervaagden de symptomen van zijn letsel en verbeterde zijn slaap.

Dit verhaal alleen al had hem waarschijnlijk veel volgelingen op kunnen leveren. Maar kort daarna namen de zaken een serieuzere wending. In 2003 werd een vorm van huidkanker bij hem vastgesteld: basaalcelcarcinoom. Hij onderging een operatie om de kanker te laten weghalen, maar het kwam al snel weer terug.

Na zijn persoonlijke ervaringen met cannabisextracten had Simpson echter vertrouwen in zijn formule. Een artikel in het Journal of the National Cancer Institute versterkte bovendien zijn vertrouwen in de plant. De desbetreffende[1] studie onderzocht met muizen in hoeverre cannabinoïden als THC en CBN antitumoreffecten hadden.

Hierdoor kreeg hij genoeg vertrouwen om zijn wietolie aan de ultieme test te onderwerpen: hij bracht het rechtstreeks op zijn huidkanker aan. Volgens hem waren de gezwellen binnen een week verdwenen. Mede door 'Run From the Cure' kreeg dit verhaal online enorm veel aandacht. Het succesverhaal van Simpson inspireerde duizenden mensen om ook RSO te gebruiken in een poging zichzelf te helpen. Hij zette daarnaast zijn eigen website op, Phoenix Tears[2]. Hier vind je doseringsinformatie en instructies voor het maken van je eigen olie.

Het verhaal achter RSO

Waar wordt RSO voor gebruikt?

RSO wordt door veel mensen voor een breed scala aan gezondheidsproblemen gebruikt. Het is een full spectrum extract en bevat dus cannabinoïden, terpenen, flavonoïden en andere cannabisstoffen. Er is tegenwoordig volop onderzoek gaande naar de rol van deze moleculen bij tal van ziekten en gezondheidsproblemen.

Maar houd er wel rekening mee dat dit het gebruik van de olie niet rechtvaardigt, vooral niet als op zichzelf staande therapie. Er zijn nog uitgebreide en gecontroleerde klinische onderzoeken nodig om erachter te komen waartoe deze wietolie werkelijk in staat is. RSO moet nog medisch worden beoordeeld en wordt vooralsnog dan ook niet door medische instellingen erkend.

Ondanks het gebrek aan deze data, wordt RSO wel door veel mensen, vaak uit pure wanhoop, gebruikt. Veel mensen met een terminale ziekte, of een aandoening waarbij gebruikelijke medicatie niet blijkt te helpen, hebben het geprobeerd. Het gaat hier om gevallen van:

Artritis Astma
Multiple sclerose Kanker
Ontstekingen Depressie
Slapeloosheid

RSO versus cannabistinctuur: wat is sterker?

RSO bevat een veel hogere concentratie cannabinoïden en andere stoffen dan gewone cannabistincturen. Bij het maken ervan wordt al het resterende oplosmiddel afgekookt, waardoor je ruwe en onverdunde wietolie overhoudt. Tincturen bevatten daarentegen het oorspronkelijke oplosmiddel nog. En doordat ze worden verdund met alcohol bevatten ze een minder geconcentreerde dosis fytochemicaliën.

Gerelateerd Artikel

Cannabis tinctuur maken

Hoe maak je Rick Simpson Oil?

Je kunt wietolie met verschillende soorten olie maken, van kokosolie tot olijfolie. RSO verschilt echter van de meeste wietoliën doordat de dragerolie er volledig uit wordt gehaald. Het eindresultaat is een dik, stroperig extract dat alleen uit fytochemicaliën bestaat. Ontdek hieronder hoe je het maakt.

Benodigdheden en ingrediënten

Je hebt allereerst veel wiet nodig om een behoorlijke hoeveelheid RSO te krijgen. Om 60g olie te krijgen, heb je ongeveer 450g gedroogde toppen nodig. Verzamel de volgende benodigdheden om zelf RSO te maken:

 • 450g gedroogde toppen
 • 9 liter 99% isopropylalcohol
 • Food-grade plastic emmer van 20l
 • Diepe kom
 • Houten lepel
 • Kaasdoek
 • Rijstkoker
 • Kunststof injectiespuiten
 • Paperclip
 • Aansteker
Hoe maak je Rick Simpson Oil?

