By Luke Sholl

De cannabis industrie groeit explosief. Dit komt door de legalisatie van medicinale en recreatieve wiet op veel plekken ter wereld. Neem nu de VS. Hier legaliseren steeds meer staten beide vormen van cannabis volledig.

Eind deze maand gaat Canada nog een stapje verder. Cannabis wordt hier in het hele land legaal. Als gevolg hebben provincies bepaald dat alle cannabisproducten onderworpen zijn aan bepaalde regels. Ook worden de producten getest om de veiligheid te garanderen.

Dankzij deze voorschriften moeten kwekers hun planten testen op besmettingen van pesticiden, oplosmiddelen en zware metalen. Ook het testen van de intensiteit van cannabinoïden is vereist.

Dit verzekert dat de niveaus tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) onder bepaalde drempels liggen en de normen niet overschrijden. THC is de cannabinoïde die verantwoordelijk is voor de psychedelische effecten van cannabis. Cannabidiol heeft andere gunstige eigenschappen.

DE TOENEMENDE VRAAG VEREIST STRENGERE TESTNORMEN

Nu je dit weet, vraag je je vast af hoe deze tests worden uitgevoerd. Er bestaan verschillende testmethoden. Chromatografie is echter een van de beste en meest populaire.

HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC)

Bijna de helft van de cannabis tests verloopt via "hoge prestatie vloeistofchromatografie" (HPLC). Bij de rest wordt de voorkeur gegeven aan dunne-laag chromatografie (DLC), gaschromatografie (GC) en superkritische vloeistofchromatografie (SVC).

HPLC is de voorkeursmethode als het gaat om het testen van de kracht. Er zijn namelijk geen verwarmingsprocedures nodig. Ook is de analyse meer accuraat in vergelijking met andere methoden.

Aan de andere kant wordt gaschromatografie gebruikt voor screening op resten oplosmiddelen. Het detecteert de aanwezigheid van gevaarlijke vluchtige verbindingen nauwkeurig. Men doet dit om de veiligheid van de consumentenmarkt te waarborgen, wetende dat de cannabis industrie nu mainstream wordt.

Chromatografie

CENTRIFUGALE SCHEIDINGSCHROMATOGRAFIE (CPC)

Centrifugale scheidingschromatografie (CPC) is een andere methode. Deze gebruikt men om CBD te onttrekken en te zuiveren voor onderzoek. CPC is nog niet heel gangbaar, maar de populariteit neemt toe. Het is namelijk goedkoper dan andere methodes, omdat men geen silica gebruikt, zoals bij HPLC. In plaats daarvan wordt een vloeibare stationaire fase toegepast om het testproces te vergemakkelijken.

Het fijne aan deze methode is dat men de CPC-kolommen opnieuw kan gebruiken zonder risico op het achterblijven van resten. Een ander pluspunt van CPC is dat de verwerkingstijd slechts 30 minuten bedraagt. Het is tijd- en geldbesparend in vergelijking met andere methodes. CPC is vergelijkbaar met HPLC vanwege het gebruik van een mobiele en stationaire fase. Bij CPC kiest men echter voor vloeistof in de stationaire fase. Bovendien produceert CPC uiteindelijk een meer pure verbinding dan HPLC. Extracten van de eerstgenoemde bereiken bijna 100% puurheid.

TESTMETHODES VOOR CANNABIS

De methodes die cannabis testlaboratoria gebruiken, zijn niet exclusief voor de cannabis industrie. Er is echter een groeiend aantal verkopers dat gespecialiseerde wiet testinstrumenten aanbiedt. Neem bijvoorbeeld Shimadzu’s Cannabis Analyzer for Potency. Deze analyseert de cannabinoïde niveaus met HPLC.

Het beschikt over rapportage- en analysesoftware en je kunt kiezen uit drie verschillende analysemethodes. Deze bestaan uit hoge gevoeligheid, hoge doorvoer en hoge resolutie. De G908 3-in-1 GC-HPMS van 908 Devices is een ander hulpmiddel om de hoeveelheid terpenen, totale kracht en oplosmiddelresten te analyseren. Ballistische gaschromatografie en hogedruk-massaspectrometrie zijn hierbij gecombineerd.

Het is duidelijk dat de markt voor tests voor cannabis nog steeds in de kinderschoenen staat. We mogen echter verwachten dat chromatografieapparatuur meer geavanceerd wordt. De vraag naar testinstrumenten neemt naar verwachting toe naarmate meer regels worden ingevoerd.

Laser Chromatography For Cannabis Cannabinoids

BEPERKINGEN

Het lijdt geen twijfel dat CPC geweldig is als het gaat om het onttrekken van CBD. Kwekers moeten overigens wel weten dat er ook nadelen kleven aan deze methode. De industrie maakt momenteel veel ontwikkelingen door. Toch kan de meerderheid van de zuiveringsspecialisten nog steeds geen manier vinden om CPC te optimaliseren. CPC is ook niet geschikt voor alle situaties. Het wordt namelijk niet beschouwd als een analytische techniek. Dit is ook de reden dat er een analytisch HPLC platform nodig is om hoogwaardige chromatografische CBD-identificatoren te produceren.

CONCLUSIE

Het is duidelijk dat de cannabis industrie de situatie rondom de regelgeving serieus neemt. We gaan zeker de goede kant op en de diverse verbeteringen maken het testen meer betaalbaar, accuraat en gemakkelijk.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.