By Luke Sumpter

Wiet met baking soda bespuiten? Het klinkt misschien nogal absurd, maar we leggen het graag uit! Niet alleen in de keuken en bij het schoonmaken, maar ook in je tuin komt baking soda van pas. Zo kan het helpen bij het bestrijden van bepaalde ziektes en plagen, en de pH op peil te brengen. Bovendien kun je baking soda na het oogsten gebruiken om je toppen klaar te maken voor gebruik. Wel is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Wanneer je er namelijk te veel van gebruikt, of op het verkeerde moment, kan het nogal verkeerd uitpakken!


Wat is baking soda?

Baking soda, ook wel bekend als 'zuiveringszout' of 'natriumbicarbonaat', is een belangrijk ingrediënt in onder andere verschillende soorten brood en beslag. Het is een basische alkalische stof met een pH van 9,5. Baking soda reageert met zure ingrediënten, zoals azijn en karnemelk, waardoor koolstofdioxide ontstaat. Dit gas vormt vervolgens de belletjes die brood en beslag tijdens het bakproces laten rijzen.

Hoewel zuiveringszout zeker praktisch is bij het maken van bepaalde voedingsmiddelen, is het door de alkalische pH ook geschikt voor andere doeleinden.

Op het gebied van hygiëne kun je de stof bijvoorbeeld in natuurlijke tandpasta en mondwater aantreffen. Verder wordt zuiveringszout bij brandend maagzuur gebruikt als een antacidum om maagzuur te neutraliseren. Ook kiezen veel mensen het als alternatief voor agressieve schoonmaakproducten. Het dient bijvoorbeeld als schuurmiddel, ontstopper en tapijtverfrisser.

Maar zuiveringszout komt dus ook goed van pas als een natuurlijk middel om plagen en ziektes tegen te gaan en pH-problemen op te lossen.

Baking Soda

Waarom zou je baking soda gebruiken bij je wietkweek?

Als iemand je adviseert om je wietplanten te bespuiten met een bladspray op basis van zuiveringszout, kijk je misschien vreemd op. We kunnen ons goed voorstellen dat je hierom moet lachen en het idee wegwuift. Maar hoe merkwaardig het ook klinkt, zuiveringszout is in bepaalde omstandigheden een effectieve teeltoplossing als je het op het juiste moment gebruikt. Hieronder behandelen we de beste toepassingen ervan bij je wietkweek. Bovendien leggen we je uit wanneer je het beter kunt vermijden.

Hoe gebruik je baking soda bij het kweken van wietplanten?

Baking soda is een veelzijdig hulpmiddel en kun je als verdunde bladspray gebruiken of direct aan de aarde toevoegen. Bovendien kun je er na het oogsten verontreinigingen mee van de toppen halen (daarover zo meer).

Baking soda als fungicide en pesticide

Verschillende fungi kunnen wietplanten aantasten. Ze onttrekken daarbij voedingsstoffen uit de planten om te kunnen overleven. Een van de meest voorkomende en schadelijke soorten is meeldauw. Naast schimmels vormen plagen een van de grootste gevaren, binnen en buiten. Als je niet ingrijpt, kunnen bepaalde soorten snel een hele kweek verpesten. Bladluis is een van de meest voorkomende plagen bij wiet die grote schade kan veroorzaken. Met hun scherpe monddelen dringen bladluizen zo door plantenweefsel om het sap eruit te halen. Het is daarbij moeilijk om bladluis te bestrijden wanneer deze eenmaal voet aan de grond heeft gekregen, omdat het beestje zich snel vermenigvuldigt door zichzelf te klonen.

Het hangt ervan af hoe groot het probleem is, maar of het nu om schimmels of ongedierte gaat, er zijn bijna altijd simpele en effectieve oplossingen beschikbaar. Waarom gebruik je bijvoorbeeld niet wat zuiveringszout in plaats van agressieve chemische pesticiden die een negatieve impact op je tuin en het milieu kunnen hebben?

Simpel recept voor bladspray op basis van baking soda

Een goedkope en simpele oplossing op basis van baking soda kan een besmetting of plaag al helpen bestrijden en je plant helpen herstellen. Maak het zelf met onderstaande stappen!

Let op: zuiveringszout heeft een sterk effect op de pH, zelfs wanneer je het als bladspray gebruikt. Zorg dus dat je niet te veel gebruikt. Stop onmiddellijk met het gebruik als je plant tekenen van stress vertoont, bijvoorbeeld krullende of verkleurende bladeren, en besproei de blaadjes vervolgens met schoon water.

