By Steven Voser

F1 hybride zaden hebben hun intrede gedaan en zullen de manier waarop we wiet kweken voorgoed veranderen. Maar omdat deze genen nog zo nieuw zijn, hebben veel kwekers moeite om de voordelen van F1 hybrides te begrijpen. Daarom zetten we ze in dit artikel voor je op een rij. Zo kun je weloverwogen besluiten of F1 wietzaadjes de moeite lonen.


Wat betekent F1 in de wietteelt?

F1 staat voor 'filial 1' en verwijst naar de eerste generatie nakomelingen die voortkomt uit het kruisen van twee zuivere ouderlijnen. Natuurlijk worden alle wietzaadjes gemaakt door de toppen van een plant te bestuiven met het stuifmeel van een andere plant. Maar F1 hybride zaden onderscheiden zich van standaard wietzaadjes omdat ze van zuivere inteeltlijnen (IBL's) afkomstig zijn. IBL's worden gemaakt door planten meerdere generaties met zichzelf terug te kruisen om soorten te stabiliseren.

IBL's kunnen van elke wietplant worden gemaakt. Maar wat ze uniek maakt, is het intensieve inteeltproces om specifieke eigenschappen te stabiliseren. Zo zijn bijvoorbeeld de inteeltlijnen die gebruikt worden om Royal Queen Seeds F1 hybrides te maken jarenlang met zorg veredeld om alleen de meest gewilde kwaliteiten te behouden. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan:

  • Specifieke planthoogte (kleine planten om makkelijk binnen te kweken of grote planten voor enorme buitenoogsten)
  • Snelle bloei
  • Specifieke cannabinoïden- en terpenen profielen

Wanneer twee ingeteelde ouderlijnen worden gekruist, zal er bij de nakomelingen heterosis (of hybride groeikracht) optreden. Daardoor komen bepaalde kwaliteiten van de ingeteelde ouderlijnen sterker tot uitdrukking in de nakomelingen. Dit resulteert in planten met enorme groeikracht en uniforme eigenschappen, iets wat bij standaard wietzaadjes relatief zeldzaam is. Lees dit artikel om meer inzicht te krijgen in de wetenschap achter F1 wietzaadjes.

Buy F1 Hybrids

5 Redenen om F1 hybride wietzaadjes te kweken

Het creëren van F1 hybrides is een kostbaar en tijdrovend proces. De kweek van inteeltlijnen neemt jaren in beslag en vereist speciale verzorging. De uniformiteit waar breeders naar streven in IBL's, treedt vaak pas na meerdere generaties op. Bovendien vereisen zuivere ingeteelde planten vaak redelijk veel onderhoud van breeders en kwekers.

Daar komt bij dat F1 hybrides de enige generatie zijn die de uniforme eigenschappen, groeikracht en grote oogsten bieden waar breeders naar op zoek zijn. Bij latere kruisingen van twee F1 hybrides (F2 hybrides genoemd) zijn de kwaliteiten van de ouders vaak niet behouden. Dit betekent dat F1 zaden opnieuw gemaakt moeten worden door de originele ingeteelde ouderlijnen te kruisen.

Dat heeft natuurlijk allemaal invloed op de prijs van F1 hybride wietzaadjes. Daarom vragen veel kwekers zich af of het de moeite waard is om te investeren in F1 hybrides. Toch is dat zeker het geval, want F1 hybride zaden bieden unieke voordelen die je simpelweg niet vindt in standaard wietzaadjes (die vaak zeer verschillende planten opleveren, zelfs als ze van dezelfde ouder 'strains' afkomstig zijn.) Hier volgen enkele van de voordelen.

1. Uniformiteit en stabiliteit

Het is bekend dat conventionele wietzaadjes uitgroeien tot planten met uiteenlopende kenmerken. Zelfs wanneer je zaden kiemt die technisch gezien van dezelfde strain komen, zien alle planten er anders uit (qua hoogte, vertakkingen, bloei, oogsten etc.). Maar nu is het mogelijk om F1 wietzaadjes te kiezen! Deze resulteren in stabiele, uniforme planten die consistent wiet van wereldklasse opleveren.

