By Luke Sumpter


Hoe droog jij je wiet? Pruts je met papieren zakken? Haast je jezelf om draad of touw op te hangen na de oogst? Dit kan gemakkelijker. Met de RQS Kruidendroger maak je het droogproces eenvoudig en gestroomlijnd. Het maakt niet alleen je leven veel gemakkelijker, maar je geniet ook nog van uitstekend gedroogde toppen, elke keer weer. Hieronder behandelen we een aantal traditionele droogmethoden, waarna we onze stapsgewijze handleiding geven voor het drogen van wiet met de Kruidendroger.

Wiet drogen: wat moet je doen?

Dus, wat heb je nodig om een cannabisoogst succesvol te drogen? Er zijn verschillende belangrijke variabelen waar je rekening mee moet houden. Laten we eens kijken naar de factoren die bepalend zijn om je wiet succesvol te drogen.

 • Zoek een goede plek

Kies een speciale plek om je wiet te drogen. Een lege kamer of kweektent met goede luchtcirculatie is perfect. Het is misschien verleidelijk om je wiet te drogen in dezelfde kamer als waar je je planten teelt, maar doe dit niet! Levende wietplanten hebben andere eisen wat betreft temperatuur en vochtigheid dan geoogste toppen.

 • Minimaliseer het licht

Als je in een kweektent droogt, hoef je niet na te denken over blootstelling aan licht. Als je je toppen echter ophangt in een lege kamer met ramen, zorg er dan voor dat je jaloezieën of gordijnen hebt hangen om omgevingslicht, zonlicht en straatverlichting tegen te houden. Zelfs indirect zonlicht kan cannabinoïden afbreken[1] en vervolgens de kracht en effecten van je geoogste wiet veranderen.

 • Verlaag de temperatuur

Temperatuur is een ander belangrijk criterium bij het drogen. Het lijkt misschien logisch om te proberen je toppen zo snel mogelijk te drogen om eventuele schimmelinfecties te voorkomen. Langzaam en gestaag drogen, is echter prima en gaat ook niet ten koste van de kostbare, vluchtige aromatische bestanddelen.

Streef naar een temperatuur van 15-21°C in je droogruimte. Je kunt een digitale thermo-hygrometer gebruiken om de temperatuur in de gaten te houden. Met ventilatoren of een airconditioner houd je de temperatuur binnen het gewenste bereik.

 • Reguleer de luchtvochtigheid

Het drogen van wiet vereist een luchtvochtigheid die laag genoeg is om schimmel te voorkomen, maar hoog genoeg om kurkdroge wiet zonder smaak of kleur te vermijden. Digitale hygrometers komen hier goed van pas. Streef naar een constante luchtvochtigheid van 55-65% en gebruik indien nodig een luchtontvochtiger.

 • Wees geduldig

Het drogen van je toppen duurt gemiddeld twee (minimaal) tot negen dagen, hoewel het ook langer kan duren. De duur van het droogproces varieert en is afhankelijk van het klimaat en de luchtcirculatie. Nat knippen, leidt ook tot een sneller droogproces.

Om te testen of je toppen droog zijn, kun je de steel buigen. Als het breekt, zijn de toppen droog. Maar als de steel buigt, is er nog te veel vocht aanwezig en moet je het meer tijd geven.

Wiet drogen met de RQS Kruidendroger

Bij Royal Queen Seeds werken we al tientallen jaren met cannabis en we kennen het proces na de oogst door en door. Met al deze kennis hebben we een product ontwikkeld dat het drogen van wiet makkelijker dan ooit maakt. Je hoeft geen dozen en zakken te zoeken, je hoeft geen draad of touw op te hangen en je hoeft zeker geen rek in elkaar te zetten. Laat ons je introduceren aan de RQS Kruidendroger.

Bekijk het stap voor stap proces hieronder en maak het drogen van je wiet heel eenvoudig.

Video id: 706464699

1. Maak de kamer klaar

Om te beginnen, moet je je droogruimte voorbereiden. Als je een kweektent gebruikt, kun je eigenlijk direct van start. Als je echter een lege kamer gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je gordijnen of jaloezieën hebt om licht te blokkeren. Plaats extra droogapparatuur in je ruimte, zoals ventilatoren, een airconditioner, een luchtontvochtiger en een hygrometer.

