By RQS Editorial Team

Artsen schrijven maar al te vaak antibiotica voor om bacteriële infecties bij ontstekingen te verlichten. Algemene behandelingen zijn voorgeschreven pillen en plaatselijke steroïden, zoals neusspray. Daarbij zijn er ook serieuzere gevallen. Vaak moet iemand hierbij geopereerd worden door een KNO-arts om de sinussen vrij te maken.

Over de vraag of voorgeschreven antibiotica ons lichaam helpen of in de weg staan, wordt echter nog gedebatteerd. We vergeten nogal makkelijk dat ze niet alleen de slechte micro-organismen doden die onze gezondheid bedreigen, maar ook nuttige bacteriën. Ze richten verwoesting aan onder de "goede" bacillen in ons lichaam. Mogelijk zijn ze dan ook verantwoordelijk voor de toename van bepaalde ziekten.

Normale Bacteriën en Antibioticaresistente Bacteriën

DAAR IS CANNABIS

Cannabis wordt al jaren medicinaal gebruikt. Gelukkig verdwijnt daarbij het stigma, dat ermee in verband wordt gebracht, langzaam maar zeker. Dat komt door de mondiale toegenomen legalisering van medicinale cannabis. Wiet wordt conventioneel. En cannabinoïden zouden wel eens de sleutel kunnen zijn tegen bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica voor bijholteontstekingen.

Veel cannabinoïden hebben antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierbij hebben wetenschappers ontdekt dat ze natuurlijke en extreem effectieve antibiotica zijn. Dat is bijzonder veelbelovend. Het zou namelijk kunnen betekenen dat patiënten die hun heil zoeken in cannabis comfortabel kunnen leven. Dus zonder farmaceutica en de bijwerkingen die ze veroorzaken. In dit artikel storten we ons op de oorzaken, effecten en cannabisbehandeling voor een bijholteontsteking.

WAT VEROORZAAKT EEN BIJHOLTEONTSTEKING?

Miljoenen mensen ter wereld kampen ofwel veroorzaakt door een virus ofwel door een bacterie met een bijholteontsteking. In de meeste gevallen is het chronisch van aard en is de oorzaak een infectie. De pijnlijke aandoening ontstaat door een weefselontsteking in de bijholten, waarbij constant slijm geproduceerd wordt of de ophoping van slijm stagneert. Een normale gezonde bijholte is doorgaans gevuld met lucht. Wanneer deze echter is geblokkeerd, kunnen er zich bacteriën en ziektekiemen ontwikkelen die infecties veroorzaken. Een bijholteontsteking veroorzaakt nogal wat ongemak. Bovendien kan het verergeren door allergieën of als je te lang wacht met de behandeling.

ACUUT

Een acute bijholteontsteking veroorzaakt ontstekingen in je neusholte. Dat beïnvloedt de afvoer van slijm, waardoor dit ophoopt. De klachten houden doorgaans minder dan vier weken aan. Het begint daarbij meestal met een gewone verkoudheid die zich tot een bacteriële infectie ontwikkelt. Bij een acute bijholteontsteking kan het moeilijk zijn door je neus adem te halen. Je ogen en gezicht kunnen ook opgezwollen aanvoelen en je kunt last hebben van aangezichtspijn of hoofdpijn. De symptomen van een acute bijholteontsteking zijn onder meer:

 • Niets meer kunnen ruiken
 • Verstopping 
 • Moeilijke ademhaling
 • Pijnlijk, drukkend gezicht
 • Gelaatspijn 
 • Bijholte hoofdpijn
 • Loopneus

CHRONISCH

Net als de acute bijholteontsteking veroorzaakt de chronische bijholteontsteking ontstekingen en zwellingen rond de slijmvliezen in de bijholtes. De klachten kunnen daarbij wel drie maanden of langer aanhouden, ondanks behandelpogingen. Mensen met een chronische bijholteontsteking kunnen last hebben van een gezwollen gezicht en pijnlijke ogen. Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn en ademhalingsproblemen, omdat de afvoer van slijm beïnvloed is, waardoor dit zich ophoopt. Het kan veroorzaakt worden door een infectie, maar neuspoliepen in de bijholtes of een afwijkend neustussenschot zijn ook oorzaken van de aandoening. Dit zijn een paar symptomen van een chronische bijholteontsteking:

 • Koorts
 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • Gelaatscongestie

Ontsteking Des Sinus

HOE KUNNEN CANNABINOÏDEN HELPEN?

