By Luke Sumpter

De 420 movement begon als een samenkomst van vrienden en groeide in korte tijd uit tot een evenement van wereldformaat. Tegenwoordig is 420 zelfs een miljardenindustrie, maar het heeft niet voor iedereen dezelfde betekenis.

Voor sommige wietgebruikers is het een dag om al het goede van wiet te vieren. Op dit jaarlijks terugkerende evenement komen deze mensen op prachtige locaties bijeen om van cannabis te genieten. Op die manier houden ze de herinnering aan de oorsprong van 420 levend — een moment waarop stoners socializen en roken.

Dit is echter in rap tempo uitgegroeid tot een wereldwijde viering. Diverse groepen vieren deze dag inmiddels en geven er hun eigen betekenis aan. Voor cannabisactivisten is het bijvoorbeeld een dag om massale legalisering op de agenda te zetten — en niet zonder succes!


Volgens wiskundigen betekent ieder getal iets interessants. Ze kunnen je over elk cijfer wel iets vertellen. Dat kan fascinerend zijn, afhankelijk van hoe goed je wiskundige kennis is en hoe high je bent. De eigenschappen van getallen in de wetten van de natuur zijn echter nog maar het begin. Mensen koppelen namelijk ook bepaalde associaties aan cijfers. De Regel van derden. Het geluksgetal zeven. Per cultuur zijn hier ook weer variaties op. Zo kent elke cultuur haar eigen symboliek rond een bepaald getal. In het geval van wietliefhebbers is 420 zeer speciaal. Maar waarom? Hoe heeft het zijn betekenis gekregen?

420 Sign

Urban Legends

Er circuleren allerlei verhalen over de herkomst van 420. Deze zijn mogelijk ontstaan door nieuwkomers die gissen waarom het een synoniem voor wiet is geworden. Sommige daarvan zijn behoorlijk extreem. Laten we dan ook, om te vermijden dat het Backfire Effect[1] wordt versterkt, enkele misvattingen over 420 ontkrachten. Zo is het getal bijvoorbeeld niet het aantal cannabinoïden in cannabis.

Wegens de connectie die mensen als Bob Marley met wiet hadden, is het ook een misvatting dat 4/20 (of 20 april) een verwijzing is naar de datum van zijn overlijden of geboorte. Gewoonweg onjuist. Dit is evenmin van toepassing op andere muzikanten die hierbij vaak genoemd worden. Denk aan Jimi Hendrix of Jim Morrison.

Een andere muzikale mythe rond 420 is dat de Grateful Dead eiste te verblijven in hotelkamers met het nummer 420 als ze op tour waren. Hoewel ze bekend staan als fanatieke supporters van cannabis, waren ze ook weer niet zo fanatiek.

420 is ook geen codetaal bij de politie voor een overtreding met wiet. Noch is het het nummer van een artikel uit het strafwetboek omtrent cannabis. Wat betreft de cannabiswetgeving met het getal 420, kunnen we slechts één wet noemen, namelijk de "California Senate Bill 420". Deze werd echter opgesteld in 2003, lang na de popularisering van de term. En niemand weet wie dat nummer aan de wet heeft gegeven.

Gerelateerd Artikel

Top 10 Mythen over Wiet

De echte oorsprong van 420

Dus, waar komt 420 eigenlijk vandaan? Er bestaan veel mythen rond deze traditie. Sommigen denken dat het voor een politiecodewoord voor een wietovertreding staat. Anderen beweren dat het verwijst naar een tijdstip waarop studenten na de les gingen blowen. Ondanks pogingen om de cryptische betekenis van 420 te ontrafelen, is geen van die theorieën helemaal overtuigend.

Maar wij weten wat de echte oorsprong van 420 is — het komt allemaal neer op een wietversie van de film The Goonies. Waarom zijn we hier zo zeker van? Omdat de groep jongeren die erachter zit — nu volwassen mannen — het geheim aan Forbes heeft verteld[2]. Het begon allemaal in 1971 op de San Rafael High School, in Californië. Hier kreeg een groep jongeren, die zichzelf 'The Waldos' noemde, lucht van een verlaten wietkwekerij.

Een vriend had hen een handgetekende kaart gegeven met daarbij een vergezocht verhaal over zijn oudere broer — een strandwachter. Deze strandwachter zou wiet telen op een afgelegen plaats aan de kust, maar zou samen met zijn collega's willen stoppen, uit angst om ontdekt te worden. De groep middelbare scholieren zag dit echter als een avontuur en wilde weleens zien waar die cannabis geteeld werd!

