Inbegrepen GRATIS producten
Cannabis In Argentinië
Tegenwoordig kunnen Argentijnen zich registreren om legaal wiet te kweken, vervoeren en consumeren. Dat strekt zich ook uit tot het lokaal inkopen van wietzaden, waarbij specifieke soorten legaal zijn zolang ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ontdek hier alles over het wietbeleid in Argentinië!
Inhoud:
Argentinië staat bekend om zijn steaks, heerlijke wijnen, legendarische voetballers, paus Franciscus en een schijnbaar eindeloze economische crisis. Het is ook het op een na grootste land in Zuid-Amerika en misschien wel het meest sociaal liberaal. Zo was Argentinië het tweede land in dit deel van de wereld dat meer dan tien jaar geleden het homohuwelijk legaliseerde, en steunde bijna 50% van de Argentijnen de legalisering van abortus in 2020. Dit is indrukwekkend voor een Zuid-Amerikaans land waar bijna 80% van de mensen zich als katholiek identificeert.
Ook wiet wordt in Argentinië geaccepteerd. In 2021 heeft het land de teelt en het bezit van cannabis voor geregistreerde burgers gelegaliseerd. Bovendien is de inkoop van wietzaden ook toegestaan, mits je voldoet aan de eisen van de Registro Nacional del Programa de Cannabis en het Instituto Nacional de Semillas. Blijf lezen en ontdek alles over het wietbeleid in Argentinië.
2022 - een jaar van veranderingen
In 2022 vinden er in de legale wietindustrie in Argentinië aanzienlijke veranderingen plaats. Er bestaat inmiddels een kleine selectie goedgekeurde wietzaden die je op dit moment legaal kunt bestellen, en de Registro Nacional del Programa de Cannabis draaide nog niet eerder zo goed. Alles wijst er dan ook op dat het land nu echt een groene revolutie ondergaat. Dit was echter niet altijd het geval. De eerste grote stappen richting legalisering werden pas twee jaar geleden gezet.
2020 was de start van een aantal grote veranderingen. Op 15 juli van dat jaar publiceerde de regering een plan (wetsvoorstel 27.350) met daarin aanzienlijke wijzigingen in de medische wietwetgeving van het land. Het plan bestond uit grote beloften, waaronder het recht voor geregistreerde patiënten om thuis hun eigen wiet te kweken. Daarnaast werd een losjes kader voor de openbare productie en verkoop van therapeutische wietproducten gepresenteerd. Ten slotte was men van plan de publieke toegang tot op wiet gebaseerde therapieën gratis mogelijk te maken. Kort daarna begon de regering een deel van deze plannen in gang te zetten.
Een jaar later konden particulieren, gezondheidswerkers en niet-gouvernementele instanties (NGO's) zich registreren bij REPROCANN, een nieuw, nationaal wietregister (oftewel de Registro Nacional del Programa de Cannabis). Elke persoon of organisatie die is geregistreerd, kan legaal wiet kweken, bezitten en consumeren. Er zijn in principe drie verschillende manieren om toegang tot REPROCANN te krijgen:
- Als een individueel persoon die voor zichzelf wiet kweekt. In dit geval moet je worden beoordeeld door een arts die namens jou een verzoek indient om cannabis te mogen kweken, bezitten en gebruiken voor medische doeleinden.
- Als persoon die wiet kweekt voor een andere geregistreerde patiënt.
- Als een NGO die namens haar patiënten wiet verbouwt.
Legaal wietzaden kopen in Argentinië
Het legaal kweken en consumeren van wiet is een belangrijke stap voorwaarts, maar hoe kun je als particulier aan zaden komen? Nou, door een recente update is de commercialisering van wietzaden in Argentinië legaal gemaakt, wat inhoudt dat in principe iedereen die in het land woont ze kan kopen zonder dat hier documentatie voor nodig is.
Let op: we zeggen niet voor niets ‘in principe’. Het bezit en het planten van wietzaden is nog steeds strafbaar wanneer je je niet bij het bovengenoemde wietregister hebt geregistreerd.
