By RQS Editorial Team


De groeiende markt voor extracten en toenemende populariteit van vapen en dabben, heeft tot veel nieuwe apparaten en accessoires geleid. Daar zijn 'terp pearls' een goed voorbeeld van.

De mechanismes en de technieken van het dabben veranderen continu. Consumenten zijn daarbij voortdurend op zoek naar de zachtste rook, een sterkere trek en de beste smaak. Toch is het niet gewoon een kwestie van je spul verhitten tot de hoogste temperatuur en inhaleren. Voor het dabben is een speciale techniek vereist.

Met dat in het achterhoofd geven we je hieronder een uitleg en evaluatie van terp pearls.

Wat zijn terp pearls?

Terp pearls zijn minuscule balletjes van zo'n 4–6mm groot, gemaakt van borosilicaatglas, kwarts of andere materialen. Je kunt ze in de banger van je dab rig plaatsen om de algehele ervaring te verbeteren. Zo verdelen ze de warmte en het extract gelijkmatig. Dit zorgt weer voor consistente resultaten en optimaliseert de smaak bij lagere temperaturen.

Overigens noemt men terp pearls soms ook wel 'banger beads' of 'dab beads'.

Wat zijn terp pearls?

Kunnen terp pearls smelten?

Sommige terp pearls kunnen smelten of van vorm veranderen wanneer ze langere tijd aan extreme hitte worden blootgesteld. Ook kunnen ze met een thermische schok te maken krijgen. Dit treedt op wanneer een plotseling temperatuurverschil, van warm naar koud of andersom, spanning in het materiaal veroorzaakt, en kan ervoor zorgen dat terp pearls opeens barsten of breken. Dat is met name het geval bij brosse materialen, zoals keramiek.

Een populaire manier om terp pearls schoon te maken, is met een butaan aansteker. Wees dan ook extra voorzichtig tijdens het schoonmaken. Terp pearls zijn daarbij, net als bangers, verkrijgbaar in verschillende groottes en materialen. En, zoals ook voor bangers geldt, bepaalt het materiaal waarvan ze zijn gemaakt hoe hittebestendig en solide ze zijn. We kijken verderop naar de voor- en nadelen van elk type terp pearl.

Kunnen terp pearls smelten?

Waarom zou je terp pearls gebruiken voor het dabben?

Als je stopt met het verhitten van je dab nail of quartz banger, begint deze onmiddellijk af te koelen. Zelfs wanneer je een hoogwaardige banger gebruikt, koelen bepaalde delen van het oppervlak sneller af dan andere. Terp pearls zijn het antwoord op dit probleem.

Terp pearls zorgen namelijk dat het extract verdeeld wordt, zodat het het volledige oppervlak van de banger raakt. Dit zorgt dat het concentraat op een gelijkmatige wijze verdampt naarmate de banger geleidelijk afkoelt. Op die manier voorkom je ophoping en optimaliseer je de verdamping. Het extract raakt alle hete delen van de banger en verdampt veel beter, zonder op een specifieke hete plek te verbranden.

De meeste terpenen hebben een laag kookpunt en breken bij hoge temperaturen af. Dit betekent dat de smaak bij het dabben boven de 216°C aangetast wordt. Met terp pearls kun je echter enorme trekken bij lagere temperaturen nemen en gerust zijn dat je geen smaak verliest!

Een ander ongelooflijk gaaf en bevredigend voordeel is het zien ronddraaien van de balletjes.

Waarom zou je terp pearls gebruiken voor het dabben?

Verschillende soorten terp pearls

De verschillende materialen waar terp pearls of dab beads uit kunnen bestaan, hebben uiteenlopende prijskaartjes en designs. Om een idee te krijgen van wat voor jou het beste is, hieronder een overzicht van wat je van elk type kunt verwachten.

