By Luke Sumpter

Soms lopen dingen anders dan gepland. Drukke schema’s en verantwoordelijkheden staan een welverdiende rooksessie soms in de weg, waardoor je je favoriete momentje even in de wacht moet zetten. Dan zit je plotseling met een nog niet aangestoken joint of moet je halverwege afkappen. In dergelijke gevallen zijn er een aantal belangrijke factoren die bepalen hoe vers je joint blijft. Om te voorkomen dat de cannabinoïden en terpenen afbreken en dat je half opgerookte joints onsmakelijk worden, hebben we een handige gids samengesteld. Volg onderstaande tips zodat je voorgedraaide joints vers blijven totdat je ze rookt.


Wat gebeurt er als een joint oud wordt?

Heb je ooit een oude of half opgerookte joint gevonden en overwogen deze op te roken, om jezelf vervolgens af te vragen hoe diep je gezonken bent? Het kan ook anders! Je hebt zo hard je best gedaan om je wiet vers te houden, van het perfect drogen en curen tot het zorgvuldig bewaren in degelijke voorraadpotten. Waarom behandel je je wiet niet op dezelfde manier nadat je het in een vloeitje hebt gewikkeld?

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de smaak en geur van je joint muf en ronduit smerig wordt. Allereerst moet je verzekeren dat je wiet van hoge kwaliteit in handen hebt. Kweek je wietplanten zelf of koop van een gerenommeerde bron om te verzekeren dat ze geen pesticiden of andere schadelijke stoffen bevatten.

Daarnaast zullen zowel hele als gedeeltelijk gerookte joints degraderen als je ze langdurig aan overmatige hitte en zuurstof blootstelt. Als je een joint te lang laat rondslingeren, krijg je muffe wiet die naar hooi smaakt en een teleurstellende high opwekt. Toch kun je deze 'verlopen' wiet nog wel veilig roken. Maar kan een joint bederven? Jawel! Wanneer je schimmel of meeldauw ziet verschijnen op je voorgedraaide joint is dit meestal het gevolg van overtollig vocht. Blowen is in dit geval geen goed idee. In tegenstelling tot de grasachtige, onaantrekkelijke geur van te droge wiet, zal beschimmelde wiet ronduit ranzig ruiken.

Save a joint for later

Hoelang kun je een gedraaide joint bewaren?

Mogelijk doe jij dit ook: een voorraadje voorgedraaide joints rollen zodat je er een tijdje niet druk om hoeft te maken. Maar hoelang blijven voorgedraaide joints eigenlijk houdbaar? Kunnen ze bederven? Het antwoord op deze vragen hangt van jouw strijdplan af.

Met de onderstaande methoden kun je joints langer vers houden. Als je het goed doet, kun je ze ongeveer een jaar bewaren zonder al te veel kwaliteitsverlies. Maanden later zul je nog steeds verrukkelijke terpenen proeven en de kracht van THC voelen. Wanneer je ze echter aan de elementen blootstelt, begint de kwaliteit binnen enkele weken achteruit te gaan. Dit verergert natuurlijk in de maanden die volgen.

Hoeveel trekken kun je uit een joint halen?

Talloze variabelen beïnvloeden het aantal trekken dat je uit één joint kunt halen. Denk aan de hoeveelheid gebruikte wiet, het type vloei, de dikte of lengte van de joint, hoe strak je rolt en jouw eigen inhalatiekracht en de frequentie. Sommige blowers houden van grote en diepe trekken, terwijl anderen ze liever kort en licht houden. Alles bij elkaar genomen, kunnen we voor deze gids het beste uit een vast model werken. De meeste liefhebbers van wiet gebruiken tussen de 0,5-1g wiet voor een normale joint. Uit onze ervaring blijkt dat je ongeveer 20 tot 40 trekken uit een dergelijke joint kunt halen.

Hoe voorkom je dat gedeeltelijk gerookte joints stinken?

Wiettoppen ruiken heerlijk voordat je ze draait en de geur van rook in de lucht tijdens een sessie is ook aangenaam. Maar als je een joint halverwege dooft, kan het behoorlijk gaan stinken. Op dit punt bevat je uitgedrukte jointje naast aromatische toppen ook teer en andere bijproducten. De daarbij behorende geuren zijn bijna beledigend voor je neus. Niemand wil een stinkende rookruimte, dus wat kun je doen om de stank van gedeeltelijk gerookte joints te minimaliseren?

Naast bovenstaande tips over het bewaren van je wiet, kun je een aantal preventieve maatregelen nemen. Hiermee voorkom je problemen met de geur.

1. Draai een kleinere joint

Overweeg allereerst om kleinere joints te draaien die je in één keer kunt oproken. Als je merkt dat je regelmatig joints half gerookt achterlaat, is het misschien tijd om aan een wat kleiner formaat te denken. Overweeg bijvoorbeeld om een joint met 0,3-0,4 gram wiet te draaien, in plaats van de gemiddelde 0,6-1,0 gram. Hiermee voorkom je niet alleen vieze geurtjes, maar je haalt ook veel meer uit je voorraad.