Kweekervaringen: leer van de professionals

MCFLOW, een ervaren kweker waar Royal Queen Seeds contact mee opnam, zag direct hoe vergelijkbaar de Apollo F1 planten waren:

'Ik zag deze eigenschap al vanaf het zaailingstadium. De Apollo F1 zaailingen zagen er allemaal precies hetzelfde uit. Ze kiemden op hetzelfde moment, bijna al hun bladeren verschenen op dezelfde dag en verder zagen ze er tijdens de groei tot aan het oogsten bijna identiek uit.'

KOTIGROWERS kweekte een Titan F1 en meldde het volgende:

'Titan F1 vertoont een hoge mate van uniformiteit in planten uit dezelfde batch zaden. Dit geldt ook voor de structuur van de plant, de vorm van de bladeren en het uiterlijk in het algemeen. De drie planten hebben dezelfde bonsai-achtige grootte en zijn heel compact.'

Als je onze F1 hybrides kweekt, kun je dus op een geweldige uniformiteit rekenen. Maar wat gebeurt er als je ze allemaal tegelijkertijd kweekt? OYZIPHAR ging deze uitdaging met plezier aan:

'F1 hybrides zijn behoorlijk uniform... De Apollo's zijn de kleinste planten. Mijn Titans zijn net een tweeling en hebben precies dezelfde grootte. Het lijken bijna stekken.'

Apollo F1
Apollo F1. Credits: McFlow

2. Grote oogsten

F1 hybride zaden produceren buitengewone oogsten. Jaren geleden zijn we namelijk al begonnen de creatie van onze genetische inteeltlijnen. We selecteerden planten met een geweldig vermogen om grote hoeveelheden wiet van hoge kwaliteit te produceren. Door jarenlange zorgvuldige inteelt hebben we pure inteeltlijnen gecreëerd met stabiele en uniforme eigenschappen. Via het fenomeen heterosis produceren onze F1 hybrides ongeëvenaarde opbrengsten, zowel in kwaliteit als gewicht.

Verslagen van ervaren kwekers

In de woorden van MCFlow:

'Mijn scepsis verdween toen ik de ongekende groei en aanzienlijke opbrengst van Apollo F1 zag.'

Tenslotte zijn deze zaden gloednieuw in de wereld van de wiet! Maar hun ervaringen waren geen toevalstreffers, want al onze F1 hybrides hebben een uitstekende productiviteit.

F1 Hybrid Yield
F1 Hybrid Yield

3. Resistentie tegen stress, ziektes en plagen

Het is geen geheim dat ongedierte en schimmels zowel binnen als buiten desastreus kunnen zijn voor je wietkweek. Gelukkig is dat ook iets waar F1 hybride wiet zich van conventionele soorten wiet onderscheidt. Hybride groeikracht heeft niet alleen impact op de oogsten van een plant, maar maakt planten ook sterker en beter bestand tegen stress en andere nadelige omstandigheden.

Al onze F1 hybrides zijn met de grootste zorg veredeld om kwekers te voorzien van sterke planten die binnen, buiten of in een tuinkas goede resultaten geven. Daarbij zijn ze buitengewoon goed bestand tegen stress en zeer resistent voor een groot aantal veelvoorkomende plagen. Denk aan Botrytis en Fusarium, maar ook insecten zoals spint, witte vlieg, tripsen en meer.

Deskundige kwekers delen hun inzichten

De eerste wiettelers die deze planten in handen kregen, waren aangenaam verrast door de robuustheid ervan. Zoals Oyziphar het omschrijft:

'Wat me opvalt, is de degelijkheid van de planten. De zijtakken hebben geen enkele ondersteuning nodig.'

Deze stevige planten zijn niet alleen resistenter, maar vanwege hun structuur kunnen ze het gewicht van hun grote toppen makkelijker dragen en zijn ze bestand tegen hevige wind.