Ook als je geen chronische bijholteontsteking hebt, moet je altijd onthouden dat het proces dat het veroorzaakt je er zeer vatbaar voor maakt. Onderzoek[1] heeft aangetoond dat cannabinoïden krachtige antibiotische eigenschappen hebben. Hiermee kunnen infecties bestreden worden, met name als je lichaam niet op antibiotica reageert.

Wij denken dat, tot de dag dat er een geneesmiddel op basis van cannabinoïden beschikbaar is om infecties te behandelen, patiënten baat zouden kunnen hebben bij het voorzichtig gebruik van natuurlijke cannabis om een bijholteontsteking te behandelen. Dus, op welke manier zouden cannabinoïden een bijholteontsteking en andere aandoeningen kunnen verhelpen? Onderzoekers op jacht naar het antwoord op deze vraag hebben hierbij iets bijzonders ontdekt. Namelijk een tot op dat moment onbekend fysiologisch systeem dat een centraal onderdeel is van de gezondheid van de mens en bijna alle zoogdieren: het endocannabinoïdesysteem.

Het endocannabinoïdesysteem is opgebouwd uit endocannabinoïden en bijbehorende receptoren die zich door ons hele lichaam bevinden: in de hersenen, organen, het bindweefsel, klieren en immuuncellen. Het doel van dit systeem is om homeostase in stand te houden - te allen tijde. Cannabinoïden bevorderen dit door het verminderen van de afgifte van activators op de plek van het beschadigde weefsel. Dit helpt zenuwcellen te stabiliseren en voorkomt het vrijkomen van substanties die de ontsteking verergeren. Als je een natuurlijk alternatief wilt gebruiken om effectief een bijholteontsteking te behandelen, kun je veilig cannabis innemen zonder in de stress te schieten over de schadelijke bijwerkingen die andere geneesmiddelen wel kunnen veroorzaken.

BIJHOLTEVERSTOPPING

De opeenhoping van slijm, een zere keel en een loopneus maken het moeilijk om vrij adem te halen. Hoewel cannabis geen slijmoplossend middel is, is ontdekt dat het tot de bronchodilatatoren[2] behoort. Dat is een geneesmiddelengroep die de bronchiën doet verwijden, zodat je makkelijker adem kunt halen.

HOOFDPIJN

Veel pijnstillers werken niet tegen hoofdpijn. Cannabis helpt echter wel degelijk. Iedereen weet zo langzamerhand wel dat wiet pijnstillende eigenschappen heeft. Ook mensen met de meest pijnlijke hoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn blijken baat te hebben bij het gebruik van medicinale cannabis.

PIJNLIJKE BIJHOLTES

Pijn in je neus, gezicht, keel, oren en hoofd kunnen allemaal het gevolg zijn van een bijholteontsteking. Cannabis helpt daarbij de pijn verlichten als je er goed op reageert. Het heeft een pijnstillende werking en verlicht zenuwpijn, hoofdpijn, spierpijn en kan zelfs verlichting geven bij onbehandelbare pijn.

ONTSTEKINGSREMMEND

Cannabis heeft ook aangetoond chronische ontstekingen en pijn, veroorzaakt door aandoeningen die in relatie staan met ontstekingen, effectief te verminderen.

CONCLUSIE

Als je een bijholteontsteking hebt, is het niet erg praktisch om cannabis te roken om de aandoening te behandelen, omdat je luchtwegen al zijn aangetast. Andere cannabisproducten, zoals edibles of tincturen, liggen meer voor de hand. Maak echter eerst een afspraak met een cannabisvriendelijke huisarts. Die kan je vast wel verder helpen en je vertellen hoe je de cannabis het best kunt innemen.

External Resources:
 1. Cannabinoids as novel anti-inflammatory drugs https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Bronchodilator effect of delta1-tetrahydrocannabinol. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.