USA DAYS — Haast je om 50% te besparen Bespaar Nu 

By Steven Voser

De consumptie van cannabis neemt toe. Ook bij vrouwen. En een reeks vragen steekt de kop op in verband met de gezondheid van vrouwen en het gebruik van cannabis. Daaronder valt het onderwerp zwangerschap en borstvoeding.

Sluitend wetenschappelijk bewijs, of zelfs maar onderzoek, is schaars. De meeste data suggereren echter één ding. Cannabis is namelijk geen substantie die achteloos ingenomen kan worden door zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven. Cannabinoïden blijken een grote, maar beperkt begrepen rol te spelen in de menselijke ontwikkeling. Ze blijken ook cruciale functies te vervullen in de ovulatie, zwangerschap en zelfs de vroege levensjaren van een kind. Endocannabinoïden in het menselijk brein zijn daarbij onmisbaar voor de mechanismen om te overleven.

Echter, in welke mate cannabinoïden in het lichaam aanwezig zouden moeten zijn, is een ander verhaal. Als een moeder cannabinoïden consumeert, doet de baby dat ook.

Cannabinoïden kunnen door het menselijk lichaam worden afgescheiden. Dat gebeurt via het speeksel, bloed en de urine. Ze kunnen ook oplossen in vethoudende vloeistoffen. En moedermelk is een manier waarop een baby zeer gemakkelijk een dosis cannabis van de moeder kan krijgen.

Dit is, zoals blijkt, niet altijd een negatieve zaak. Sterker, er zitten veel natuurlijke endocannabinoïden in borstvoeding. Wat dit kan betekenen, is dat bepaalde soorten cannabinoïden goed voor de moeder en het kind zijn. Wederom is het nog onbekend hoeveel en welke typen geschikt zijn.

WELKE CANNABINOÏDEN ZITTEN IN MOEDERMELK?

De meest voorkomende cannabinoïde in moedermelk is 2-arachidonoylglycerol (2-AG). Deze endocannabinoïde stimuleert ook dezelfde celreceptoren als THC.

Nog interessanter is dat 2-AG essentieel blijkt bij het in leven houden van pasgeborenen. Het stimuleert de zuigreactie en tongspieren. CB1 receptoren in het brein sturen deze functies aan.

Zonder deze endocannabinoïden, kunnen baby’s een aandoening ontwikkelen die “niet-organische groeiachterstand” wordt genoemd. Deze afwijking treedt op wanneer een baby niet genoeg voedsel op kan nemen.

Kinderen kunnen zelfs minder vatbaar zijn voor de psychoactieve bijwerkingen van THC dan volwassenen.

Er is nog veel onbekend, maar recente ontdekkingen suggereren dat het anti-drug “onderzoek” dat tientallen jaren overheerste in werkelijkheid fout zat.

Moeders Die Cannabis De Borst Gaven

CANNABINOÏDEN EN DE ONTWIKKELING VAN HET KIND

Een studie uit 2004 suggereerde daarnaast dat endocannabinoïden onmisbaar zijn voor zowel de pre- als postnatale ontwikkeling van baby’s[1]. Hoge concentraties anandamide en cannabinoïde-receptoren zijn aanwezig in het embryo en de baarmoeder. Het anandamideniveau neemt van nature af op het moment van implantatie van het embryo. Het is mogelijk dat hoge concentraties anandamide in verband staan met miskramen.

Studies uit de jaren ’80 hebben onduidelijke resultaten opgeleverd. Het effect van cannabisconsumptie op zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, is nooit diepgaand geanalyseerd. In een studie uit 1985[2] werd geen significante invloed gevonden op baby’s bij moeders die cannabis hadden gerookt tijdens de zwangerschap.

Een veel omvangrijkere studie uit 1990[3] kwam tot een andere conclusie. Sterker nog, in dit onderzoek werden significante verschillen ontdekt in de motorische vaardigheden bij aan cannabis blootgestelde kinderen.

Dat gezegd hebbende, in dit onderzoek werd ook een aanname gedaan die gebruikelijk was voor die tijd; cannabisgebruik werd op één hoop met alcohol- en tabaksgebruik gegooid.

Er moet nog uitgebreid onderzoek worden gedaan met moeders die enkel cannabis hebben gebruikt tijdens de zwangerschap of in de periode van het geven van borstvoeding.

WAT ZEGGEN BORSTVOEDINGSDESKUNDIGEN?

De Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) heeft in 2015 een aantal richtlijnen opgesteld betreffende cannabisgebruik[4].

Volgens de Academy was er voor geen van beide kampen voldoende bewijs. Ze stellen echter dat voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van cannabis als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Een enquête uit 2015[5] onder professionals in borstvoeding concludeerde dat de respondenten extreem voorzichtig waren bij het voorschrijven van de drug. Alle recepten werden voorgeschreven op basis van het individuele geval.

De enquête liet zien dat tussen de 10-20% van de deelnemers patiënten had die cannabis gebruikten tijdens deze periode. De overgrote meerderheid van de ondervraagden gaf ook toe dat ze het gebruik van het middel tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding afraadden.

DE REDEN VOOR HET GEBREK AAN INFORMATIE

Het gebrek aan kennis over cannabis en deze kritieke fase van het menselijk leven is te wijten aan één ding: een tekort aan grondig en objectief onderzoek. Een overweldigende meerderheid van de studies is gedaan met het oog op schadebeperking. Er is niet gekeken naar de rol van endocannabinoïden bij de zwangerschap en ontwikkeling van het kind. Sterker, dit concept was überhaupt onbekend tot aan het begin van deze eeuw.

Deze “kennis” is echter onderhevig aan verandering. Al gaat het niet snel. Menselijke proeven kunnen, uiteraard, moeilijk worden uitgevoerd. Ondertussen worden veel van de vragen op den duur toch indirect beantwoord. Ons begrip van het endocannabinoïde systeem (ECS) staat echter nog in de kinderschoenen.

External Resources:
  1. The endocannabinoid-CB1 receptor system in pre- and postnatal life - ScienceDirect http://www.sciencedirect.com
  2. Marijuana: prenatal and postnatal exposure in the human. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Maternal marijuana use during lactation and infant development at one year. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. ABM Clinical Protocol #21: Guidelines for Breastfeeding and Substance Use or Substance Use Disorder, Revised 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Surveying Lactation Professionals Regarding Marijuana Use and Breastfeeding. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.