Inbegrepen GRATIS producten
Wiet en NFT's: wat gaat de toekomst brengen?
De vraag naar NFT's is na de recordbrekende verkoop van een digitaal kunstwerk voor 69 miljoen dollar enorm geëxplodeerd. Ze duiken nu op in verschillende industrieën, waaronder de sport-, muziek- en sneakerwereld. Maar ook de innovatieve wietindustrie heeft deze kans aangegrepen. Ontdek hier hoe NFT's de cannabiswereld beïnvloeden.
Wat zijn NFT's? Waarom zijn ze zo waardevol? En welke rol spelen ze binnen de zich snel ontwikkelende cannabisindustrie? Lees verder voor de antwoorden op al deze vragen. Terwijl de NFT-markt steeds populairder wordt, hebben veel mensen nog geen idee wat ze zijn of wat ze doen. Maar daar gaan we verandering in brengen! Leer hieronder alles wat je moet weten over deze nieuwe vorm van digitaal bezit.
Inhoud:
Cryptocurrencies: een korte geschiedenis
Om het concept van NFT's te begrijpen, is het verstandig om eerst wat over cryptocurrencies te weten, aangezien de opkomst van crypto de technologische basis voor de ontwikkeling van NFT's heeft gelegd.
Cryptocurrencies zijn digitale valuta's die een vorm van uitwisseling of transactie tussen gebruikers behelzen. Dit gebeurt met een gedecentraliseerd computernetwerk dat niet afhankelijk is van een centrale autoriteit, zoals een overheid of centrale bank. Het gedecentraliseerde karakter heeft mensen met verschillende politieke ideeën aangetrokken, denk aan het anarchisme en libertarisme. Om de veiligheid en anonimiteit onder gebruikers te garanderen, maken cryptonetwerken gebruik van een blockchain: een digitale boekhouding van transacties van een bepaalde cryptocurrency die op meerdere computers wordt bijgehouden via een peer-to-peer-netwerk.
De vele mogelijke toepassingen van cryptocurrencies hebben een breed publiek aangetrokken. Zo worden sommige digitale munten inmiddels ook geaccepteerd als betaalmiddel voor verzekeringen, consumentengoederen, horloges en tickets voor evenementen. Maar hoe is dit allemaal begonnen?
- 2008: een anonieme persoon onder het pseudoniem 'Satoshi Nakamoto' publiceert een paper waarin een gedecentraliseerde vorm van digitale valuta wordt beschreven.
- 2009: Satoshi Nakamoto schrijft geschiedenis door 10 bitcoins naar een programmeur te sturen. Dit is de allereerste cryptocurrencytransactie. Mensen begonnen rond deze tijd ook met behulp van hun computer bitcoin te minen.
- 2010: de eerste aankoop van tastbare goederen met bitcoin vindt plaats wanneer iemand een pizza koopt met 10.000 munten (nu ongeveer 196 miljoen dollar waard).
- 2014: de eerste stablecoin, 'Tether', verschijnt en koppelt zich aan de prijs van de Amerikaanse dollar.
- 2015: de cryptocurrency Ethereum verschijnt, net als de exchange Coinbase.
- 2016: de Securities and Exchange Commission (SEC) van de VS geeft een van de eerste waarschuwingen voor de gevaren van crypto af.
- 2019: Elon Musk spreekt publiekelijk zijn steun uit voor de 'meme coin' Dogecoin.
- 2021: de totale marktwaarde van alle cryptomunten samen bereikt 2,5 biljoen dollar voordat deze later weer naar 1 biljoen dollar zakt.
Wat is een NFT precies?
NFT's, of 'non-fungible tokens', zijn een vorm van digitaal bezit. Net als cryptocurrencies wordt het eigendom van deze activa geregistreerd op een blockchain, een digitaal logboek van transacties die zijn vastgelegd op een netwerk van computers die zijn gekoppeld via een peer-to-peer-netwerk.
NFT's verschillen van cryptocurrencies doordat ze non-fungible, oftewel onvervangbaar zijn. Terwijl de munten van een cryptocurrency evenveel waard zijn, hebben NFT's kwaliteiten die ze uniek maken.
Voorstanders van het gebruik van NFT's zijn van mening dat het documenteren van eigendommen op een blockchain het probleem van reproductie en piraterij voorkomt, waardoor NFT's ergens tussen fysieke activa en digitale bestanden in vallen. Een NFT kan van alles zijn, als het maar als bestand kan worden opgeslagen. Denk aan muziek, illustraties, tweets of verzamelbare items voor online games.
Wie heeft de eerste NFT gemaakt?
