Inbegrepen GRATIS producten
Wordt je high sterker als je mango eet?
Wie is er niet dol op een rijpe mango? Gaat er iets boven de zoete smaak en sappige textuur bij elke hap? De meeste mensen eten de vrucht omdat het zo lekker is, maar anderen hopen er het effect van wiet mee te versterken. Mango's bevatten stoffen die ook in cannabis zitten, maar wordt je high ook sterker als je dit tropische fruit eet? Lees meer.
Zijn mango's en wiet de ideale combi? Mango is rijk aan antioxidanten en helpt zeker bij het bestrijden van de munchies en die gehate droge mond, maar sommigen beweren ook dat deze sappige vrucht de sleutel tot een intensere high is!
Het verhaal gaat dat mango's bepaalde fytochemicaliën bevatten, waardoor meer THC (de belangrijkste psychoactieve verbinding in wiet) de bloed-hersenbarrière kan passeren.
Een verhoogde hoeveelheid THC in de hersenen resulteert vervolgens in een sterkere activatie van receptoren. En dit staat gelijk aan een krachtiger effect dat ook nog eens sneller opkomt.
Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar klopt het ook? Kan deze lekkere vrucht daadwerkelijk de impact van wiet vergroten? Ontdek hieronder de waarheid achter een van de hardnekkigste geruchten over wiet.
Inhoud:
Mango en de terpeen myrceen
Je weet vast wel dat mango een verrukkelijke vrucht is die je in de meeste supermarkten kunt kopen. Maar waar komt dit ovaalvormige lekkers eigenlijk vandaan? Dit lid van de Pruikenboomfamilie, bekend onder de Latijnse naam 'Mangifera indica', groeit in Zuid- en Zuidoost-Azië, vooral in Myanmar, Bangladesh en delen van India. In tegenstelling tot de wietplant is de mango eenhuizig, wat betekent dat elke boom zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen heeft.
Nu dit lesje plantkunde uit de weg is; laten we eens in de fytochemie duiken. Mensen die wiet en mango graag combineren, stellen dat de terpenen in de vrucht voor het vermeende versterkende effect zorgen. Als je een beetje bekend bent met de wietplant, dan ben je de term 'terpeen' vast wel eens tegengekomen. Terpenen zijn de vluchtige aromatische moleculen die strains hun unieke smaak en aroma geven. En het blijkt dat mango's deze aromatische koolwaterstoffen ook bevatten!
Er zijn inmiddels meer dan 30.000 terpenen in de natuur aangetroffen en de wietplant bevat er meer dan 150[1]. Maar welke van deze verbindingen vormt nu de fytochemische brug tussen wiet en mango? Dat is de fruitige en aardse terpeen 'myrceen'.
Omdat myrceen slechts tien koolstofatomen bevat, valt de verbinding in een speciale chemische klasse, namelijk die van de 'monoterpenen'. In de wietwereld is het een van de meestvoorkomende terpenen, waarbij het impact op de effecten van strains kan hebben. Zo wekken toppen die veel myrceen bevatten vaak een ontspannende 'indica-achtige' stone op.
Beïnvloedt mango de manier waarop wiet in het lichaam werkt?
Maar ervaar je nu echt een sterkere high als je ook mango eet? Er is nog niet onderzocht wat het effect van de combi mango en wiet op mensen is. Maar er zijn wel onderzoeken gedaan naar de interactie van myrceen met cannabinoïden als THC die mogelijk een beeld kunnen schetsen.
Op zichzelf lijkt myrceen interessante effecten te hebben. Wetenschappers onderzoeken vooral of het rustgevende[2], anticonvulsieve[3] en angstremmende[4] eigenschappen heeft. Wat betreft angst, lijkt myrceen GABA te beïnvloeden, de belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Door het effect van GABA op de GABA-A receptor te vergroten, kan myrceen mogelijk impact op angst uitoefenen.
Voor de effecten van wiet ontvangen cannabinoïden de meeste lof. Maar wetenschappers stellen nu dat terpenen in dit opzicht ook een belangrijke rol spelen. Voor de belangrijkste effecten zijn THC, CBD en andere cannabinoïden verantwoordelijk, maar terpenen lijken de high in een specifieke richting te sturen. Mogelijk werken cannabinoïden en terpenen zelfs synergistisch; dit fenomeen noemen we het 'entourage effect'. Momenteel probeert men te achterhalen[5] of myrceen en CBD samen kunnen werken om ontstekingen te verzachten. Ook wordt uitgezocht of THC de slaapbevorderende eigenschappen van myrceen kan versterken.
Maar de impact van myrceen eindigt hier niet. Mensen die menen dat de combinatie wiet en mango de high versterkt, beweren namelijk dat de vrucht de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarrière beïnvloedt. Dit klinkt misschien vergezocht, maar er is wel bewijs voor. Een paper[6] uit 2021 in Frontiers of Nutrition suggereert namelijk dat myrceen het effect van cannabinoïden kan versterken door de weerstand van de bloed-hersenbarrière te verlagen. Dit resulteert vervolgens in een verbeterd transport van deze verbindingen naar de hersenen.
