By Max Sargent

Je hebt vast weleens een zakje vergeten wiet gevonden onder je matras, in je bank of in een kast en je afgevraagd of het nog rookbaar is. Is de houdbaarheid ervan beperkt? Als het er alleen wat bruin en kruimelig uitziet, dan hebben we goed nieuws voor je; je kunt het dan gewoon nog roken! We kunnen alleen niet beloven dat je de smaak en kwaliteit nog prettig vindt.

Niet alleen van wiettoppen neemt de kwaliteit af, het gebeurt ook bij concentraten. Maar hoelang is een concentraat als wax dan houdbaar? En kun je klonterige hasj nog roken? We hebben ook hierbij goed nieuws; het kan! Maar lees daarvoor eerst iets over nucleatie (verderop in dit artikel).


Hoelang is wiet houdbaar?

Daar is geen eensluidend antwoord op te geven en voor het behoud van cannabinoïden is het erg belangrijk hoe je je toppen hebt bewaard. Als de wiet bijvoorbeeld bijna een jaar oud is en vochtig is geweest, hoef je het eigenlijk niet meer te proberen. Maar als je het op een koele, donkere plek hebt bewaard, kunnen de trichomen nog behoorlijk wat THC bevatten.

Het is een ruime schatting, maar de afbraak van THC verloopt ongeveer als volgt:

Hoelang is wiet houdbaar?

Hoelang is wiet houdbaar?
Hoelang is wiet houdbaar?
Hoelang is wiet houdbaar?

Dus het antwoord op de vraag of wiet onbeperkt houdbaar is, is: nee, maar het is wel lang houdbaar. Het is daarbij misschien minder krachtig dan in je herinnering, maar zie het als een extraatje.

Waaraan kun je zien of je wiet nog goed is?

Gelukkig kun je, net als bij voeding, aan bepaalde dingen merken of je wiet al dan niet nog bruikbaar is.

Uiterlijk

Oude wiet ziet er levenloos en uitgedroogd uit. Dit zijn de tekenen waar je op moet letten:

  • Bruine verkleuring
  • Droog en kruimelig
  • Minder 'vol' uiterlijk

Er is echter geen enkele reden om oudere wiet niet te roken. Misschien zijn de kwaliteit en smaak wel wat minder en is het wat scherper voor de keel, maar dat wil niet zeggen dat het niet goed meer is. Als je wiet echter beschimmeld is, of als het er nat of zwart uitziet, gooi het dan meteen weg.

Geur

Oude wiet ruikt waarschijnlijk veel minder sterk dan verse. Als je het bijna niet meer ruikt, hoef je je niet meteen zorgen te maken; de geur neemt gewoon af. De wiet kan zelfs wat aards gaan ruiken.

Als je wiet echter niet goed meer ruikt, rook het dan niet. Het is geen goed teken als het nieuwe, sterke aroma’s heeft ontwikkeld.

Effect

Het effect van oudere wiet is meestal veel minder sterk, omdat de THC is afgebroken. Daardoor is de hoeveelheid CBN toegenomen, want na afbraak wordt THC hierin omgezet. Het effect van CBN is niet meteen psychotroop, maar wel wordt beweerd dat je er slaperig van wordt. Daardoor vind je het misschien juist ontspannender dan de meeste wiet.

Structuur

Oude wiet voelt droog en kruimelig aan en je kunt het heel goed malen.

Als je wiet echter vochtig of nat aanvoelt, is het niet meer goed. Je moet het dan gewoon weggooien.

Schimmel

Helaas is wiet niet onbeperkt houdbaar. Omdat het een natuurlijk product is, kan het ook gaan schimmelen. Je herkent dit als een pluizig laagje met witte en andere kleuren die er niet horen. Als je wiet beschimmeld is, zie je dat niet alleen, maar je ruikt het vaak ook.

Gebruik je gezonde verstand; als je zintuigen je vertellen dat het niet meer goed is, vertrouw daar dan op en rook het niet. Je wilt echt geen beschimmelde wiet roken!

Waarom wordt wiet na verloop van tijd minder krachtig?

Na verloop van tijd vinden er chemische veranderingen plaats in je wiet. Dat lijkt misschien niet zo erg, maar het kan een heel andere rookervaring betekenen. Naarmate je wiet vergaat, ondergaat de THC die erin zit een chemische transitie.

Wiet wordt vaak bij een optimaal THCA-gehalte geoogst. THCA is de voorloper van THC en verandert door decarboxylatie (verhitting) in THC.

Maar dat is niet alles;

Stel THCA of THC lang genoeg bloot aan de atmosfeer of UV-licht en er verandert nog meer. Nu veranderen beide verbindingen respectievelijk in CBNA en CBN. Hoe langer je de wiet laat liggen, hoe hoger de concentratie nieuwe stoffen. CBN is niet slecht voor je, maar het is wel anders. Soms is dit niet het effect waar je op uit bent.

