By Marguerite Arnold Reviewed by: Andreu Francés

Iedereen weet hoe een cannabisplant eruitziet, toch? Nou, niet zo snel! Niet alle cannabis ziet er hetzelfde uit. Met de toename van experimenten met kruisingen, komen er steeds meer mutaties voor, of worden zelfs met opzet bepaalde subsoorten van strains gekweekt. Een aantal vreemde mutaties is zelfs de basis geworden voor sommige van de meest beroemde variëteiten die er zijn.

Maar hoe zien deze mutaties eruit? En wat betekenen ze voor de plant? En voor de opbrengst?


Tweelingzaailingen

Nadat je een wietzaadje in de grond hebt gestopt, verwacht je waarschijnlijk niet dat er zomaar twee scheutjes tevoorschijn komen. Maar net zoals een menselijke tweeling zich in dezelfde baarmoeder ontwikkelt, komen er af en toe ook twee zaailingen uit hetzelfde zaadje. Dit fenomeen wordt ook wel 'polyembryonie' genoemd, en komt voor wanneer meer dan één embryo zich ontwikkelt in één zaadje, of als gevolg van de splitsing van een bevruchte eicel.

Tweelingzaailingen: goed of slecht nieuws?

Je bent de ouder van een kersverse planten-tweeling, wat nu? Dat hangt helemaal van jou als teler af. Als je het liefst een onopvallende microkweek wilt proberen, knip dan een van de zaailingen net boven het grondoppervlak af en gooien deze weg. Heb je echter genoeg tijd en ruimte, dan kun je deze twee baby's wat uit elkaar wrikken en ze tot uniforme planten laten uitgroeien.

Hoe scheid je tweelingzaailingen?

Kies je ervoor om je tweeling te houden, dan moet je de plantjes van elkaar scheiden. Zo voorkom je een groeiachterstand. Volg deze stappen om schade aan je jonge planten te voorkomen:

Stap 1: de zaailingen uit hun medium halen

Step 1

Eerst moet je je tweelingzaailingen uit hun groeimedium verwijderen. Wanneer je direct in de grond hebt gezaaid, graaf dan onder de wortels en wrik ze er voorzichtig uit. In het geval van een wortelplug of steenwolblokje moet je het groeimedium voorzichtig uit elkaar scheuren en zo de zaailingen eruit halen.

Als je je zaden hebt gekiemd in een kopje water of tussen vochtige papieren doekjes, dan heb je direct toegang tot het wortelstelsel. In dit geval kun je deze stap overslaan.

Stap 2: schoonmaken en uit elkaar halen

Step 2

Dompel de wortels van de zaailingen voorzichtig in een glaasje water om het meeste vuil te verwijderen. Haal nu langzaam en voorzichtig de worteltjes uit elkaar totdat ze gescheiden zijn.

Stap 3: inoculeren

Step 3

Als je de mogelijkheid hebt, dompel de wortels dan in arbusculaire mycorrhiza-sporen. Je kunt de sporen echter ook aan het nieuwe groeimedium toevoegen. Deze helpen je zaailingen uit te groeien tot grote, gezonde planten en minimaliseren de kans op schimmelinfecties en wateroverlast.

Stap 4: verplanten

Step 4

Eenmaal gescheiden en geïnoculeerd, zet je je zaailingen in hun nieuwe omgeving. Geef ze een beetje water om ze gezond te houden.

Cannabis Vossenstaarten

Deze mutatie uit zich in kelken die boven op elkaar groeien. Daardoor krijg je een erg vreemd uitziende toppen-formatie. Het is geen nadelige mutatie, maar ook niet per se voordelig. De eigenschap doorbreekt de toppen structuur van de plant. In plaats van te groeien in een ronde vorm, zijn de toppen juist op een langgerekte manier verspreid. Het kan ook voorkomen dat de planten niet op de juiste manier rijpen.

De mutatie kan ook worden veroorzaakt door stress als gevolg van hitte en licht. De kelken vormen hierbij letterlijk een spitse toren.

Het verschijnen van vossenstaarten is niet altijd een afwijking. Een aantal Purple of Cole Train strains produceert regelmatig toppen structuren met de vorm van een vossenstaart. Bij soorten afkomstig uit Colombia of Thailand komt deze karakteristiek ook vaak voor.

Ducksfoot

Ducksfoot Cannabis

Deze mutatie komt uit Australië. Een kweker deed vervolgens zijn voordeel met deze afwijkende variant door haar te kweken tot een echte "strain" - al kan de specifieke mutatie van het blad bij meerdere strains voorkomen. De mutatie dankt haar naam aan haar kenmerkende zwemvliesachtige bladeren. Maar het feit dat de bladeren er anders uitzien, is niet de enige vreemde eigenschap. De meeste Ducksfoot varianten groeien uit tot sativa planten.

De soort is geweldig voor camouflage. Ducksfoot cannabis lijkt namelijk helemaal niet op "normale" wiet. Daarom is het perfect voor kwekers uit rechtsgebieden waar wiet verbouwen nog steeds verboden is. De plant produceert ook prachtige, paarse toppen als de temperatuur laag genoeg is.