Milky Way F1: Credits: Oyziphar
Milky Way F1: Credits: Oyziphar

4. Hoge sterkte/gehalte fytochemicaliën

Cannabinoïden en terpenen zijn essentieel voor de effecten die je van wiet ervaart. F1 hybrides bevatten hoge concentraties van deze actieve bestanddelen. Daarmee zijn ze sterker dan conventionele soorten wiet. Ook dit heeft te maken met de kwaliteiten van de IBL's waarvan ze afstammen en de hybride groeikracht die de nakomelingen door het kruisen van deze lijnen kregen.

Kwekers staan versteld van de sterkte en fytochemische profielen van F1 hybrides

Kotigrowers (en diens vriend) waren verrast hoe sterk en kleverig Titan F1 is. Ze omschreven hun ervaring als volgt:

'Van de verschillende kwaliteiten van Titan F1, springen voor mij vooral de enorme sterkte en hoge harsproductie eruit. Mijn vriend probeerde Titan en omschreef de ervaring als een zware mokerslag.'

De verhoogde productie van fytochemicaliën vertaalt zich niet alleen in sterkere effecten, maar ook in meer uitgesproken smaken en aroma's.

Dit zei Oyziphar hierover:

'Epsilon verraste me met haar uitstekende aroma... De toppen worden harder en harder, de geur is sterk en er verschijnen talloze trichomen.'

Titan F1
Titan F1. Credits: Kotigrowers

5. Snelle groei en bloei

Hybride groeikracht zorgt voor snellere, gezondere groei. Sommige F1 hybrides bloeien ook razendsnel. Daarmee zijn ze ideaal als je binnen kweekt en je kosten wilt minimaliseren. Maar ze bieden ook uitkomst als je buiten kweekt in regio's met een kort teeltseizoen. De huidige F1 hybrides op de markt zijn autoflowers, waardoor ze snel groeien en bloeien. Dat stelt je bij het kweken ervan in staat om al binnen enkele weken hoogwaardige oogsten binnen te halen.

Ervaringen uit de eerste hand wat betreft groei en bloei

De groeisnelheid en de duur van de bloei zijn voor veel kwekers belangrijke factoren. Vooral MCFlow stond versteld van de snelheid waarmee Apollo F1 groeit:

'... is de snelst groeiende plant die ik ooit heb gekweekt. Normaal gesproken, duurt mijn kweek van zaad tot oogst langer dan 120 dagen, dus ik was verrast om al na 80 dagen rijpe, hoogwaardige wiet te zien.'

Maar F1 hybrides kiemen niet alleen razendsnel, want Oyziphar was ook verbaasd over de vegetatieve groei van zijn F1 planten:

'Naast hun sterke kiemkracht kenmerken ze zich met hun groeisnelheid. Als je de vegetatieve groei van je kweek kort wilt houden, zijn deze nieuwe F1 hybrides van Royal Queen Seeds het neusje van de zalm.'

BUTTERFLIESLITTLEFARM, een ervaren mede-kweker, waagde zich aan de kweek van Apollo F1, Milky Way F1, Titan F1 en Medusa F1 zaden:

'Wat echt intrigerend is, is de snelheid waarmee deze planten rijpen... Ik denk dat F1 hybrides in het algemeen geweldig zijn voor alle kwekers met ruimtegebrek, die zo snel mogelijk uitstekende resultaten willen behalen.'

Het blijkt: F1 hybrides zijn snel, bijzonder snel.

Wat zijn de beste F1 hybride wietzaadjes om te kweken?

We zijn er bij Royal Queen Seeds trots op om 's werelds eerste reeks echte F1 hybride wietzaadjes te hebben gecreëerd. Je weet nu ook welke voordelen F1 hybride zaden bieden vergeleken met traditionele soorten. Daarmee is het hoog tijd voor een kort overzicht van de beste F1 hybride zaden uit onze nieuwe catalogus. Lees deze gids voor tips om deze hybrides zowel binnen als buiten te kweken.

Ontdek de keuze van de experts:

Om je te helpen bij het maken van een keuze, hier enkele opmerkingen van ervaren kwekers.

MCFlow zei over Apollo F1:

'deze wiet heeft mijn kijk op autoflowers compleet veranderd.'