Bovendien zit er nog een addertje onder het gras. Je kunt namelijk alleen zaden kopen van wietsoorten die geregistreerd staan bij het INASE (oftewel het Instituto Nacional de Semillas). Deze registratie is daarbij slechts een jaar geldig, tenzij deze wordt verlengd. Het goede nieuws is echter dat de wet het gehalte cannabinoïden van zaden niet specificeert, wat betekent dat de Argentijnse wietindustrie zowel THC-rijke als CBD-rijke zaden kan behelzen.
Momenteel zijn er vier goedgekeurde wietsoorten, en zitten er nog eens 77 soorten in de beoordelingsfase. Growshops kunnen deze goedgekeurde soorten ook gewoon verkopen, en hoeven maar aan een paar basisvereisten te voldoen. Dit betekent ook een grote stap voorwaarts wat medisch onderzoek betreft, aangezien het niet meer nodig is om zaden uit het buitenland te importeren.
Hoe werkt het Argentijnse cannabisprogramma (REPROCANN)?
In veel opzichten onderscheidt de Argentijnse aanpak wat betreft therapeutische wiet zich behoorlijk van cannabisprogramma ’s in andere landen. Het opvallendste is dat er geen lijst met kwalificatievoorwaarden is.
In plaats daarvan kunnen mensen zich registreren voor elk wietgebruik dat zij als therapeutisch beschouwen. Dit staat in schril contrast met andere cannabisprogramma's, zoals die in bepaalde Amerikaanse staten. Hier kunnen alleen patiënten met ernstige ziekten, zoals kanker, epilepsie, HIV/AIDS en PTSS, zich registreren. Enkele veelvoorkomende therapeutische toepassingen die Argentijnse patiënten bij hun aanvraag vermelden, zijn:
- Verbeteren van de slaap
- Verzachting van angst en spanning
- Tegengaan van milde pijn
Bovendien stelt het Argentijnse REPROCANN patiënten in staat om grote hoeveelheden wiet te bezitten en te kweken. Zo mogen personen die hierbij zijn aangemeld negen bloeiende planten en een onbeperkt aantal vegetatieve wietplanten telen, zowel binnen (in een kweekruimte niet groter dan 6m2) als buiten (op een stuk grond niet groter dan 15m2).
Geregistreerde patiënten mogen ook tot 40g gedroogde wiettoppen in het openbaar of maximaal zes flesjes van 30ml wiettinctuur/-extract bij zich hebben. Bovendien is er geen limiet aan de hoeveelheid wiet die een patiënt in huis mag hebben. Anderzijds kan een geregistreerde NGO tot negen planten per patiënt kweken, met een maximum van 150 geregistreerde patiënten.
Zoals gezegd, maakt REPROCANN geen onderscheid met betrekking tot de soorten wiet die een patiënt mag bezitten of kweken. Dat betekent dat alle wietsoorten zijn toegestaan, inclusief strains met een hoog CBD- dan wel THC-gehalte.
Welke andere voordelen heeft REPROCANN in Argentinië?
Behalve dat geregistreerde patiënten legaal wiet kunnen kweken en bezitten, mogen ze ook:
• wiet meenemen op vluchten of andere vervoersmiddelen door heel Argentinië;
• een juridisch proces aanspannen wanneer hun planten of tincturen zijn gestolen;
• recepten voor wiet of derivaten van wiet van medici ontvangen.
Wat zijn de nadelen van REPROCANN in Argentinië?
Zoals de meeste legale cannabisprogramma's, zitten er ook wat haken en ogen aan het Argentijnse REPROCANN. Het dekt immers alleen het therapeutische gebruik van wiet en legaliseert of decriminaliseert cannabis niet voor iedereen. Marihuana is voor de rest nog steeds illegaal in Argentinië. Betrapt worden met een paar planten, of wat een willekeurige politieagent beschouwt als een 'grote hoeveelheid' in het openbaar, kan er nog steeds toe leiden dat je gearresteerd en veroordeeld wordt.