The Waldo's spraken om 16.20 uur (aka '420') af bij een standbeeld op de campus. Ze stapten in de auto, rookten een paar joints, en gingen op pad. Ze slaagden er bij de eerste poging niet in om de wiet te vinden, maar zetten de zoektocht toch nog wekenlang voort.

Hoewel ze de mythische wietkwekerij nooit vonden, werd 420 al snel deel van hun woordenschat. Ze gebruikten dit codewoord voor wiet zonder bang te hoeven zijn gesnapt te worden, bijvoorbeeld door hun ouders, leerkrachten of de politie. De code verspreidde zich echter ook naar hun jongere broers, andere klassen, andere scholen en zelfs andere staten.

Al snel was '420' iets wat in de hele Verenigde Staten werd gebruikt. Een van The Waldo's, genaamd Dave Reddix, ging uiteindelijk backstage voor The Grateful Dead werken. Op een dag rookte hij wiet met een aantal beroemde muzikanten en introduceerde hij bij hen de term '420'. Dit leidde ertoe dat de code ook internationaal bekend werd.

Wat dus begon als een ontmoetingstijd is inmiddels tot een internationale beweging uitgegroeid. '420' staat nu voor een dag van eenheid, burgerlijke ongehoorzaamheid en vrijheid over de hele wereld, en dat alles in de naam van wiet.

Hoe is 420 Van Invloed Op De Wereld?

Pols hoezeer je collega’s en kennissen bekend zijn met cannabis door onverschillig op te merken: “Het is bijna 4:20”. Mensen die van wiet houden, weten op de een of andere manier wel af van dit magische getal. Daarmee blijft het dan ook een handig codewoord.

Op veel online datingprofielen vind je nu ook “420 vriendelijk”. Bij het kiezen van een internationale dag om de cannabislegalisatie te promoten, leek de 20ste dag van de 4e maand de perfecte keuze. 20 april wordt daarbij gekenmerkt door evenementen over de hele wereld om cannabis in het zonlicht te zetten. Zo heb je festivals in tolerante landen, maar ook protesten in meer onderdrukte regio's. Bekijk welke evenementen er bij jou in de buurt plaatsvinden. De dag is over de hele wereld belangrijk voor het uitdrukken van de acceptatie van cannabis. En je weet hoe laat je er moet zijn.

De Ontwikkeling van 420

In de loop der jaren is de betekenis van 420 steeds meer verschoven van een persoonlijke viering naar een politiek evenement met bijeenkomsten in honderden steden wereldwijd. Cannabisactivisten spelen een belangrijke rol bij de organisatie van deze evenementen en de publiciteit eromheen. Daarbij zijn heel wat groepen in het leven geroepen die op deze dag protesteren.

Ga bijvoorbeeld tijdens 420 maar eens naar Hyde Park in Londen en je zult onder de gewone, rokende feestgangers ook activisten ontdekken. Als de klok het magische uur bereikt, steken ze een joint op en gaan ze massaal naar het parlement om hun boodschap te laten horen.

Sommige gebruikers gaan op deze bijzondere dag liever roken en relaxen, maar deze groepen hebben best veel goeds gebracht. Omdat deze mensen hun stem hebben laten horen, is de legalisering van cannabis wereldwijd nog altijd gaande. En steeds meer landen volgen.

Veel wietliefhebbers verwelkomen de activisten dan ook met open armen, maar ze zijn niet altijd zo blij met de massale interesse vanuit bedrijven.

Nu de legalisering zich steeds meer verbreidt, zijn grote bedrijven ook aangehaakt in de hoop winst te maken. Opeens heeft 420 een prominente plaats in de hedendaagse cultuur ingenomen. Hoewel men in veel kringen trouw blijft aan het ontstaan van deze drie getallen, is het voor grote coffeeshopketens, magazines en andere bedrijven ook een lucratieve business geworden.

The Future of 420

Momenteel draait 420 niet zozeer meer om een ondergrondse cannabiscultuur, maar veel meer om kortingen en aanbiedingen. Veel liefhebbers die de beweging steunen, zijn tegen dit materiële aspect van 420. Maar het heeft ook een positieve kant.

Natuurlijk verdienen grote bedrijven er grof geld aan, maar het activisme dat de legalisering in gang heeft gezet, heeft ook een ander soort markt in het leven geroepen: kleinschalige, plaatselijke en ambachtelijke bedrijven.

Deze bedrijven staan wel voor de belangrijke waarden van 420. Zij eren cannabis met zorgvuldig ontwikkelde producten, geweldige genen, biologische kweekmethodes en ondersteunen lokale gemeenschappen.