Butterflieslittlefarm had weer een andere favoriet:

'Medusa F1 staat momenteel bovenaan mijn lijstje met favoriete wietplanten.'

Na het kweken van ons complete assortiment F1 hybrides, was Oyziphar al snel verliefd op drie ervan:

'Hyperion is ook een echte aanrader, net als Medusa. Ook Orion is een favoriet... De kwaliteit van de wiet is vergelijkbaar met die van non-autoflowers, maar de hele kweek verloopt veel sneller.'

Houd er rekening mee dat de volgende F1 hybrides autoflowers zijn.

Cosmos F1

Cosmos F1

Cosmos F1 's werelds eerste F1 CBD strain. Ze stamt af van een zuivere genetische lijn die is afgeleid van Oregon CBD en is ook de grootste van onze F1 hybrides. Cosmos F1 wietzaadjes groeien uit tot grote planten met een typische kerstboomstructuur. Ze ontwikkelen lange takken en veel gezonde bladeren om het licht op te nemen en sterke groei te bevorderen. Na het kiemen, kun je Cosmos F1 binnen 80 dagen oogsten. Ze beloont je met lange, compacte toppen die een rijk aroma van frisse dennen en verse koekjes verspreiden.

Cosmos F1
23_genetic background_1 CBD Oregon
25_flowering time_1 45 - 55 dagen
29_THC_1 THC: 0,5%
22_Effect_1 Focus, Helder, Meditatief
110_harvest 75 - 85 dagen na ontkieming

Koop Cosmos F1

Epsilon F1

Epsilon F1

Epsilon F1 heeft de gecombineerde genen van Blue Dream, Blueberry, Amnesia en Black Domina. Ze is de snelste van al onze F1 hybrides en haast zich in slechts 60 dagen van zaad tot oogst. Epsilon F1 zaden groeien uit tot korte planten met weinig vertakkingen. Deze zijn ideaal voor kleine kamers, tenten of een onopvallende plaats in je tuin. Tijdens de bloei verspreidt Epsilon F1 nauwelijks tot geen aroma, wat zeker voor guerrillakwekers interessant is. Na het drogen en curen, straalt de wiet van Epsilon F1 echter een complex aroma uit. Verheug je op vleugen verse kruiden, citrus, aarde, bosbessen en lavendel. Haar effect bestaat uit een langdurige fysieke ontspanning met een verkwikkende boost.

Epsilon F1
23_genetic background_1 Blue Dream x Blueberry x Amnesia Lemon Haze x Black Domina
25_flowering time_1 30 - 40 dagen
29_THC_1 THC: Zeer veel
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Langdurig, Rustgevend
110_harvest 60 dagen na ontkieming

Koop Epsilon F1

Medusa F1

Medusa F1

Medusa F1 is een heerlijk aromatische F1 hybride. Ze is ontstaan uit Sugar Magnolia (een zware en zoete indica) en American Beauty (een snelle, fruitige en evenwichtige hybride). Medusa F1 zaden groeien uit tot hoge autoflowers die makkelijk 80–85cm kunnen worden en lange, sterke en goed gespreide takken ontwikkelen. Ze heeft van zaad tot oogst maar 72 dagen nodig en produceert lange, compacte en harsrijke toppen die dankzij de grote, gezwollen kelken zeer makkelijk te knippen zijn. Medusa F1 heeft een evenwichtige impact. Je lichaam komt volledig tot rust, terwijl ze je geest prikkelt met positieve, creatieve en motiverende energie.

Medusa F1
23_genetic background_1 Sugar Magnolia x American Beauty
25_flowering time_1 40 - 45 dagen
29_THC_1 THC: Zeer veel
22_Effect_1 Creatief, Fysiek Ontspannend, Gebalanceerd, Slaperig
110_harvest 70 - 75 dagen na ontkieming

Koop Medusa F1

Ben je klaar om je wietkweek naar een hoger niveau te tillen? Bekijk snel ons volledige assortiment F1 hybride zaden en plant de wietzaadjes van de toekomst.

Natuurlijk kun je alle reviews lezen, maar de beste manier om F1 hybrides te ervaren, is door ze zelf te kweken en te roken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.