2. Open de Kruidendroger

Je zult nu snel ontdekken hoe eenvoudig het drogen van wiet is met de RQS Kruidendroger. Om het in elkaar te zetten, schuif je de opgevouwen Kruidendroger uit de zak. Doe dit voorzichtig, want hij veert snel open, vergelijkbaar met een pop-up tent. Zo eenvoudig is het echt. Je hoeft niets in elkaar te zetten en binnen enkele seconden na het openen van de zak kun je beginnen met het drogen van de toppen.

3. Hang de Kruidendroger op

De RQS Kruidendroger is aan de bovenkant uitgerust met een stoffen lus. Het product wordt ook geleverd met een metalen haak in 'S-vorm'. Hang deze haak aan het plafond of aan de stellage van je kweektent. Hang vervolgens je Kruidendroger aan de metalen haak met behulp van de stoffen lus aan de bovenkant.

4. Vul de Kruidendroger

Het is zover! Je hebt je wiet nat of droog geknipt en nu is het tijd de toppen in de Kruidendroger te stoppen. Verspreid ze gelijkmatig over beide lagen en laat zoveel mogelijk ruimte tussen de afzonderlijke toppen. Elke laag kan tot 150g wiet behappen, waardoor je maar liefst 300g toppen in je Kruidendroger kwijt kunt. Zodra je alle toppen een plekje hebt gegeven, steek je er een kleine digitale hygrometer in. Sluit elke laag af met de heldergroene ritsen.

5. Laat het drogen maar beginnen

Zet een draaiende ventilator aan om de lucht door de ruimte te laten circuleren. Richt de ventilator niet direct op de Kruidendroger, maar laat hem in een lege ruimte blazen. Op deze manier zullen de turbulente luchtstromen langs je toppen blazen, waardoor ze niet te snel uitdrogen. Controleer je hygrometer dagelijks en gebruik je gekozen apparaten om de nodige aanpassingen te doen.

6. Verzamel je toppen en begin met het curen

Na enkele dagen heb je een Kruidendroger vol met perfect gedroogde toppen. Nogmaals, je weet dat ze klaar zijn als de stengels breken in plaats van buigen. Nu moet je je oogst overbrengen naar de curing potten. Het curen duurt enkele weken. Je verbetert hiermee het terpenen profiel en de uiteindelijke rookervaring.

7. Vouw je Kruidendroger op

Voordat je de volgende partij wietzaadjes plant (of je zaailingen verplant, als je al zover bent), moet je je Kruidendroger opruimen. Haak hem los van het plafond en vouw hem in elkaar tot een platte, ronde vorm. Houd vervolgens de cirkel met beide handen vast en vouw hem tot een kleinere cirkel. Houd de Kruidendroger stevig vast en stop hem terug in de zak. Klaar!

Wiet drogen met de RQS Kruidendroger

Conventioneel wiet drogen: 3 andere methoden

Laten we drie andere procedures bekijken die telers gebruiken om toppen te drogen.

Droogmethode 1: in dozen of zakken drogen

Heb je weinig ruimte of zit je al aan je kweekbudget voor dit jaar? Het drogen in dozen of zakken is een eenvoudige, gemakkelijke en goedkope manier om vocht uit je wiettoppen te verwijderen na de oogst.

 1. Voor het drogen in dozen plaats je enkele kartonnen dozen in je kweektent, samen met een ventilator om de lucht te laten circuleren.
 2. Plaats je nat geknipte toppen in elke doos en maak een laag van 5-7 cm. Als je slechts enkele dozen gebruikt, plaats dan een hygrometer in een van de dozen om de luchtvochtigheid en temperatuur bij te houden. Als je meerdere dozen gebruikt, plaats dan 2 of 3 hygrometers in verschillende dozen om eventuele afwijkingen of problemen snel te herkennen.
 3. Plaats deksels op elke doos. Open ze af en toe om vocht af te voeren en frisse lucht binnen te laten. Gebruik indien nodig een luchtontvochtiger en airconditioner om de temperatuur en vochtigheid binnen het gewenste bereik te houden.
Method 1

Het proces ziet er bijna hetzelfde uit voor het drogen in zakken. Vul elke zak met 2-3 lagen toppen. Open ze af en toe om opgehoopt vocht te laten ontsnappen.

