Bij maantuinieren verricht je specifieke taken in overeenstemming met de maanfasen. Dit lijkt misschien pseudowetenschap, maar al eeuwenlang kweken tuinders met succes planten conform het ritme van de maan. Elk jaar weer lukt het telers om de vitaliteit van hun wietplanten te verbeteren en betere oogsten te krijgen door met de maankalender rekening te houden.

De maan is niet zomaar een inert object dat om de aarde draait. Zo beïnvloedt ze het plantenrijk op meerdere manieren: tijdens bepaalde maanfasen worden de planten ’s nachts verlicht, waardoor hun bladgroei versnelt. De zwaartekracht van de maan trekt ook sappen omhoog naar de bladeren en toppen. Als deze kracht weer afneemt, gaan deze voedingsrijke sappen ondergronds, waar ze het wortelsysteem voeden.

Haal het meeste uit je volgende wietkweek door de maankalender te volgen.

Bekijk hieronder de maankalender van 2021 en ontdek wanneer je moet ontkiemen, verpotten, voeden en snoeien en waarom je met volle maan moet oogsten.

Maanfasen en Wat Ze Betekenen

Tuinieren synchroon met de maan heeft alles met timing te maken. Voordat we ons gaan verdiepen in het hoe en wanneer van de te verrichten taken, eerst iets over de subfasen van de maan binnen de twee primaire fasen.

Wassende Maan (Jonge Maansikkel)

De wassende maan is een van de twee primaire fases. Wassen betekent groeien en deze fase betreft dan ook een periode waarin de maan gedurende 14–15 dagen steeds meer licht reflecteert. Tijdens dit stadium heeft de maan vier verschillende vormen.

Wassende Maan (Jonge Maansikkel)
 • Nieuwe Maan

De nieuwe maan markeert het begin van een nieuwe maancyclus. De maan staat op dit punt direct tussen de aarde en de zon in. De kant van de maan die is gericht op de aarde lijkt helemaal donker. Zodra de maan naar de volgende fase verschuift, reflecteert een klein stukje het zonlicht, waardoor we op aarde een kleine maansikkel waarnemen.

 • Maansikkel

Tijdens dit stadium ziet de maan eruit als een meer ontwikkelde maansikkel. De gigantische stenen bol beweegt zich uit de ruimte direct tussen de aarde en de zon. Naarmate de verlichte kant zichtbaar wordt, reflecteert de maan meer zonlicht naar de aarde.

 • Eerste Kwartier

Tijdens het eerste kwartier staat de maan op 90 graden ten opzichte van de aarde. Vanaf dat punt zien we dat de helft door de zon wordt verlicht. De maan heeft dan een halfronde D-vorm.

 • Wassende Maan

In de laatste fase van de wassende maan reflecteert de maan nog meer zonlicht naar de aarde. De maan is nog niet helemaal vol, maar het verlichte deel is citroenvormig.

Afnemende Maan

De afnemende maan is de tweede helft van de maancyclus en duurt ook ongeveer 14–15 dagen. Tijdens deze fase reflecteert de maan geleidelijk aan minder licht naarmate de voltooiing van de cyclus nadert en het weer nieuwe maan wordt.

Afnemende Maan
 • Volle Maan

De volle maan verlicht de nachthemel en zorgt ervoor dat bladeren van planten veel fotonen ontvangen. De volle maan heeft dan ook een sleutelrol als je volgens de maancyclus wiet kweekt. In deze periode bevindt de aarde zich grofweg tussen de zon en de maan in. Het licht van de zon schijnt over de aarde, waardoor het hele aanschijn van de maan licht ontvangt.

 • Verbreidende Maan

Net zoals de wassende maan uit het wassende stadium, is de verbreidende maan citroenvormig. De maan wordt hierbij steeds minder verlicht.

 • Derde Kwartier

De maan keert terug naar een positie op 90 graden ten opzichte van de aarde, dit keer aan de andere kant van de planeet. Ze reflecteert ook hier het licht van de zon zodanig dat er een halve cirkel zichtbaar is.

