Inbegrepen GRATIS producten
Hoe maak je dry sift hasj?
Zelf thuis je eigen dry sift hasj maken, is heel eenvoudig, mits je over de juiste materialen beschikt. Het gaat een stapje verder dan standaard kief, want je hebt een paar mesh-zeefjes nodig voor een optimaal resultaat. Heb je eenmaal alles in huis, dan loont het zeker om eens dry sift hasj te maken en het te roken, vapen, eten of dabben!
Inhoud:
Dry sift hasj is een van de gemakkelijkste en veiligste concentraten om zelf te maken. Een kind kan de was doen: je maakt de trichomen los van je wiettoppen met een paar zeven die in maaswijdte verschillen, en zodra je de trichomen hebt gescheiden en verzameld, kun je je dry sift hasj zo roken, over joints sprenkelen, dabben of er edibles mee maken!
Wat is dry sift hasj?
'Hasj' is een term om elk soort type homogeen extract te beschrijven dat voornamelijk uit trichomen bestaat. Trichomen zijn kleine klierstructuren die cannabinoïden en terpenen produceren. Traditionele hasj wordt gemaakt door hars van gedroogde wiettoppen te verzamelen en deze in bolletjes of blokken te persen. Wanneer je dit rookt, voel je vaak een intense, euforische high, dankzij de hoge concentratie cannabinoïden en terpenen.
Dry sift hasj is eigenlijk gewoon een hasj-variant, maar met een paar wezenlijke verschillen ten opzichte van andere varianten. In principe is dry sift-hasj geraffineerde kief. Kief is het fijne poeder dat zich na verloop van tijd op de bodem van je grinder ophoopt. Dit kun je bij elkaar schrapen om een beetje extra pit aan je jointje toe te voegen. Je kunt het echter ook samenknijpen en er een bolletje hasj van maken.
Bij het maken van dry sift hasj komt echter meer kijken dan het gebruik van een huis-tuin-en-keuken grindertje: je hebt een 'pollenzeef' nodig.
Dry sift is misschien wel de gemakkelijkste en goedkoopste manier om hasj te maken. Bovendien heeft het een lange en legendarische geschiedenis in de moderne wietcultuur. Het is net zo sterk als traditionelere vormen van hasj, maar de wijze waarop het wordt gemaakt, is een vrij recente innovatie.
-
Verschillende soorten trichomen
Om de hoge kwaliteit van dry sift hasj te begrijpen, moet je eerst weten wat trichomen nu precies zijn.
Trichomen zijn paddenstoelvormige structuren die voornamelijk op de toppen en bladeren van wietplanten te vinden zijn. Deze structuren functioneren als piepkleine chemische fabriekjes. Als je ze met het blote oog bekijkt, zien ze eruit als een laagje poedersuiker.
Trichomen produceren een dikke hars met cannabinoïden, terpenen en andere metabolieten. Men denkt dat deze hars wordt geproduceerd om roofinsecten af te weren en de plant tegen temperatuurgerelateerde stress te beschermen.
De moderne wetenschap heeft een hernieuwd beeld gekregen van deze trichomen, met dank aan technisch geavanceerde microscopen. Tot nu toe hebben onderzoekers drie verschillende soorten trichomen geïdentificeerd. Op dit moment is het echter nog onduidelijk of verschillende trichomen ook verschillende metabolieten produceren. Wel weten we dat sommige soorten grotere concentraties metabolieten aanmaken dan andere. We kunnen de drie types als volgt samenvatten:
- Bolvormig: dit zijn de kleinste van de drie en produceren een beperkte hoeveelheid metabolieten.
- Capitate-sessile: deze zijn te herkennen aan hun bolvormige kopje bovenop een korte steel. De kop bestaat uit een ring van secretoire cellen en holtes, waar de metabolieten in zitten. Capitate-sessile trichomen ontwikkelen meer metabolieten dan bolvormige trichomen, maar minder dan capitate-stalked trichomen.
- Capitate-stalked: deze hebben een ronde kop of dop die meestal op een langere steel dan capitate-sessile trichomen zit. Ze zitten ook hoger boven het oppervlakteweefsel van de plant. Rond de tijd dat de toppen beginnen te groeien, ontwikkelen ze zich op dezelfde plaatsen waar eerst capitate-sessile trichomen zaten. Capitate-stalked trichomen maken doorgaans de meeste cannabinoïden en terpenen aan.
-
Dry sift hasj vs. kief
Hoewel sommige mensen de termen door elkaar halen, is er één belangrijk verschil tussen dry sift hasj en kief: de manier waarop het wordt gemaakt. Kief is gemakkelijker te maken (gebruik gewoon je grinder) en een stuk minder verfijnd.
