RQS Critical bud

Critical van Royal Queen Seeds

Door Steve & Dawn

INTRODUCTIE

Soms biedt het leven je een enorme, waanzinnige glimlach en gebeuren er vaker goede dingen dan gewoonlijk. Bijvoorbeeld wanneer je een vijfje verliest maar meteen daarna een twintigje vindt. Of wanneer je partner uit het niets aandringt om jouw levenslange en meest geile fantasie uit te voeren (en je vervolgens het vijfje teruggeeft dat je eerder verloren had). Soms gebeurt dit allemaal, en als het dan zover is, is het heerlijk om wat goede genetica in jouw 'kweekzone' te hebben. Zoals veel kwekers wel weten, is er niets fijner dan geluk hebben, in het bijzonder bij onze 'stiekeme' pogingen.

Onlangs, terwijl ik me in zo'n geluksperiode in mijn leven bevond, begon ik aan een ander kweekrapport, deze keer met de Critical (gefeminiseerd) van de altijd briljante Royal Queen Seeds. 

KWEEKSETUP

En zo werden zes van deze ongelofelijk kleine zaadjes veranderd in een 'root riot' kloon en zaadblokken en in een propagator met verwarmde bodem geplaatst, onder een M/Halide lamp van 400w, gedurende 18/6 uur (op ongeveer 24 inch afstand van de lamp). Twee ventilatoren van 6 inch en een ioniserende torenventilator van 18 inch hoog hielden de gehele behuizing van 1 m x 1 m x 2 1/2 m (h) koel.

De basismix die ik gebruikte voor de gehele kweek (inclusief klonen) was B'Cuzz Kilomix van Atami, met extra Perlite (ongeveer 10-15% meer) voor een ultraluchtige mix voor de wortels. Critical heeft nogal krachtig zaad en zeer krachtige klonen, dus een ultraluchtige mix is een goede zet!

GROEIFASE

Na drie dagen waren alle zes de zaadjes opgekomen, dus opende ik de ontluchtingsopeningen op de propagatorbak en de volgende dag schakelde ik de bodemverwarmer uit. Op dag vijf potte ik alle kiemplantjes met de bereide mix in potten van 3 1/2 inch, en plaatste ze iets dichter bij de lamp (op een afstand van ongeveer 18 inch). Gedurende de volgende vijf dagen zette ik ze steeds dichterbij, en op dag acht plaatste ik ze direct onder de lamp (ongeveer op 9-10 inch afstand).

Alles verliep goed, en op dag 15 verpotte ik de planten naar potten van 6 inch (het kweken van veel planten in een gelimiteerde ruimte vereist het gebruik van potten van klein formaat, en het gebruik van grotere potten uitsluitend indien nodig).

Omdat ik eerder besloten had de planten te laten groeien volgens hun normale patroon (dus zonder insnoeren), werden ze op geen enkele wijze gehinderd, en groeiden in deze fase zeer snel. Het was al snel noodzakelijk om ze opnieuw groter te verpotten, en dus verpotte ik ze op dag 25 opnieuw naar bloeipotten. Ik selecteerde vier van de zes planten en verplaatste deze naar potten van 10 inch. Drie van hen waren (2-3 inch) dieper dan standaardpotten.

BLOEIFASE

Tot dusver had ik de planten tweemaal met Canna’s Terra Vega gevoerd (dag acht op halve kracht, dag 20 op volle kracht, of 10 ml per liter). Hun kracht was zodanig dat verschillende malen (voorzichtig) verpotten geen of nauwelijks verschil uitmaakte voor hun groeisnelheid, en op dag 28 was het tijd om ze te verplaatsen naar de bloeiruimte. Hier werden ze in een goede positie geplaatst onder Son t plus lampen van 2 x 400 watt, in een behuizing van 2 m x 1 m x 2 m (h), met andere opkomende jonge planten en twee ventilatoren van 18 inch.

