By Miguel Ordoñez


Als je graag wiet rookt, maar op zoek bent naar een 'zachter' alternatief, kunnen vaporizers voor droge kruiden uitkomst bieden. Een vaporizer verhit de toppen namelijk niet tot het punt waarop ze verbranden. Daarom hoef je hierbij geen scherpe rook te inhaleren om van de smaken en effecten van je favoriete strains te genieten.

Maar zodra je klaar bent met vapen, zit je met verkleurde, droge wiet. De Engelse term hiervoor is 'already vaped bud', oftewel 'AVB'. Moet je dit hoopje ellende weggooien? Nee! Kun je het dan roken? Dat kan, maar liever niet! Maar wat kun je er dan nog wel mee?

In dit artikel bespreken we diverse manieren om de gebruikte wiet uit je vaporizer te benutten. Zo haal je het meeste uit de resterende cannabinoïden!

Hoe weet je wanneer de wiet in je vaporizer 'op' is?

Afhankelijk van de persoon en individuele voorkeuren, is wiet in een vaporizer 'op' als je er geen bevredigende trekken meer uit krijgt. Daarnaast is de cannabis vaak erg droog en bruin verkleurd.

Als je wiet blootstelt aan temperaturen van zo'n 227°C, veranderen de meeste cannabinoïden en terpenen in damp die je kunt inhaleren. Maar omdat verbranding achterwege blijft, zullen een aantal van deze verbindingen achterblijven. Dat gezegd hebbende, kan je vaporizer niets meer uit deze restjes halen.

Sommige mensen proberen hun wiet nogmaals te vapen tot er echt niets meer overblijft, maar anderen halen het eruit wanneer de smaak afneemt.

Hoe sterk zijn reeds gevapete toppen?

Nu je bovenstaande weet, is het waarschijnlijk niet verrassend te horen dat die gebruikte wiet in je vaporizer aanzienlijk minder sterk is dan wat je erin hebt gestopt. Je vaporizer is namelijk speciaal ontworpen om zoveel mogelijk THC, terpenen en andere belangrijke verbindingen uit je cannabis te halen. Maar vaporizers zijn ook niet perfect, dus uiteindelijk blijven er altijd wat cannabinoïden achter.

Als je echter probeert deze wiet te roken, ervaar je in het beste geval een heel milde high (en een bedroevende smaak). Daarom raden we aan deze gebruikte cannabis in een krachtiger product om te zetten.

Hoe sterk zijn reeds gevapete toppen?

Kun je de wiet uit je vaporizer nog roken?

Jazeker! Maar je haalt er dus niet veel uit. Als je de wiet uit je vaporizer alsnog wilt roken, doe dat dan alleen als laatste redmiddel. Je kunt het ook met wat ongebruikte cannabis mengen om langer met je stash te doen. Daarnaast kun je het ook aan een beginner geven, zodat hij of zij aan het roken kan wennen, maar de slechte smaak en teleurstellende high is dan misschien wel een tegenvaller. 

5 manieren om reeds gevapete wiet te gebruiken

Laten we dus snel wat slimme manieren bespreken om reeds gevapete wiet te benutten! We geven je niet één, niet twee, maar vijf goede tips. En je kunt natuurlijk zelf bepalen wat je wilt proberen. 

  • AVB edibles

De eerste optie op deze lijst is een heuse favoriet. Het grote voordeel aan het gebruik van reeds gevapete toppen voor edibles is dat je de eerste stap al hebt volbracht, namelijk het decarboxyleren. Dit is het belangrijke proces van het 'activeren' van de cannabinoïden door de toppen te verwarmen. Deze klus is echter al door je vaporizer geklaard. Je hoeft de wiet dus alleen maar toe te voegen aan boter, olie of een andere substantie met veel vet om de resterende cannabinoïden te concentreren.

Je kunt met gevapete wiet praktisch elk soort edible maken. Maar als je op zoek bent naar iets snels én krachtigs, raden we firecracker-edibles aan.

Mocht je het niet weten; dit zijn simpelweg crackers met beleg en wiet. Deze eenhapscrackers zijn perfect voor elke gelegenheid, of het nu een formeel samenzijn is of een middag met vrienden!

Firecracker-edibles zijn ook gemakkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn goede crackers, je favoriete beleg (chocoladepasta, hummus of pindakaas) en gedecarboxyleerde toppen.

Je kunt dus kiezen voor zoet of hartig en hoeft alleen maar de vermalen wiet over het beleg op de cracker te strooien. Voilà, je kunt nu van een krachtig hapje genieten!

- Water curing van AVB

Dat het belangrijk is om na de oogst de wiet te curen, weten veel telers wel. Hierbij worden de suikers, het chlorofyl en andere verbindingen die de rook scherper maken, verwijderd of verminderd. Het roken wordt daardoor prettiger.

In het geval van reeds gevapete wiet, maken veel mensen gebruik van water curing om hun cannabis op het maken van edibles voor te bereiden. Dit helpt om onsmakelijke deeltjes te verwijderen. Als je de cannabis vervolgens mengt met andere ingrediënten, kun je de smaak van de gevapete toppen nog meer maskeren.

Om water curing te bewerkstelligen, heb je alleen maar wat huishoudelijke artikelen nodig. Namelijk een kaasdoek (of panty), een grote pan, een bakplaat, een oven en natuurlijk de gebruikte wiet uit je vaporizer.

