Besteed meer dan € 80 en ontvang 5 extra wietzaadjes. Gebruik nu de code 98THC.

By Marguerite Arnold Reviewed by: Andreu Francés

Iedereen weet hoe een cannabisplant eruitziet, toch? Nou, niet zo snel! Niet alle cannabis ziet er hetzelfde uit. Met de toename van experimenten met kruisingen, komen er steeds meer mutaties voor, of worden zelfs met opzet bepaalde subsoorten van strains gekweekt. Een aantal vreemde mutaties is zelfs de basis geworden voor sommige van de meest beroemde variëteiten die er zijn.

Maar hoe zien deze mutaties eruit? En wat betekenen ze voor de plant? En voor de opbrengst?

DUCKSFOOT CANNABIS

Deze mutatie komt uit Australië. Een kweker deed vervolgens zijn voordeel met deze afwijkende variant door haar te kweken tot een echte "strain" - al kan de specifieke mutatie van het blad bij meerdere strains voorkomen. De mutatie dankt haar naam aan haar kenmerkende zwemvliesachtige bladeren. Maar het feit dat de bladeren er anders uitzien, is niet de enige vreemde eigenschap. De meeste Ducksfoot varianten groeien uit tot sativa planten.

De soort is geweldig voor camouflage. Ducksfoot cannabis lijkt namelijk helemaal niet op "normale" wiet. Daarom is het perfect voor kwekers uit rechtsgebieden waar wiet verbouwen nog steeds verboden is. De plant produceert ook prachtige, paarse toppen als de temperatuur laag genoeg is.

Paarse Cannabis

VEELKLEURIGHEID

Veelkleurigheid is een van de prachtigste mutaties die bij cannabis kunnen voorkomen. Het fenomeen kan de gehele plant treffen of verschillende delen, waarbij witte (of gele) en groene delen samen voorkomen. Deze mutatie is het gevolg van het onvermogen van de plant om chlorofyl te produceren. Het kan voorkomen bij de bladeren, de bovenkant van de toppen, of het zorgt ervoor dat de hele plant wit is.

In het meest extreme geval, leven de planten niet erg lang, omdat chlorofyl noodzakelijk is voor de productie van de suikers die een plant van energie voorzien en haar laten groeien.

Veelkleurigheid zorgt ook voor lagere opbrengsten. Een verminderd vermogen tot fotosynthese is inherent aan een langzamer groeiende plant. Toch kan een aantal veelkleurige planten toch best groot worden.

Tweekleurig Blad Cannabis

GEKRANSTE RANGSCHIKKING

Deze mutatie is ook heel mooi. Cannabisplanten hebben van nature een sterke geometrie. Deze mutatie zorgt voor een iets andere geometrie. Bij normale planten groeien er uit elke internode twee bladeren. Bij een plant met gekranste rangschikking zijn dat er drie. Planten met gekranste rangschikking worden extra bossig. De karaktereigenschap is echter niet gunstig voor kwekers. Hoewel het voor grotere opbrengsten kan zorgen, verdwijnen die bij een poging tot kweek of replicatie.

KRUIPENDE CANNABIS

Kruipende cannabis doet zich vaak voor bij tropische soorten. Deze strains zijn heel groot en groeien onder vochtige omstandigheden. De onderste takken van de plant buigen naar beneden en raken de grond. Als ze de grond raken, blijven de takken groeien en vormen ze nieuwe wortels. Dit fenotype is heel nuttig om een teelt te verhullen. Maar kruipende cannabis is een zeldzame mutatie die nog niet commercieel is ontwikkeld.

AUSTRALISCHE BASTARD CANNABIS

ABC is een Aussie uitvinding. De variant werd als eerste "ontdekt" in de buurt van Sydney in de jaren 70. Deze vreemde onregelmatigheid groeit meer als een kruid dan als een struik. De bladeren zijn niet gekarteld. In plaats daarvan zijn ze glad en glanzend en worden ze niet langer dan 5cm.

De oorspronkelijke ABC leek meer op hennep en bevatte weinig cannabinoïden. Maar ondergrondse kwekers is het gelukt om de THC levels op te krikken. De mutatie veroorzaakte tien jaar geleden nogal wat beroering. Momenteel zijn er (nog) geen strains commercieel verkrijgbaar.