Precies/Exact zes dagen na hun 12/12 cyclus begonnen de vier planten te bloeien (twee van de vier begonnen met oprekken) en op dit punt begon ik ze bij elke besproeiing te voeden met een volledige dosis Canna Terra Flores. Ook nam ik in deze fase vier stekken van de twee best uitziende planten (meer hierover volgt later).

Op dag 22 van de 12/12 cyclus bloeiden de planten flink en stroomde er al hars uit. In dit stadium verhoogde ik de voeding tot een dubbele dosis bij iedere besproeiing (20 ml per liter) en besproeide de planten bij iedere vijfde besproeiing met puur water. Nu ze zo overvloedig bloeiden gaf ik hen in dit vroege stadium vier doses (in vier dagen) van een PK-supplement 13/14. Op dag 31 was het duidelijk dat twee van de vier een goede oogst zouden hebben/opleveren, en gelukkig behoorden twee van de stekken die ik eerder nam tot één van deze planten.

DROGEN EN CUREN

Gedurende de volgende 10 dagen groeiden de planten behoorlijk, waarvan twee opmerkelijk sneller dan de anderen. Op dag 38 had ik het voedsel teruggebracht tot de normale dosis, en op dag 42 stopte ik met het voeden van alle planten en ging verder met het besproeien met slechts water. Op dag 47 zag ik een aantal stampers van de bloemen bruin van kleur worden, en op dag 51 van hun 12-12 regime toonde een controle met een 8x loep aan dat de harskliertjes van twee van de planten (de kortste twee) 'melkachtig' van kleur begonnen te worden. Ik vermoedde dat de twee hogere planten niet ver achter lagen.

Die avond werden ze geoogst, getrimd en opgehangen om te drogen.  Er was wat variatie in de groeistructuur van de planten en hun buds; de hoogste twee planten hadden nogal dikke, harde buds, die over de plant waren verspreid met lange stengelleden. De twee kortere planten hadden daarentegen een zachtere budstructuur en waren ook dichter, en de ruimte van de stengelleden op de buds was mooi en strak. 

De geur varieerde niet echt per plant want ze hadden allemaal een behoorlijk 'aardeachtige'/kruidige geur tijdens de knopvorming (hoewel in stonede toestand de hogere planten bij nader inzien misschien wat meer hasj- of skunkachtig waren), en ondanks dat deze behoorlijk sterk was leverde het geen probleem op.

De buds hingen gedurende tien dagen in een donkere kast te drogen en profiteerden van een korte uithardingperiode (20 of 30 dagen in een glazen pot) om hun potentieel te bereiken. Na een uitweiding over de kunst van het klonen van de Critical, zullen we het over de oogst en de smoke hebben. 

KLONEN

Hoeveel mensen ken je die goed zijn in klonen? Ik ken doorgewinterde kwekers die hun planten elke keer weer blindelings uitknijpen tot de laatste gram! Maar als je hen vraagt om stekken te maken trekt de helft van hen bleek weg, net als de stekken die ze proberen te maken. Natuurlijk is er de andere helft, die wel altijd groot succes heeft. Maar de 'verblekende kwekers' bestaan uit twee categorieën: degenen die denken dat klonen een soort van vreemde 'Harry Potter, alleen voor heksen' aangelegenheid is, en de 'would be' kloners die overal zo'n halszaak van maken dat je zou denken dat hun leven ervan af hangt!

Waarom sommige mensen meer succes met klonen hebben dan anderen hangt, volgens mij, af van het type persoon dat je bent, en niet van hoezeer je 'groene vingers' hebt. Iemand met een onbekommerde aard, met een 'het glas is halfvol' mentaliteit, heeft waarschijnlijk meer succes dan iemand met een serieuze kijk op het leven, een beetje 'stijf' - iemand die er niets om geeft of het glas halfvol of halfleeg is; in zijn ogen is het niet vol en daar is alles mee gezegd. Alle succesvolle kloners die ik ken zijn tamelijk ontspannen, gelukkige mensen en het merendeel van de onsuccesvolle kloners die ik ken zijn koppige, al dan niet ronduit kribbige eikels! 

