By Marguerite Arnold

Slaapapneu is een stoornis waarbij mensen die eraan lijden te maken hebben met regelmatige onderbrekingen van het ademhalen tijdens het slapen. De naam is de letterlijke vertaling van “zonder adem” in het Grieks.

Patiënten kunnen last hebben van maar liefst dertig onderbrekingen per uur. Door deze ademonderbrekingen komen mensen niet in een diepe slaap. De aandoening is dan ook van invloed op de hoeveelheid en de kwaliteit van de slaap die iemand per nacht krijgt.

Hoe kan dat? Deze aandoening beïnvloedt alle aspecten van de slaapcyclus, waaronder zowel de REM-slaap als de non-REM-slaapfases. Als gevolg hebben mensen die aan slaapapneu lijden overdag moeite om wakker te blijven.

En nog veel erger is het dat het niet makkelijk is om de diagnose te stellen. Er is geen simpel "onderzoek" waarmee kan worden bevestigd dat iemand lijdt aan slaapapneu. 80% van de mensen die last hebben van gemiddelde of zelfs ernstige symptomen krijgt geen diagnose.

Het goede nieuws? Het lijkt erop dat cannabis kan helpen.

Obstructieve Slaapapneu

WAT IS SLAAPAPNEU?

We geven de meest eenvoudige definitie van slaapapneu: het is een aandoening waarbij iemand die eraan lijdt niet genoeg zuurstof krijgt tijdens het slapen. Daardoor wordt zo iemand ‘s nachts voortdurend wakker.

Er zijn twee soorten slaapapneu.

  1. Obstructieve apneu: dit is de meest voorkomende variant van de stoornis. Hierbij worden de luchtwegen geblokkeerd. Het kan zowel een tijdelijke inzinking zijn als een blokkade. De patiënt kan gaan snurken en snuiven, als de lucht die is tegengehouden toch vrij komt.
  2. Centrale apneu: dit is een veel ernstiger vorm van apneu. Het is het gevolg van hersenschade of een ziekte. Centrale apneu ontstaat als de hersenen de ademhalingsspieren niet kunnen aansturen. Een dergelijke vorm van apneu komt meestal voor bij patiënten met onderliggende neurologische aandoeningen en hersenschade. Of bij mensen die een bepaald soort medicatie gebruiken.

Slaapapneu komt veel vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. De risicofactor neemt ook toe met de leeftijd. Er zijn mensen die een genetische aanleg hebben voor de aandoening. Bepaalde ziekten, zoals diabetes, kunnen ook het risico verhogen op het ontwikkelen van deze kwaal.

Als een dokter de diagnose moet stellen, heeft hij verschillende manieren om te achterhalen of iemand lijdt aan slaapapneu. Soms krijgt de patiënt een fysiek onderzoek. Maar gewoonlijk worden er heel veel vragen op iemand afgevuurd. Ze kunnen je (of je geliefde) bijvoorbeeld vragen om je slaapgewoonten in de gaten te houden en te noteren. Ook moet je vragen beantwoorden over de kwaliteit van je slaap, of je last hebt van slapeloosheid en wat de redenen daarvoor kunnen zijn. Een dokter die vermoedt dat je aan apneu lijdt, is op zoek naar bepaalde patronen.

Het gaat daarbij ook om dingen waar je zelf op kunt gaan letten, als je denkt dat je symptomen van apneu vertoont.

Symptomen Slaapapneu

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN SLAAPAPNEU?

Misschien heb je niet door dat bepaalde symptomen met elkaar te maken hebben, totdat je er even over nadenkt. Het gaat daarbij om de volgende zaken:

  1. Chronische vermoeidheid overdag 
  2. Hoofdpijn als je wakker wordt 
  3. Een onrustig slaappatroon 
  4. Cognitieve problemen, zoals geheugenverlies, leerproblemen of moeite met concentreren 
  5. 5. Stemmingswisselingen die kunnen variëren van milde irritaties tot depressies en verandering van persoonlijkheid 
  6. Nachts regelmatig wakker worden om naar de wc te gaan (uit recent onderzoek[1] blijkt dat meer dan 84% van de patiënten met slaapapneu ’s nachts meerdere keren naar de badkamer gaat)
  7. Pijnlijke of droge mond bij het ontwaken 
  8. Problemen met slikken 
  9. Veranderingen in de toon of intonatie van je stem 
  10. Kortademigheid 
  11. Een algemeen gevoel van zwakte of een verdoofd gevoel 

CANNABIS ALS BEHANDELING TEGEN SLAAPAPNEU

Er zijn meerdere conventionele behandelmethoden voor de aandoening. Je moet daarbij denken aan een operatie, maar ook een verandering in levensstijl kan verlichting brengen.