Nog voordat de cryptocurrency Ethereum tot stand kwam, ontwikkelde de wiskundige en nu voorzitter van de Israëlische Bitcoin Association Meni Rosenfeld in 2012 het concept van 'Coloured Coins', een idee om echte activa met een digitaal logboek vast te leggen. Twee jaar later, in 2014, maakte digitaal kunstenaar Kevin McCoy de allereerste NFT. Het bewijs van eigendom van deze digitale afbeelding, bekend als 'Quantum', werd vastgelegd op de blockchain Namecoin.
Hoewel het belang ten tijde van de eerste creatie van NFT's voor velen nog niet duidelijk was, hebben veel makers van digitale activa inmiddels superveel verdiend. Zo verkocht de digitale kunstenaar Beeple zijn collage getiteld 'Everyday: The First 5000 Days' in 2021 voor maar liefst 69 miljoen dollar!
OpenSea: waar NFT's worden verkocht
Degenen die geïnteresseerd zijn in digitale activa kunnen NFT's kopen op verschillende online verkoopplatforms, maar OpenSea was het eerste NFT-handelsplatform en is tot op heden het grootste. De website biedt bezoekers de kans om diverse NFT's te bekijken, te verzamelen en te verkopen uit verschillende categorieën, waaronder kunst, verzamelobjecten, domeinnamen, muziek, fotografie, sport en ruilkaarten.
De waarde van NFT's
NFT's zijn waardevol voor zowel makers als verzamelaars. Net als cryptocurrencies bieden ze voordelen die materiële activa niet bieden. De mogelijkheid om een eigendomsbewijs vast te leggen op een blockchain die bijna onmogelijk te hacken of te wijzigen is, biedt veel veiligheid. Bovendien zorgt het gedecentraliseerde karakter voor een ongeëvenaarde flexibiliteit als het om het verhandelen van activa gaat.
-
🎨 Voor artiesten
Wat hebben het verkopen van een muziekalbum, een kunstwerk of zelfs een huis met elkaar gemeen? Nou, tussenpersonen die geld willen binnenharken. In de niet-digitale wereld verdienen platenlabels, kunsthandelaren en makelaars bergen geld, door het kopen en verkopen van goederen te faciliteren. De gedecentraliseerde aard van digitale activa stelt kunstenaars en verkopers in staat om deze tussenpersonen, en de vergoedingen of commissies die ze meestal vragen, te omzeilen. Ook kunnen ze middels NFT's een beperkte hoeveelheid van hun product 'munten', wat leidt tot een laag aanbod, veel vraag en een economie van schaarste die weer in hogere opbrengsten resulteert.
-
🖼️ Voor verzamelaars
Tegenstanders wijzen op de immateriële aard van NFT's en stellen vaak dat digitale activa niet te vergelijken zijn met fysieke bezittingen die je bijvoorbeeld aan de muur kunt hangen. Nou, vertel dat maar aan Beeple!
De opkomst van cryptocurrency heeft aangetoond dat mensen digitale activa weten te waarderen, deels vanwege de technologie die deze tokens veilig, schaars en gemakkelijk te verzenden en te ontvangen maakt. Hetzelfde geldt voor NFT's, maar deze activa bieden verzamelaars nog iets meer: op blockchain gebaseerd eigendom en beperkte voorraden maken het bezitten van een NFT van een album, foto of speelkaart vele malen waardevoller dan het bezit van fysieke kopieën of dat wat niet op de blockchain is gebaseerd.
-
👔 Voor bedrijven
NFT's hebben de markt voor digitale activa voorgoed veranderd. Nieuwe markten ontstaan door de ontwikkeling van NFT's, en bedrijven doen hun best om mee te liften op het succes. NFT's behelzen bijvoorbeeld niet alleen een bewijs van eigendom, maar kunnen ook als toegangsbewijs fungeren, zoals voor live-evenementen. Bovendien kunnen de slimme contracten die in NFT's zijn geschreven zorgen dat makers een deel van de winst ontvangen als ze aan derden worden verkocht.
NFT's: welke toepassingen hebben ze?
NFT's hebben verschillende functies. Bovendien heeft cryptogeld al bewezen dat digitale activa niet alleen nuttig kunnen zijn, maar ook waardevol (hoewel enigszins volatiel). Om te begrijpen in hoeverre NFT's nuttig en levensvatbaar zijn in onze maatschappij geven we hieronder een overzicht van enkele veelbelovende NFT-markten.
1. Grafische kunst
De kunstwereld vormt een van de waardevolste NFT-markten. Natuurlijk kun je een NFT niet ophangen zoals een fysiek schilderij, maar als het op een muur wordt geprojecteerd, ziet het er net zo cool uit. Bovendien kun je NFT-kunst niet stelen, verliezen of beschadigen. Momenteel variëren waardevolle NFT-kunstwerken van eenvoudige, maar dure cartoons van apen en cyberpunks tot digitale versies van echte kunstwerken en indrukwekkende digitale meesterwerken.