Dry sift hasj is ook vrij eenvoudig zelf te maken, maar het vereist wel een ander, iets complexer proces en wat meer benodigdheden. Afgezien daarvan staat de term ‘kief’ voor de opeenhoping van losgeraakte, ongeraffineerde trichomen. ‘Dry sift hasj’ staat daarentegen voor het ware eindproduct: verzamelde kief die is verfijnd en soms samengeperst tot een massa, of waar rosin van is gemaakt.
Verschillende kwaliteitsniveaus van dry sift hasj
Dit brengt ons bij de verschillende kwaliteitsniveaus, ook wel 'melts' genoemd. ‘Melt’ is een kwaliteitsindicator die is gebaseerd op de hoeveelheid plantaardig materiaal, was, en andere resten in het eindproduct. Hasj kan worden ingedeeld in drie categorieën: full-melt, half-melt en kief.
Full-melt is de beste kwaliteit hasj. Je kunt dit dabben of vapen zonder dat het residu achterlaat.
Half-melt hasj vapet niet zo lekker weg, maar is wel geweldig om aan een bowl toe te voegen. Je kunt het voor een extra kick ook in een joint stoppen.
Kief is de ‘minste’ soort dry sif hasj, omdat het niet echt verfijnd is. Het is een overblijfsel in je grinder, meer eigenlijk niet. In tegenstelling tot de betere melts, smelt kief niet, maar knettert en verbrandt het bij het roken.
Wat zijn de pluspunten van dry sift hasj?
Dry sift hasj is een flexibel wietextract dat je op veel verschillende manieren kunt toepassen. Dit zijn enkele voordelen:
✔️ Makkelijk, veilig en goedkoop te maken
✔️ Prima manier om overtollige wietresten te gebruiken
✔️ Je kunt het voor een extra kick in joints en blunts doen
✔️ Je kunt het dabben, mits goed verfijnd (hierover later meer)
✔️ Je kunt het decarboxyleren en voor edibles gebruiken
Hoe maak je dry sift hasj?
Dry sift hasj maken lijkt opmerkelijk veel op het verkrijgen van kief. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de benodigdheden. Voor dry sift hasj heb je in plaats van een grinder een pollenzeef, speciale extractiezakjes of een ander soort mesh-zeef nodig.
Een pollenzeef is in principe een mesh-zeefje en een verzamelkamer in één. Het ziet eruit als een doos (meestal gemaakt van plastic of hout) en maakt gebruik van mechanische druk om de trichomen te filteren. Gelukkig zijn pollenzeven over het algemeen redelijk goedkoop, dus als je van plan bent om regelmatig hasj te maken, is het de investering meer dan waard!
Sommige ervaren hasjmakers gebruiken verschillende pollenzeven en/of filterzakken met steeds kleinere maaswijdtes om de trichomen van plantmateriaal te scheiden en het beste resultaat te krijgen.
Welke maaswijdte gebruik je voor dry sift hasj?
Micronzakjes of -zeven worden op basis van maaswijdte gecategoriseerd. Een micron (µ) is ongeveer 1/1000ste van een millimeter.
Je kunt dit soort speciale zakjes makkelijk online bestellen, maar het is belangrijk om ze met de juiste maaswijdtes aan te schaffen.
De meeste mensen die hasj maken, zoeken naar micronzakjes in het bereik van 25 tot 50 µ. Hoe kleiner de maaswijdte, hoe hoger de kwaliteit van de hasj (richting de full-melt hasj). Wel houd je hierdoor uiteindelijk wat minder over.
Dry sift hasj: stap voor stap
Nu kun je eindelijk starten met dry sift hasj maken! Het enige wat je nodig hebt, zijn wat toppen, een pollenzeef/micronzakjes en iets om je kief mee te verzamelen (zoals een kaart of mes).
-
Stap 1: bereid de wiet voor
Voor de hoogste kwaliteit en kwantiteit hasj kun je het beste met een flinke hoeveelheid plantaardig materiaal beginnen. Of je nu gedroogde en uitgeharde toppen of restjes van je laatste kweek gebruikt: de bedoeling is dat je genoeg hebt om het de moeite waard te maken. We raden ten minste tussen de 28 en 50 gram aan, het liefst zoveel mogelijk. Het mooie aan het maken van dry sift hasj is echter ook dat het vrij eenvoudig is om er later nog wat bij te doen, indien nodig.
Gebruik je toppen? Houd er dan rekening mee dat ze wat kleiner moeten worden gemaakt om het oppervlak van het mesh-zeefje optimaal te benutten. Je moet de toppen niet vermalen voordat je ze gaat zeven, maar je moet ze dus wel in wat kleinere stukken breken.
