By Steven Voser

Elk jaar vieren we 420 op 20 april. Of iedere dag om 20 over 4 's middags, maar dat hangt er een beetje vanaf hoe vaak je wilt feesten. De aanduiding 420 is bedacht om alles wat met cannabis te maken heeft te vieren.

Nu is er voor stoners echter nog een vreugdevolle dag in het leven geroepen. Zo is "710" een aanduiding die onlangs in de cannabiswereld is opgedoken. Hierbij moeten we allemaal lof betuigen aan cannabisconcentraten.

WAT IS 420 EN WAAROM IS HET ZO POPULAIR?

420 is een cannabisfeest voor de cannabisgemeenschap. Hoewel de uitdrukking zelf doorgaans verwijst naar 20 april, is het ook te interpreteren als het tijdstip 4:20 of gewoon als waardering voor cannabis.

Terwijl cannabis ingeburgerd is geraakt in de conventionele cultuur, is de populariteit van 420 geëxplodeerd. Wat ooit een informele, heimelijke feestdag was, is nu een openbare viering. "Rookdemonstraties" vinden tegenwoordig regelmatig plaats in regio's waar wetten minder streng zijn. Nadat Canada in 2018 recreatieve cannabis legaliseerde, bezochten meer dan 150.000 mensen de "rookdemonstratie" op 20 april 2019 in Vancouver.

Er gaan veel verhalen rond over hoe de uitdrukking 420 is ontstaan. Sommige mensen beweren bijvoorbeeld dat het een politiecode was voor blowen in het openbaar. Anderen claimen echter dat het staat voor het favoriete kamernummer van de Grateful Dead als die op tournee was. Maar die verhalen zijn grotendeels ontkracht.

De uitdrukking ontstond aan het begin van de jaren zeventig op de San Rafael High School in Californië. Daar gebruikten 5 vrienden de term om af te spreken voor rooksessies na school, om 20 over 4 's middags. Daarna gingen ook anderen in Californië de uitdrukking gebruiken, evenals de rest van Amerika en vervolgens de hele wereld.

EN 710, WAT IS DAT DAN?

Met 710 verwijzen we naar 10 juli, net zoals 420 naar 20 april verwijst. Deze datum is uitgekozen, omdat 710 op z'n kop een beetje lijkt op het woord OIL. Zoals 420 in het leven is geroepen om een joint aan te steken, is 710 de feestdag voor dabbers om hun rigs tevoorschijn te toveren en naar hartenlust te dabben. Het kan echter allemaal nog gekker. Zo is de 710 Degree Cup een wedstrijd die jaarlijks plaatsvindt op 10 juli, waarbij concentraten worden beoordeeld. Dit jaar vond de 3de editie plaats.

Net als 420 gaan er allerlei verhalen rond over 710. Zo denken sommigen dat het in 2012 voor het eerst gevierd werd (het jaar van de eerste "710 Cup"). Vieringen vonden echter waarschijnlijk daarvoor al plaats. Dankzij de legalisering van cannabis (en concentraten) in diverse regio's vieren mensen het feest inmiddels ook in de rest van de wereld.

CONCENTRATEN? VERTEL, VERTEL!

Als je geen ervaring hebt met concentraten vraag je je wellicht af wat dabben inhoudt. "Concentraat" is een overkoepelende uitdrukking om geconcentreerde cannabisproducten, zoals wax, shatter, crumble, destillaten en geconcentreerde olie mee aan te duiden. Deze producten beschouwen we als geconcentreerd, omdat ze vaak een buitengewoon hoog THC-gehalte hebben. Het THC-percentage van destillaten kan oplopen tot wel 99%.

CONCENTRATEN? VERTEL, VERTEL!

Een dab is in feite niks anders dan een concentraat dat je op een gloeiend heet oppervlak, meestal een nail, verhit en inhaleert met een dab rig. Dabbing is iets van het afgelopen decennium. De pro-legaliseringsbeweging heeft daarbij gezorgd voor de regulering en verbetering van extractieprocessen en een grote stijging van de populariteit van concentraten.

Is 710 een blijvertje? We gaan het zien. Het is nu in ieder geval behoorlijk populair. De populariteit is echter wel onlosmakelijk verbonden met concentraten. Zal 710 nog voortleven als de gekte rond het dabben weer overgewaaid is? De tijd zal het leren. Dankzij de uitdijende beweging voor legalisering, de toegenomen populariteit van concentraten en verbeterde extractietechnieken lijkt het er echter op dat concentraten en 710 een rooskleurige toekomst tegemoet gaan.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.