 Ingrediënten 

• Baking soda
• Vloeibare, niet-detergente zeep

 Materiaal 

• 5l fles
• Plantenspuit

 Stappen 

1. Meng eerst 1 eetlepel zuiveringszout en ½ theelepel zeep met 4,5l water in de 5l fles.

Step 1

2. Nadat je het goed hebt gemengd, giet je een deel van de oplossing over in de plantenspuit.

Step 2

3. Spuit de oplossing alleen tijdens bewolkte dagen op de bladeren om bladverbranding te voorkomen. Breng het royaal aan op de boven- en onderkant van de aangetaste fan leaves en stelen.

Step 3

Alleen zuiveringszout werkt al goed, maar de zeep verbetert de werkzaamheid van de spray. Houd je kweek gewoon goed in de gaten en gebruik de oplossing wanneer nodig.

We raden het gebruik van bladspray met zuiveringszout alleen tijdens de vegetatieve en pre-bloeifase aan. Wanneer je deze oplossing namelijk halverwege of later in de bloeifase gebruikt, kunnen er restjes op de toppen achterblijven.

Baking Soda Spray

Baking soda gebruiken om de pH (voorzichtig) te verhogen

Moet je baking soda in je aarde verwerken? In bepaalde omstandigheden kan het inderdaad helpen om de pH op peil te brengen. Als wietkweker moet je de pH van de aarde tijdens de gehele kweek in de gaten houden. Wanneer het niveau namelijk te laag of te hoog is, kunnen planten essentiële voedingsstoffen niet meer opnemen.

Blijkt bij het testen dat je aarde te zuur is? Dan kun je met zuiveringszout het niveau weer op een optimaal peil van tussen de 6 en 7 krijgen. Om dit te doen, meng je een eetlepel zuiveringszout met 5 liter water. Dit kun je vervolgens naar behoefte gebruiken. Begin met een klein beetje, afhankelijk van de potmaat, en meet de pH enkele uren na het toedienen opnieuw. Na het testen van de aarde, kun je de oplossing blijven gebruiken om de pH-waarde binnen het gewenste bereik te houden. Maar nogmaals, zuiveringszout heeft een sterk effect op de pH, dus wees voorzichtig. Wanneer je te enthousiast begint, kan de pH-waarde flink uit balans raken. En dit kan het probleem juist verergeren in plaats van het op te lossen!

Baking soda voor bud washing

Net als het bespuiten van wiet met zuiveringszout, lijkt het idee van bud washing misschien te bizar voor woorden. Toch gebruiken veel kwekers het om hun wiet te ontdoen van allerlei verontreinigingen en om de smaak te verbeteren. Omdat de trichomen van cannabis ongelooflijk plakkerig zijn, blijven er veel verschillende stoffen aan de toppen kleven. Denk aan aarde, stof, insecteneitjes en -uitwerpselen en spinnenwebben. Dat zijn dingen die je liever niet in je longen wilt krijgen!

Bij bud washing was je je toppen met een reinigingsoplossing van zuiveringszout, citroensap en schoon water. Daarna spoel je de wiet af in twee emmers met schoon water om te zorgen dat er niets achterblijft. De combinatie van zuiveringszout en citroensap verwijdert het vuil van je cannabis, maar zorgt ook dat de trichomen intact blijven.

Heeft baking soda een functie tijdens de bloei?

Vanaf een bepaald punt raden we af om je toppen met baking soda te bespuiten. Zo moet je na de tweede week van de bloei andere manieren gebruiken om plagen en ziektes tegen te gaan. Het gebruik van zuiveringszout in deze fase resulteert namelijk in wiet met een onaangename smaak.

Maar hoe zit het dan met het gebruik van zuiveringszout bij bud washing? Nou, wiet wassen in een sterk verdunde oplossing is niet te vergelijken met het direct bespuiten van toppen met zuiveringszout. In het laatste geval is het namelijk veel moeilijker om het weer te verwijderen voor het drogen, curen en roken.


Baking soda gebruiken bij je wietkweek: slim of gestoord?

Baking soda is een goedkope en makkelijke manier om bepaalde plagen en ziektes in je thuiskweek te bestrijden. Bovendien komt het goed van pas bij het verhogen van de pH van de aarde en bud washing. Belangrijk is echter wel dat je het op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid gebruikt. Als je er te veel van toedient of het te laat in de bloeifase aanbrengt, kan dit nadelige gevolgen voor de gezondheid van je plant en de smaak van je wiet hebben!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.