Uiteindelijk is het een kwestie van je wiettoppen in kaasdoek wikkelen en ze in water dompelen. Daarna kun je de verkleurde vloeistof afgieten en je toppen in de oven op een temperatuur van 110°C drogen. Aan het einde heb je een verse partij met water uitgeharde AVB, klaar voor gebruik in een recept naar keuze.

- Hoe doseer je AVB bij het maken van edibles?

Als je edibles doseert met wiet die nog niet eerder in een vaporizer is gebruikt, raden we een dosering van 2,5-5mg THC per portie aan. Dit is voor de meeste mensen een goed startpunt. De kracht van reeds gevapete wiet is echter vaak met meer dan de helft afgenomen. Hierbij kun je dus waarschijnlijk het beste de dosering verdubbelen. 

Hoe doseer je AVB bij het maken van edibles?
  • AVB-tinctuur

Het maken van een wiettinctuur is ook een geweldige manier om de kracht van je AVB, of reeds gevapete toppen, te concentreren. En het is gelukkig ook vrij simpel. Je hoeft hiervoor namelijk alleen maar je gebruikte toppen met ethylalcohol van voedselkwaliteit (of glycerine) te mengen. Zo krijg je een tinctuur dat geschikt is voor sublinguaal gebruik (onder de tong) voor een snel effect, maar ook voor oraal gebruik voor langdurigere effecten. Bovendien kun je het zo innemen, maar ook in drankjes of eten druppelen, mocht je het discreet willen gebruiken.

Aangezien je wiet al gedecarboxyleerd is, hoef je alleen maar te infusen (dit kan tot drie maanden in beslag nemen), te zeven en te genieten! Het infusen duurt vrij lang, omdat de alcohol tijd nodig heeft om zoveel mogelijk THC te onttrekken. Maar zodra je tinctuur klaar is, heb je een geweldig product in handen.

  • Thee of koffie met reeds gevapete wiet

Als je wiet hebt gevapet, kun je de resterende toppen ook heel goed voor thee gebruiken. Je kunt op twee manieren wietthee met AVB zetten. Bij de eerste methode maak je gebruik van cannaboter. Wat je nodig hebt, is een gram AVB, een theezakje en een eetlepel boter voor het infuseren.

De tweede methode draait om het maken van je eigen latte cannabisthee. Voor dit recept heb je de toppen uit je vaporizer, melk, theebladeren en honing nodig. Je kunt ook wat kaneel toevoegen om de smaak te verrijken.

Drink je liever koffie? Sommige mensen laten de wiet ook wel in magere melk weken en voegen dit vervolgens aan hun koffie toe. Uiteindelijk is de keuze aan jou. En dat is ook juist het leuke ervan!

Gerelateerd Artikel

Hoe Maak je Wietthee?

  • AVB capsules

Het maken van capsules met reeds gevapete wiet klinkt misschien als een hele klus. Maar het is veel simpeler dan je denkt.

Hiervoor heb je vier dingen nodig: zorg voor ongeveer vijf gram gevapete wiet, een grinder, plantaardige glycerine-capsules (maat 00) en een packing tool. Doe ongeveer 0,5 gram cannabis in elke capsule. Het gehalte cannabinoïden is misschien niet overal gelijk, maar zal redelijk overeenkomen. Om de wiet aan te stampen, kun je bijvoorbeeld de achterkant van een penseel als packing tool gebruiken.

  • AVB kokosolie

Op zichzelf is de voedingswaarde van kokosolie al heel hoog. Maar voeg je er reeds gevapete toppen aan toe, dan heb je echt een geweldig brouwsel. Om dit te maken, is het verstandig te wachten tot je een fatsoenlijke hoeveelheid AVB hebt; denk aan ongeveer 50g. Hier voeg je dan zo'n 250ml biologische kokosolie aan toe. Verder heb je een grote pan, een kaasdoek, een liter water, een bakje met deksel en wat elastiekjes nodig.

Doe de ingrediënten in een pan en laat het mengsel ongeveer drie uur sudderen. Zorg er wel voor dat de temperatuur niet hoger wordt dan 120°C om de cannabinoïden niet te vernietigen.

Vervolgens zeef je het plantmateriaal door de kaasdoek en laat je het twaalf uur afkoelen voordat je de kokosolie van het water scheidt. Houd het mengsel buiten bereik van zonlicht.

Cannabis-kokosolie heeft talloze toepassingen. Roer het bijvoorbeeld door je koffie in de morgen of doe het in capsules. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een hap van nemen!

AVB kokosolie

Laatste redmiddel: het roken van de wiet uit je vaporizer

Je kunt de gebruikte wiet uit je vaporizer ook roken. Verwacht echter geen waanzinnige high. Door de resterende cannabinoïden te verbranden, mag je slechts een mild effect verwachten, als je tenminste genoeg trekken neemt. Zoals vermeld, kun je het ook mengen met wat ongebruikte, gedroogde wiet om langer met je voorraad te doen en geld te besparen. Heb je liever een aangenamere ervaring? Dan kun je beter voor de andere opties uit dit artikel kiezen. Hoe dan ook is nu vast wel duidelijk dat je die gevapete wiet niet moet weggooien!

Heb je dus een aardige voorraad AVB? Laat je creativiteit dan de vrije loop en maak er goed gebruik van!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.