Is wiet onbeperkt houdbaar?

Wat gebeurt er als je wiet rookt die niet goed meer is?

Als je wiet minder krachtig is geworden, zoals we hierboven hebben omschreven, krijg je er niet zozeer last van. Het effect is misschien minder sterk dan eerst, maar mogelijk ook ontspannender. CBN heeft vrijwel geen bijwerkingen; in ieder geval geen andere bijwerkingen dan THC.

Als je wiet echter beschimmeld is, kun je er ziek van worden. Dus als je iets ziet wat op schimmel lijkt, gooi het dan weg.

Hoelang is wax houdbaar?

Niet alleen toppen zijn beperkt houdbaar, dat geldt ook voor THC-concentraten. In feite zijn dabs en wax minder lang houdbaar dan wiettoppen. Als je een duidelijke wietgeur ruikt, dan ruik je in feite het verdampen van de terpenen. In dat geval zal de smaak niet zo sterk zijn als je gewend bent, maar dat heeft verder geen invloed op de concentratie cannabinoïden.

Concentraten zijn over het algemeen 6–8 maanden houdbaar en gedurende die periode behouden ze hun oorspronkelijke kwaliteit (als je ze goed bewaart). Daarna begint het afbraakproces. Maar net als bij toppen, betekent die afbraak niet meteen dat je ze niet meer kunt roken.

Er is ook hoop voor dabbers die geen zin in het slaperige effect van CBN hebben. De cannabinoïde verdampt namelijk bij ongeveer 10°C hoger dan THC. Dus als je een e-nail hebt met specifieke instellingen, dan kun je de THC laten verdampen en zorgen dat de CBN achterblijft.

  • Nucleatie

Maar hoelang gaat wax nu precies mee? Uiteindelijk heb je bij concentraten met nucleatie te maken. Nucleatie is in feite het proces waarbij een stofje kristalliseert. Denk bijvoorbeeld aan water dat in ijs verandert.

Na nucleatie zien cannabisconcentraten er suikerachtig, kristallijn uit, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet meer kunt roken.

De lipiden die nodig zijn voor het maken van concentraten kunnen na nucleatie echter wel schadelijk zijn om te roken. De opeenhoping en het solideren van deze lipiden, kan bij inademing gevaarlijk zijn. Je kunt ze echter met het blote oog wel zien, en ze zijn wit van kleur.

Hoelang is wax houdbaar?

Bewaren en kwaliteit

Het behouden van de kwaliteit van je wiet op de lange termijn is een kwestie van goed bewaren. Het komt erop neer dat uv-licht, zuurstof en hitte je vijanden zijn. Daarom moet je wiet altijd bewaren in luchtdichte, niet doorzichtige potten op een koele plek; dan behouden de toppen hun kracht en gaan ze zo lang mogelijk mee. Dit is de beste manier om beschimmelde cannabis te voorkomen en de kwaliteit te behouden.

Voor het bewaren van concentraten op de lange termijn geldt hetzelfde. Maar bepaalde processen, zoals nucleatie, zijn niet te voorkomen. Als je desondanks bovenstaande stappen volgt, gaan je concentraten veel langer mee. Ook winterisering kan de levensduur verlengen. Dit is een proces waarbij je was en lipiden uit een concentraat haalt. Daardoor vertraag je het proces van nucleatie en is het minder problematisch als het wel gebeurt.

Oude wiet: hoe ouder, hoe beter?

Veel mensen vragen zich af of oude wiet dezelfde kwaliteit en dezelfde mate van verfijning krijgt als gerijpte wijn of whisky. Het antwoord is wat ingewikkeld. In tegenstelling tot wijn en whisky, wordt wiet over het algemeen niet beter naarmate het ouder wordt. We hebben al gezien dat er chemische processen plaatsvinden als cannabis veroudert. En de meeste rokers vinden dat dat ten koste gaat van de kwaliteit.

Maar er zijn wel bepaalde manieren om het uitharden van je wiet te verbeteren en dat kan het verschil betekenen tussen prima geurende, plakkerige toppen en perfect gedroogde, rijke toppen. Bij het uitharden van cannabis gaat het erom dat je het zodanig droogt, dat je optimaal profiteert van het terpenenprofiel en een optimale concentratie krijgt van de gewenste cannabinoïde, zoals THC of CBD. De meningen verschillen over hoe je dat het beste kunt doen, maar meestal moet je de wiet enkele dagen tot weken gecontroleerd aan de open lucht laten drogen en daarna verder laten uitharden in een afgesloten pot (lees het allemaal in onze uitgebreide handleiding voor uitharden).

Dus, tenzij je enorm veel geluk hebt, is de kans klein dat de wiet die je onder je matras hebt gevonden, verfijnde, belegen cannabis is geworden. Maar zolang het droog is en er goed uitziet, kun je het waarschijnlijk nog wel roken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.