In tegenstelling tot Chili, die eerder dit jaar een gigantische medische boerderij opstartte met nationale plannen voor de medische distributie en Uruguay, die alle vormen van gebruik legaliseerde, lijkt Argentinië echter buitengewoon voorzichtig in de ring te stappen. Het medicijn wordt, om te beginnen, gedistribueerd in slechts één provincie, terwijl de medicinale cannabis zal worden geïmporteerd uit de Verenigde Staten.

Argentinië bewijst echter, hoe voorzichtig deze zet dan ook is, dat geen enkel land de medische impact en de geldigheid van cannabis kan negeren. Systematische hervormingen in dit land, net als in andere landen, hebben ruim een jaar in het verschiet gelegen. In 2015 marcheerden 100.000 mensen door de straten van Buenos Aires om marihuana voor medicinaal gebruik gelegaliseerd te krijgen. Het duurde ‘slechts’ nog een jaar voordat dit verwezenlijkt werd.

ZOU 2017 HET MEDISCHE JAAR KUNNEN ZIJN?

Sinds Colorado en Washington State sprongen gemaakt hebben in het legaliseren van cannabis voor recreatief gebruik, wordt ieder jaar speculatief gesproken van ‘hét jaar van hervormingen ten aanzien van het gebruik van marihuana’. In vele opzichten zijn deze speculaties echter niet noodzakelijk ongegrond gebleken. Echter, men kan maar slechts tot een bepaald punt gaan. Volgend jaar zou wellicht daadwerkelijk het ‘jaar van legalisatie’ kunnen zijn. Dit zou wereldwijd een belangrijk omslagpunt in de acceptatie van marihuana zijn.

Canada zal het gebruik van cannabis namelijk waarschijnlijk geheel legaliseren. De Verenigde Staten zal dit waarschijnlijk volgend jaar nog niet doen, maar zij zal uiteindelijk ook niet te lang achter kunnen blijven. In Europa is dit jaar al een duidelijke aanzet naar hervormingen in de gezondheidssector te zien in Kroatië, Duitsland en nu ook Italië. Door de recente ontwikkelingen in Italië zouden wellicht ook andere Europese landen op dit gebied onder druk gezet kunnen worden om hervormingen aan te gaan, ten minste ten aanzien van cannabis als medicinaal gebruik. Deze stap hangt al in de lucht in ten minste drie Europese landen: het Verenigd Koninkrijk (pre-Brexit), Spanje en Frankrijk. Mexico zal daarnaast naar verwachting dezelfde kant opgaan als Argentinië. Australië en Israël zullen naar verwachting doorgaan met het invullen van hun eigen medische programma’s.

Wat zich hier globaal voltrekt is in feite een ongekende medische revolutie, die er tevens voor zorgt dat legalisatie van cannabis voor recreatief gebruik niet ver achter blijft. De stelling dat medicinaal gebruik weinig effectief is, is niet langer houdbaar, zo geeft ook Argentinië toe.

cannabis medische therapeutische legalisering van tevoren regelgeving argentiniëBEVRIJD DE PLANT UIT HET ONKRUID

Hoewel de hervormingen elkaar nu snel lijken op te volgen is er wereldwijd nog veel werk aan de winkel. Het is soms onthutsend om te denken dat dit jaar in de Verenigde Staten iedere 49 seconden iemand is gearresteerd voor wietbezit. In andere landen staat zelfs nog steeds de doodstraf op het bezit van deze plant die nu ook (minstens) wordt erkend als een medisch wonder. Je zou zelfs zo ver kunnen gaan te stellen dat cannabis een van de belangrijkste medicijnen is die de mens in zijn bezit heeft.

Uruguay is nog steeds het enige land ter wereld (alhoewel Canada hier waarschijnlijk snel op volgt) dat een compleet gelegaliseerd drugsbeleid ten aanzien van cannabis voert en daar tevens een nationaal gereguleerd distributiesysteem voor heeft opgezet.

Hoe triest het ook klinkt, feit is dat cannabis waarschijnlijk wereldwijd een onzekere status blijft behouden - met name in de westerse hemisfeer - tot ten minste 2018, als het niet 2020 is.

HOE SNEL ZAL EUROPA VOORUITGANG BOEKEN?

Met al dit goede nieuws vanuit de wereld is de vraag in Europa: ‘Waar wachten we nog op?’. Dat is een goede vraag.

Het verzet tegen de legalisering van cannabisgebruik wordt grotendeels gevormd door de houding die de huidige generatie ten aanzien hiervan aanneemt, alsmede door de bredere context waarin het kunnen controleren van cannabisgebruik- en verspreiding centraal staat. In de Verenigde Staten hebben farmaceutische bedrijven bijvoorbeeld actief gelobbyd (al dan niet met smeergeld) om politici aan te zetten tot langzame hervormingen op dit gebied. Zo wordt verzekerd dat alleen mensen met geld en bestaande bedrijven kunnen deelnemen in de zakelijke kant van het veranderen van wetten. Hoge pieten aan Republikeinse kant hebben zich met name dit jaar actief ingezet in het tegenstaan van initiatieven (zowel op staats- als federaal niveau) om de hervormingen sneller doorgevoerd te krijgen.

Hoewel dergelijke praktijken minder waarneembaar zijn in Europa, is de werkelijke reden dat ook hier al zo lang een wietverbod heerst het complexe samenspel van globale politiek, rijke farmaceutische bedrijven en een algemene onverzettelijkheid om studies te subsidiëren die het positieve effect van deze in veel landen gedemoniseerde drug uitwijzen.

Deze periode loopt echter op zijn eind. Wat dat specifiek voor het wietverbod betekent blijft echter een open vraag. De gehele wereldwijde industrie zal zonder twijfel in het begin met kinderziektes te maken krijgen. Ieder land zal apart de beslissing moeten nemen hoe het gebruik van cannabis in de eigen cultuur past. Er is echter wel een einde gekomen aan de automatische associatie van cannabis met crimineel gedrag of criminele bedoelingen.

Wil men echt patiënten arresteren? In Europa is het antwoord nu overduidelijk ‘nee’.

EEN NIEUWE WEG VOORUIT

Het is moeilijk om in te schatten wanneer het globale omslagpunt op het gebied van legalisatie zal plaatsvinden. Legale Canadese en Amerikaanse bedrijven exporteren overduidelijk een goedje dat volgens internationale wetgeving niet (gemakkelijk) legaal in grote hoeveelheden getransporteerd kan worden tussen Amerikaanse of Europese staten.

Het zou kunnen dat een VN-resolutie hier uitkomst zal bieden door uiteindelijk de internationale drugswetten van midden vorige eeuw te beëindigen. Het kan echter ook in een andere vorm komen.

Wat het omslagpunt dan ook zal zijn (of achteraf gezien was), de hervormingen ten aanzien van cannabisgebruik zullen doorzetten. De moeilijke vragen die nu voor ons liggen, zowel bij het publiek als in de industrie, zitten in de regulatie van het gebruik. Argentinië heeft hier zojuist weer een mogelijkheid voor laten zien.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.