🇺🇸 USA, We are coming soon ⏤ 🌱 Be the first to know

By Luke Sholl


Tegenwoordig is cannabisgebruik in onze maatschappij breder geaccepteerd dan in de afgelopen eeuw. Dat maakt het kweken van je eigen cannabis vaak ook minder riskant dan vroeger. Dat wil echter niet zeggen dat er geen bedreigingen zijn. Helaas is goede wiet prijzig en heeft niet elke cannabisvriend het geduld (of de tijd en kennis) om zelf te kweken. Daarom is de kostbare cannabis die je kweekt een geweldig doelwit van dieven en criminelen.

Naast jou, zijn er ook schimmige figuren die graag beslag leggen op je geweldige toppen. Met name als ze het gratis kunnen krijgen zonder er moeite voor te hoeven doen. Natuurlijk wil je er alles aan doen om je planten te beschermen. Je wilt immers voorkomen dat al je geïnvesteerde tijd, geld en energie, verspilde moeite zijn.

REGEL #1 VOOR CANNABISKWEKERS

Niet voor niets is “Niet vertellen, niet geuren, niet verkopen” regel nummer 1 voor elke kweker, waar ter wereld je ook woont. Praat niet over je planten, zelfs niet met vrienden en familie. Zorg er bovendien voor dat ze niet opvallen. Gebruik meetapparatuur om de geur onder controle te houden en verkoop of geef je wiet niet aan kennissen. Weet niemand van het bestaan van je planten af? Dan is het risico dat iemand je cannabis steelt veel kleiner.

BESCHERM JE CANNABISPLANTEN 

Niet praten over je wiet is een ding. Maar het uit het zicht houden en zorgen dat de geur geen aandacht trekt; dat kost wat extra moeite. Wij geven je wat tips. Daarmee ben je staat te voorkomen dat iemand je planten ontdekt of jat.

VERSTOP JE WIET IN DE TUIN

Ook al kweek je cannabis in je eigen tuin, je weet niet wie even komt snoepen bij de volgende "gezellige" buurtbarbecue. Buren lijken misschien niet een echte bedreiging. Maar we horen steeds vaker dat ze dat wel degelijk zijn. Het goede aan kweken in eigen tuin is dat je je planten makkelijker verstopt dan bij kweek op andere plekken.

Als je cannabis kweekt in een hoek van je tuin, camoufleer je planten dan door ze te verstoppen tussen de tomaten, bloemen en kruiden. Veel van deze combinatieplanten zijn hier ideaal voor. Bovendien bieden ze extra bescherming tegen veel voorkomende plagen. Denk aan mieren of bladluizen. Ook verbeteren ze de samenstelling van de grond en trekken ze goede beestjes aan. Denk aan bijen en lieveheersbeestjes.

Wil je je cannabis nog beter verbergen? Camoufleer je planten tussen planten die er ongeveer hetzelfde uitzien. Zo moeten mensen wel heel goed in je tuin kijken om iets verdachts te ontdekken. Hier zijn goede planten die je wietplanten aan het oog onttrekken:

• Slangenkruid (Echium fastuosum)

Deze bloeiende plant lijkt verrassend veel op wiet. De lange, grote bloemen lijken op cannabistoppen en de bladeren lijken op cannabisbladeren. Deze plant, ook bekend als Pride of Madeira, is ideaal om je cannabis tussen te verbergen, vooral tijdens de bloeiperiode. Met deze prachtige planten camoufleer je de meer "medicinale exemplaren" tussen een bladerdak van prachtige sierbloemen. Beiden gaan perfect samen.

Slangenkruid (Echium fastuosum)

• De fluweelboom (Rhus typhina)

De fluweelboom is een bloeiende plant en heeft iets weg van een kruising tussen een varen en cannabis. De bloemen vertonen een treffende gelijkenis met de toppen van cannabis. De smalle, gevingerde bladeren dragen bij aan die illusie. Dit maakt de plant uitermate geschikt is je sativa's kweekt. Ze is goed inzetbaar voor zowel het verbergen van lichtere als donkere cannabisplanten. De plant is namelijk aanvankelijk lichtgroen van kleur. Later wordt ze donkerder, met roodkleurige bloemen.

De fluweelboom (Rhus typhina)

• Lupine (Lupinus)

De waaierbladeren van de lupine lijken verdacht veel op cannabisbladeren, maar ze missen de zaagvormige bladranden. Ook het formaat komt overeen en daarom zijn ze ideaal om je wiet tussen te verbergen. Extra pluspuntje: Je koopt ze gewoon in het tuincentrum en ze vragen nauwelijks verzorging. Werkt perfect voor sativa's en indica's.

