1. VEROORZAAKT MARIHUANA GEHEUGENVERLIES?

Er is niet definitief wetenschappelijk vastgesteld dat cannabis het kortetermijngeheugen over een lange periode van tijd beïnvloedt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt het kortetermijngeheugen alleen aangetast tijdens de roes.

2. HORMONALE VERANDERINGEN

Onderzoeken die uitgevoerd zijn in de jaren 70 claimde nadelige effecten op de geslachtshormonen, maar de moderne wetenschap heeft deze bevindingen ontkracht. Ironisch genoeg wordt alcohol (een legale stof) wel in verband gebracht met hormonale veranderingen.

3. DE NIET BESTAANDE OVERDOSES

Er is geen bewijs dat er ooit iemand is overleden aan een overdosis marihuana. Onderzoeken uitgevoerd op muizen hebben aangetoond dat de benodigde verhouding voor een overdosis cannabinoïden 40.000 op 1 zou moeten zijn. Vergelijk dit met de voor alcohol benodigde verhouding die tussen de 4 op 1 en 10 op 1 ligt.

4. HERSENBESCHADIGINGEN

In tegenstelling tot alcohol, produceert cannabis geen giftige stoffen die hersencellen doden. Bovendien is het gebruik van cannabis door de tijden heen zelfs niet in verband gebracht met beschadiging van receptoren in de hersenen. De waarheid is dat marihuana wordt gelinkt aan licht verhoogde alfa-golf activiteiten die meestal geassocieerd worden met een meditatieve, ontspannen en creatieve state of mind.

5. MARIHUANA EN MOEILIJKHEDEN BIJ DE VOORTPLANTING 

Dit is een andere mythe die in werkelijkheid geen bestaansrecht heeft. Onderzoeken naar mogelijk nadelige effecten van marihuana op de geslachtscellen van resusapen in 1980 beweerde dat de veranderingen zouden kunnen duiden op een vergelijkbaar effect bij de mens, maar bewijs in die richting bestaat niet.

6. VERZWAKT IMMUUNSYSTEEM

Onderzoeken met laboratoriumratten hebben aangegeven dat, in uitzonderlijk hoge doses, THC in het bloed mogelijk een immunosuppressief effect heeft. Dit betekent dat de cellen die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van bacteriële infecties kunnen worden aangetast. Het zwakke van de redenering is hier dat dit effect alleen plaatsvindt tijdens de intoxicatie, en alleen wanneer de THC-dosering onrealistisch hoog is.

Blood

7. IS MARIHUANA EEN GATEWAY DRUG?

Dit is een van de all-time favoriete cannabis-mythen. De waarheid is dat er geen wetenschappelijke gegevens bestaan om deze claim te ondersteunen. Sterker nog, juist het tegenovergestelde is waar. Onderzoeken uitgevoerd in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat meer dan 75% van de Amerikaanse burgers die op enig moment in hun leven marihuana hebben gebruikt nooit een 'hardere drug' hebben aangeraakt. En nog interessanter: de onderzoeken hebben ook aangetoond dat mensen die verslaafd zijn aan hardere drugs hebben begonnen zijn met... alcohol. Eens te meer zien we dat marihuana wordt beschuldigd in plaats van alcohol.

8. MARIHUANA VERSUS TABAKSROOK

Een andere populaire mythe zegt dat het roken van weed gevaarlijker is dan het roken van een sigaret. Heel eenvoudig; dat is niet waar. De gevaarlijkste chemische stoffen in een sigaret zijn koolmonoxide en teer. Alhoewel deze chemicaliën in een twee keer zo hoge concentratie voorkomen in marihuana als in tabak, worden zij in veel minder geconcentreerde doses gebruikt. Met andere woorden, een cannabis-gebruiker zou een groot aantal 'pure' joints moeten roken om met de tijd net zoveel teer en koolmonoxide binnen te krijgen als een tabaksroker.

9. ZOU LEGALISERING VAN WEED MEER AUTO-ONGELUKKEN VEROORZAKEN?

Degenen die pleiten tegen de legalisatie van weed willen ons doen geloven dat onze wegen zouden veranderen in zones van pure chaos. De waarheid, zoals altijd, is te vinden in de statistieken. De beschikbare gegevens suggereren dat weetrokers ongeveer net zo veel auto-ongelukken veroorzaken als mensen die alcohol drinken. Daarbij moet opgemerkt worden dat 85% van de mensen die betrokken waren bij een auto-ongeluk waarbij marihuana in het spel was in dezelfde periode ook alcohol hadden gedronken. Wat dit betekent is dat, zoals gebruikelijk, correlatie niet hetzelfde als causaliteit.

10. IS MARIHUANA ERG VERSLAVEND?

Hier is nog een populaire mythe: deze zegt dat marihuana een zeer verslavende stof is. Minder dan 1% van de Amerikanen marihuana roken op dagelijkse basis. Weet u hoeveel mensen elke dag koffie drinken? Feit is dat marihuana minder verslavend is dan cafeïne, een andere legale stof.

Er zullen natuurlijk altijd mensen zijn die wetenschappelijke feiten afwijzen als dan hen goed uitkomt. Ons land staat evenwel op het punt te erkennen dat marihuana niet de plaag is het die we ervan gemaakt hebben. Met een beetje meer geduld kunnen we zien hoe de publieke opinie blijft veranderen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.