Herpes is niet slechts een aandoening of ziekte. Het is in feite een familie van virussen die verantwoordelijk is voor verschillende serieuze en chronische aandoeningen bij mensen. Hieronder vallen waterpokken, een koortslip, genitale herpes en mononucleose. Als je eenmaal geïnfecteerd bent, gaat het virus nooit meer weg. Daarnaast lijken de symptomen de kop op te steken als het lichaam onder zware stress staat of als het immuunsysteem wordt onderdrukt.

De meest voorkomende vormen van het virus zijn herpes simplex 1 en herpes simplex 2 (of HSV-1 en HSV-2). Geschat wordt dat orale herpes (HSV-1) aanwezig is bij 30-95% van de bevolking. Ongeveer 20% van de Amerikaanse bevolking heeft genitale herpes (HSV-2).

Het goede nieuws? Het lijkt erop dat cannabis in staat is deze aandoeningen te behandelen. Hoe komt dat? Cannabis bezit niet alleen eigenschappen die het immuunsysteem stimuleren; het verlicht ook stress. Cannabinoïden lijken de besmettelijkheid van het virus te verminderen, evenals een aantal van de meest heftige symptomen.

cannabis behandeling voor herpes

ALLES OVER HERPES

Herpes is een chronische aandoening waar, naast de vervelende infectie zelf, ook nog eens een enorm sociaal stigma aan kleeft. Hierdoor is het beheersen van de ziekte erg lastig. Herpes is zeer besmettelijk. Orale herpes wordt gemakkelijk verspreid door eenvoudig contact. Het delen van een lipstick of zoenen is al genoeg. Onbeschermde orale seks draagt ook bij aan de verspreiding.

HSV-1 zorgt voor een koortslip. Deze kun je oplopen via simpel contact met de huid. HSV-2 is afkomstig van een seksueel overdraagbare infectie en veroorzaakt pijnlijke zweren op de genitaliën. Het kan nog erger, want deze aandoening komt herhaaldelijk terug, zonder aankondiging. Het virus wordt geactiveerd door stress. De stressfactoren kunnen van alles zijn. Denk aan menstruatie en vermoeidheid, maar ook overmatige blootstelling aan de zon.

Patiënten met de aandoening moeten constant strijden om hun ziekte onder controle te houden.

Virale uitbraken kunnen grote gevolgen hebben op het dagelijks functioneren en het leven in het algemeen, ongeacht hoe ze ontstaan. Het is vaak gênant, pijnlijk of allebei. Vooral seksueel overdraagbare herpes heeft nog een groot stigma.

De drie belangrijkste medicijnen om het virus te behandelen, veroorzaken serieuze bijwerkingen. Acyclovir, famciclovir en valacyclovir zijn de middelen die meestal worden voorgeschreven. De medicijnen kunnen ook hoofdpijn en diarree veroorzaken, evenals overgeven. In het ergste geval hebben ze een psychologische invloed.

Als gevolg hiervan, zoeken veel patiënten naar andere, meer natuurlijke alternatieven.

En velen vestigen hun aandacht op cannabis.

KAN CANNABIS HERPES BEHANDELEN?

Het goede nieuws? Het lijkt erop dat cannabis kan helpen, allereerst bij het voorkomen van uitbraken. Hoewel het (uiteraard) nog lastig is aan klinische data te komen, lijkt er veel belofte te zitten in wat we wel weten. Vroeg onderzoek[1] uit 1980 dat in 1991 en 2004 is herhaald, laat steeds dezelfde resultaten zien: cellen, geïnfecteerd met HSV-1 of -2, stoppen met repliceren na een behandeling met THC.

Nog meer leuk nieuws? Uit een onderzoek uit 1991[2] blijkt dat THC ook de infectiesnelheid vermindert.

Topische therapieën die cannabinoïden bevatten, kunnen ook de pijn verlichten die door patiënten met herpes wordt ervaren, vooral in het geval van gordelroos.[3]

Al bij al lijken cannabinoïden precies de juiste kenmerken te bezitten die nodig zijn om uitbraken van het virus te bestrijden. Het lijkt er ook op dat cannabis in staat is lichamelijke en geestelijke stressfactoren, die de ziekte weer laten verschijnen, aan te pakken, zo niet te behandelen.

Cannabis lotion voor huidziekten

HOE KOM IK ERACHTER WELKE CANNABIS SOORT JUIST IS?

Dit is een proces van experimenteren. Als je een canna-vriendelijke huisarts hebt, vraag dan gerust om hulp. Je arts kan mogelijk bepaalde soorten aanraden om mee te beginnen. Deze discussie zou je ook moeten voeren met je lokale dispensarium, zelfs als je discreet wilt blijven over je aandoening.

Het is waarschijnlijk dat je zowel interne als externe toepassingen van cannabis vindt die je aandoening helpen verlichten. Door cannabinoïden oraal in te nemen of te roken, ondersteun je eigenlijk je immuunsysteem al. Cannabis bezit ook sterke anti-virale eigenschappen. Bepaalde medicinale soorten worden zelfs om deze eigenschap gekweekt.

Daarbovenop zou je een topische behandeling kunnen overwegen. THC oliën en crèmes lijken de progressie en pijn van de zweren te verminderen, ook als je deze middelen zelf maakt.

ANDERE BEHANDELINGEN

Als je het herpesvirus hebt, betekent dit dat je te maken hebt met een levenslange, chronische aandoening. Er zijn dus ook andere veranderingen in je levensstijl nodig om de hevigste symptomen onder controle te houden. Een gezond dieet, regelmatig bewegen en voldoende slapen, zijn essentieel.

Wanneer je medicinale cannabis integreert in je herpes behandeling, moet je ook overwegen hoe dit past in de gezonde levenskeuzes die je momenteel maakt.

Hoewel het horen van de diagnose in eerste instantie lastig is, gaat ook dat gevoel voorbij. Veel mensen die zijn blootgesteld aan het virus, zijn in staat het onder controle te houden. Zij het dan met wat veranderingen in de levensstijl. En het beste nieuws? Het is een aandoening waar je aanzienlijk beter mee om kunt gaan als je cannabis gebruikt.

External Resources:
  1. The Effect of Δ-9-Tetrahydrocannabinol on Herpes Simplex Virus Replication | Microbiology Society http://jgv.microbiologyresearch.org
  2. Suppressive Effect of δ-9-Tetrahydrocannabinol on Herpes Simplex Virus Infectivity In Vitro - Search Results - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Adjuvant Topical Therapy With a Cannabinoid Receptor Agonist in Facial Postherpetic Neuralgia - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.