Lupine (Lupinus)

• Brandnetel (Urtica dioica)

Op het eerste gezicht lijken brandnetels niet veel weg te hebben van cannabisplanten. Toch zijn ze ideaal om je wietplanten te verdoezelen. Dankzij de zaagvormige bladranden, ruimte tussen de internoden en de soortgelijke structuur, is de brandnetel een uitstekende camouflagekandidaat. Niemand duikt vrijwillig in een perk met brandnetels! Mensen houden liever wat afstand van deze branderige planten. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor wiet!

Brandnetel (Urtica dioica)

WAT NIET WEET, WAT NIET DEERT: TIPS VOOR HEIMELIJKE KWEEK

Het is vast wel duidelijk, maar de belangrijkste factor voor een succesvol (clandestien) kweekproject is je gewas goed te verstoppen. Buiten de eerder genoemde camouflagetechnieken, kun je ook andere tactieken gebruiken om je wiet te verdoezelen.

KIES DE JUISTE KWEEKLOCATIE

Om te beginnen, plant je je cannabis op een locatie die niet gemakkelijk zichtbaar is vanuit je huis of de tuin van de buurman. Controleer dit ook vanaf een hoger gezichtspunt. Zoek een minder in het oog springende locatie in je tuin, uit het zicht. Stel je voor dat je de buurman bent en krijg meer inzicht in zijn uitzicht. Voor een betere controle, kun je in potten kweken en niet direct in de volle grond. Zo kun je je planten verplaatsen voor pottenkijkers, mocht dit nodig blijken.

HOUD JE PLANTEN LAAG

Sommige cannabisplanten groeien uit tot heuse bomen, vooral in de buitenlucht. Uiteraard zit je niet wachten op opvallende wolkenkrabbers, waarvan bij alle voorbijgangers de alarmbellen afgaan. Houd je planten dus laag, in ieder geval net zo hoog als het hekwerk rond je tuin.

NEPBLOEMEN EN -VRUCHTEN

Vermom je wietplanten door ze vol te hangen met nepbloemen en nepvruchten! Je kunt zelfs echte bloemen uit je tuin in je wietplanten steken. Na enkele dagen verwelken ze natuurlijk, maar dit geen probleem als je voldoende aanvoer hebt. Vervang je "wietversiering" gewoon elke paar dagen. Voor nepvruchten gebruik je gewoon wat rood, geel en oranje papier. Knutsel hier chilipepertjes en paprikaatjes mee om je planten te decoreren. Van een afstandje is het verschil moeilijk te zien.

PAS OP VOOR MENSEN DIE ZICH VERDACHT GEDRAGEN

Als je wiet kweekt, moet je goed opletten of mensen, waaronder je buren, plotseling buitengewone interesse tonen in je tuin. Soms hebben ze geen kwade bedoelingen, maar wie weet wat er gebeurt als ze anderen vertellen over hun ontdekking. Voorkom dat struikrovers langskomen, gebruik je verstand en zorg dat niemand je hobby ontdekt.

VERGEET DE GEUR NIET

Naast het onzichtbaar maken van je planten met combinatieplanten en een goede verstopplek, zou je ook aan andere dingen moeten denken. Vergeet bijvoorbeeld niet dat de geur van je cannabisplanten ze soms verraadt. Hoe verder je planten zijn verwijderd van gevoelige neuzen, hoe minder de kans dat de geur de aandacht van ongewenste personen trekt. Bovendien heeft een aantal van de hierboven genoemde combinatieplanten zelf een sterke, soms overweldigende geur. Perfect om de geurtjes van bloeiende cannabisplanten te verdoezelen.

WIET VERBERGEN OP HET BALKON

Een balkon is een geweldige, praktische plek om cannabis te kweken. Nadelen zijn er echter ook. Je hebt allereerst minder opties om je planten te verbergen. Maar ook hier kun je gezelschapsplanten plaatsen, zodat niet de hele straat ziet wat er gebeurt. Wat denk je van tomatenplanten of sperziebonen om je cannabisplanten aan het zicht te onttrekken? Met een beetje creativiteit stel je je planten zo op dat je wiet totaal onzichtbaar is voor voorbijgangers en die bemoeial van hiernaast...

WIET VERBERGEN OP HET BALKON

Je kunt je project ook verbloemen door wat rietmatten of iets dergelijks rond je balkon te spannen. Doe alles wat in je macht ligt om je planten zonlicht te gunnen, terwijl ze ook uit het zicht staan.

Woon je in een flat? Dan kan de geur van je planten grote problemen geven. Kies een plekje aan de rand van je balkon om de geur te minimaliseren.