 • Balsamico

De balsamico-maan bevindt zich op een positie van 45 graden ten opzichte van de aarde. Daarbij is een heel klein deel van het oppervlak van deze natuurlijke satelliet zichtbaar. De maan heeft daarbij opnieuw een scherpe sikkelvorm.

De Wassende en Afnemende Maan

We zien de maan hoog of laag aan de hemel staan, waarbij ze zich cyclisch naar een hogere en lagere positie aan de hemel beweegt. Deze cyclus duurt 27 dagen, 7 uur en 43 minuten.

Als je synchroon met de maan gaat planten, moet je ook weten waar de maan zich aan de hemel bevindt. Dat is namelijk van invloed op de timing voor het voeden, het ontkiemen en de andere taken die je moet uitvoeren. De helft van de maand bevindt de maan zich in de wassende fase, waarbij ze hoger aan de hemel lijkt te staan. De andere helft betreft het afnemende stadium, waarbij de maan lager aan de hemel lijkt te staan.

Deze beide fasen zijn zeer belangrijk voor wietkwekers die volgens de maancyclus willen kweken. Ze bepalen namelijk hoe de plantensappen zich tijdens de verschillende maanfasen bewegen.

Sterrenbeelden Spelen ook een Rol bij Wietkweek op Basis van de Maancyclus

Aan de nachthemel zijn twaalf prominente sterrenbeelden zichtbaar die stuk voor stuk verband houden met een teken uit de dierenriem. De sterrenbeelden kunnen worden onderverdeeld in vier groepen en elke groep hoort bij een bepaald natuurelement. Maantelers geloven dat je, naarmate de maan zich door een sterrenbeeld beweegt, in de tuin rekening moet houden met het daarbij horende element. Dit heeft vervolgens invloed op de uit te voeren taken.

Sterrenbeelden Spelen ook een Rol bij Wietkweek op Basis van de Maancyclus

 • Vuur

In stadia waarbij de maan in een sterrenbeeld van het element ‘vuur’ staat, moeten kwekers hun zaden planten. De volgende sterrenbeelden behoren tot dit element:

- Ram
- Leeuw
- Boogschutter

 • Lucht

Als de maan het element lucht betreedt, moeten kwekers vooral aandacht aan de toppen van hun plant geven. De volgende sterrenbeelden horen bij dit element:

- Tweelingen
- Weegschaal
- Waterman

 • Water

Sterrenbeelden van het element water markeren een tijd waarin de bladeren en stengels opzwellen en groeien. De volgende sterrenbeelden horen bij dit element:

- Kreeft
- Schorpioen
- Vissen

 • Aarde

Alle sterrenbeelden van het element aarde hebben met de wortels en de grond te maken. Het gaat om de volgende sterrenbeelden:

- Stier
- Maagd
- Steenbok

De Invloed van de Maan op het Kweken van Wiet

Kwekers die wiet willen kweken aan de hand van de maankalender kunnen de effecten van het hemellichaam inzetten voor de gezondheid en productiviteit van hun planten. De wassende en afnemende fases bieden daarbij een natuurlijk tijdschema dat je door het seizoen begeleidt.

De wassende en afnemende fasen vertellen kwekers ook wanneer ze bepaalde taken moeten uitvoeren. Volgens maantuinders gaan, naarmate de maan daalt, de sappen (de levensenergie van planten) naar de grond. Als de maan echter stijgt, trekt ze deze energie omhoog, waar de toppen, stengels en bladeren vervolgens van profiteren.

Een kweker die deze natuurlijke cyclus volgt en de timing van zijn werkzaamheden daarop baseert, kan optimaal van de maanfasen profiteren. Als je je planten bijvoorbeeld tijdens de afnemende maan in de grond zet, geef je ze de beste start, omdat de meeste vereiste energie op dat moment in de grond zit.

Je kunt hierbij ook rekening houden met de sterrenbeelden. Conform deze cyclus ontkiemen, bewateren en voeden zorgt dat het element dat met de betreffende taak te maken heeft, wordt gestimuleerd, waardoor je mogelijk betere resultaten behaalt.

De Invloed van de Maan op het Kweken van Wiet

Hoe Gebruik Je de Maankalender van 2021 bij het Kweken van Wiet?