Welnu, hier volgt mijn visie op hoe je Critical (of iets anders) succesvol kunt klonen. In de eerste en voornaamste plaats zorg je ervoor dat je visie op de hele kloonervaring niets meer is dan: 'als het werkt, werkt het, zo niet dan maakt dat niets uit!' Als je doet alsof het een soort mysterieuze vreemde wetenschap is, gaat het waarschijnlijk mis. Zorg ervoor dat je een nieuw, scherp mes hebt zoals een Stanleymes, wat reinigingsmiddel, wat 'root riot' kloon- en zaadblokken (van Growth Technology) of iets dergelijks, wat Nitrozyme organische groeistimulator (niet essentieel) en een kleine verwarmde propagator (essentieel).

Toen ik stekken nam van de Critical die ik testte, had ik gewacht tot de planten net begonnen waren met bloeien, alvorens de planten te selecteren om van te klonen. Maar als klonen nieuw voor je is (of als je er niet veel succes mee hebt) raad ik je aan om je stekken in de veg (18/6) cyclus te nemen, als de plant in een krachtige groeifase zit, en het wortel schieten veel sneller gaat.

Toen ik eenmaal besloten had van welke planten ik ging klonen, maakte ik ruimte op het keukenblad met kant en klare kloonblokken die grondig geweekt waren in lauwwarm water. Je hebt een prikker of iets dergelijks nodig om de gaten in de blokken opnieuw aan te brengen (ga er nooit vanuit dat het gat in het blok goed is, omdat het duwen van een zachte stek in een geblokkeerd gat niet de juiste manier is!). Je hebt ook een bierglas lauwwarm water nodig waarin het versgesneden plantmateriaal geplaatst wordt, kloonoplossing en een mes.

Zorg ervoor dat alles schoon is (en dat betekent niet gewoon onder de kraan afspoelen, maar minimaal reinigen met kokend water en schoonmaakmiddel). Het is ook erg belangrijk om de propagatoreenheid, een paar uur voor je de stekken neemt, voor te verwarmen.

Toen de twee geselecteerde Critical planten klaarlagen op het werkblad controleerde ik het bovenste derde deel van de planten op één of twee levensvatbare stekplekken. Het liefst wil je een goede gezonde tak hebben in het bovenste derde deel van de plant (met een goed gevegeteerde Critical heb je veel keuze). Neem het hobbymes en ga vanaf de groeitop van de tak vier inches naar beneden (of ten minste vanaf de groeitop drie of vier stengelleden omlaag), verwijder alle bladeren in het gebied behalve de groeitop en de daaropvolgende reeks bladeren. Snijd de bladeren dicht bij de stam af, en zorg ervoor dat je de stam niet beschadigt. 

Snijd nu op een afstand van vier inches (of ten minste drie of vier stengelleden) naar beneden, één of (beter) twee inches onder je gekozen stengellid, en plaats het afgesneden deel onmiddellijk in het glas lauwwarm water. Nu maak je, met het mes in het water, een schone snee in een hoek van 45 graden onder het laagste stengellid (haal de nieuwe snee op geen enkel moment uit het water). Nu ben je even veilig, omdat sneden als deze dagenlang met rust gelaten kunnen worden en toch nog wortel kunnen schieten. Laat de stek minstens twee minuten in het glas zitten. Dit geeft de snee de gelegenheid om zijn stam na de schok van het afsnijden vol water te zuigen in plaats van met lucht, wat normaal gesproken fataal is voor een snee.

Leg de kloonoplossing en een wortelblok met een mooi klein gat erin klaar, haal de stek snel uit het glas met lauw water en dompel deze in de kloonoplossing. Ik dompel normaal twee derde van de stek in de oplossing gedurende ongeveer 20 seconden. De stek wordt vervolgens voorzichtig in het wortelblok geduwd, en voorzichtig rondom aangedrukt om de stek te zekeren. Ik merk hierbij op dat alle handelingen op de stek (ook als deze nog aan de plant zit) uitgevoerd dienen te worden met de grootste voorzichtigheid. Hardhandigheid of het pletten van de stek vermindert de kans op het wortel schieten.