Stappen

 1. Doe je toppen in de emmer en dompel ze in de isopropylalcohol onder.
 2. Roer de toppen goed met de houten lepel door.
 3. Blijf ongeveer drie minuten roeren terwijl de cannabisstoffen in de alcohol oplossen.
 4. Giet het oplosmiddel door de kaasdoek in de grote kom.
 5. Je kunt ervoor kiezen om dit proces met het overgebleven plantmateriaal te herhalen. Maar dit hoeft niet en vereist ook meer oplosmiddel.
 6. Zet de rijstkoker op een goed geventileerde plaats en vul deze voor driekwart.
 7. Stel de rijstkoker in op een temperatuur van 100-110°C. Blijf hem bijvullen met de resterende oplossing terwijl het oplosmiddel verdampt. Houd de koker uit de buurt van vlammen, brandende sigaretten/spliffs en andere vuurbronnen. De dampen van het oplosmiddel zijn namelijk extreem brandbaar.
 8. Als het oplosmiddel helemaal is verdampt, blijft er een dik, teerachtig ruw extract over. Vouw een paperclip uit en steek een uiteinde in het extract. Ga de kamer uit en probeer de olie met een aansteker aan te steken. Als het vlam vat, betekent dit dat je nog even door moet gaan met het afkoken van het oplosmiddel.
 9. Zodra het oplosmiddel volledig is verwijderd, zuig je de olie op met de injectiespuiten en bewaar je die in de koelkast. Houd ze voor het doseren even onder warm water als de olie te hard is geworden.

Waarom is RSO zwart?

Bij het maken van RSO haal je allerlei fytochemicaliën uit de wiettoppen, waaronder chlorofyl. Dit, naast lipiden en was, zorgt voor een donkere tint. Het ziet er heel anders uit dan die gouden, doorschijnende CBD-olie die je in de winkel kunt kopen. Dit komt omdat bij de meeste daarvan de lipiden en wassen verwijderd worden, een proces dat 'winterisatie' wordt genoemd. Daarnaast bevatten ze vaak een doorschijnende dragerolie, zoals hennepzaadolie.

RSO versus CBD-olie

RSO en CBD-olie zijn heel verschillende producten. Ze hebben namelijk andere ingrediënten en variëren qua productiemethoden en effecten. Hieronder kun je zien wat de belangrijkste verschillen zijn.

RSO

Full spectrum product dat bijna alle stoffen van wiet bevat

Ruw en ongeraffineerd

Zeer psychotroop wanneer het van een THC-rijke wietsoort is gemaakt 

Vervaardigd met behulp van een eenvoudige extractietechniek op basis van alcohol

Veel hogere concentraties cannabinoïden en terpenen

CBD-olie

Gemaakt van gereguleerde hennepplanten met een laag THC-gehalte

Gewinteriseerd product met CBD, terpenen en een dragerolie

Verfijnd en doorschijnend, met een gouden tint

Maakt gebruik van superkritische CO₂-extractie, een veel veiligere en gespecialiseerde productiemethode

Lagere concentratie cannabinoïden en terpenen

Door derden getest op verontreinigingen, zoals pesticiden, oplosmiddelen en zware metalen

Is RSO gevaarlijk?

Dat hangt ervan af. Als het hygiënisch en goed gemaakt is, is RSO een relatief veilig cannabisextract. Het is echter wel erg krachtig en moet daarom met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt, zelfs als je een ervaren gebruiker bent. De meeste mensen die RSO maken, zijn echter geen extractie-experts: het zijn vaak personen die uit wanhoop op zoek zijn naar een werkzame behandeling. Dat gebrek aan ervaring leidt soms tot olie die te lang is doorgekookt of zelfs verbrand is, of juist niet lang genoeg is gekookt en dus verontreinigd is met sterke alcohol.

Explosies en brand vormen echter de grootste risico's wanneer je zelf RSO maakt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een amateur zijn huis opblaast bij het maken van de olie. Als je toch besluit zelf RSO te maken, wees je dan zeer bewust van de inherente gevaren.

External Resources:
 1. Antineoplastic activity of cannabinoids - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Phoenix Tears | Rick Simpson https://phoenixtears.ca
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.