WIJNRANKEN CANNABIS

Is het echt een soort of slechts een variant op de ABC? Dat weet eigenlijk niemand. Maar Aussie kwekers beweren dat ABC kruisingen wijnrankachtige mutaties in de plant kunnen produceren. Hierbij worden stengels gevormd die de capaciteit hebben om in een bepaald patroon om elkaar heen te wikkelen.

De mutatie is extreem zeldzaam. Ze bestaat alleen omdat kwekers hebben geprobeerd dit effect te verkrijgen. Hoewel de eigenschap interessant is, geeft ze geen voordeel voor de opbrengst of concentratie cannabinoïden. Er zijn dan ook geen commerciële strains die de mutatie bevatten.

BLADKNOPPEN

De meeste aanwas van cannabisplanten komt voor bij de knooppunten waar de stengels zijn ontstaan. Maar bladknoppen verschijnen aan de basis van de bladeren zelf. Dit is een ongewone (maar prachtige) mutatie. Het kan ook voordelig zijn voor de opbrengst, omdat de plant op meerdere plekken toppen produceert. Maar ervaren kwekers verwijderen ze tijdens de groei. Ze nemen namelijk voedingsstoffen op die ook de belangrijkste aanwas kan gebruiken.

Bladknoppen Cannabis

POLYPLOÏDIE

Polyploïden zijn in de natuur organismen die twee keer zoveel chromosomen bevatten als hun reguliere genetische tweeling. Deze eigenschap kan soms aan een plantsoort worden toegekend via selectieve teelt. Cannabisplanten kunnen spontaan polyploïden ontwikkelen. De mutatie kan ook bij planten worden opgewekt door behandeling met een krachtige chemische stof genaamd colchicine.

Het is een zeer bruikbare eigenschap om de productie van THC, evenals de opbrengst, aanzienlijk te vergroten. Extra grote planten produceren natuurlijk extra grote toppen. Momenteel zijn er geen rasechte strains waarbij de mutatie is gestabiliseerd.

RECHTOPSTAAND FENOTYPE

Dit is een veel voorkomende mutatie, in het bijzonder bij hybride soorten. De plant krijgt een reusachtige omvang – vergelijkbaar met die van een boom. Deze gigantische cannabisplanten zien eruit als indica’s, maar hebben de hoogte van tropische sativa’s. Dit fenotype heeft een massieve steel, die wel 4m hoog kan worden. De plant lijkt op een kerstboom of een kandelaar. De bladeren zijn smal, in tegenstelling tot de bredere bladeren van sativa landrassen. Hoewel de plant absoluut indrukwekkend is en de opbrengsten wonderbaarlijk zijn, is de hoogte een nadeel bij indoor teelt.

ZAAILING TWEELINGEN

Deze mutatie komt veel voor. Bij polyembryonie bevat een zaadje meer dan één zaailing. Als het eenmaal is ontkiemd, ontstaan er twee hoofdwortels, in plaats van één. Als ze voorzichtig worden behandeld, kunnen deze zaailingen succesvol van elkaar worden gescheiden om twee planten te krijgen.

Vreemd genoeg zal een van de twee planten een normale nakomeling van zowel de moeder als de vader zijn. De andere plant kan een afstammeling of een kloon van de moeder zijn.

Er zijn ook gevallen bekend van polyembryonie waarbij zaden drie zaailingen hebben.

Ondanks de interessante biologische eigenschappen en uitkomsten, zit er niet echt een voordeel aan het kweken van planten met deze mutatie. Er is tot dusver geen moeite gedaan om een rasechte soort te ontwikkelen met deze karakteristieken.

CANNABIS VOSSENSTAARTEN

Deze mutatie uit zich in kelken die boven op elkaar groeien. Daardoor krijg je een erg vreemd uitziende toppen-formatie. Het is geen nadelige mutatie, maar ook niet per se voordelig. De eigenschap doorbreekt de toppen structuur van de plant. In plaats van te groeien in een ronde vorm, zijn de toppen juist op een langgerekte manier verspreid. Het kan ook voorkomen dat de planten niet op de juiste manier rijpen.

De mutatie kan ook worden veroorzaakt door stress als gevolg van hitte en licht. De kelken vormen hierbij letterlijk een spitse toren.

Het verschijnen van vossenstaarten is niet altijd een afwijking. Een aantal Purple of Cole Train strains produceert regelmatig toppen structuren met de vorm van een vossenstaart. Bij soorten afkomstig uit Colombia of Thailand komt deze karakteristiek ook vaak voor.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.