2. GIF's
GIF's ('GIF' staat voor 'graphics interchange format') zijn bitmap afbeeldingen die als logo's en graphics worden gebruikt. Ze worden ook vaak gebruikt in online communicatie in de vorm van bewegende memes. Het omzetten van GIF's in NFT's biedt grafisch ontwerpers een veelbelovende manier van inkomsten vergaren, en bedrijven die de exclusieve rechten van deze digitale producten willen bezitten een veilige manier van transacties uitvoeren.
3. Filmpjes en sporthoogtepunten
NFT's van sporthoogtepunten zijn een hele grote markt aan het worden. Onlangs heeft de NBA bijvoorbeeld een Top Shot-product gemaakt — een op blockchain gebaseerd ruilkaartsysteem gericht op hoogtepunten uit wedstrijden van de NBA en digitale illustraties. Zo is een videomoment van LeBron James voor meer dan 200.000 dollar verkocht. Deze markt zal waarschijnlijk nog meer groeien wanneer ook andere sportorganisaties zich erin gaan mengen.
4. Verzamelobjecten
Collectables en NFT's lijken voor elkaar gemaakt te zijn. Fysieke verzamelobjecten worden meestal na verloop van tijd waardevol doordat veel originele items verloren gaan, worden weggegooid of beschadigd raken, behalve misschien exclusieve items die slechts schaars zijn uitgebracht. NFT-verzamelobjecten zijn daarentegen inherent waardevol door het contractueel vastgelegde aanbod. Het bewijs van eigendom zorgt ook dat degenen die NFT's kopen, ze veilig kunnen bewaren en niet bang hoeven te zijn voor oplichters die illegale kopieën maken.
5. Virtuele avatars en video game skins
Terwijl sommige NFT's zich de waarde van fysieke items en activa toe-eigenen, vinden andere hun plek op online marketplaces. In het geval van virtuele avatars en video game skins hebben NFT's hun waarde al bewezen in zowel de online als de gaming community. Om je een idee te geven van hoe belangrijk deze NFT's waarschijnlijk zullen worden: Reddit heeft onlangs een NFT-avatar marketplace gelanceerd.
6. Designer sneakers
Je kunt NFT-sneakers niet vasthouden, laat staan dat je ze kunt dragen. Maar de vraag ernaar is alleen maar gestegen. Net als speelkaarten en andere verzamelobjecten, vertegenwoordigen NFT-sneakers enorme prijzen op de online markt. De gemiddelde prijs voor een paar NFT-sneakers ligt tussen de 6000 en 10.000 dollar. Als je CryptoKicks wilt (een product gepatenteerd door Nike), dan moet je zelfs meer dan 20.000 dollar ophoesten voor sommige paren.
7. Muziek
NFT's hebben zelfs het potentieel om de wereld van de digitale muziek te veranderen, een wereld die de afgelopen decennia veelal het slachtoffer van piraterij is geworden. Ze geven muzikanten de kans om een zekere mate van controle over hun creaties terug te krijgen. Zo is het voor makers mogelijk om tussenpersonen in het distributieproces te omzeilen. Sommige artiesten brengen bijvoorbeeld eenmalige edities van hun albums uit of bieden limited edition audiovisuele pakketten aan.
8. Echtheidscertificaten
NFT's kunnen niet alleen bewijzen dat je eigenaar bent van digitale activa, maar kunnen ook worden gebruikt als een veiliger alternatief voor fysieke papieren echtheidscertificaten. Door bijvoorbeeld een walletnummer te koppelen aan een bepaald product (zoals een ring) met een bijbehorend serienummer, kunnen verkopers de authenticiteit aantonen met een aankoopbewijs dat op een blockchain staat.
NFT's: controverse
Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, is de mate van controverse rondom NFT's te vergelijken met die rond cryptocurrency.
❌ Transactiekosten
Bij het verhandelen van NFT's zijn gebruikers vaak onderworpen aan kosten, bekend als 'gas fees', een prijs die betaald moet worden voor een transactie op het Ethereum-netwerk. Deze kosten worden echter door sommigen als veel te hoog beschouwd. Ze zouden in de toekomst dan ook weleens de groei van de NFT-markt in de weg kunnen staan.
❌ Plagiaat
NFT-makers moeten gas fees betalen bij het munten van NFT's, maar toch vinden sommige kunstenaars illegale kopieën van hun NFT's terug op bepaalde handelsplatforms. Dit heeft tot bezorgdheid geleid over de beveiliging van het werk dat ze uploaden en verkopen.
