By Max Sargent

Latijns-Amerika heeft een zware prijs betaald voor de totaal mislukte war on drugs. Het doorgaan met het desastreuze verbodsbeleid is ter discussie gesteld door elk land wat ze trotseert. Latijns-Amerikaanse landen behoren tot de pioniers die hun drugswetten hervormen. Met name op het gebied van cannabis. In het Caribisch gebied zien we dat Colombia en Jamaica het kweken van medicinale cannabis toestaan. In het zuidoosten heeft Uruguay geschiedenis geschreven als eerste moderne natie waar de cannabisindustrie volledig gereguleerd is. Nu beweegt ook het zuidwesten zich in de richting van een meer progressief drugsbeleid, met name in Chili.

OPVATTINGEN OVER CANNABIS IN CHILI

Het genieten van cannabis kent een lange, rijke geschiedenis in Chili. Amerikaanse zeelui zeggen dat ze in de jaren '40 in de hoerenkasten van de havensteden makkelijk aan wiet konden komen. Net als in de rest van de wereld werd cannabis in de jaren '60 en '70 veel door studenten en hippies van de tegencultuur gebruikt. Het komt veel voor dat mensen uit de Chileense samenleving hun hele leven lang cannabis gebruiken. Dat zou er toe bijgedragen kunnen hebben dat er de afgelopen tien jaar een omslag is geweest. Chili was een land waar cannabis buiten beschouwing gelaten werd op de politieke agenda. Nu zijn cannabis-activisten erin geslaagd de publieke opinie en de overheid zelf te beïnvloeden. Het lijkt erop dat het focussen op de medicinale toepassingen van cannabis te doorslag heeft gegeven. Met name bij oudere conservatievere partijleden die misschien wel een aandoening hadden waarvoor cannabis verlichting zou kunnen bieden.

Chile Cannabis Wetgeving

AANVANKELIJK VERZET IN CHILI

Het verhaal van cannabis-activist en entrepreneur Angello Bragazzi is tekenend voor de transformatie van Chili. In 2005 richtte hij de eerste toegewijde online zadenbank van het land op, closet.cl. Er werden door heel Chili legaal zaden bezorgd. In ditzelfde jaar stelde Chili het bezit van kleine hoeveelheden drugs niet langer strafbaar. De strenge maatregelen bleven echter van kracht. Zo ook de juridische strijd om Bragazzi's zadenbank te sluiten. In 2006 was de conservatieve senator Jaime Orpis een van de mensen die Bragazzi graag opgesloten zou zien. In 2008 oordeelde het Chileense gerechtshof dat Bragazzi onschuldig was. Wat hij deed was niet strafbaar. Sindsdien zit senator Orpis in de bak. Hij was betrokken bij een corruptieschandaal.

VERANDERENDE WETTEN IN CHILI

De Bragazzi zaak gaf cannabis-activisten een impuls om door te zetten met hervormingen die de grondrechten erkenden en uitbreidden. De demonstraties voor cannabis hervormingen werden groter terwijl de vraag naar medicinale cannabis toenam. In 2014 ging de overheid eindelijk overstag. Ze stonden uiteindelijk toe dat het kweken van cannabis voor medicinaal onderzoek onder strenge regelgeving legaal was. Tegen het eind van 2015 bekrachtigde President Michelle Bachelet een wet die het gebruik van medicinale cannabis legaliseerde. Deze maatregel hield niet alleen in dat cannabis in apotheken aan patiënten verkocht mocht worden, cannabis werd vanaf dat moment ook als softdrug beschouwd. In 2016 was er een explosieve opkomst van medicinale cannabis. Dat blijkt uit de bijna 7000 planten die in Colbun gekweekt worden op de grootste medicinale cannabiskwekerij van Latijns-Amerika.

WIE MOGEN ER IN CHILI CANNABIS ROKEN?

Dan komen we nu bij de reden waarom je dit artikel waarschijnlijk leest. Mocht je jezelf in Chili bevinden, wie mogen er dan wiet roken, behalve de Chilenen met een doktersrecept? De opstelling van het land over cannabis is relaxed. Kleine hoeveelheden die in de privésfeer in huiselijke kring geconsumeerd worden doorgaans toegestaan. Hoewel het in bezit hebben van kleine hoeveelheden voor eigen gebruik niet langer strafbaar is, beschouwd men recreatief gebruik in het openbaar nog steeds als illegaal. Het kopen, verkopen en vervoeren van cannabis is ook illegaal. De politie treed hier hard tegen op. Gebruik dus je gezonde verstand en blijf onder de radar.

Roken Cannabis Chile

MEER VERANDERINGEN VOOR CHILI?

Verdere hervormingen kunnen in het verschiet liggen in de vorm van een wetsontwerp wat net door het Chileense Congress is goedgekeurd. Nu is het wachten tot de Senaat het goedkeurt. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zou het in bezit hebben van maximaal tien gram gedroogde toppen niet langer een overtreding zijn. Het zou tevens het kweken voor persoonlijk gebruik op privéterrein van zes cannabisplanten of minder toestaan. Het verkopen, kopen, of vervoeren van cannabis zou echter wel zwaar strafbaar blijven. Het is niet waarschijnlijk dat er in Chili binnen afzienbare tijd dispensaries zoals in Amerika, of coffeeshops zoals in Nederland zullen verschijnen. Social Cannabisclubs zoals in Spanje daarentegen zouden in de nabije toekomst wel mogelijk kunnen zijn. De organisatie Botánica Orgánica cannabis Internacional kweekt reeds medicinale cannabis voor haar ongeveer 20 leden in het noordelijke stadje Arica. Het Chileens hooggerechtshof stond dat in 2015 toe. Daarmee werd de deur geopend en verschenen er meer cannabisclubs.

DE KWALITEIT VAN DE CANNABIS IN CHILI?

Het kweken komt goed van de grond in Chili. Growshops, headshops, en smartshops zijn bijvoorbeeld een normaal verschijnsel in de straten van Santiago. Er ontstaat een cannabiscultuur rond investeerders in goede kweekapparatuur en gespecialiseerde zadenbanken. Hoewel de legalisering van recreatieve cannabis nog niet in zicht is, wordt het gebruik ervan wel meer genormaliseerd. Daarom verwachten Chileense consumenten een goede kwaliteit wiet. Nu er meer zorg en aandacht besteed wordt aan het kweken, en genetica van topkwaliteit is er een keur van keuzes ontstaan, waaronder topkwaliteit indica en zeer sterke sativa. De prijzen voor een Engelse ons liggen ongeveer tussen de $90 en $170. Dat hangt net als bij ons van de kwaliteit af. De gebruikelijke waarschuwingen vooraf zijn van toepassing. Wees op je hoede en voorzichtig. Stel je op de hoogte van de Chileense wetten mocht je cannabis in Chili willen gaan gebruiken of kweken.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.