By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Wellicht heb je ze weleens zien liggen in een tuincentrum, of ben je ze online tegengekomen: Cal-Mag supplementen. Wat maakt deze combinatie (van calcium en magnesium) zo nuttig? Nou, dergelijke supplementen hebben specifieke verhoudingen van beide voedingsstoffen, wat ervoor zorgt dat ze allebei goed worden opgenomen door het wortelsysteem.

Hieronder lees je waarom Cal-Mag supplementen zo populair zijn, wat ze precies doen voor wietplanten en hoe een calcium- en magnesiumtekort eruitziet.

Waarom zijn calcium en magnesium belangrijk voor wietplanten?

Wietplanten hebben bepaalde voedingsstoffen nodig om belangrijke functies uit te kunnen voeren. Deze stoffen zijn vaak onderverdeeld in twee categorieën: macronutriënten en micronutriënten. Macronutriënten zijn in grotere hoeveelheden nodig, terwijl micronutriënten slechts in kleine hoeveelheden nodig zijn.

Dit zijn de belangrijkste macronutriënten die wiet nodig heeft:

  • Stikstof
  • Fosfor
  • Kalium

De micronutriënten die wiet nodig heeft, zijn:

  • Boor
  • Zink
  • Mangaan
  • Ijzer
  • Molybdeen
  • Chloor
  • Koper
  • Nikkel

Maar hoe passen calcium en magnesium hiertussen? Deze twee elementen staan bekend als 'secundaire macronutriënten'. Ze zijn niet in dezelfde hoeveelheden nodig als stikstof, fosfor en kalium, maar planten zijn er wel dol op. Ontdek hieronder hoe calcium en magnesium precies helpen de ontwikkeling van je wietplanten te stimuleren.

Calcium benefits for Cannabis plant

Wat doet calcium voor wietplanten?

Calcium is een essentiële secundaire macronutriënt die verschillende belangrijke functies heeft als het om het kweken van wiet gaat:

  • Ontwikkeling van celwanden: in tegenstelling tot dierlijke cellen hebben plantencellen buiten hun membraan een externe celwand. Deze structuur ondersteunt de plant en vormt een barrière tegen ziekteverwekkers. Calcium is een belangrijk onderdeel van deze beschermlaag.
  • Stresstolerantie: calcium helpt planten te beschermen en te herstellen van abiotische (niet-levende) vormen van stress, waaronder droogte, hitte en kou.
  • Opname van voedingsstoffen: calcium helpt wietplanten macronutriënten op te nemen, waaronder stikstof en kalium. Daarnaast helpt het om deze stoffen door planten te transporteren.
  • Stimuleren van enzymen: calcium zet verschillende enzymen aan om belangrijke processen uit te voeren, zoals het aanmaken van eiwitten.

Wat doet magnesium voor wietplanten?

Naast calcium regelt magnesium ook vitale processen die je wietplanten helpen gezond te blijven en energie te creëren. Hierbij moet je denken aan het volgende:

  • Kieming: Magnesium is een bestanddeel van pectische stoffen die onmisbaar zijn voor de stabiliteit van de celstructuur, evenals fytinezuur. Fytine is een verbinding waarin planten fosfaat opslaan (fytaat) en die erg belangrijk is voor de kieming van zaden.

  • Groei: Zonder magnesium hebben planten moeite om te groeien. Het mineraal bevordert de celdeling, wat leidt tot grote planten en flinke oogsten. Het draagt ook bij aan de vorming van celwanden en fungeert als een integrale structurele component van ribosomen en de matrix van de celkern.
  • Fotosynthese: Magnesium vormt de structurele basis van de chlorofylmolecule en is daarom een belangrijk co-enzym in de fotosynthese en de vastlegging van CO₂. Bovendien is het onmisbaar voor alle processen van fosforylering in de plant. Het bevordert de overdracht, omzetting en ophoping van energie, naast de synthese van koolhydraten en eiwitten en de splitsing van koolhydraten in pyrodruivenzuur (celademhaling).
  • Regulering van energie: Magnesium reguleert de energiebalans van planten. Het is namelijk noodzakelijk voor de vorming van bruggen tussen enzymen en adenosinetrifosfaat (ATP), de energiedrager. Daar waar ATP nodig is, is de aanwezigheid van Mg essentieel. Daarnaast activeert het mineraal verschillende belangrijke enzymen, zoals Glutamine-synthetase (GS), dat nodig is om ammonium aan koolhydraten te binden.
  • Opname van voedingsstoffen: Magnesium helpt planten ook om andere belangrijke voedingsstoffen op te nemen, waaronder kalium en fosfor.
  • Reguleert hormonen en enzymen: Omdat magnesium hormonen reguleert, helpt de stof planten te herstellen van externe stressfactoren. Het mineraal heeft ook invloed op de aanmaak van RNA en, als gevolg hiervan, de omzetting van genetische informatie in eiwitten. Tot slot ondersteunen de hydraterende eigenschappen de vochtbalans en de werking van enzymen.
Magnesium benefits for cannabis plants