Nu wordt het blok in haar bak en recht in de propagator geplaatst, waarvan de ontluchting gesloten is. Wanneer alle stekken genomen zijn en in de propagator zijn geplaatst, is het echt een extraatje om een nevel van Nitrozyme groeiversterker over de stekken te spuiten, zodat deze een voorsprong hebben met een bloeistimulator van enzymen bladvoeding. De propagator heeft goed licht nodig, maar niet te veel extra warmte. In het geval van de Critical, had ik de propagator ongeveer op 18 inches van de 400W M-Halide geplaatst, en een ventilator die te allen tijde over de top van de eenheid blies. Na vier dagen benevelde ik de stekken opnieuw met Nitrozyme. 

Na zeven dagen begon ik de ontluchtingsopeningen van de propagator te openen. Na negen dagen bleek uit de blokken dat alle stekken goede wortels hadden, dus verpotte ik ze in 3,1/2  inch potten (van dezelfde mix die ik gebruikte voor het zaad Critical) en zette ze op ongeveer 18 inches afstand van de lamp. Gedurende de volgende 24 uur hield ik de stekken nauwlettend in de gaten, en tijdens hun eerste 'blootgestelde' nachtcyclus, bespoot ik ze opnieuw met Nitrozyme. De volgende dag snoerde ik alle opgekomen toppen in, en zette ze dichter bij de lamp (12-14 inch). 

Op de veertiende dag dat de planten in de potten zaten (dag 23 na het stekken) verpotte ik ze in potten van 10 inch, voerde ze direct met een halve dosis Canna, Terra Vega, en bespoot ze die nacht nog met een andere groeiversterker en een dosis van 2 ml versterker in een liter voedingswater.

Gedurende de daaropvolgende zeven dagen sloegen de stekken op hol, en groeiden enorm hard. Op dag 21 na het potten, bracht ik twee van de planten naar de bloeikamer, gaf hen de beste plaats en voerde hen met een volledige dosis Canna, Terra Flores. Op dag zeven, 12/12 cyclus waren, begonnen beiden te bloeien. Op dag 15 was de bloei- en harsproductie in volle gang. In aanvulling op hun dubbele dosis voeding (van Terra Flores) bij elke besproeiing, besloot ik (vanwege hun kracht) om ze een volledige PK13/14 mix (5 ml per liter) te geven vanaf dag 17-20, (12/12).

Op dag 30 zagen de twee planten er heel goed uit. Eén was korter dan de andere en deed precies wat haar moeder deed: knopvorming met korte stengelleden, over min of meer de volledige lengte van haar vier stammen, met een dichte, verfijnde bloeistructuur. Haar langere zus deed ook wat haar moeder deed: bredere groei, stevige dikheid, uitpuilende harsachtige buds. 

Op dag 31 gaf ik hen nog drie dagen een PK 13/14 boost, 3 ml per liter. Op dag 35 (12/12), vanwege het vroege insnoeren en het gebruik van groeiversterkers, overtroffen beide planten hun moeder verreweg voor wat betreft budproductie. De langste van de twee heeft zulke stevige, zware buds dat steunstokken nu nodig zijn. Ik draaide ook het voedsel terug tot een enkele dosis per besproeiing. 

Op dag 42 hebben de buds hun overhaaste bloeien beëindigd en worden dikker en voller. De harsproductie bij beide planten is nu maximaal. Vanaf vandaag krijgen beide planten alleen puur water tot aan de oogst. Op dag 46 zijn beide planten zwaar met harsachtige, uitpuilende buds. De kortere plant heeft nu wat stampers die al bruin kleuren. Het moet gezegd worden dat op dit moment, toen de planten verpot werden naar potten van 10 inch, het beter was geweest om voor potten van 14 of 16 inch te gaan, omdat Critical onder goede omstandigheden heel gretig is en een wortelsysteem produceert om haar drang naar voedsel te verzadigen.

Op dag 48 beginnen beide planten bruin te kleuren, maar de harskliertjes zijn nog steeds helder. Twee dagen later worden ongeveer 1/8 van de stampers bij beide planten bruin, en bij de kortste plant zijn sommige harskliertjes licht troebel wanneer je ze bekijkt met 8x vergroting. Tijd om te oogsten! 