Veelkleurigheid

Veelkleurigheid is een van de prachtigste mutaties die bij cannabis kunnen voorkomen. Het fenomeen kan de gehele plant treffen of verschillende delen, waarbij witte (of gele) en groene delen samen voorkomen. Deze mutatie is het gevolg van het onvermogen van de plant om chlorofyl te produceren. Het kan voorkomen bij de bladeren, de bovenkant van de toppen, of het zorgt ervoor dat de hele plant wit is.

In het meest extreme geval, leven de planten niet erg lang, omdat chlorofyl noodzakelijk is voor de productie van de suikers die een plant van energie voorzien en haar laten groeien.

Veelkleurigheid zorgt ook voor lagere opbrengsten. Een verminderd vermogen tot fotosynthese is inherent aan een langzamer groeiende plant. Toch kan een aantal veelkleurige planten toch best groot worden.

Purple Cannabis

Gekranste Rangschikking

Deze mutatie is ook heel mooi. Cannabisplanten hebben van nature een sterke geometrie. Deze mutatie zorgt voor een iets andere geometrie. Bij normale planten groeien er uit elke internode twee bladeren. Bij een plant met gekranste rangschikking zijn dat er drie. Planten met gekranste rangschikking worden extra bossig. De karaktereigenschap is echter niet gunstig voor kwekers. Hoewel het voor grotere opbrengsten kan zorgen, verdwijnen die bij een poging tot kweek of replicatie.

Kruipende Cannabis

Kruipende cannabis doet zich vaak voor bij tropische soorten. Deze strains zijn heel groot en groeien onder vochtige omstandigheden. De onderste takken van de plant buigen naar beneden en raken de grond. Als ze de grond raken, blijven de takken groeien en vormen ze nieuwe wortels. Dit fenotype is heel nuttig om een teelt te verhullen. Maar kruipende cannabis is een zeldzame mutatie die nog niet commercieel is ontwikkeld.

Two Toned Leafs

Australische Bastard Cannabis

ABC is een Aussie uitvinding. De variant werd als eerste "ontdekt" in de buurt van Sydney in de jaren 70. Deze vreemde onregelmatigheid groeit meer als een kruid dan als een struik. De bladeren zijn niet gekarteld. In plaats daarvan zijn ze glad en glanzend en worden ze niet langer dan 5cm.

De oorspronkelijke ABC leek meer op hennep en bevatte weinig cannabinoïden. Maar ondergrondse kwekers is het gelukt om de THC levels op te krikken. De mutatie veroorzaakte tien jaar geleden nogal wat beroering. Momenteel zijn er (nog) geen strains commercieel verkrijgbaar.

Wijnranken Cannabis

Is het echt een soort of slechts een variant op de ABC? Dat weet eigenlijk niemand. Maar Aussie kwekers beweren dat ABC kruisingen wijnrankachtige mutaties in de plant kunnen produceren. Hierbij worden stengels gevormd die de capaciteit hebben om in een bepaald patroon om elkaar heen te wikkelen.

De mutatie is extreem zeldzaam. Ze bestaat alleen omdat kwekers hebben geprobeerd dit effect te verkrijgen. Hoewel de eigenschap interessant is, geeft ze geen voordeel voor de opbrengst of concentratie cannabinoïden. Er zijn dan ook geen commerciële strains die de mutatie bevatten.

Bladknoppen

De meeste aanwas van cannabisplanten komt voor bij de knooppunten waar de stengels zijn ontstaan. Maar bladknoppen verschijnen aan de basis van de bladeren zelf. Dit is een ongewone (maar prachtige) mutatie. Het kan ook voordelig zijn voor de opbrengst, omdat de plant op meerdere plekken toppen produceert. Maar ervaren kwekers verwijderen ze tijdens de groei. Ze nemen namelijk voedingsstoffen op die ook de belangrijkste aanwas kan gebruiken.

Leaf Buds

Polyploïdie

Polyploïden zijn in de natuur organismen die twee keer zoveel chromosomen bevatten als hun reguliere genetische tweeling. Deze eigenschap kan soms aan een plantsoort worden toegekend via selectieve teelt. Cannabisplanten kunnen spontaan polyploïden ontwikkelen. De mutatie kan ook bij planten worden opgewekt door behandeling met een krachtige chemische stof genaamd colchicine.

Het is een zeer bruikbare eigenschap om de productie van THC, evenals de opbrengst, aanzienlijk te vergroten. Extra grote planten produceren natuurlijk extra grote toppen. Momenteel zijn er geen rasechte strains waarbij de mutatie is gestabiliseerd.

Rechtopstaand Fenotype

Dit is een veel voorkomende mutatie, in het bijzonder bij hybride soorten. De plant krijgt een reusachtige omvang – vergelijkbaar met die van een boom. Deze gigantische cannabisplanten zien eruit als indica’s, maar hebben de hoogte van tropische sativa’s. Dit fenotype heeft een massieve steel, die wel 4m hoog kan worden. De plant lijkt op een kerstboom of een kandelaar. De bladeren zijn smal, in tegenstelling tot de bredere bladeren van sativa landrassen. Hoewel de plant absoluut indrukwekkend is en de opbrengsten wonderbaarlijk zijn, is de hoogte een nadeel bij indoor teelt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.