Tot die bedrijven behoren duizenden zadenbanken, coffeeshops, telers en veredelaars die de plant belangrijker vinden dan het geld. Het activisme en de 420 movement staan aan de wieg van het succes van deze bedrijven, die nu in sommige landen legaal kunnen kweken. En rokers kunnen op deze speciale dag deze ondernemingen helpen in het licht van de concurrentie van grote ketens.

Of old school stoners het nu leuk vinden of niet, 420 blijft veranderen en zich ontwikkelen. En aanhangers van de beweging zouden zich niet afzijdig moeten houden. Er gaat inderdaad steeds meer geld in om, maar de gemeenschap beslist uiteindelijk hoe dat geld wordt besteed.

Hoe 420 Is Veranderd door Covid-19

Evenals legalisering, heeft ook de COVID-19-pandemie het gezicht van 420 enorm veranderd. Tientallen jaren kwamen er met 420 honderden tot duizenden wietgebruikers bij elkaar. Op legale locaties werd er door enorme groepen blowers in het openbaar gerookt ter demonstratie van hun rechten. Maar ook waar het illegaal was, deden mensen hetzelfde als massale daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze waren daarbij vaak veel beter vertegenwoordigd dan de politie.

De pandemie heeft dit helemaal op zijn kop gezet. In 2020 was 420 helemaal anders. Parken, stadspleinen en stranden — gewoonlijk boordevol grote groepen onder een wolk aromatische rook — bleven helemaal leeg.

Mensen moesten verplicht binnen blijven en wereldwijd vierde men deze dag dan ook thuis of in de tuin. Maar nu het gevaar van COVID langzamerhand wat wijkt, kan 420 een comeback maken! In 2021 zullen er dan ook weer beperkt evenementen gaan plaatsvinden.

Het is alsof de energie van vorig jaar bewaard is gebleven en straks extra aanwezig is. Iedereen staat klaar om in 2021 weer te knallen. Maar doordat er nog steeds veel restricties gelden, is 420 dit jaar toch anders. Het evenement draaide altijd al om vrijheid, en dat willen we, nu we de lockdowns langzamerhand achter ons laten, misschien wel meer dan ooit ervaren.

420 in Vancouver
De 2019 420-festiviteiten in Vancouver, een van de vele over de hele wereld

De Toekomst van 420

Om de toekomst van 420 te kunnen vormen, moeten we inzicht hebben in het verleden. Dit legendarische evenement begon met een vriendengroep die van wiet hield. Op de een of andere manier is dat kleine samenzijn uitgegroeid tot een wereldwijd evenement waarbij miljoenen mensen, duizenden bedrijven en honderden activistengroepen betrokken zijn.

Sinds het begin van 420 is cannabis in steeds meer landen, staten en steden gelegaliseerd — iets waarvan de initiatiefnemers alleen maar konden dromen. Hoewel dit ook mede mogelijk is gemaakt door veel externe bewegingen en individuen, blijft 420 een drijvende kracht.

Cannabis wordt op dit moment veel meer geaccepteerd. Het taboe is vrijwel verdwenen. Wereldwijd schieten bedrijven als paddenstoelen uit de grond. Het lijkt erop dat 420 zijn doel heeft bereikt, maar eigenlijk is dit nog maar het begin.

Nu steeds meer landen cannabis accepteren, groeit het belang van 420 juist. De nostalgie van eerst is er nog steeds, maar we moeten ook met de tijd meegaan en accepteren dat 420 een soort internationale feestdag is geworden. Het is niet meer een samenkomst van een rokende vriendengroep, maar meer van een groep landen!

Buy F1 Hybrids

420 bij Royal Queen Seeds

Wij van Royal Queen Seeds leveren al jarenlang hoogwaardige wietzaadjes in diverse landen in Europa. We zijn er trots op dat veel van de toppen die op 420 worden aangestoken, bij ons vandaan komen.

We zijn onze visie altijd trouw gebleven en een groot voorstander van de volledige legalisatie van cannabis, en voor ons is 420 de gelegenheid bij uitstek om die boodschap onder de aandacht te brengen. Net als op andere feestdagen, krijg je tijdens 420 leuke kortingen, zodat je lekker kunt gaan kweken. Bekijk nu onze aanbiedingen voor 420 en help RQS om zich te blijven inzetten voor de kernwaarden van 420!

External Resources:
  1. The Debunking Handbook Part 2: The Familiarity Backfire Effect https://skepticalscience.com
  2. Meet The Founding Fathers Of 420: The Waldos | Forbes - YouTube https://www.youtube.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.