Na het stekken, trimmen en ophangen van de planten om te drogen, was één ding overduidelijk: deze twee dames hebben in een korte tijd (71 dagen vanaf het wortel schieten) meer oogst opgeleverd dan alle vier hun voorgangsters samen. De vier Criticals leverden inderdaad een droog getrimd gewicht op van 13 g, 18 g, 21 g en 24 g, wat een totaal van 76 g is in 79 dagen. Terwijl slechts twee klonen een droog getrimd gewicht gaven van 32 g (de lange) en 49 g (de korte) voor een totaal van 81 g, in 71 dagen vanaf het wortel schieten (80 dagen na het stekken). De twee klonen hadden meer dan het dubbele van de oogst van de vier zaadplanten!

Hierbij moet gezegd worden dat dit ras (in het bijzonder de korte pheno'), een groeistructuur van de buds laat zien die gevoelig zou kunnen zijn voor schimmel! Dus doorvoer van veel goede, bewegende lucht (niet vochtig) bij de buds in de laatste helft van de knopvorming is waarschijnlijk een goed idee. Houd ze in elk geval in de gaten, voor het geval dat! 

CONCLUSIE

Ik denk dat Critical, als je goed geselecteerd hebt, al eens eerder ingesnoerd hebt, misschien iets langer hebt laten vegeteren, veel voedsel en bloeistimulatoren hebt gegeven, de planten in grote potten hebt geplaatst op een heel lichte basis, met 2 x 600w Son's (in plaats van 2 x 400w), als ras veel potentieel heeft.

Als Critical droog is en niet aangeraakt wordt, geeft het weinig geur af. Maar wanneer je het openbreekt heeft het een uitgesproken kwaliteitsgeur; zeer 'aardeachtig' - bijna als geroosterde amandelen en kruiden - met een vreemde ondertoon van 'aanstekerbrandstof'. Deze geur verbleekt wanneer ze behandeld wordt, maar gaat niet geheel weg, en tast in geen geval de heerlijke smaak van de smoke aan. Het lijkt erop dat je geen problemen zal hebben met de Critical bij het kweken, klonen, of drogen, maar meer bij het aanraken! De plant is dusdanig bedekt met hars dat je als je hem aanraakt, je eindigt met gerafeld papier en tabak (indien je dit gebruikt) aan je vingers geplakt, en de rest op de vloer! 

Voor wat betreft de smoke lijken de beide varianten van Critical veel op elkaar. De smaak is verrassend 'hasj-achtig' en 'vlezig', terwijl de stevige, dikke buds misschien wat meer skunk-achtig smaken. De stone is heel plezierig, een goede sterke (maar niet ‘killa', sterke) lichaamsstone, vergezeld van een prettig, verheffend gevoel. Na een paar pijpen heb je het gevoel dat je aan de bank gekluisterd zult blijven, maar dat is niet zo. Daarentegen zul je zien dat je veel kunt doen, hoewel op een lacherige, wiebelige manier. We vonden de stone een beetje langzaam, en je kunt gemakkelijk twee of drie pijpen roken voordat je werkelijk het effect voelt. Het is niet de langstdurende stone, maar dat is goed, omdat je de hele avond compleet kunt verspillen en toch de volgende morgen kunt opstaan met een helder hoofd!

Dus Critical blijkt op alle vlakken te kloppen; het is een koud kunstje om haar te kweken en te klonen, ze geeft een hele goede oogst in korte tijd, en de smoke is eersteklas. Het lijkt erop dat Royal Queen Seeds opnieuw topkwaliteit (gefeminiseerde) genetica levert tegen een aantrekkelijke prijs! Als je het type bent dat (om wat voor reden dan ook) problemen heeft met klonen, dan beveel ik de Critical van harte aan als zijnde een goed ras om je vaardigheden aan te scherpen. 

Alle goeds voor jullie allemaal!
Steve & Dawn

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.