❌ Fraude & veiligheid
Fraude en oplichting zijn schering en inslag binnen de NFT-wereld. Veel kopers zeggen te zijn opgelicht met betrekking tot hun digitale wallet-gegevens, wat in aanzienlijk financieel verlies heeft geresulteerd. De wereld van de digital assets als geheel lijkt nog een beetje op het wilde westen. Volgens beveiligingsbedrijf Privacy HQ zegt 90% van de respondenten dat ze weleens een of andere vorm van oplichting hebben meegemaakt.
Wat is de link tussen NFT's en cannabis?
Als een van de snelst groeiende en meest innovatieve industrieën is het alleen maar logisch dat de cannabissector NFT's ook is gaan omarmen.
Crypto Cannabis Club
Als de zelfbenoemde hub voor cannabiskenners en liefhebbers van digitale kunst, heeft Crypto Cannabis Club geprobeerd een online community te creëren met roots in de metaverse. Het platform heeft NFT-kunst met wietthema en metaverse-vastgoed verkocht en ook play-to-earn games uitgebracht.
Deze organisatie is een perfect voorbeeld van het potentieel van NFT's in de cannabis community. Ze biedt niet alleen digitale goederen aan, maar helpt ook de cannabisgemeenschap en deze nieuwe digitale technologie te versterken. Zo heeft de organisatie een Discord-server gericht op het verwelkomen van beginners en helpt ze enthousiaste NFT-verzamelaars bij het opzetten van een MetaMask cryptowallet.
Blazed Cats
Je hebt misschien weleens apen-NFT's gezien, maar hoe zit het met stonede katachtigen? Blazed Cats heeft een nieuwe benadering van NFT-kunst gekozen door een collectie van 10.000 handgetekende en willekeurig gegenereerde katten uit te brengen met allemaal hun eigen unieke eigenschappen en accessoires. Je vindt er van alles, van katachtigen met joints tussen hun tenen, tot katten die vliegtuigen besturen en katten met een complete hippielook. Rest er nog één vraag: ga jij deze kunstwerken aan je NFT-collectie toevoegen?
BitCanna
BitCanna staat bekend als dé cannabis cryptocurrency en is veel meer dan alleen een nieuwigheidje: het platform is ook supernuttig. Om geen problemen te krijgen, weigeren transactieplatforms als PayPal en grote creditcardmaatschappijen zaken te doen met cannabisgerelateerde bedrijven, waardoor deze in feite worden uitgesloten van bepaalde onderdelen van de economie. BitCanna streeft ernaar deze problemen te omzeilen en biedt cannabisbedrijven en klanten een platform om transacties uit te voeren.
Het BitCanna-project is naast crypto ook uitgebreid naar de NFT-markt. Het team heeft NFT's gemunt die bekendstaan als 'BitCanna Buddheads' - 8420 digitale verzamelobjecten, waarvan er ter promotie 420 gratis zijn weggegeven. Buddheads zien er niet alleen cool uit, ze dienen ook als digitale toegangspas voor de BitCanna community, en nog meer. Momenteel werkt BitCanna samen met grote namen uit de cannabiswereld, waaronder Royal Queen Seeds, om op cannabis gerichte shoppers de NFT en cryptomarkt te laten verkennen.
Digi Strains
Vergeet Pokémon-kaarten, en stel je voor dat je in plaats daarvan legale gedigitaliseerde wietsoorten bezit! Digi Strains, van The Peakz Company, is het eerste digitale verzamelplatform voor wiet op de blockchain. In plaats van slordig getekende cartoons, zijn Digi Strains driedimensionale creaties ontworpen voor het metaversum. Eenmaal gekocht, kunnen eigenaren hun favoriete variëteiten in hun digitale huizen laten zien. Deze kunstwerken worden momenteel verkocht voor ongeveer 0,03 Ethereum, wat gelijk is aan ongeveer 50 dollar.
De toekomst van NFT's in de cannabiswereld
Tot nu toe draaien NFT's in de cannabiswereld grotendeels om afbeeldingen en games, maar ze zouden in de toekomst nog een veel grotere rol kunnen spelen. Kunnen NFT's kwekers bijvoorbeeld helpen de rechten ten aanzien van genetisch materiaal veilig te stellen en te verkopen? Of kunnen zadenbanken NFT's vrijgeven naast beperkte hoeveelheden zaden om superzeldzame, dure en exotische soorten te creëren? De tijd zal het leren. Tot nu toe lijken NFT's en cannabis in ieder geval een mooie toekomst tegemoet te gaan!