By Steven Voser

Wil je eens proberen cannabis te vapen? Kies dan voor een vaporizer voor droge kruiden. In tegenstelling tot vaporizers voor concentraten, zijn deze alleen geschikt voor toppen. Je geniet zo van alle voordelen van het roken van cannabis, maar dan zonder rookontwikkeling.

WAT IS EEN VAPORIZER VOOR DROGE KRUIDEN?

Vaporizers werken door cannabinoïden en terpenen in wiet te verhitten en te verdampen zonder het te verbranden. En, zoals de naam reeds suggereert, is een vaporizer voor droge kruiden ontworpen om uitsluitend onbewerkte toppen en ander plantaardig materiaal te verdampen. "Reguliere" vaporizers zijn echter doorgaans bedoeld voor het vapen van concentraten, zoals wax, shatter, crumble en CO₂-extracten (die in een vape-pen zitten).

HOE WERKT EEN VAPORIZER VOOR DROGE KRUIDEN?

Vaporizers maken gebruik van conductie- en/of convectie-verhitting om cannabinoïden en terpenen om te zetten in damp.

Een conductie-vaporizer werkt met een verhittingselement om hitte direct door wiet te geleiden. Om je een indruk te geven van hoe dat werkt; denk eens aan het bakken van een ei in een koekenpan. De hitte van het gasfornuis verhit de pan, waarbij het ei bakt door direct contact.

Convectievaporizers werken echter meer als een convectie-oven. Ze laten hete lucht rond de wiet circuleren. Daarbij verhitten ze de cannabis gelijkmatig. Hierdoor verdampen de verbindingen zonder te verbranden.

Vaporizers van Royal Queen Seeds

MAAK KENNIS MET DE ONDERDELEN VAN VAPORIZERS VOOR DROGE KRUIDEN

Batterij: De meeste draagbare vaporizers werken op een batterij. Veel hedendaagse apparaten zijn daarbij voorzien van een lithium-batterij. Die batterijen zijn namelijk oplaadbaar en genereren veel stroom, lopen langzamer leeg dan nikkel-cadmium- of nikkel-metaalhydride-batterijen en hebben nog enkele andere voordelen. Batterijen voor vaporizers zijn vast of verwijderbaar; dat hangt van het model af.

Kamer: In de kamer plaats je de kruiden. Oudere vaporizers waren vaak voorzien van eentje van roestwerend staal. De meeste moderne apparaten hebben echter een kamer van keramiek. Dit verhit namelijk sneller, houdt warmte beter vast en heeft geen invloed op de smaak. Er zijn ook fabrikanten die overgaan op een kamer van kwarts. Deze kamers verhitten iets minder snel, maar dankzij het kwarts blijft de natuurlijke smaak van de wiet wel beter behouden.

Mondstuk: Het mondstuk is het onderdeel waarmee je de damp van de vaporizer uit de kamer in je mond zuigt. Vaporizers kunnen uiteenlopende mondstukken hebben. Het is dus belangrijk er eentje te vinden die bij je past. Taps toelopende of cilindrische mondstukken zijn doorgaans het comfortabelst. Door hun lengte kan het echter lastiger zijn om te inhaleren. Met een afgeplat mondstuk heb je dat probleem niet, maar zo'n mondstuk kan wel iets minder comfortabel zijn. Voor de beste smaak adviseren we te investeren in een vaporizer met glazen mondstuk en niet in een exemplaar met eentje van siliconen of hard rubber.

X

HOE JE EEN VAPORIZER VOOR DROGE KRUIDEN GEBRUIKT

Het gebruik van een vaporizer voor droge kruiden is doodeenvoudig. Hoewel elk model anders is, gelden de volgende stappen voor de meeste modellen.

1. Lees de gebruiksaanwijzing die meegeleverd is: Die zit er niet voor niets bij. Voor je begint, is het handig de specificaties van het model te bekijken.

2. Laad je vaporizer op: De meeste vaporizers hebben een USB-lader. Om het apparaat sneller op te laden en de levensduur van de lithium-batterij te behouden, is het verstandig de vaporizer altijd volledig op te laden met een stopcontact-adapter en liever niet aan je PC. Laat ook de eerste 2-3 keer dat je hem gebruikt de batterij volledig leeglopen om deze te kalibreren en de levensduur te preserveren.

3. Doe aan "schoonbranden": Dit lees je meestal niet terug in de gebruiksaanwijzing, maar het is erg belangrijk, want daardoor verwijder je alle eventuele residuen die zich bij de productie of tijdens de opslag opgehoopt hebben. Zorg er na het opladen van de vaporizer voor dat de kamer helemaal leeg is en er geen zichtbare stofjes meer op zitten. Zet het apparaat aan op de hoogst stand en laat hem verhitten. Herhaal deze handeling 2-3 keer, zodat al het residu in de kamer wegbrandt.

4. Bewerk je wiet voor: Grote plukken toppen verdampen niet volledig. Maak de cannabis dus redelijk klein, waardoor het te verdampen oppervlak groter en gelijkmatiger is. Daardoor is de vaporizer in staat betere damp te produceren die alle gewenste cannabinoïden en terpenen bevat.

Dry Herb

5. Vul de kamer: Voor deze stap is het verstandig de meegeleverde instructies van de vaporizer te volgen. Prop hem echter nooit te vol; dat beïnvloedt de werking vaak negatief.

6. Verwarm de vaporizer voor: Bijna alle vaporizers bieden tegenwoordig voorverwarming. Maak er gebruik van, zodat de vaporizer sneller op temperatuur is en de vape-ervaring beter is.

7. Stel de temperatuur in: Nadat de vaporizer voorverwarmd is, selecteer je de temperatuur. Sommige vaporizers hebben vaste temperatuurinstellingen, maar er zijn ook modellen waarbij je de temperatuur handmatig kunt instellen. In beide gevallen zul je wat moeten experimenteren om de geschikte temperatuur te vinden. De meeste mensen kiezen voor 170-220°C om cannabis te vapen.

8. Inhaleer: Nadat je vaporizer de gekozen temperatuur heeft bereikt, is het tijd om te inhaleren. Neem altijd rustige, consequente hijsen van ongeveer 3-5 seconden. Houd er ook rekening mee dat je bij het vapen heel wat meer terpenen en cannabinoïden inhaleert; neem dus eerst rustig 1 of 2 hijsjes. Anders word je mogelijk te snel high.

ADVIEZEN VOOR DE PERFECTE VAPORIZER-ERVARING

• Houd de boel grondig schoon: Reinig de vaporizer consequent na elke vape-sessie. Gebruik bijvoorbeeld wattenstaafjes, watten en schoonmaakalcohol om het apparaat werkend te houden en de levensduur te verhogen.

• Stop er altijd goed gedroogde en gecurede wiet in: Kleverige, ietwat vochtige cannabis laat zich moeilijker verdampen.

• Trakteer jezelf op een deugdelijke grinder: Voor een ultieme vape-ervaring is het belangrijk dat de wiet goed vermalen is en daar heb je een hoogwaardige grinder voor nodig.

• Vind de ideale temperatuurinstelling: Dat doe je door de vaporizer eerst op de laagste temperatuur (170°C) in te stellen. Vervolgens voer je de temperatuur wat op tot het moment dat je een lekkere volle hijs krijgt, vergezeld van de beste smaken en effecten.

• Haal de vaporizer van de stroomvoorziening af als de batterij helemaal vol is. Daardoor gaat deze langer mee.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.