Droogmethode 2: kast of kweektent

Het ophangen van takken of hele wietplanten in een kast of kweektent werkt goed als je een middelgrote tot grote hoeveelheid wiet moet drogen.

 1. Knip je planten vlak boven het grondoppervlak af, of knip tak voor tak af.
 2. Hang een stuk touw of draad op om als waslijn te dienen.
 3. Hang je planten of takken op met de 'V' van een knop, of gebruik knijpers. Houd voldoende ruimte over tussen elke plant/tak ruimte voor ventilatie.
 4. Plaats een ventilator en een hygrometer in je droogruimte. Gebruik een airconditioner en een luchtontvochtiger om de omstandigheden optimaal te houden.
Method 2

Droogmethode 3: drogen in rekken

Drogen in gestapelde rekken werkt geweldig voor zowel nat als droog geknipte toppen. Rekken met een metalen gaas- of netoppervlak zorgen ervoor dat de lucht langs elke afzonderlijke top kan stromen.

 1. Plaats het rek in een kweektent of -kamer en vul elke laag met toppen. Houd voldoende ruimte tussen de toppen om ophoping van vocht te voorkomen.
 2. Plaats verschillende hygrometers op verschillende niveaus en gebruik dezelfde apparatuur (ventilatoren, een airconditioner en een ontvochtiger) om de ideale omstandigheden te handhaven.
Method 3

Het belang van goed gedroogde toppen

Iedereen die wel eens wiet heeft geteeld, weet dat je na het oogsten van de toppen nog wat werk moet verzetten. Je moet je wiet knippen, drogen en uren om de smaak naar boven te halen en de zachtheid te verbeteren.

Als je je wiettoppen niet goed droogt, zijn ze bijna niet te roken en vatbaar voor schimmels en bacteriën, waardoor ze helemaal onbruikbaar worden. Bij het drogen van cannabis moeten temperatuur en vochtigheid goed in balans worden gehouden. Door het juiste evenwicht te vinden, zul je de toppen correct drogen. Hierdoor zijn ze langer houdbaar en voorkom je schimmel. Daarnaast moeten ze voldoende vocht vasthouden om verkruimeling of ruwe smaken te voorkomen.

Wanneer moet je wiet knippen?

Hoewel knippen het droogproces ondersteunt, kiest niet iedere teler ervoor om suikerblaadjes weg te knippen voordat hij zijn toppen ophangt om te drogen. Het komt allemaal neer op nat knippen versus droog knippen.

Nat knippen gebeurt onmiddellijk na de oogst wanneer de cola's nog een hoog watergehalte hebben. Op dit moment is het verwijderen van de suikerblaadjes een kleverig karweitje. Het vermindert wel de kans op schimmelvorming na de oogst. Droog knippen vindt echter na het droogproces plaats; het is veel minder rommelig en helpt de vluchtige terpenen te behouden, maar het kan de toppen vatbaar maken voor schimmelinfecties, vooral in vochtigere klimaten. Het verlengt ook het droogproces, gezien de extra plantenmassa.

Een baanbrekende manier om wiet te drogen

Vertel ons niet dat dit niet simpel was! We hebben al heel wat wiet gedroogd en daarbij talloze manieren gevonden om het proces te verbeteren. De RQS Kruidendroger zal je leven als wietkweker veel, veel makkelijker maken. In plaats van gedoe met draad of het opbergen van papieren zakken, maakt de Kruidendroger het leven na de oogst meer overzichtelijk, systematisch en georganiseerd. Met dit beproefde hulpmiddel hangen de toppen in circulerende lucht en het gaas houdt de toppen vers en schimmelvrij. Als je klaar bent, kun je de ingeklapte Kruidendroger in een kastje of lade opbergen totdat je de volgende oogst moet drogen!

External Resources:
 1. The stability of cannabis and its preparations on storage - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.