By Max Sargent


Het is geen geheim dat wanneer je wiet rookt, er een verschuiving in gedachtepatronen plaatsvindt en je allerlei ongewone gedachten kunt hebben, zogenaamde 'verheven gedachten', ook wel bekend als 'high thoughts'. De meeste blowers weten dit wel. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Vandaag gaan we wat dieper in op het waarom van dit fenomeen en tot wat voor soort gedachten het kan leiden. Ook zullen we onze tien favoriete diepgaande en grappige wietgedachten met je delen.

Wat zijn verheven gedachten?

Verheven gedachten komen in veel verschillende vormen voor, van hilarisch en inspirerend tot duister en angstaanjagend. Sommige ontstaan uit onze diepste angsten en zorgen, terwijl andere lijnrecht uit een dagboek van een genie lijken te komen!

Wat ze precies zijn, is moeilijk te beantwoorden. Het zijn tenslotte maar gedachten. Maar ze hebben meestal wel een karakter dat afwijkt van onze gebruikelijke, nuchtere gedachten. Ze zijn daarmee uiterst interessant.

Wat veroorzaakt verheven gedachten?

Hoe wiet deze specifieke denkpatronen veroorzaakt, is nog niet helemaal duidelijk, hoewel er verschillende onderzoeken zijn die suggereren dat THC, de stof die verantwoordelijk is voor de high, voor een verhoogde bloedtoevoer naar bepaalde delen van de hersenen zorgt[1]. En deze gebieden zijn ook verantwoordelijk voor functies als abstract denken.

In 1997 is ontdekt dat THC voor een verhoogde bloedtoevoer in de frontale gebieden van de hersenen zorgt[2]. Vermoed wordt dat hoger, abstract en 'bewust' denken in dit deel van het brein plaatsvindt. En inderdaad, het lijkt erop dat intelligente dieren een meer ontwikkelde frontale lob hebben, wat impliceert dat er een verband is. Als dit ook echt zo is, is het aannemelijk dat verhoogde stimulatie van dit gebied gedeeltelijk verantwoordelijk kan zijn voor de gedachten die we krijgen als we stoned zijn.

Het is echter ook belangrijk om te vermelden dat chronisch cannabisgebruik, vooral wanneer je begint terwijl de hersenen zich nog ontwikkelen, in verband wordt gebracht met het dunner worden van de grijze[3] stof in deze gebieden. Het is dus belangrijk om een balans te vinden, want permanente schade in deze hersengebieden is niet goed.

Verantwoord gebruik zou er echter voor moeten zorgen dat je gedachten krijgt die je juist ver kunnen brengen!

Wat veroorzaakt verheven gedachten?

Soorten verheven gedachten

Verheven gedachten kunnen net zo gevarieerd zijn als normale, nuchtere gedachten, of zelfs gevarieerder. Maar er is wel een aantal unieke gedachten of denkpatronen die we associëren met high zijn.

Grappige gedachten

Eerst de grappige gedachten. Absurd, belachelijk, onzinnig; de lijst is lang. Dit is een van de redenen waarom mensen graag high worden. In het dagelijks leven kan er door alle haast weinig plek zijn voor grappige denkpatronen, en we geven onszelf er misschien niet de tijd of ruimte voor.

Dit is waar wiet kan helpen. High worden, alleen of met vrienden, leidt vaak tot hilarische gedachten en kan een avondvullend programma op zich zijn!

Diepgaande gedachten

Grappige gedachten zijn echter niet de enige die je kunt hebben. Veel wietgebruikers krijgen ook de gedachte dat ze op een geniaal idee zijn gestuit; een idee dat de wereld zou kunnen veranderen. Natuurlijk zijn er momenten waarop, als we eenmaal weer nuchter zijn, deze diepgaande gedachten hun genialiteit weer verliezen.

Maar niet altijd! Het is soms echt de moeite waard om bijzonder diepgaande gedachten die je hebt als je high bent, te noteren. De kans is namelijk groot dat sommige ervan best goed zijn. Zo niet, dan kun je er later altijd nog om lachen.

Negatieve gedachten

Niet alle verheven gedachten zijn echter positief, ook al zou je het nog zo graag willen. Van wiet is ook bekend dat het angstige en paranoïde gedachten kan veroorzaken, variërend van sociale angsten tot iets veel ernstigers. Het is de moeite waard om aandacht aan deze gedachten te besteden, alleen dan niet aan de inhoud, maar aan hun aanwezigheid.

Als je merkt dat je negatieve gedachten krijgt als je high wordt, neem dan even een pauze. Merk je dat het de hele tijd gebeurt, dan is wiet wellicht niets voor jou.

  • Negatieve gedachten stoppen

Als je merkt dat je angstig bent geworden na het roken van een joint, is er een aantal dingen dat je kunt doen om die negatieve gedachten te onderdrukken:

  • Neem wat CBD: gesuggereerd wordt dat CBD het psychotrope effect van THC kan tegengaan.
  • Ga wandelen: door te bewegen, kom je weer in je lichaam en uit je hoofd. Dit helpt om negatieve gedachten te verlichten.
  • Drink wat water: het is ongelooflijk wat een glas water kan doen.
  • Praat erover: houd je ongemak niet voor jezelf – praat erover met een vriend.
  • Probeer te slapen: als het avond is, probeer dan te gaan slapen.
  • Lees positieve gedachten om jezelf af te leiden (zie hieronder).

Top 10 verheven gedachten voor een goed humeur

Hier volgt een lijstje met onze favoriete grappige en diepzinnige gedachten om na een joint of bowl over na te denken.

Een procedureel gegenereerd universum

Misschien is de lichtsnelheid de snelheid waarmee het universum wordt geladen, wat verklaart waarom we niet sneller kunnen gaan.

Niet genoeg tijd

Het duurt in totaal 84 jaar als je in elk bed in de hotels van Disney World één nachtje slaapt.

Denk groot! (of klein)

Een zandkorreltje heeft de gemiddelde grootte van de aarde en een subatomair deeltje.

Ben jij het vandaag?

Elke dag poept iemand onbewust de grootste drol ter wereld.

Waar je vandaan komt

De plek waar je geboren bent, is de enige die je ooit hebt verlaten zonder er eerst naartoe te zijn gegaan.

Stof tot nadenken

Een zeeman wordt ook wel een 'schipper' genoemd. Als hij aan het werk is, is hij dan aan het schipperen?

Ze zijn dichterbij dan je denkt

Onze eerste buitenaardse ontmoeting zal waarschijnlijk het ontmoeten van mensen zijn die op Mars zijn geboren en de aarde komen bezoeken.

Het is frustrerend

Probeer een 'th-' -geluid in je hoofd te maken, zonder je tong te bewegen.

Het zit in hun bloed

Aangezien ze geen spiegels kunnen gebruiken, hebben vampiers altijd een geweldige stijl.

De tijd vliegt

2050 is dichter bij vandaag dan 1990.

Tijd om zelf wat te verzinnen

Het is echter niet nodig dat wij ze voor je bedenken! Leun lekker achterover en laat je gedachten afdwalen. Je zult ongetwijfeld binnen de kortste keren je eigen stonergedachten produceren. Wanneer je ze zelf bedenkt, worden ze des te rijker. Veel plezier!

External Resources:
  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163725897820013?via%3Dihub
  2. Marijuana intoxication and brain activation in marijuana smokers - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Effects of Cannabis on the Adolescent Brain - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.