-
Stap 2: bevries je plantmateriaal
Je kunt het proces eenvoudiger maken en betere resultaten genereren door je toppen van tevoren in te vriezen. Doe je plantmateriaal 24 uur in de vriezer voordat je begint. Dit maakt de trichomen broos en veel gemakkelijker los te maken als je eenmaal gaat zeven.
Veel hasjmakers zweren ook bij een koude omgeving om hasj in te maken, bijvoorbeeld een ruimte met airconditioning. Hierdoor blijven de toppen en trichomen stevig, droog en plakken ze niet aan elkaar.
-
Stap 3: de pollenzeef of extractiezakjes voorbereiden
Zet nu je pollenzeef of micron mesh-zakjes klaar. Zorg ervoor dat wat je ook gebruikt om het materiaal te zeven, stevig genoeg is. Het moet daarnaast een opvangcompartiment aan de onderkant hebben. Je wilt voorkomen dat je tijdens het proces trichomen verliest!
Om een fijnere dry sift hasj te maken, kun je meerdere pollenzeven of extractiezakjes met een steeds kleinere maaswijdte gebruiken. Dit zorgt voor een product van de hoogste kwaliteit en levert verschillende soorten dry sift hasj op.
-
Stap 4: begin met zeven
Plaats een handjevol bevroren toppen op het zeefoppervlak van de pollenzeef of in het eerste micronzakje.
Schud goed heen en weer. Als het goed is, ontstaat er een fijne laag trichomen op de bodem van de opvangbak. Het kan zijn dat je de toppen wat moet aandrukken of fijnknijpen. Een bankpas werkt daarvoor prima. Op deze manier breken de toppen nog meer af en stel je meer trichomen aan de zeef bloot.
Indien nodig, herhaal dit een paar keer totdat je de gewenste hoeveelheid trichomen hebt.
Afhankelijk van hoe groot je stash is en je pollenzeef/extractiezakjessysteem, kan dit een half uur of wat langer duren.
-
Stap 5: zorgvuldige verzameling
Mooi! Je kunt nu je stapel trichomen verzamelen door het aan de onderkant van de pollenzeef te verwijderen. Gebruik iets scherps (bijvoorbeeld een mesje) om het in een bewaarbakje te schrapen.
Vervolgens kun je het comprimeren, in bong bowls strooien of met behulp van meer hightech extractietechnieken verder verfijnen.
Hoe kun je dry sift hasj gebruiken?
Goede dry sift hasj ziet eruit als zand. Het moet naar wiet ruiken, maar dan nog net iets intenser. Het is daarmee een heerlijk veelzijdig wietextract waar je allerlei leuke dingen mee kunt doen. Zoals eerder gezegd, kun je het bijvoorbeeld aan jointjes toevoegen, of er edibles mee maken. Hier zijn nog enkele andere veelvoorkomende toepassingen van dry sift hasj:
Kun je dry sift hasj persen?
Jazeker kan dat! Het wordt meestal met behulp van een pollenpers tot zogenaamde 'hasjmunten' geperst. Maar je kunt er met een speciale hittepers of stijltang ook rosin mee verkrijgen. Wil je je hasj voor een langere periode bewaren? Dan raden we je aan om je hasj in munten te persen. Op deze manier wordt alleen de buitenste laag blootgesteld aan zuurstof, waardoor de binnenkant langer goed blijft.
Kun je dry sift hasj dabben?
Je kunt dry sift hasj dabben, maar je zult het dan wel eerst moeten persen. Het is alleen de moeite waard om de best mogelijke hasj te dabben, dus zorg dat je het proces zo goed mogelijk doorloopt.
Dry sift hasj bewaren
Nu moet je je gedroogde en geperste hasj nog bewaren. Doe dit altijd in een luchtdicht bakje, en zet het in de koelkast. Zo behoud je dezelfde consistentie en vertraag je het afbraakproces. Als je van plan bent je hasj maar een paar dagen te bewaren, kun je dit prima op een koele, donkere plek buiten de koelkast doen.
Als je al deze stappen volgt, zou je dry sift-hash lang mee moeten gaan (tenzij je ongeduldig wordt en alles meteen opmaakt!).
Hasjliefhebbers verschillen nog weleens van mening over wat beter is: bubble-hasj of dry sift-hasj. De meesten vinden het proces van dry sift hasj leuker, en stellen dat dit uiteindelijk het beste product oplevert. Hoe dan ook, dry sift hasj is een veilige, leuke en relatief goedkope manier om thuis hasj te maken. Probeer het zelf maar eens!