De meeste cannabis kwekers beschouwen de zon of hun kweeklampen als de belangrijkste factor bij het kweken van planten. Licht produceert grote, harsachtige bloemen en beïnvloedt de opbrengst. Maar al sinds de vroege landbouw, kijken tuinders naar meer tekenen in de natuur dan slechts het regime van de zon. Een van de meest vergeten aspecten van het kweken, is in feite de fase van de maan. Tuinieren met de maan in gedachte kan aanzienlijke effecten hebben op je eindproduct. Om de best mogelijke oogst te genereren, moet je de maan met andere ogen bekijken. Als je dit doet, zal je worden beloond met snellere ontkieming van zaden, betere weerstand tegen stress en een hogere eindopbrengst.

DE FASES VAN DE MAAN

Omdat dit allemaal een kwestie van timing is, moeten we eerst kijken naar de verschillende maanfasen. Deze fasen beschrijven de veranderende hoek tussen de maan, de aarde en de zon, omdat de maan rond de aarde draait en de aarde rond de zon. Het verandert zichtbaar hoe we de maan zien tijdens de nachten en is de reden waarom de maan soms vol is of deels zichtbaar.

Deze fases kunnen worden geclassificeerd als wassend of afnemend:

We hebben het over een wassende (groeiende) maan in de fases die bekend staan als nieuwe maan, toenemende maan, het eerste kwartier maan en gibbous maan.

Wassende Maan

De maan neemt af (krimpt) in de fasen die bekend staat als de volle maan, afnemende maan, het tweede kwartier en balsemieke maan.

Krimpende Maan

De daadwerkelijke cyclus van de maan gebeurt in vier belangrijke stadia:

• Nieuwe maan tot eerste kwartier

• Eerste kwartier tot volle maan

• Volle maan tot tweede kwartier

• Tweede kwartier tot nieuwe maan

Deze cyclus zal zichzelf ongeveer een keer per maand voltooien.

Tijdens deze vier fasen, kunnen we de vier belangrijkste aandachtspunten voor het kweken toepassen. Deze zijn: Planten, voeden, oogsten en tenslotte de vernietiging van onkruid. Zelfs de vier tussenliggende fasen (halve maan, gibbous, verspreiding en balsamieke maan) spelen een belangrijke rol in de cyclus, zoals we zullen zien in de volgende paragraaf.

DEZE KENNIS TOEPASSEN BIJ HET KWEKEN

Dus, hoe kan deze wetenschappelijke kennis over de maanfasen de ontwikkeling van je planten beïnvloeden? Bij een wassende maan, zullen de planten over het algemeen hun energie steken in het ontwikkelen van de bladeren en bovengrondse systemen. Bij een afnemende maan, stoppen planten hun energie in de wortelsystemen. Dit betekent dat je een bladerrijk gewas, zoals cannabis, die zich boven de grond ontwikkelt, moet zaaien tijdens een wassende maan.

Tijdens de wassende maanfase treedt de beste ontkieming op. Zaden die rond deze tijd gezaaid worden, hebben een hoger slagingspercentage en ontkiemen sneller.

In de gibbous maanfase is de absorptie van water en de opname van voedingsstoffen groter, omdat de zwaartekracht van de maan het water omhoog trekt.

De balsemieke fase heeft een lage zwaartekracht en wordt gezien als een rustperiode voor de plant. Daarom is deze periode ideaal voor snoeien, onkruid verwijderen en het voorbereiden op de volgende groeicyclus.

De nieuwe maan is een uitstekend moment om te oogsten, omdat het watergehalte in de plant tijdens deze fase op zijn laagst is, wat het drogen en uitharden zal versnellen.

Moon Calendar

WAT KAN JE NU MET DEZE INFORMATIE?

Het klinkt misschien allemaal als hocus pocus, maar het begrijpen van de wetenschap kan kwekers echt helpen betere resultaten te behalen. De mens kweekt al duizenden jaren gewassen met hulp van de maan en dat is geen toeval. Als je een beetje huiswerk doet, zal je wetenschappelijke onderzoeken ontdekken die precies beoordelen wat er gebeurt (hoewel cannabis niet onderzocht is).

Hoewel buitenkwekers hier de meeste voordelen uit kunnen trekken, kunnen ook binnenkwekers rekening houden met de diverse fasen.

Voor meer informatie over buitenkweken, kan je terecht in onze handige en eenvoudig te volgen gids, waar je alle informatie vindt om de eerste stappen te zetten in het buitenkweken.

Onze geliefde planten maken fases mee van rust en productie en als je jouw techniek aanpast op deze cycli en de corresponderende standen van de maan, zal je beloond worden voor je moeite. En draait het daar niet allemaal om? Houd je maankalender dus bij de hand en probeer het zelf!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.