Als onderdeel van de behandeling wordt soms een CPAP machine gebruikt. Dat staat voor "continuous positive airway pressure" (voortdurende positieve druk in de luchtwegen). Het apparaat heeft een masker dat is verbonden met een machine die lucht door de luchtpijp blaast om de luchtwegen open te houden.

De medische gemeenschap is echter in toenemende mate op zoek naar manieren waarop cannabis kan helpen bij mensen die aan deze aandoening lijden.

In een studie uit 2002[2], waarbij ratten met slaapapneu werden onderzocht, is aangetoond dat THC een normale ademhaling stimuleert. Het onderzoek is gebaseerd op observaties waaruit blijkt dat wiet het effect van serotonine in cellen in de onderste zenuwknoop van de nervus vagus kan beperken. Deze zenuw speelt een belangrijke rol bij de ademhaling.

Deze ontdekking leidde er vervolgens toe dat het onderzoek werd uitgebreid, waarbij er ook mensen zijn onderzocht. In de eerste studie met THC en mensen met slaapapneu is gekeken wat de effecten zijn van verschillende doseringen THC. Hierbij werden zeventien personen bestudeerd die leden aan de kwaal. Uit dat onderzoek blijkt dat patiënten een gemiddelde afname van 32% van de symptomen rapporteerden.

In de studie werd ook gesuggereerd dat een hogere dosering THC kan leiden tot nog betere resultaten voor patiënten.

In beide studies werd de conclusie getrokken dat meer onderzoek dringend nodig is. En helaas bevinden de meeste onderzoeken naar slaapapneu en medicinale marihuana zich momenteel nog in een preklinische fase.

Apneu Cpap Masker

HOE HELPT MEDICINALE CANNABIS BIJ DE SYMPTOMEN VAN SLAAPAPNEU?

Medicinale cannabis kan mensen die aan deze aandoening lijden op meerdere manieren helpen. We weten al dat het mogelijk de hersenfunctie verbetert. Maar daarnaast staat medicinale marihuana erom bekend dat het veel van de rechtstreekse gevolgen van apneu helpt verlichten.

Allereerst bevordert het de kwaliteit van de slaap. Zelfs in situaties waarbij patiënten ‘s nachts wakker worden, geven de mensen die cannabis gebruiken aan dat die onderbrekingen niet zo vaak voorkomen. En als ze wel voorkomen, lukt het hen veel beter om weer in slaap te komen. Cannabis kan je heel goed helpen om te ontspannen. En hoe minder gespannen patiënten zijn, hoe sneller ze weer in slaap vallen.

Apneu patiënten hebben ook aangegeven dat ze door het medicijn te gebruiken overdag beter kunnen omgaan met een aantal andere problemen die het gevolg zijn van de aandoening. Daarbij denken we aan stemmingswisselingen en irritatie.

DE JUISTE CANNABIS UITKIEZEN VOOR DE BEHANDELING VAN APNEU

Slaapapneu is een medische aandoening, waarbij de mensen die eraan lijden meestal niet roken. Dat irriteert namelijk het al gespannen ademhalingsstelsel. Dat geldt ook voor verdampen, hoewel er medicinale vaporizers zijn ontworpen om het aantal toxische stoffen dat vrijkomt te reduceren.

Patiënten die last hebben van problemen met de luchtwegen kunnen het beste edibles en topische middelen proberen. Als je ze kunt vinden, kun je ook kijken of een pleister met cannabinoïden helpt.

DE BESTE CANNABISSOORTEN VOOR DE BEHANDELING VAN SLAAPAPNEU

Als je wilt onderzoeken of cannabis voor jou geschikt is als behandeling van deze aandoening, probeer dan om een cannabis-vriendelijke dokter te vinden. Ze bestaan echt. Maar een dokter kan je uiteindelijk niet vertellen hoe jij je voelt. Je moet tot op zekere hoogte experimenteren met de dosering. Indica-dominante/hybride strains met veel CBD en THC zijn echter goede soorten om mee te beginnen. Je kunt daarbij denken aan de variëteiten Blue Mystic en Royal Cookies.

External Resources:
  1. Nighttime Urination and Sleep Apnea - Sleep Apnea https://www.sleepapnea.org
  2. Functional Role for Cannabinoids in Respiratory Stability During Sleep - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.