Hoe verwerken wietplanten calcium en magnesium?

Wietplanten nemen calcium en magnesium in eerste instantie op via een proces dat de 'kationenuitwisseling'[1] wordt genoemd. Beide voedingsstoffen zijn kationen, en hebben dus een positieve elektrische lading. In de bodem klampen ze zich vast aan klei en organische deeltjes die een netto negatieve elektrische lading hebben. Om calcium en magnesium op te kunnen nemen, geven planten waterstofkationen vrij in de grond. Waterstofkationen hebben een sterkere positieve lading, en strijden daarmee met calcium en magnesium, die zich aan negatief geladen deeltjes hebben vastgeklampt. Het resultaat is dat de mineralen bevrijd worden. Vervolgens nemen plantenwortels de elementen op door middel van diffusie.

Eenmaal in de plant worden de mineralen getransporteerd door het xyleem. Dit is een vasculair netwerk dat verantwoordelijk is voor de distributie van water en opgeloste voedingsstoffen door planten. De mineralen worden vervolgens op de juist plekken achtergelaten om celprocessen te ondersteunen. Magnesium en calcium verschillen echter qua mobiliteit. Planten zijn in staat de mobiele voedingsstof magnesium van oudere weefsels naar nieuwere weefsels te verplaatsen[2], wat handig is voor nieuwe groei die nog maar weinig van dit mineraal voorhanden heeft. Bij calcium werkt dit echter niet zo. Calcium is namelijk geen mobiele voedingsstof. Dit betekent ook dat een calciumtekort vooral te zien is aan nieuwe groei.

Waarom worden calcium en magnesium samen gebruikt?

Bij het shoppen van voeding voor je kweekproject is het je wellicht opgevallen dat calcium en magnesium vaak worden gecombineerd in Cal-Mag supplementen. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste ondersteunen beide elementen planten op vergelijkbare manieren; door ze tegelijkertijd toe te passen, ontstaat er een synergetische relatie tussen de twee. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan wanneer je ze afzonderlijk van elkaar gebruikt.

Zo kan teveel magnesium (of calcium) de opname van de andere voedingsstof belemmeren. Wanneer je beide apart toedient (vaak in te grote hoeveelheden), kan dit tot tekortkomingen leiden. Cal-Mag supplementen hebben een ideale verhouding van 3:1 of 4:1 calcium tot magnesium. Hierdoor wordt het risico op het geven van een teveel kleiner.

Cal-Mag supplementen voor kweek in aarde

Voordat je Cal-Mag supplementen toevoegt, moet je eerst zeker weten of je groeimedium dit wel nodig heeft. In het geval van een buitenkweek kun je een eenvoudige grondtest doen. Dit helpt bij het bepalen van de exacte voedingssamenstelling. Bodems met veel klei en organisch materiaal bevatten vaak meer calcium en magnesium dankzij een hogere kationenuitwisselingscapaciteit.

Ook is het verstandig om eerst de pH-waarde te meten. Je planten lijken misschien te snakken naar calcium en magnesium, maar er kunnen ook al voldoende hoeveelheden in de grond zitten. Vaak is dan een te hoge of te lage pH-waarde de boosdoener, waardoor de wortels het beschikbare calcium en magnesium niet kunnen opnemen. Planten nemen calcium op bij een pH van 6-7. Voor magnesium ligt dit tussen de 6,5 en 7,5.