Nog een punt van kritiek is dat REPROCANN geen duidelijke stelling inneemt ten aanzien van edibles en cannabisextracten, zoals hasj. Hoewel het geen beperkingen oplegt wat betreft de manier waarop patiënten wiet consumeren, vermelden de richtlijnen alleen wietplanten, gedroogde toppen en vloeibare tincturen.
Misschien wel een van de grootste punten van kritiek op het Argentijnse REPROCANN is het feit dat veel wetshandhavers niet op de hoogte zijn van het programma en de wettelijke rechten van geregistreerde patiënten. Nog altijd worden geregistreerde patiënten opgepakt of aangehouden voor het vervoeren of kweken van wiet door wetshandhavers die niet goed op de hoogte zijn het REPROCANN-programma.
Wat was het eerdere standpunt van Argentinië ten opzicht van wiet?
Argentinië heeft een rijke wietcultuur en veel (vooral jonge) Argentijnen consumeren regelmatig wiet. Cannabis heeft in feite een rijke historie in heel Zuid-Amerika. Vóór de oprichting van het REPROCANN-programma was de wetgeving rondom wiet in Argentinië echter behoorlijk onduidelijk.
Volgens artikel 77 van het Argentijnse strafwetboek is wiet een geregistreerde stof en kan het produceren, verkopen of in bezit hebben van cannabis in een gevangenisstraf van maximaal veertien jaar resulteren. In 2009 was er echter de iconische uitspraak in de 'zaak-Arriola' van het Hooggerechtshof. Dat bepaalde dat het ongrondwettelijk was om het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik te straffen.
Meer specifiek oordeelde het Hooggerechtshof dat het persoonlijk gebruik van drugs in de privésfeer wordt beschermd door artikel 19 van de Argentijnse grondwet. Dit artikel luidt: "De privéacties van personen die op geen enkele manier de openbare orde en goede zeden of een derde partij schaden, zijn alleen voorbehouden aan God, en vrijgesteld van het gezag van magistraten." Maar helaas heeft de uitspraak geen wijzigingen in de Argentijnse drugswetgeving teweeggebracht.
Vóór 2021 waren er ook enkele pogingen om het Argentijnse standpunt ten opzichte van cannabis te veranderen. Met name de Argentijnse wet ten aanzien van therapeutische wiet uit 2017, wetsvoorstel 27.350, was een belangrijke mijlpaal. Dit wetsvoorstel leidde namelijk tot de wettelijke kaders om legale toegang tot therapeutische cannabis mogelijk te maken.
Lange tijd gold de wet echter alleen voor mensen met zeldzame vormen van epilepsie. Bovendien werden alleen behandelingen met tincturen van het merk Charlotte's Web gedekt. Patiënten moesten dit merk in het buitenland bestellen en tot wel 50% aan invoerbelasting betalen.
Na de oprichting van REPROCANN heeft de Argentijnse regering in mei 2022 ook federale wetsvoorstellen aangekondigd ten opzichte van het industriële gebruik van cannabis en hennep. Hoewel de details hiervan nog niet bekend zijn, lijkt de Argentijnse overheid het economische potentieel van een legale cannabisindustrie steeds meer in te zien.
Wiet in Argentinië: een land van constante groei
Wiet is onderdeel van zowel de Argentijnse cultuur als veel medische praktijken. Gelukkig begint de federale wetgeving dit ook beetje bij beetje in te zien, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot cannabis voor diverse doeleinden.
Hoewel de huidige cannabiswetgeving in Argentinië nog steeds veel te wensen overlaat (vooral met betrekking tot mensen die toegang willen tot de plant zonder zich als patiënt te registreren), hebben de afgelopen jaren enkele grote veranderingen plaatsgevonden. Hopelijk zal Argentinië het goede voorbeeld blijven geven, en een rolmodel voor andere landen worden.