Nog beter is het om een kleine kas op je balkon te installeren. Ze zijn niet duur en je vindt ze vaak voor minder dan €100,-. Deze kas kun je voorzien van een afzuiger en een koolstoffilter om geurtjes te elimineren. Daarnaast is zo'n kas discreet. Ze zijn semi-transparant en je ziet niet duidelijk wat er in staat.

Heb je een klein balkon en geen ruimte voor een kas? Overweeg dan LST (Low Stress Training). Deze trainingsmethode is populair bij binnenkwekers. Ze buigen de takken en binden ze neerwaarts vast om de opbrengst te verhogen. Met LST beperk je de verticale groei van je planten. Daarom is het ook goed inzetbaar op een balkon. Je kunt ook je planten eerst toppen (de apicale groei snoeien). Zo verhoog je je oogstgewicht en moedigt zijwaartse groei aan.

DISCREET KWEKEN IN DE KAS

Als je in een kas kweekt, dan heb je het voordeel dat het mogelijk is een luchtventilatiesysteem te installeren. Daarmee neutraliseer je de geur van je planten op effectieve wijze. Of kies ervoor om je kas te beveiligen met een alarmsysteem, camera’s en lampen met bewegingssensor. Meestal zijn camera’s en lichten alleen al genoeg om criminelen af te schrikken. Trouwens, als je legaal kweekt en iemand je planten steelt, dan is het mogelijk de camerabeelden aan de politie over te dragen als bewijs.

GUERRILLAKWEEK

Als je buiten in het openbaar kweekt, loop je de grootste kans op ontdekking. Er is extra planning en inspanning nodig om je kweek stiekem en geheim te houden. Begin door te kijken naar een geschikte plek buiten de gebaande paden. Als vuistregel geldt: hoe lastiger je bij de kweekplek komt, hoe minder groot de kans is dat iemand het vindt. Buiten loop je ook het risico dat dieren bij je planten komen. Zorg daarom voor extra bescherming in de vorm van kippengaas o.i.d. Daardoor vergroot je echter wel het risico dat iemand je kweek ontdekt. Neem dat dus mee in je overweging.

Ben je van plan je aan te sluiten bij het leger van guerrillakwekers? Hier zijn wat fantastische tips:

ZOEK EEN AFGELEGEN PLEK

Voor een succesvol guerrillaproject is het uitermate belangrijk interactie van buitenaf te minimaliseren. Dit is uitsluitend mogelijk als je je planten goed verbergt. Je loopt anders risico op ontdekking, diefstal of beschadiging. Als je op speurtocht gaat naar een locatie, let dan goed op wandelpaden of andere tekenen van bedrijvigheid. Let op parkeerplaatsen en bankjes. Hoe lastiger het voor jou is je locatie te vinden, hoe beter het is. Heb je jouw droomplek gevonden? Bezoek deze dan enkele keren, zowel doordeweeks als in het weekend, om te controleren of er wandelaars of andere mensen komen.

CAMOUFLEER JE PLANTEN

Zelfs als je je "ideale" plekje hebt gevonden, is het alsnog verstandig je planten te camoufleren. Plant ze tussen andere soorten of zet wat gezelschapsplanten neer die niet uit de toon vallen. Planten met een soortgelijke structuur, zoals lupines, zijn geweldig om je cannabis in het wild te verbergen.

Uiteraard zijn er vele andere factoren die een locatie geweldig maken. Denk aan zonlicht, de bodemkwaliteit en de toegang tot water. Bovendien moet je er redelijk gemakkelijk kunnen komen.

CAMOUFLEER JE PLANTEN

VEILIG BINNEN KWEKEN: BEHEERS GEUR, GELUID... EN JE KOSTEN

Zelfs als je in je eigen huis kweekt, is veiligheid belangrijk. Voorkom dat je tegen de kweeklamp loopt. Een stomme fout is snel gemaakt en argwaan is snel gewekt. Hier zijn enkele tips voor de binnenkweker:

MONDJE DICHT, NIET VERKOPEN EN NIETS VERRADEN

We weten echt dat het lastig is je enthousiasme te beteugelen als je fantastische wiet kweekt. Toch moet je je mondje potdicht houden over je cannabisplanten. Praat er niet over. Niet met je buren, zelfs niet met je vrienden of je babbelzieke, wietminnende zusje. Het is simpel: als niemand iets weet, kleven er minder gevaren aan je project. Schep nooit op over je groene vingers. Geef ook je wiet niet weg, want je zet jezelf enorm in de schijnwerpers.

