Uruguay Begint Met De Verkoop Van Legale Cannabis
Uruguay is het eerste Zuid-Amerikaanse land dat de verkoop van cannabis gelegaliseerd heeft. De plaatselijke regelgeving vindt men nationaal en internationaal controversieel. We leggen je deze nieuwe cannabiswetgeving graag uit.
Uruguay zet zichzelf op de kaart door voor gelegaliseerde en gereguleerde handel in cannabis te kiezen. Het is voor het eerst in de moderne geschiedenis dat een land daarop overgaat. Amerikaanse staten opereren technisch gezien nog steeds onder een federaal verbod. Andere landen, zoals Spanje en Nederland, gebruiken mazen in de Europese wetgeving voor het reguleren van cannabis voor eigen gebruik. Uruguay heeft gekozen voor een andere koers. De overheid is daar actief betrokken bij de verkoop van cannabis.
Voordat je nu als een speer een ticket gaat kopen, dien je te weten hoe streng dit nieuwe systeem gereguleerd is.
MEN HOUDT HET PLAATSELIJK
Sorry, toeristen; uitsluitend mensen met de Uruguayaanse nationaliteit hebben toegang tot deze nieuwe cannabismarkt. Je pleegt geen strafbaar feit als je er eentje opsteekt, maar het is alleen inwoners van Uruguay toegestaan om wiet te kopen. Rechtsgebieden die zich opengesteld hebben voor cannabis, zoals Amsterdam, hebben te maken met het probleem dat legaal gekochte drugs naar het buitenland gesmokkeld worden. In dit geval wil Uruguay niet dat hun product terechtkomt op de zwarte markt van de aangrenzende landen Brazilië en Argentinië.
ALLES WORDT GECONTROLEERD
Staatsburgers van Uruguay van minstens 18 jaar oud, moeten zich eerst registreren bij een databank van cannabisgebruikers voordat ze ook maar iets kunnen kopen. Hun vingerafdrukken worden bij elke aankoop gescand. Dit moet voorkomen dat ze meer dan 40 gram cannabis per maand kopen. Dat is nogal omstreden geweest voor veel Uruguayanen omdat ze jarenlang in een dictatuur hebben geleefd. De overheid benadrukt met klem dat de persoonlijke gegevens niet gedeeld worden met mensen buiten de cannabisregulering om. Zelfs niet met de politie. Er hebben zich inmiddels 4.600 mensen geregistreerd bij de databank. Ze hebben op drie manieren toegang tot cannabis.

OPTIE #1: KWEKEN VOOR EIGEN GEBRUIK
Bijna 7.000 inwoners hebben zich bij de overheid laten registreren voor het kweken van cannabis voor eigen gebruik. Het is toegestaan thuis maximaal zes bloeiende cannabisplanten te hebben. Jaarlijks mogen ze niet meer dan 480g kweken. Als dat je te veel werk is...
OPTIE #2 CANNABISCLUBS
Tussen de 15 en 45 inwoners mogen een coöperatieve cannabisclub oprichten waar men gezamenlijk cannabis kweekt. De vereisten voor het lidmaatschap zijn aan meer regels gebonden dan in het geval van cannabisclubs die in andere rechtsgebieden opgericht zijn. De clubs dienen zich ook te houden aan een kweeklimiet van 99 planten. Maar op die manier kan men zich wel organiseren en puike wiet kweken met een groep gelijkgestemden. Als dat je te veel werk is...
OPTIE #3 APOTHEKEN
Ga gewoon naar een van de apotheken die geregistreerd zijn voor de verkoop van cannabis. Ze zijn uitgekozen als dispensaria omdat ze ervaring hebben met geneesmiddelen. Veel van de apotheken in het land hebben ervoor gekozen deze service niet te bieden. De prijs die de overheid heeft vastgesteld, ligt op ongeveer €1,10 per gram. De cannabis is verpakt in zakjes van vijf gram voor €5,50. De wiet wordt gekweekt door één van de twee producenten die een overheidscontract hebben.
Zorgen over de impact van cannabis op de publieke gezondheid zijn de oorzaak van het streng gereguleerde beleid. Over de strenge beperkingen zal ongetwijfeld nog flink gediscussieerd worden. Maar hoe meer cannabis wordt gelegaliseerd, hoe beter we een gezonde balans kunnen vinden voor het reguleren van deze fantastische, bijzonder nuttige plant.