Nu je weet hoe de maankalender wietplanten tijdens de groeicyclus beïnvloedt, is het tijd om de daad bij het woord te voegen. Ontdek hieronder het ideale moment op de maankalender van 2021 voor het uitvoeren van alle benodigde taken.

 • Kiemen

Kwekers moeten hun zaden vanaf 2 februari binnen gaan ontkiemen. Tijdens deze afnemende fase bevindt de maan zich in de buurt van het vuurelement Leeuw; perfect voor het doen oplaaien van het innerlijke vuur van je wietzaadjes.

 • Voorbereiding Aarde

Voor hoogwaardige wietplanten heb je hoogwaardige grond nodig. Als je goed met dit natuurlijke groeimedium omgaat, biedt het alle voedingsstoffen en microbiële leven dat je planten nodig hebben. Dit kweekseizoen moet je voor 28 februari voor goede grond zorgen. Aan het begin van de afnemende maan bevindt het hemellichaam zich in de buurt van het aarde-element Maagd, een ideaal moment om je tuinbedden of potten met compost en mycorrhizae aan te vullen.

 • Verplanten

Naarmate het warmer wordt, moet je je zaailingen verplanten naar grotere potten of tuinbedden, zodat het wortelstelsel kan uitbreiden. 23 februari, 23 maart en 21 juni zijn perfecte dagen hiervoor.

Kort na de nieuwe maan zorgt de afnemende fase dat voedingsstoffen en sappen naar de grond gaan, waardoor zaailingen onmiddellijk in hun nieuwe medium zullen floreren. Deze data vallen samen met het watersterrenbeeld Vissen en het luchtsterrenbeeld Tweelingen, terwijl het sterrenbeeld op 23 maart een ander waterteken betreft, namelijk Kreeft. Maak dus gebruik van de twee elementen die zaailingen het meest nodig hebben: water en lucht.

 • Snoeien

Kwekers moeten hun planten snoeien voor een optimale opbrengst, om meer licht te geven aan laaghangende toppen en om de beluchting te verbeteren ter voorkoming van schimmels. Snoei op 29 maart, 19 april, 25 mei, 12 juni, 10 juli en/of 2 september. Op deze dagen bevinden de sappen zich in de grond, waardoor planten bij deze stressvolle taak geen vitale energie verliezen.

 • Bemesten

Door je aarde te verrijken met voedingsstoffen en organisch materiaal stimuleer je de groei van je planten en krijg je meer toppen. Maar als je dat op het juiste moment doet, zal dat effect nog sterker zijn. Voed je planten als de afnemende maan zich in de buurt van een watersterrenbeeld bevindt dat de groei van de bladeren en stengels stimuleert. Op de maankalender van 2021 is dat het geval op 22 maart, 24 mei, 19 juni, 17 juli, 15 augustus en 9 september.

 • Training

Train je planten na het begin van de wassende maan. Door in deze periode low stress training, scroggen en mainlinen toe te passen, kunnen je planten zich beter herstellen. Gebruik deze trainingsmethodes op 15 maart, 7 mei, 4 juni en/of 25 augustus.

Hoe Gebruik Je de Maankalender van 2021 bij het Kweken van Wiet?

Wiet Binnenhalen: Waarom bij Volle Maan Oogsten?

Er zijn twee stromingen ten aanzien van het oogsten van wiet met volle maan. Omdat het sap tijdens deze fase omhoog wordt getrokken naar de bladeren en toppen, denken veel kwekers dat dit voor rijpere wiettoppen zorgt, met meer terpenen en cannabinoïden. Anderzijds beweren sommigen dat de planten op dit moment het meeste water bevatten, waardoor het drogen en uitharden meer stress oplevert. Het is aan jou om te beslissen waar jij de prioriteit legt.

Helpt Kweken Volgens de Maancyclus in het Geval van Wiet?

Veel wietkwekers vinden het waarschijnlijk vreemd om de maankalender te volgen. Toch doen kwekers dit al eeuwenlang en behalen ze er geweldige resultaten mee. Als je nog niet overtuigd bent, dan stellen we toch voor het gewoon eens te proberen. Je blijft er in ieder geval mee op schema en kunt alle taken op een goed moment uitvoeren.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.