Pearls van kwarts De meeste bangers zijn gemaakt van kwarts en om dezelfde reden zijn terp pearls van dit materiaal ook vaak een goede keuze. Zo bieden ze een goede balans tussen kosten, warmteretentie en duurzaamheid. Kwarts is bovendien relatief goed tegen thermische schok bestand. Dit betekent dat je deze pearls moeiteloos met een butaanaansteker of isopropylalcohol kunt schoonmaken.
Keramische pearls
Keramische pearls bieden behoorlijke warmteretentie, vergelijkbaar met kwarts, en behouden volgens sommigen de smaken van je extract het beste. Net zoals bij een keramische dab nail kan het wel lastig zijn om deze pearls schoon te houden. Daarbij zijn ze de kwetsbaarste variant van allemaal. Keramische pearls zijn bijvoorbeeld niet geschikt om schoon te maken met een brander, aangezien ze waarschijnlijk breken door de directe warmte. De beste manier om ze intact te houden, is door ze volledig te laten afkoelen. Dat kan het op den duur echter lastig maken om ze schoon te krijgen.
Pearls van borosilicaat
Pearls van borosilicaatglas zijn zeer redelijk geprijsde alleskunners. Ze bieden genoeg oppervlak en een goede draaiing voor verdamping. Daarentegen staat borosilicaatglas erom bekend warmte niet erg goed vast te houden. Pearls van borosilicaatglas kunnen onder intense hitte daarbij van vorm veranderen of smelten.
Pearls van robijn
Om duidelijk te zijn, dit zijn geen echte robijnen: ze worden in een laboratorium gemaakt om dezelfde kwaliteiten als natuurlijke robijn te vertonen. Deze pearls bieden superieure warmteretentie voor een optimale smaakafgifte. Wel zijn ze gevoelig voor thermische schok. Ga er dus voorzichtig mee om als je ze schoonmaakt. Verder ziet de rode kleur er prachtig uit tijdens het ronddraaien. Deze pearls reageren ook op UV-licht en schitteren onder een blacklight.
SIC Pearls
Deze kralen zijn gemaakt van siliciumcarbide en superieur in het vasthouden en geleiden van warmte, waardoor je heerlijke smaken krijgt. SiC pearls zijn ook ongelooflijk goed tegen thermische schok bestand. Daarom kun je ze makkelijk met een butaanaansteker of alcohol schoonmaken. Al met al zijn dit de hoogwaardigste pearls, welke dab rig je ook gebruikt.

Hoe gebruik je terp pearls?

Terp pearls zijn geschikt voor elke bucket style banger. Ze verdelen daarbij de hitte van het oppervlak waarop ze liggen terwijl ze ronddraaien.

Daarnaast heb je een carb cap met fatsoenlijke luchtdoorstroming nodig om de trekken te beheersen. Gebruik een bubble cap, directional flow carb cap of een spinner cap om het maximale uit je pearls te halen. Plaats een paar pearls in je banger en verhit deze met een gasbrander. Laat hem afkoelen tot de ideale temperatuur en neem een dab zoals je doorgaans doet.

  • Hoeveel terp pearls moet ik gebruiken?

We raden je aan om één of twee terp pearls te gebruiken. Het lijkt erop dat dit de beste rotatie oplevert. Indien je er meer gebruikt, hebben ze de neiging om elkaar te raken en slecht rond te draaien of te gaan glijden.

Waarom draaien mijn terp pearls niet rond?

Misschien gebruik je de verkeerde carb cap. Je hebt een directional airflow carb cap nodig om terp pearls rond te laten draaien. Als de carb cap niet het probleem is, wordt het misschien tijd om je terp pearls en banger grondig schoon te maken. Achtergebleven residu kan namelijk wrijving veroorzaken, waardoor de kralen stoppen met ronddraaien.

Zijn terp pearls het waard?

Terp pearls zijn het zeker waard als je alles uit het dabben wilt halen, vooral wanneer je reusachtige trekken op lagere temperaturen wilt nemen. Wat ze ook aantrekkelijk maakt, is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende materialen en stijlen om je setup te personaliseren.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.