When to apply Cal-Mag

Cal-Mag supplementen in een hydrocultuur

Bij een hydrocultuur moet je alle voedingsstoffen zelf toedienen. Het is dan ook noodzakelijk om al vanaf het begin Cal-Mag supplementen toe te voegen. Bij een hydrocultuur maken calcium en magnesium deel uit van een uitgebreider voedingsschema, naast alle andere macronutriënten en micronutriënten. Voeg calcium en magnesium toe in een verhouding van 3:1 of 4:1, en houd de pH-waarde rond de 6.

Waarom komen calcium- en magnesiumtekorten zo vaak voor bij wietplanten?

Als je weleens op wietfora rondstruint, krijg je soms de indruk dat er een ware epidemie van calcium- en magnesiumtekorten heerst. Vrijwel elke foto van een verkleurd blad of verwelkte plant krijgt een reactie in de trant van: Gebruik gewoon wat Cal-Mag supplementen! Deze tekorten kunnen inderdaad de oorzaak van dergelijke problemen zijn, maar soms is er (ook) iets anders aan de hand.

Calcium deficiency stages

Calcium- en magnesiumtekorten: een controversieel onderwerp

Ondanks dat sommige kwekers beweren dat er geen calcium- en magnesiumtekorten bij wiet voorkomen, is dit wel degelijk het geval. Maar in plaats van een gebrek aan Cal-Mag in de bodem de schuld te geven, geven ze de schuld aan omgevingsvariabelen. Vaak genoemde oorzaken zijn een verkeerde pH-waarde en een overdaad aan andere voedingsstoffen. Als je echter zeker weet dat je de pH op orde hebt en je je planten niet overspoeld hebt met kalium, kunnen Cal-Mag supplementen wel degelijk nut hebben.

De tekenen van een calcium- of magnesiumtekort bij wietplanten

Maar hoe zien een calcium- en magnesiumtekort er precies uit? Of je kweekmedium deze voedingsstoffen nu mist of de pH-waarde de boosdoener is, je kunt vergelijkbare symptomen verwachten. Check hieronder hoe een calciumtekort en een magnesiumtekort er tijdens elke kweekfase uit kunnen zien.

Tekenen van een calcium- of magnesiumtekort in de zaailingfase

Planten zijn super kwetsbaar in de zaailingfase. In deze fase kunnen tekorten of ziektes dan ook desastreuze gevolgen hebben. De symptomen van een calcium- of magnesiumtekort tijdens de zaailingfase zijn onder meer:

  • Afgenomen groei
  • Gele en bruine verkleuring van de bladeren
  • Zwakke stelen
  • Omhoog of omlaag krullende bladeren

Tekenen van een calcium- of magnesiumtekort in de vegetatieve fase

Wietplanten steken tijdens de vegetatieve fase al hun energie in de fotosynthese en de daaruit voortvloeiende groei. Een calcium- of magnesiumtekort kan dit proces remmen, wat uiteindelijk leidt tot teleurstellende resultaten. Hier moet je op letten:

  • Bruine of gele vlekken op de bladeren, of bruine/gele bladranden
  • Langzame groei
  • Brokkelige bladpunten

Tekenen van een calcium- of magnesiumtekort in de bloeifase

Omdat calcium en magnesium helpen bij de eiwitsynthese en het creëren van energie, zijn ze van vitaal belang tijdens de bloeifase. Een tekort kan tijdens de bloei de volgende gevolgen hebben:

  • Bruine en gele vlekken op de toppen
  • Broze bladeren
  • Kleine en luchtige toppen
  • Kleinere oogst
Magnesium deficiency stages

Calcium- en magnesiumtekorten: herken de symptomen en grijp op tijd in

Je hebt weer wat nuttige cannabiskennis opgedaan! Je weet nu waarom calcium en magnesium bijna altijd als een combi worden verkocht, en waarom deze voedingsstoffen zo belangrijk zijn voor wietplanten. Bovendien weet je nu hoe je potentiële tekorten kunt herkennen.

Maar voordat je Cal-Mag supplementen aan je wietplanten geeft, moet je allereerst zorgen dat je de pH-waarde op orde hebt. Voeg ook nooit teveel kalium toe. Als je eenmaal alles in balans hebt, dien dan wat Cal-Mag supplementen toe, en laat je planten je met een mooie oogst terugbetalen!

External Resources:
  1. Cation Exchange Capacity and Base Saturation | UGA Cooperative Extension https://extension.uga.edu
  2. Understanding Plant Nutrition https://www.austintexas.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.