Hoge gehaltes myrceen kunnen dus mogelijk de high van wiet beïnvloeden. Houd er echter wel rekening mee dat de hoeveelheid in zowel cannabis als mango kan variëren. Voor beide geldt dat zowel genetische als ecologische factoren bepalen hoeveel myrceen erin zit. In Phytochemistry is hier een paper[7] over gepubliceerd. Men beoordeelde daarbij de stoffen in elf cannabis strains, en de concentraties myrceen varieerden van 0,04% tot 1,9%. In een andere studie[8] werden vluchtige stofjes uit twintig soorten mango's onderzocht; het myrceen-niveau schommelde tussen de 0,09 en 1,29mg per kilo.
Maar hoe zit het nu; kan mango je high echt versterken? Laten we dit even berekenen.
Een gemiddeld schaaltje mango bevat[9] ongeveer 165g van dit zoete fruit. Dus ook al eet je een mango met de grootste hoeveelheid myrceen, dan krijg je maar 0,2mg binnen. De gemiddelde joint bevat ongeveer 0,3g[10] wiet. Laten we zeggen dat je cannabis de hoogst mogelijke concentratie myrceen heeft, dan krijg je ongeveer 5,7mg myrceen per joint binnen.
Over het algemeen krijg je met een schaaltje mango met een zeer laag myrceen-gehalte bijna dezelfde hoeveelheid myrceen binnen als met een strain die een laag myrceen-percentage bevat. De meeste moderne soorten wiet bevatten echter veel meer myrceen. Dit houdt in dat het eten van een mango wat betreft het fytochemische effect niet veel uithaalt.
Moet je mango voor of na het blowen eten?
Mango bevat niet alleen minder myrceen dan wiet, maar na consumptie duurt het ook nog dertig minuten[11] voordat de terpeen het bloed bereikt. Als je de high dus wilt beïnvloeden, hoe subtiel dan ook, kun je het beste een half uur voor het blowen wat mango eten. Het is echter niet waarschijnlijk dat je merkbare effecten van de mango ervaart. Je kunt dus beter je rijpe fruit bewaren voor na het blowen, om de munchies en een droge mond tegen te gaan!
Wat zijn de voordelen als je mango eet?
De psychoactieve interactie even buiten beschouwing gelaten, mango's zijn ook ongelooflijk voedzaam. Dat maakt ze de moeite van het eten dus zeker waard, of je nu je high wilt versterken of niet. Dit tropische fruit bevat talloze vitamines en mineralen, waaronder:
- Vitamine C
- Vitamine A
- Vitamine B6
- Magnesium
- Kalium
Naast deze onmisbare voedingsstoffen, bevat mango ook diverse fytochemicaliën die mogelijk goed zijn voor je gezondheid. Denk aan:
- Carotenoïden
- Flavonoïden
- Terpenen
Wat kun je nog meer eten om het effect van wiet te beïnvloeden?
Er zijn verschillende voedingsmiddelen die ook een interactie met het endocannabinoïdesysteem (ECS) aangaan. Waarschijnlijk zul je je high er niet mee versterken, maar mogelijk hebben ze er wel impact op. Probeer bijvoorbeeld eens een gerecht te maken met de volgende ingrediënten, die veel terpenen en/of cannabinoïden bevatten:
- Zwarte peper
- Kruidnagel
- Truffels
- Wortels
- Koolsoorten
Mango en wiet: verwacht er niet te veel van
Wordt je high sterker als je een mango eet? Theoretisch gezien, ervaar je een stoneder effect, maar dan moet je wel heel veel mango eten. Je maag en darmen zullen hier echter niet vrolijk van worden!
Toch heeft de voorstander van de mango-wietcombinatie ergens een punt. De vrucht bevat inderdaad myrceen en onderzoek suggereert dat de terpeen de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarrière beïnvloedt. Maar zelfs de meest myrceenrijke mangosoorten bevatten zo weinig van deze fytochemische stof dat het eten van een mango voor het blowen een verwaarloosbaar resultaat oplevert. Het zal je high dus niet echt versterken, maar mango is wel een van de lekkerste traktaties voor na je rooksessie!
DisclaimerAls je THC inneemt, wordt het omgezet in 11-hydroxy-THC, wat via de maag en lever in het lichaam wordt opgenomen en een veel sterker effect heeft, omdat deze metaboliet een hogere affiniteit met CB1-receptoren in de hersenen heeft.
Zorg voor nauwkeurige portiecontrole. Begin met een kleine dosis en verhoog deze langzaam om een tolerantie op te bouwen.
Let op: set en setting spelen altijd een grote rol.
Stay Cultivated.
External Resources:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168945219301190
- Central effects of citral, myrcene and limonene, constituents of essential oil chemotypes from Lippia alba (Mill.) n.e. Brown - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Anticonvulsant activity of essential oils and active principles from chemotypes of Lippia alba (Mill.) N.E. Brown - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- The GABAergic system contributes to the anxiolytic-like effect of essential oil from Cymbopogon citratus (lemongrass) - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Myrcene—What Are the Potential Health Benefits of This Flavouring and Aroma Agent? - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Metabolic fingerprinting of Cannabis sativa L., cannabinoids and terpenoids for chemotaxonomic and drug standardization purposes - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Volatile components from mango (Mangifera indica L.) cultivars - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Mango: Nutrition, Health Benefits, and How to Eat It https://www.healthline.com
- https://www.nytimes.com/2016/07/15/science/how-much-weed-is-in-a-joint-pot-experts-have-a-new-estimate.html
- Myrcene—What Are the Potential Health Benefits of This Flavouring and Aroma Agent? - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.