2. Doof je joint op de juiste manier

Een andere factor om te overwegen, is hoe je je joint dooft. Hard drukken of wrijven, moet je sowieso nooit doen. Laat de joint liever op natuurlijke wijze doven en tik dan voorzichtig de resterende as weg voordat je hem opbergt. Stop ook nooit een nog brandende joint in een opbergcontainer. Dit maakt de geur alleen maar erger en kan zelfs gevaarlijk zijn. Wacht tot het gloeiende uiteinde helemaal uit is. Heb je haast en wil je je joint uitmaken vlak voordat je bijvoorbeeld naar je werk vertrekt, druk dan heel lichtjes het brandende uiteinde tegen een asbak, beton, of iets dergelijks totdat de rook stopt. Probeer niet teveel kracht te zetten.

Tips om een voorgedraaide joint vers te houden

Je zult op je joint zelden schimmel aantreffen als je de wiet zorgvuldig hebt laten drogen en curen. Maar de kwaliteit, smaak en sterkte zullen na verloop van tijd wel afnemen. Als je op zoek bent naar een manier om je voorgedraaide joints vers te houden, of een half opgerookte joint voor later wilt bewaren, zullen de onderstaande oplossingen van pas komen.

Over het algemeen moet je ervoor zorgen dat de temperatuur en relatieve vochtigheid consistent zijn en binnen het juiste bereik vallen. Deze twee factoren zijn de beste vrienden van je wiet, maar ook de ergste vijanden. Voor goed uitgeharde toppen wordt een relatieve vochtigheid van 58-62% als ideaal beschouwd, bij een temperatuur van 15-20°C. Houd je joints ook altijd uit de buurt van direct zonlicht.

Save a joint for later

Beste bewaarmethoden voor je joint

Overweeg de volgende methoden om je reeds gedraaide of deels gerookte joints te bewaren:

  • Saverette: een saverette is ideaal om je joints vers te houden. Dankzij het scharnierende deksel houden deze gadgets de interne omgeving relatief luchtdicht, waardoor die kostbare cannabinoïden en terpenen beter behouden blijven. Bovendien kun je je joint ook prima meenemen in een saverette, want ze voorkomen een geplette of beschadigde joint.
  • Glazen pot: glazen voorraadpotten zijn de ultieme bewaarmethode voor cannabistoppen. Ze werken ook prima voor joints; je moet alleen even de juiste maat zoeken. Kleinere potten zijn echter perfect voor half opgerookte cones. Dergelijke potten hebben vaak een metalen hendel en een rubberen afdichting die ze volledig luchtdicht maken. Zorg ervoor dat je een voorraadpot op een koele en donkere plek bewaart om het proces van degradatie te vertragen.
  • Bamboe rolling tray: met deze Bamboo rolling trays heb je een uitstekende en esthetisch aantrekkelijke optie om je joints voor de korte tot middellange termijn te bewaren. Deze tray is niet 100% luchtdicht, maar beschermt je joint wel tegen licht. Dit is een goede optie voor gedeeltelijk gerookte joints. Er is namelijk voldoende luchtstroom om te voorkomen dat de bijproducten van verbranding een muffe geur creëren. Deze trays zijn daarnaast veelzijdig, want je hebt tegelijkertijd ook een oppervlak om je joint op te draaien.
  • Vacuümmachine: deze machines zijn misschien wel de beste optie voor langdurige opslag. Ze houden niet alleen alle zuurstof buiten, maar ze verwijderen ook alle stilstaande lucht uit de verpakking. Stop simpelweg je joints in de plastic zak, druk op de knop en laat de machine zijn ding doen.

  • Humidor: over het algemeen wordt een humidor gebruikt om de kwaliteit van sigaren te behouden. Toch zijn ze ook perfect voor het langdurig bewaren van je joints. Deze kistjes houden de interne omgeving op het ideale vochtigheidsniveau om de houdbaarheid te verlengen.
  • Sigarenbuizen: als je een liefhebber van sigaren bent, moet je vooral je sigarenbuizen bewaren. Deze buisjes lijken erg op saverettes en helpen de joints fris en beschermd te houden. Ze werken ook perfect om de geur van deels gerookte joints tot een minimum te beperken, zeker als je onderweg bent.
  • Torpedo cone tubes: torpedo cone tubes lijken op saverettes, maar dan met meer flair. Ideaal voor als je een beetje kleur in je leven zoekt. Gebruik ze om een hele of gedeeltelijk opgerookte joint in te bewaren. Veel van deze producten zijn transparant, dus bewaar ze op een donkere plaats.
  • Pillendoosjes: een leeg pillendoosje of potje beschermt je deels gerookte joint tegen blootstelling aan lucht. Ook zijn ze redelijk luchtdicht, wat lekkende geurtjes voorkomt. Vanwege hun compacte formaat past niet elke joint erin. Mogelijk moet je een extra trekje nemen zodat de rest van de joint in het potje past.
  • Ziplock zakje: dit is een goedkope oplossing waarmee je een joint korte tijd vers houdt. Probeer voor de beste resultaten zoveel mogelijk lucht uit de zak te laten voordat je deze sluit. Ook deze zakjes moet je op een donkere plaats bewaren.

Hoe bewaar je een joint voor later: probleem opgelost!

Dat is alles! Voorbij zijn de zorgen dat je voorgedraaide joint aan kwaliteit verliest. Daarnaast hoef je niet langer te piekeren over geurtjes wanneer je met een half opgerookte joint op pad gaat. Met elke optie die je kiest, kun je erop vertrouwen dat je nog lang van je stash zult genieten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.