CANNABIS HEEFT GEEN HOUDBAARHEIDSDATUM

Zelfs de meest zorgvuldige stoner is wel eens een klein zakje wiet kwijtgeraakt die hij maanden eerder had gekocht. En als je dat zakje vindt, voelt het als tien kerstmissen tegelijk. Ongeveer net als een verloren zoon, die terugkeert naar zijn koninkrijk. Het punt is alleen dat je voormalig prachtige marihuana er een beetje gehavend uitziet. De ooit levendig groene toppen zijn nu bruin en ietwat verslonsd. Uiteraard rijst daarbij de vraag: kan ik wiet roken die al maanden oud is?

Het werkt met cannabis iets anders dan met voedsel. Je wordt er niet ziek van als je het maanden later nog oprookt. Dat wil zeggen, zolang je wiet geen bacteriën of schimmels heeft ontwikkeld. Het roken van verontreinigde cannabis pakt enorm vervelend uit. Beter vermijd je dit. Bewaar je wiet goed en het is mogelijk het maanden, zo niet jaren, na de oogst te gebruiken. Weet wel dat de chemische structuur van je cannabis aanzienlijk verandert, afhankelijk van je bewaarmethode. Ondanks het feit dat je wiet er nog steeds ongeveer hetzelfde uitziet.

WAT GEBEURT ER ALS JE CANNABIS AAN HAAR LOT OVERLAAT?

Onder de motorkap van elke zorgvuldig geselecteerde top vind je een ingewikkelde collectie verbindingen. Deze noemen we cannabinoïden. We weten dat er honderden bestaan, maar THC, CBD en CBN komen het meeste voor. Deze samenstelling is echter niet in steen gebeiteld, omdat elke cannabis soort verschillende verhoudingen cannabinoïden bevat. Tijdens de groei van de cannabisplant vinden chemische veranderingen plaats. Deze gaan echter door na het oogsten en tijdens het bewaren van de toppen. Dus ook als je de wiet in je keukenla vergeet.

Cannabinoïden zijn vrij vluchtig. Ze reageren op de aanwezigheid van hitte, zuurstof en licht. We nemen THC even als voorbeeld. Deze verbinding begint haar leven als THCA, een niet-psychoactieve stof die je moet decarboxyleren om high te worden. Door hitte toe te passen op THCA verwijder je de extra carboxyl groep. De nieuwe verbinding, THC, heeft een andere uitwerking op het lichaam dan THCA.

Stel THCA of THC lang genoeg bloot aan de atmosfeer of UV-licht en er verandert nog meer. Nu veranderen beide verbindingen respectievelijk in CBNA en CBN. Hoe langer je de wiet laat liggen, hoe hoger de concentratie nieuwe stoffen. CBN is niet slecht voor je, maar het is wel anders. Soms is dit niet het effect waar je op uit bent.

THCA, CBNA, CBD, THC

WEES VOORZICHTIG MET OUDE WIET

Van CBN of cannabinol word je niet per se high. Zet een trippy ervaring met oude wiet maar uit je hoofd. CBN werkt echter wel als krachtig kalmerend middel. Het ontspant je spieren en helpt je slapen. Je wordt dus niet zo high van oude wiet, maar waarschijnlijk slaap je er wel lekker van.

Soms zijn de toppen zo uitgedroogd dat het roken een onaangename ervaring is. Dit hangt af van hoelang het heeft geduurd voordat je het oude zakje hebt gevonden. Het roken is oncomfortabel en onprettig en in de meeste gevallen knap je erop af. Het vapen van verouderde wiet helpt wat van de onaangename smaak te verdrijven. Maar de verbranding gaat ook sneller, dus je ontvangt minder damp uit oude toppen in vergelijking met verse.

CONCENTRATEN MAKEN DEZELFDE VERANDERINGEN DOOR

Concentraten ondergaan dezelfde chemische veranderingen als de toppen na blootstelling aan de elementen. De cannabinoïden breken mettertijd af. Hetzelfde geldt voor de terpenen. Verouderde concentraten bevatten dan ook vaak meer CBN en minder smaak.

Het is mogelijk de integriteit van een concentraat zoveel mogelijk te behouden door je stash correct te bewaren. De exacte afbraaksnelheid is nog niet wetenschappelijk getest, maar het proces is te vertragen door UV-licht en zuurstof te beperken. Dit zijn factoren die de chemische veranderingen veroorzaken.

Cannabis Eetbaar

BEWAAR JE PRODUCTEN CORRECT VOOR DE BESTE KWALITEIT

Wil je onaangename, uitgedroogde cannabis en een slaapverwekkende, niet-psychoactieve ervaring voorkomen? Investeer dan in een goede bewaarmethode. Kies voor bakjes die speciaal ontworpen zijn om de blootstelling aan zuurstof, UV-licht en hitte te beperken. Zo vertraag je de omzetting van THC naar CBN aanzienlijk. Je marihuana blijft langer vers en je hoeft niet meer je stash zo snel mogelijk op te maken.

Het is belangrijk op te merken dat er nog geen uitgebreide testen zijn als het gaat om hoelang cannabis haar integriteit behoudt. Bekijk je wiet dus altijd zorgvuldig, zeker als je het lang hebt bewaard. Klik hier voor deskundig advies over het bewaren van cannabis. In onze uitgebreide blog vind je alles over het langdurig bewaren van wiet. Heb je besloten te experimenteren met concentraten of edibles? In deze gids vind je adviezen om deze producten zo goed mogelijk te bewaren.

Bewaar je cannabis zorgvuldig en geniet elke keer van een geweldige ervaring.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.