GEURTJES BEPERKEN

Cannabis ruikt. Dit is geen probleem voor kwekers en liefhebbers, maar niet iedereen denkt er zo over. Bovendien is het een duidelijk teken voor voorbijgangers, waaronder listige cannabisstruikrovers die hun kans schoon zien. Met andere woorden: doe wat aan stankoverlast als je binnenshuis kweekt.

Een spuitbus luchtverfrisser of geurgel is niet voldoende. Als je binnen kweekt, kun je niet zonder deugdelijke lucht aan- en afvoer, ongeacht de omgang van je project. Je hebt sowieso frisse lucht nodig voor florerende planten. Aan deze systemen kun je ook een koolstoffilter hangen om de geur te minimaliseren. Toch is het verstandig te garanderen dat niemand je plantjes ruikt. Als je online zaden koopt, lees dan de beschrijvingen en kies soorten die geurarm zijn. Deze kies je als je je zorgen maakt dat de geur problematisch is.

Vergeet ook niet dat de geur van cannabis blijft hangen aan je haar, jezelf en je kleren. Waarschijnlijk ben je zelf geurblind, maar het valt bij anderen wel op. Heb je een dag geknipt of flink gerookt? Neem dan een lange douche en poets je tanden voordat je erop uit trekt. Dit geldt vooral als je mensen ontmoet die je niet vertrouwt.

GOOI NIETS BIJ HET AFVAL DAT JE ZOU KUNNEN VERRADEN

Zo, je hebt alle bovenstaande problemen getackeld, je wietplanten goed verstopt en je veronderstelt dat jouw project nooit ontdekt wordt. Voordat je daar 100% zeker van kunt zijn, moet je ook rekening houden met wat je in je kliko gooit. De allerbeste veiligheidsmaatregelen zijn zinloos als je gebruikte potgrond, meststoffen, gebroken apparatuur en knipafval bij het vuil zet. Heb je verdacht afval? Verzamel dit dan en gooi het ergens anders in de afvalbak.

HOUD JE BUREN TE VRIEND EN MINIMALISEER OVERLAST

Je kweekproject wordt de buurtroddel als je overlast veroorzaakt met geurtjes of herrie. Zorg voor een goede relatie met je buren en voorkom problemen. Voor wat betreft geluidsoverlast, kan zelf een klein project lawaaierig zijn vanwege ronkende ventilatoren, brommende lampen, afzuiginstallaties etc. Je kunt isolatiemateriaal gebruiken om geluid te dempen. Zorg er ook voor dat je je apparatuur niet ophangt aan de muur die grenst aan de slaapkamer van de buren.

EXTRA ADVIEZEN OM JE PLANTEN TEGEN DIEVEN TE BESCHERMEN

Ongeacht waar je wiet kweekt, als je probeert het buiten het zicht van nieuwsgierige ogen te houden, is heimelijkheid geboden. We hebben het gehad over het zoeken naar een plek om je wiet te verstoppen. Ook hebben we het voordeel van combinatieplanten genoemd en hoe je ervoor zorgt dat de geur onder controle blijft. Maar er is nog iets om het risico op ontdekking te minimaliseren: kies een geschikte strain.

Het spreekt voor zich dat een sativa die maar liefst 3 meter hoog wordt, niet optimaal is voor een geheime kweek. Om de kans op diefstal te minimaliseren, is het slim op zoek te gaan naar een plant die laag blijft. Geschikte variëteiten zijn Royal Dwarf en Blue Cheese Automatic van RQS. Deze planten worden niet groter dan 60cm en zijn daarom geschikter voor heimelijkheid. Ook de kortere groeitijd van autoflowers betekent een kleinere kans op ontdekking. Hetzelfde geldt voor cannabisstrains die van nature minimaal geurend zijn. Deze soorten zijn ook heel geschikt voor kweek op het balkon.

SPEEL OP VEILIG: CHECKLIST VOOR JE DISCRETE PROJECT

• Mondje dicht, niets verkopen en niets verraden
• Houd je project uit het oog en uit het hart
• Verberg je planten tussen planten die op cannabis lijken
• Verberg je guerrillaproject
• Let op als mensen buitengewone interesse hebben in je tuin
• Pas low-stress training toe
• Verminder stankoverlast met luchtfilters
• Let op je afval
• Houd een goede relatie met je buren

BEHOED JE CANNABISPLANTEN VOOR DIEVEN - CONCLUSIE

Als je je planten wilt beschermen tegen dieven, dan is een weloverwogen aanpak altijd het beste. Gewelddadige beschermingsmiddelen of vormen van vergelding zijn op de lange termijn maar zelden nuttig. Leg geen vallen en doe niets dat er uiteindelijk voor zorgt dat jij in de problemen komt in plaats van de dief. De beste verdediging is een sterke bescherming.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.